Dodaj do ulubionych

Gdzie przykleić "PL" ?

IP: *.telkab.pl 30.07.01, 21:51
Panowie podpowiedzcie gdzie na boga przykleić znaczek PL. Na pewno z tyłu . To
fakt ale teraz gdzie dokładnie .Na starym samochodzie miałem
przyklejoną /kleiłem 4-ry lata temu -wydaje mi się że z lewej str.tablicy
rejestracyjnej , z tym że samochód został sprzedany/.Jak przyjrzycie się na
samochody jeżdzące na naszych drogach to prawie każdy ma gdzie indziej zacząłem
szperać po Internecie i niestety jakoś nie mogę trafić . Myślę że znajdą się
koledzy którzy będą wiedzieli gdzie tą Peelkę przykleić.Tylko proszę nie
podawajcie SWOJEJ wersji tylko wersję oficjalną .Jedziemy na urlop pod koniec
sierpnia tak że czas jeszcze jest. Pozdrawiam Wszystkich miłośników samochodów
Jarek.
Obserwuj wątek
    • Gość: PTee Re: Gdzie przykleić IP: *.bresa.com.pl 31.07.01, 00:39
      ROZPORZĄDZENIE
      MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
      z dnia 19 czerwca 1999 r.
      w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
      (Dz. U. z dnia 21 lipca 1999 r.)

mówi:

"...§ 33. 1. Na pojeździe zarejestrowanym w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma
      być używany w ruchu międzynarodowym, znak z literami "PL" umieszcza się z tyłu
      pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Znak z literami "PL" może być umieszczony na tylnej szybie samochodu w
      prawym dolnym rogu, pod warunkiem że będzie zapewniona wystarczająca widoczność
      znaku i czytelność liter.
      .."

• Gość: Sven Re: Gdzie przykleić IP: 212.191.129.* 31.07.01, 15:21
        A co mowi Ustawa o napisie PIONEER albo FANATIC...?
      • Gość: lolek Re: Gdzie przykleić IP: 172.17.11.* / *.sigos.de 02.08.01, 10:08
        Majac biale tablice z niebieskim paskiem (obojetnie czy polskie,niemieckie,...) nalezy rowniez przykleic znaczek,
        szczegolnie jadac do Wloch. Tak mowia europejskie przepisy. Nie wystarcza symbol panstwa na niebieskim
        pasku.
        • Gość: WURST Re: Gdzie przykleić ,do Lolka IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 02.08.01, 12:02
          Naklejka "D"na samochodzie jest nieobowiazkowa dla posiadaczy tzw.
          Eurokennzeichen.Uregulowanie to obowiazuje od niedawna.Wczesniej oznakowanie
          samochodu literka bylo obowiazkowe dla wszystkich,takze posiadaczy tablic z
          niebieskim paskiem i symbolem Unii Europejskiej.Pozdrawiam
    • Gość: erk Re: Gdzie przykleić IP: *.stream.pl 31.07.01, 15:26
      czy znaczek PL na nowej tablicy rejestracyjnej nie wystarczy?
      • Gość: cień Re: Gdzie przykleić IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 09:30
        Jak się ma białą rejestrację to nie trzeba przyklejać żadnych PL. Obowiązkowe
        jest tylko gdy posiada się czarne tablice i chce się wyjechać poza granice RP.
        • Gość: grzegorz Re: Gdzie przykleić IP: 10.2.0.* / *.energopol.com.pl 01.08.01, 10:31
          Gość portalu: cień napisał(a):

> Jak się ma białą rejestrację to nie trzeba przyklejać żadnych PL. Obowiązkowe
          > jest tylko gdy posiada się czarne tablice i chce się wyjechać poza granice RP.

Z tego co kiedyś zasłyszałem w Poslim Radiu (1) obowiązuje nas cały czas jakaś
          konwencja z lat 60-tych i naklejka mimo nowych tablic musi być. Głowy nie daję,
          ale warto sprawdzić.

Pozdrawiam
          Grzegorz
          • Gość: PTee Re: Gdzie przykleić IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:06
            > Gość portalu: cień napisał(a):
            >
            > > Jak się ma białą rejestrację to nie trzeba przyklejać żadnych PL. Obowiązk
            > owe
            > > jest tylko gdy posiada się czarne tablice i chce się wyjechać poza granice
            > RP.

Bzdura i nieprawda. Jak ktoś nie wie i nie ma pojęcia o co chodzi, to niech nie
            pcha się na afisz...

> Z tego co kiedyś zasłyszałem w Poslim Radiu (1) obowiązuje nas cały czas jakaś
            > konwencja z lat 60-tych i naklejka mimo nowych tablic musi być.

Ano dobrze kolega słyszał....
            Jest to uregulowane postanowieniami Konwencji Wiedeńskiej z 1949 roku.
            Artykuł 20.

http://republika.pl/bah/konwied2.html

• Gość: Jarek Re: Gdzie przykleić IP: *.telkab.pl 31.07.01, 18:57
      Dziękuje PTee za cytat z: ,no ale właśnie - MOŻE BYĆ naklejony z prawej strony
      na szybie .Ale ja właśnie nie chcę nakleić na szybie /w końcu pola widzenia
      dużo nie zasłania ale zawsze/ , ja chcę nakleić na kufrze, na zderzaku /obok
      tablicy rejestracyjnej/ tak żeby mi nie przeszkadzała a jednocześnie żeby była
      widoczna .Odpowiadam że litery PL na tablicy rejestracyjnej NIE WYSTARCZAJĄ .
      MUSZĄ BYĆ naklejone literki czarne PL na BIAŁYM tle.
      Panowie moje pytanie jest serio , przestańmy w końcu traktować przepisy jak
      pole do manewrowania "może tak może inaczej"co prawda sam przepis to tu
      umożliwia .Chciałem żeby było dobrze i w miarę możliwości zgodnie z
      przepisami , czyli jak być powinno z lewej strony tablicy czy z prawej. Może
      coś dalej z tych przepisów.Pozdrawiam Jarek
      • Gość: PL Re: Gdzie przykleić IP: *.dialup.surfeu.at 31.07.01, 22:36
        Nie jestem pewny ale ja przykleilem sobie na CZOLO.
        Na samym srodku.Tylko niezbyt duzych rozmiarow aby
        oczu nie zaslanialo.
        PZDR.
        Ps.Milej zabawy
        • Gość: Igor Re: Gdzie przykleić IP: 194.181.188.* 01.08.01, 09:04
          Gość portalu: PL napisał(a):

> Nie jestem pewny ale ja przykleilem sobie na CZOLO.
          > Na samym srodku.Tylko niezbyt duzych rozmiarow aby
          > oczu nie zaslanialo.
          > PZDR.
          > Ps.Milej zabawy

No nie coś mi się chyba zdaje że Ciebie widziałem na rogu Wilanowskiej i
          Puławskiej około 18 .Czy to byłeś Ty czy jakiemuś innemu gościowi okleiła się
          poducha dookoła czoła po dzwonie z Poldkiem. Nie zauważyłem /trochę duży ruch/
          czy to była Peelka czy poducha , jeżeli Peelka to należało wyciąć otwory na
          oczy /a może to było A ?/ i trochę przyciąć z boków. A tak poważnie faktycznie
          jest coś na rzeczy każdy ma gdzie indziej przyklejoną PL, polecam z prawej
          przecież z tego się nie strzela. Ważne żeby było jeżeli przepis podaje że MOŻNA
      • Gość: O! Re: Gdzie przykleić IP: 212.244.170.* 01.08.01, 07:43
        Jeśli masz problem z naklejką - jesteś świeżym kierowcą. Jeśli jesteś świeżym
        kierowcą - skup się na przestudiowaniu przepisów kraju, który zamierzasz
        zaszczycić. Jeśli już przestudiujesz co radzę - wróć o parę miesięcy do tematów
        z tej strony. Jeśli wrócisz do tych tematów - poczytaj co mądrzy ludzie piszą o
        podróżowaniu w różnych częściach Europy. Jeśli wrócisz ze swojej wyprawy -
        podziel się z nami wrażeniami. Bezproblemowej jazdy!
      • Gość: PTee Re: Gdzie przykleić IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:21
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Dziękuje PTee za cytat z: ,no ale właśnie - MOŻE BYĆ naklejony z prawej strony
        > na szybie .Ale ja właśnie nie chcę nakleić na szybie /w końcu pola widzenia
        > dużo nie zasłania ale zawsze/ , ja chcę nakleić na kufrze, na zderzaku /obok
        > tablicy rejestracyjnej/ tak żeby mi nie przeszkadzała a jednocześnie żeby była
        > widoczna .

Aha, wykopałem jeszcze, że "stare" rozporządzenie Ministra Transportu z 1993 roku
        zalecało "umieszczenie znaku "PL" po prawej stronie tablicy rejestracyjnej, w
        sposób nie powodujący zmniejszenia czytelności samej tablicy." Reszta tak jak
        dzisiaj.

• Gość: Niknejm Re: Gdzie przykleić IP: *.pg.com 01.08.01, 10:50
      Jarku,
      Przyklej gdziekolwiek z tyłu! Przecież to mało istotne. Nieraz wyjeżdżałem za
      granicę, raz miałem nalepkę po lewej, raz po prawej stronie tylnej tablicy,
      czasami na tylnej szybie i nikt nigdy (i w żadnym kraju) się mnie nie czepiał.
      Skup się lepiej na ważniejszych rzeczach, np. na max prędkościach
      dopuszczalnych w kraju, do którego jedziesz.
      Większość ludzi ma PL po lewej stronie tylnej tablicy rejestracyjnej, ja
      zresztą też (przejąłem nalepkę razem z samochodem :-)).

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych wojaży,
      Niknejm
    • Gość: Koli Re: Gdzie przykleić IP: *.chello.pl 01.08.01, 17:38
      Naklejka ma być WIDOCZNA!
      Gdzie ją nakleisz (szyba,kufer,zderzak) to twoja sprawa.
      Ja nakleiłem tam gdzie tył samochodu się najmniej brudzi (żeby policja "na
      zachodzie" nie musiała mi zwracać uwagi na nieczytelne znaki przynależności
      państwowej.
      Jeszcze jedno, nie daj się namówić na jakieś usprawnienia typu biało-czerwone
      tło, minimalne rozmiary, napis RP lub POLAND, ma być sporej wielkości białe
      jajo z czarnym nadrukiem PL.
      Pozdro.
    • Gość: ffmarkus Re: Gdzie przykleić IP: *.icpnet.pl 03.08.01, 21:31
      Przestudiuj wypowiedzi PTee- są z pewnością prawdziwe. Ale swoja drogą najważniejsze jest to abyś je miał na
      kuferku, a weź lepiej jakiś poradnik i za namową Niknejma poczytaj o jeździe w innych krajach-można dostać
      znacznie wyższe mandaty niż za złe umieszczenie pe(:er:)elki. PZDR i miłych wojaży.
    • Gość: tomasz Re: Gdzie przykleić IP: *.dialnet.econophone.ch 04.08.01, 22:38
      NA DUPIE SE PRZYKLEJ!
      • Gość: Sly Hej. tomasz IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 05.08.01, 12:43
        Sam se przylej na dupie.
        Tak to jest jak się chamstwo dorwie do komputera. Nie dość że pisze z
        CapsLockiem, to jeszcze ta niska kultura.
        Zawsze twierdziełem że synkowie właścicieli hurtowni z warzywami nie mają za
        nic kultury.
        Zapamiętaj sobie - takie chamskie odzywki to możes sobie wstawiać swojej lasce
        lecącej na twoje 15 letnie BMW z chamskimi spoilerami.
      • Gość: toyo Re: Gdzie przykleić IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 23:10
        "SE" pomyśl jeśli chcesz coś napisać, przepraszam że zmuszam cię do bardzo
        bolesnych spraw.
        PS: Wyprałeś dresik ??? Bo coś cuchnie (dla ciebie prostszy wyraz, bardziej
        rozumiały - capi )z twojego,jakże wynisłego,tekstu.
        PS oznacza w pewnym uproszczeniu - Przypomniał Sobie. Zrozumiałeś ???

• Gość: tomasz Re: Gdzie przykleić IP: *.dialnet.econophone.ch 05.08.01, 22:19
      nie 15letnia bemka ale 8-letnia xantia.Sorry,ale na glupie pytanie(gdzie
      nakleic...)glupia odpowiedz.pzdr T
    • Gość: Wilton Re: Gdzie przykleić IP: *.telia.com 05.08.01, 22:46
      Kiedys przyklejalem "eSke" na tyle mojego owczesnego volvo 245. Przykleilem na
      tylnej klapie po prawej stronie tablicy rej. Do lba mi nie przyszlo ze robie
      zgodnie z przepisami. Jesli jedziesz do kraju w ktorym policja dysponuje takimi
      srodkami ze bedzie ja interesowac Twoj znak przynaleznosci panstwowej to
      jedziesz w zla strone. Przyklej by byla widoczna i w/g Ciebie "pasowala do
      calosci. I nie jedz do panstw policyjnych, jakie by tam super zabytki do
      zwiedzania nie byly. Wtedy lepiej pojechac z wycieczka.
    • Gość: Michal Re: Gdzie przykleić IP: *.telia.com 08.08.01, 18:42
      Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Panowie podpowiedzcie gdzie na boga przykleić znaczek PL. Na pewno z tyłu . To
      > fakt ale teraz gdzie dokładnie .Na starym samochodzie miałem
      > przyklejoną /kleiłem 4-ry lata temu -wydaje mi się że z lewej str.tablicy
      > rejestracyjnej , z tym że samochód został sprzedany/.Jak przyjrzycie się na
      > samochody jeżdzące na naszych drogach to prawie każdy ma gdzie indziej zacząłem
      > Czesc Jarek! Nie widze wtym zadnego problemu. Po prostu wystarczy to male PL co
      jest wTwoim numerze rejestracyjnym juz niedlugo wchodzicie do EU posiadacie juz
      takie numeru tak ze nie trzeba nic przyczepiac ekstra. Zobacz czy auta z EU maja
      jeszcze swoje narodowosciowe identyfikatory ,tylko te starsze.Pozdrowienia Michal
      > szperać po Internecie i niestety jakoś nie mogę trafić . Myślę że znajdą się
      > koledzy którzy będą wiedzieli gdzie tą Peelkę przykleić.Tylko proszę nie
      > podawajcie SWOJEJ wersji tylko wersję oficjalną .Jedziemy na urlop pod koniec
      > sierpnia tak że czas jeszcze jest. Pozdrawiam Wszystkich miłośników samochodów
      > Jarek.

• Gość: Jarek Re: Gdzie przykleić PL IP: *.telkab.pl 09.08.01, 03:24
        Dziękuję Panowie za konstruktywną dyskusję szczególnie PTee o paru "kolegach"
        usilnie starających się utwierdzić mnie w przekonaniu że i w naszym stadku
        owieczek i parę BARANÓW się znajdzie / to stadko jest jednak międzynarodowe/.
        Może pytanie to było trochę na wyrost i takie trochę wymuszone ale tak jak
        wcześnie napisałem mam czas,do wyjazdu zostało jeszcze trochę czasu a ja nie
        wiem gdzie przykleić przynależność państwową czyli przedmiotowe PL.A
        przyglądając się NASZYM autkom to każdy ma gdzie indziej. /Co z resztą widać po
        postach!?/.Może to i dzielenie włosa na cztery ale jeżeli mamy być normalnym
        krajem /a nie Szwajcarją lub nie daj Bóg Japonią/ to w miarę możliwości
        zacznijmy porządkować tą stajnię Augiasza , gdzie każdy sobie tak jak Mu się
        widzi , a widzi mu się różnie i przez ciągłą i na skróty i na trzeciego i na
        d.... . A w końcu od czegoś trzeba zacząć. Tak że jak zobaczycie Almerę sedana
        i z tyłu znak PL przyklejony z prawej strony tablicy rejestracyjnej ta jak
        facet to ja ,jak kobitka to moja wife. Pozdrawiam Jarek. P.S Jadę do normalnego
        kraju ,gdzie policji może nie widac tak jak u nas ale gdzie z Nią sie nie
        dyskutuje i sztraf jest sztraf / matołków też nie brakuje chociaż jakby
        mniej?/.Pozdrawiam
        • Gość: PTee Re: Gdzie przykleić PL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 04:47
          I ja również pozdrawiam, i życzę przyjemnej podróży z jak najmniejszą ilością
          kontaktów z policją pod każdą postacią... :)))

Pozdrawiam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka