Gość: qaz IP: *.katowice.pik-net.pl 27.10.03, 10:41 Siadł mi znienacka akumulator e w/w rocznik 1999 czy nie zbyt szybko? Zrobiłem 66 tys. km, garażuję. A znajomi opowiadaja nawet o 6-7 latach bez problemu... (rzecz jasna w modelu III). Pozdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 IP: *.telia.com 27.10.03, 10:48 Uwaza sie ze 3 lata jest zupelnie do przyjecia.Twoj przechadzal 4 lata tez bardzo dobrze.Sa typy akumulatorow drogich co faktycznie potrafia zyc do 7 i 9 lat przy specyficznych warunkach eksploatacji.Nie masz co Bracie narzekac ,kupuj nowy i sie ciesz. Mozna przedluzyc zycie akumulatora.Ladujac go w zimie extra z pare razy.Krotkie miejskie przejazdy na swiatlach w niskich temperaturach,potrafia obnizyc pojenmnosc akumulatora i jest dobrze raz na miesiac podladowac malym pradem. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 IP: *.katowice.pl 27.10.03, 12:01 Gość portalu: qaz napisał(a): > Siadł mi znienacka akumulator e w/w rocznik 1999 czy nie zbyt szybko? > Zrobiłem 66 tys. km, garażuję. A znajomi opowiadaja nawet o 6-7 latach bez > problemu... (rzecz jasna w modelu III). Pozdr. Nie jesteś pierwszy. Mojemu tacie padł rok temu. Rocznik 1998, przebieg 60 000 km. Garażowany. Moim zdaniem za wcześnie. W mojej corsie był oryginał-Varta 9 lat i jeszcze go sprzedałem na chodzie wraz z autkiem. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 IP: *.katowice.pik-net.pl 27.10.03, 13:09 ok, thx :) widać VW montuje takie sobie... bo w Punto 5 lat przeżył i jak sprzedawałem jeszcze był ok... Link Zgłoś
guest_of_honour Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 27.10.03, 18:45 6-7 lat? już nie te czasy. Owszem na fabryczne wyposażenie trafają sie lepsze sztuki co dożywają tego wieku (lub raczej dożywały), ale metale używane w prod. akumulatorów sa coraz droższe i aby cena nie rosła proporcjonalnie zmniejsza się ich zawartość (mam na myśli masę czynną, taką jak ołów). PS W Toledo akumulator (oryg. VW)zdechł po 6 latach, ale Centra pożyje góra 4 :( Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 20:55 więc jednak w Toledo oryginalny akumulator wytrzymał dłuzej - ja także miałem oryginalny tyle że nie taki długowieczny. Link Zgłoś
devote Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 28.10.03, 00:41 w tym miesiacu minie 4 lata jak kupilem swojego vw bora jak narazie kreci bez problemu.zobaczymy w ta zime bo jeszce mrozow nie mielismy Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Akumulator w Golfie IV 1.4 IP: *.katowice.pik-net.pl 28.10.03, 07:23 ooo... Bora to było moje marzenie, niestety poza zasięgiem... a możesz zdradzić jak w praktyce to wygląda? Ma jakieś niedoróbki? Jaki masz silnik i ile pali? Link Zgłoś