Dodaj do ulubionych

Lanos - 120 tys. km

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 13:20
Własnie skończył się bezproblemowy okres eksploatacji Lanosa 1,5 8v. W ciągu
ostatnich 10 tys. km wypił 1,5l oleju. Olej nie cieknie, więc uszczelki sa ok.,
silnik suchutki. Facio w serwisie twierdzi, że to normalne(?!!?!!). Jest
jeszcze jedna możliwość. Serwis przy poprzednim przeglądzie nie nalał tyle ile
trzeba, z niedopatrznia, głupoty albo z premedytacją (spierdzieli się, to gość
przyjedzie i da zarobić). Ten sam serwis nalał znajomemu do musso ponad
maksimum. dobrze, że chłop sprawdził zanim wyjechał z warsztatu. Nigdy w
służbowym samochodzie nie sprawdzałem oleju, teraz będę musiał. Zwłaszcza po
przeglądach. Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek daewoo z takim przebiegiem, które
teleportuje olej w kosmos?
Proszę o rzeczowe odpowiedzi, a nie o antyreklamę padającego na twarz daewoo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.toya.net.pl 06.08.01, 13:36
      1,5 litra oleju na 10 tyś km.po przejechaniu w sumiw 120... km to jak sadzę
      wynik więcej niż dobry.Zużycie oleju silnikowego w tej ilości np,w Fiatach jest
      norma od nowości.Na Twoim miejscu nie przejmowałbym sie tym wcale,taki wynik
      dobrze świadczy o jednostce napędowej.Niekiedy wieksze zużycie może być
      powodowane ostrąjazdą,lub jazdą na dłuzszych dystansach z duża predkościa.A tak
      ogólnie to pozazdrościć tylko.Pozdr.
      • Gość: Pitz Re: Lanos - 120 tys. km IP: 157.25.125.* 06.08.01, 15:09
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> 1,5 litra oleju na 10 tyś km.po przejechaniu w sumiw 120... km to jak sadzę
        > wynik więcej niż dobry.Zużycie oleju silnikowego w tej ilości np,w Fiatach jest
        >
        > norma od nowości.Na Twoim miejscu nie przejmowałbym sie tym wcale,taki wynik
        > dobrze świadczy o jednostce napędowej.Niekiedy wieksze zużycie może być
        > powodowane ostrąjazdą,lub jazdą na dłuzszych dystansach z duża predkościa.A tak
        >
        > ogólnie to pozazdrościć tylko.Pozdr.

Dobry wynik!? Chyba do ksiegi Guinessa! Moje auto ma na liczniku 310 000 km i nie
        musze dolewac oleju miedzy przegladami, tylko na wszelki wypadek sprawdzam co
        jakis czas.
        • Gość: Greg Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.pl 06.08.01, 18:34
          Tak jest...1,5l oleju na 10000km to na pewno nie jest norma, a na pewno nie w
          nowym amochodzie. Z cala pewnoscia nie jest to normalny objaw, wybierz sie do
          porzadnego warsztatu( tylko nie ASO) i tam ci raczej pomoga.
          Powodzenia
          Greg
          • Gość: Artur Re: Lanos - 120 tys. km IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 06.08.01, 20:23
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Tak jest...1,5l oleju na 10000km to na pewno nie jest norma, a na pewno nie w
            > nowym amochodzie. Z cala pewnoscia nie jest to normalny objaw, wybierz sie do
            > porzadnego warsztatu( tylko nie ASO) i tam ci raczej pomoga.
            > Powodzenia
            > Greg

Kolego zacznij czytać powoli i od początku....ten lanos ma przejechane już 120000
            km,więc nowy na pewno nie jest.Podtrzymuję swój pogląd,że to bardzo dobry wynik
            po przejechaniu takiego dystansu,a brak ubytków oleju po przejechaniu 310000
            km....to wybaczcie,ale nie jestem w staniu uwierzyć,chyba,że w historii tego
            samochodu jest jakiś remont silnika,o którym obecny właściciel nie został
            poinformowany.Pozdr.
            • Gość: Pitz Re: Lanos - 120 tys. km IP: 157.25.125.* 07.08.01, 09:41

>
              > Kolego zacznij czytać powoli i od początku....ten lanos ma przejechane już 1200
              > 00
              > km,więc nowy na pewno nie jest.Podtrzymuję swój pogląd,że to bardzo dobry wynik
              >
              > po przejechaniu takiego dystansu,a brak ubytków oleju po przejechaniu 310000
              > km....to wybaczcie,ale nie jestem w staniu uwierzyć,chyba,że w historii tego
              > samochodu jest jakiś remont silnika,o którym obecny właściciel nie został
              > poinformowany.Pozdr.

Remontu nie bylo, to wiem na pewno, bo kupilem go od znajomego. Bylo co innego,
              mianowicie wymieniony blok silnika przez Toyote za darmo, bo ponoc byla jakas
              wada fabryczna, ale to ponizej 100 000. Sam zrobilem tym autem juz 50 000.
              Nie mowie, ze w ogole nie bierze. Jakis tam ubytek jest, ale na tyle nieznaczny,
              ze nie musze dolewac. Przeglady robie co 7500 (tzn. sama zmiana oleju, co 15000 z
              filtrem + filtry paliwa i powietrza). To jest Diesel 2.0 turbo i uzywam zwyklego
              mineralnego oleju Mobil Diesel.
            • Gość: Zdun Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.balcab.unibas.ch 17.08.01, 22:37

> Gość portalu: Greg napisał(a):
              >
              > > Tak jest...1,5l oleju na 10000km to na pewno nie jest norma, a na pewno ni
              > e w
              > > nowym amochodzie. Z cala pewnoscia nie jest to normalny objaw, wybierz sie
              > do
              > > porzadnego warsztatu( tylko nie ASO) i tam ci raczej pomoga.
              > > Powodzenia
              > > Greg
              >
              > Kolego zacznij czytać powoli i od początku....ten lanos ma przejechane już 1200
              > 00
              > km,więc nowy na pewno nie jest.Podtrzymuję swój pogląd,że to bardzo dobry wynik
              >
              > po przejechaniu takiego dystansu,a brak ubytków oleju po przejechaniu 310000
              > km....to wybaczcie,ale nie jestem w staniu uwierzyć,chyba,że w historii tego
              > samochodu jest jakiś remont silnika,o którym obecny właściciel nie został
              > poinformowany.Pozdr.

Artur,
              Chyba masz na mysli auta typu Pobiedy. Porzadne europejskie wozy jezdza do 500
              000 i nie znaja slowa remont silnika
      • Gość: malko Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 09:59
        Sorry, ale chyba nie jeździłeś fiatem. Mam teraz SC 1,1 z 99r i nie widzę żeby
        ubywało oleju. Żaden z maluchów mojego ojca, każdego miał po 10 lat, nie brał
        oleju, nie stanął na drodze, nie telepał się i nie zgnił (odpryski malowane
        było podkładem). Obydwa jeździły dzień w dzień i miały "przekręcone" liczniki.
        A podobno maluch to nie samochód. Wystarczyły proste regulacje na wiosnę
        każdego roku i wymiana tego co się zużywa (super niskie koszty). Ojciec nigdy
        nie jeździł do ASO. Teraz ma SC i jest zadowolony bo nie robi już nic, tylko
        przeglądy. Sam miałem 21 letniego malucha (za 500pln)i moim największym
        problemem była korozja. Miałem kilka awarii: urwane półośki (poprzedni
        właściciel podobno nigdy nie wymieniał), przegnity wachacz, pęknięty resor.
        Olej brał, a raczej nim rzygał, bo jakiś pieprznięty mechanik włożył do silnika
        bagnet dłuższy od oryginalnego o 4 cm - nie było nawet minimum oleju. silnik
        ciągle się przegrzewał i szlag trafiał uszczelki. Po zmianie bagnetu i przy
        właściwym poziomie oleju nie miałem najmniejszych problemów. Samochód był dla
        mnie idealny do jazdy po mieście. Co do lanosa to jest jeżdżony dość ostro, ale
        z zachowaniem zasad zdrowego rozsądku. Nie uważam takiego zużycia oleju za
        normalne. Dzięki za posta.
        • Gość: malko Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 10:03
          Zapomniałem. Nasza firmowa favoritka z przebiegiem 350tys. nie brała oleju.
          Zużywała trochę za dużo paliwa, ale oleju nie ubywało aż tak.
      • Gość: .... Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.mediacom.pl 08.08.01, 16:23

> 1,5 litra oleju na 10 tyś km.po przejechaniu w sumiw 120... km to jak sadzę
        > wynik więcej niż dobry.Zużycie oleju silnikowego w tej ilości np,w Fiatach jest
        >
        > norma od nowości.

Sory kolego ale chyba w duzych fiatach czy maluchach moze i CC. Mam Uno i pprzez
        4 lata nie wypilo ani troche oleju. Fiat to nie wzor jakosci ale troche
        przesadziles. PZDR
    • Gość: kornisch Re: Lanos - 120 tys. km IP: 212.160.147.* 07.08.01, 09:30
      HEHE
      Nie przejmuj się. Kiedyś w instrukcji Opla było napisane, że może brać do 1
      litra na 1000 km... swoją drogą zobacz czy w DU nie ma podobnego "pragrafu"
      Pozdrawiam
    • Gość: Mirek Bywa różnie.... IP: *.makolab.pl 07.08.01, 09:35
      W różnych samochodach jest różnie, ale generalnie nowoczesne auta prawie oleju
      nie zużywają, bo by się spierdzielił katalizator. Prawie, bo nawet z fizyki
      wynika że coś tego leju musi się spalać. A że na miarce nie ubywa? Bo się
      benzyna w oleju rozpuszcza i "uzupełnia" ubytki na bieżąco.
      • Gość: thommy Re: Bywa różnie.... IP: *.unregistered.formus.pl 10.08.01, 14:56
        Jest bardzo prosty test na to czy samochod spala olej,popros zeby Ci ktos w sloneczny dzien
        przegazowal autko a ty zobacz jaki kolor maja spaliny.Jak puszcza niebieskiego dymka to twoj silnik
        wykazuje slady zuzycia.A tak na marginesie to nowe fiaty 125 braly olej od nowosci(potem zreszta tez:)
        ale 1,5 litra na 10000 to nie pali nawet moj 14 letni kwadrat!
    • Gość: Michal Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.telia.com 10.08.01, 15:10
      Czesc! Prawdopodobnie tak bylo jak mowisz nieuczciwosc mechanika obslugujacego
      Twoje Auto. Mam jedno pytanie czys eksploatowal ostro tzn za kazdym razem ile
      fabryka dala? Jezeli tak to ma prawo tyle spalic w normalnej esploatacji
      nie.Pamietaj jak jezdzisz ostro musisz koniecznie robic czestrzej serwisy zadne
      10tys.km tylko max7.5 lub 8tys.km Tu wcale nie ma mowy o sypaniu sie auta.
      Trzeba dokladnie przejrzec motor na komputerze. Ja sie tym trudnie w S. wiec
      znam problem jezeli to autoryzowana stacja jezeli umieja obsluzyc to zrobia.
      Spotkalem wiele stacji co mialy wyposarzenie ,ale go nie uzywano poniewaz
      brakowalo praktyki.Wszystko bedzie dobrze pozdrawiam Michal Sverige
      • Gość: malko Re: Lanos - 120 tys. km IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 15:26
        Trochę lubię przycisnąć pedał gazu, ale bez przesady. U nas nie ma gdzie
        jeździć szybciej niż 120 km/h, a i to na naszych zatłoczonych drogach to
        rzadkość. Maksymalnie dwa razy w miesiącu lanosik robi trasę 600km jednego dnia
        i na tej "specjalnej" trasie trochę można poszaleć, tak do 140. Reszta to
        normalna eksploatacja przy której 120 km/h osiągane jest przy wyprzedzaniu i
        tyle. Nie widzę powodów do przedwczesnego zużycia. Po kolejnym przeglądzie, lub
        jeszcze wcześniej dam Wam znać co się dzieje z olejem. Przez pierwsze 2 tys. po
        przeglądzie jest ok. Jeżdzę tym samochodem od nowości i raczej dbam żeby mu się
        krzywda nie działa. Jak się zacznie sypać to prezes z pewnością nie kupi mi
        nowego.
    • Gość: Stary Re: Lanos - 120 tys. km IP: 157.25.125.* 11.08.01, 22:28
      Mam służbowego lanosa 1.6 16V 106km. Ma 71 tysięcy przebiegu i żłopie olej. Co
      prawda jeżdzę nim od nowości tak że obrotomierz non stop wchodzi na 6 tysięcy,
      ale samochód służy do jazdy. Daewoo nie jest raczej trwałą marką i sądzę że
      twój lanos i tak długo wytrzymał bez brania oleju. Teraz trzeba dolewać i
      jeżdzic.
      • Gość: Mobil N Lanos IP: *.telia.com 12.08.01, 16:36
        Trzeba wymienic uszczelki na zaworach i zniknie zuzycie oleju. Powierzyc komus
        co wie co robi. Robota 1,5 godziny. Panowie pamietac ze jak jezdzimy ostro to
        olej wymieniamy co 8000km. Prawdopodobnie przejezdzone byly interwaly wymiany
        oleju. Dobrze ze skonczylo sie na uszczelkach a nie na wymianie walka rozrzadu .
        Pzdr MobilNo1.
        • Gość: Green Re: Lanos IP: *.pl 12.08.01, 17:28
          Gość portalu: Mobil N napisał(a):

> Trzeba wymienic uszczelki na zaworach i zniknie zuzycie oleju. Powierzyc komus
          > co wie co robi. Robota 1,5 godziny. Panowie pamietac ze jak jezdzimy ostro to
          > olej wymieniamy co 8000km. Prawdopodobnie przejezdzone byly interwaly wymiany
          > oleju. Dobrze ze skonczylo sie na uszczelkach a nie na wymianie walka rozrzadu
          > .
          > Pzdr MobilNo1.

Szanowny Panie Mobil No1,
          a skad Pan wie, ze chodzi akurat o "uszczelki na zaworach"? Domyslam sie, ze mial
          Pan na mysli uszczelniacze zaworowe? Z panskiego listu wyplywa doglebne
          przekonanie o wlasnej racji, nie pozostawia Pan wrecz alternatywy dla "uszczelek
          na zaworach"...jesli Pana wiedza na temat budowy silnikow jest porownywalna z
          panskim poczuciem humoru (na pewno wie Pan o co chodzi...), to prosze trzymac sie
          z daleka od mechaniki, a juz na pewno oszczedzic innym osobom swoich porad.
          Z doglebnym powazaniem...
          (-)Green

• Gość: Artur Re: Lanos - 120 tys. km IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 12.08.01, 10:51
      Możliwe,że mechanik w serwisie coś pomajstrował podczs przeglądu....może nie
      dolał.Dwa lata temu w dzień po przeglądzie otworzyłem pokrywę silnika i ze
      zgroza zobaczyłem komorę i cały silnik skapane w oleju.Okazało sie,że
      praktykant zapomniał włożyć bagnet po wymianie oleju.Nic sie na szczęscie nie
      stało (bo zajrzałem),ale z rozkosza powiedziałem im co myślę o takich
      mechanikach.Pozdr.
    • Gość: Igor Re: Lanos - 120 tys. km IP: 194.181.188.* 16.08.01, 09:05
      Miałem do czynienia z Lanosem 1.5 8V 80kkm i od początku nie brał oleju /a
      przynajmniej od wymiany do wymiany nie było trzeba dolewać/. Myślę że to przy
      nalewaniu mechanik "nie dolał" tego 1.5l oleju. Po prostu uwaga : przed
      wyjechaniem z serwisu zobacz jak wygląda autko i odbierając dokumenty
      wysłuchaj /powinni ci sami powiedzieć w ASO co zrobili przy Twoim autku i co
      ew.będzie trzeba zrobić w przyszłości - tak to robią w ASO Piaseczno /co
      zrobili.Czyli- czy oprócz serwisowych czynności coś jeszcze robili. Pozdrawiam
      dalszej bezawaryjnej jazdy Życzy Igor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka