Dodaj do ulubionych

prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 143KM

19.03.09, 17:37
niże to opis producenta, co myslicie nt niezawodności i woógle
tej technologii MIVEC , "paliwożerności" tego silnika, może ktos ma
jakiies doświadczenia, z góry dziękuję

Silnik benzynowy 1,8l MIVEC:
o Jednostka ta jest jedną z pochodnych silnika o nazwie „World
Engine”, opracowanego wspólnie z firmami DaimlerChrysler i Hyundai
Motor Company.
o Ten zwarty i lekki silnik zapewnia doskonałe osiągi i oszczędność
paliwa. Odlewany z aluminium kadłub silnika, plastikowa pokrywa
głowicy, skierowany do tyłu kolektor dolotowy, z podwójnymi
ściankami wykonanymi ze stali nierdzewnej - to zaledwie kilka z
nowoczesnych technologii wykorzystany w tej nowej jednostce
napędowej. Zastosowanie technologii zmiennych faz rozrządu MIVEC
zarówno dla zaworów dolotowych, jak i wylotowych zapewnia ich
optymalną pracę w każdych warunkach jazdy. Średnica cylindra, skok
tłoka i stopień sprężania zostały również zoptymalizowane na
potrzeby tego nowego modelu.
o Silnik 1,8 l wykorzystuje stworzony przez Mitsubishi system
zmiennych faz rozrządu i wzniosu zaworów MIVEC dla obu wałków
rozrządu - zaworów dolotowych i wylotowych. Dla prędkości obrotowych
biegu jałowego system redukuje przekrycie zaworów celem stabilizacji
charakterystyki spalania na biegu jałowym i zmniejszenia zużycia
paliwa.
o W warunkach niskich prędkości obrotowych / wysokiego obciążenia
system zamyka zawory dolotowe wcześniej, aby utrzymać maksymalną
objętość powietrza w cylindrze i wytworzyć większy moment obrotowy.
Na wysokich obrotach i przy wysokim obciążeniu system opóźnia
zamknięcie zaworów dolotowych celem synchronizacji z impulsami
ciśnienia powietrza zasysanego i w ten sposób zwiększa napełnienie
cylindra i dostarcza wyższej mocy.
o W normalnych warunkach jazdy system zmniejsza straty pompowania
poprzez zwiększenie przekrycia zaworów i opóźnienie otwarcia zaworów
wylotowych tak, aby sprężyć mieszankę przy wysokim stopni ekspansji.
Poprawia to sprawność cyklu i zwiększa oszczędność paliwa.���
o Posiadająca przybliżoną moc nominalną 105 kW / 143 KM jednostka o
pojemności 1798 cm3 (86 x 77.4 mm pozwala na rozwinięcie prędkości
196 km/h (z 5-biegową manualną skrzynią biegów) i uzyskanie zużycia
paliwa 7.9 l/100 km i emisję CO2 na poziomie 188 g/km (w cyklu
kombinowanym).
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 18:01
      Wszystko ladnie na papierze. Lancerem z tym silnikiem nie jechalem.
      Jechalem natomiast jednostka 2.0 (auto-CVT) i mulowate to bylo
      niestety. Auto ma swoje gabaryty i bawi mnie to twierdzenie
      o 'znakomitych osiagach'.
      • andsin Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 19:04
        Co ile są przeglądy i jakie koszty. Też przymierzam się do takiego autka.
        Pozdrawiam
      • sakhal Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 20:04
        Ponizej 10sek do 100 w zwyklym kompakcie to przyzwoity wynik, wiec
        nie pozeruj gosciu.
        • sowizdrza Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 20:23
          dokładnie!

przecież to nie lancer evo za 158 tys i mocy 200KM

ten 1.8 to do 100 km/h 10,4s

konkurencja octavia II silnik 1,6 do 100 km/h 12,3s

seat toledo 1,6 do 100km.h 12,9s

to są samochody klasy śrendiej niższej, tak więc między C a D
          nie mozna sie spodziewać nie wiadomo czego

• black_code Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 20:49
            sowizdrza napisał:

> przecież to nie lancer evo za 158 tys i mocy 200KM
            >
            > ten 1.8 to do 100 km/h 10,4s
            >
            > konkurencja octavia II silnik 1,6 do 100 km/h 12,3s

Juz bez przesady ten silnik w octavii ma ledwie 102KM wiec to troche
            nieodpowiedni przyklad
            Octavia 1.4 122KM wiec rowniez wyrazniej slabsza ma juz 9.5 do 100km/h

> to są samochody klasy śrendiej niższej, tak więc między C a D
            > nie mozna sie spodziewać nie wiadomo czego
            >

Zgadza sie ale mimo wszystko ponad 10 sekund to slaby wynik silnika 1.8 jak
            by ktos sie czepial .
            • sowizdrza Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 21:32
              co do octavii racja

lancer z kolei i
              jego silnik z tego co czytałem
              na autocentrum.pl ma taką przypadłoś że
              ożywia sie dopiero przy 3500 obrotów:(

poza tym narzekają użytkownicy że jednak dużo pali
              :(
              ale jak ma 143 KM to chyba musi dużo palic
              • rickky Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 22:16
                Ale Honda civic model 2006, 1,8l wyciska z silnika "tylko" 140KM a do setki
                rozpędza autko w 8,9 sek.
                I mniej przy tym pali :)
                • sowizdrza Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 22:33
                  honda waży 104 kg mniej

ale cenowo wygrywa lancer sportback
                  • rickky Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 22:50
                    sowizdrza napisał:

> honda waży 104 kg mniej

Ale ma sporo większy bagażnik

> ale cenowo wygrywa lancer sportback

Zależy chyba, z jakim wyposażeniem.
                    • sowizdrza Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 22:56
                      rickky napisał:

> sowizdrza napisał:
                      >
                      > > honda waży 104 kg mniej
                      >
                      > Ale ma sporo większy bagażnik
                      >
                      > > ale cenowo wygrywa lancer sportback
                      >

bagażnik w ogóle ma duży jak na tę klase 485 l
                      golf 355l
                      kia ceed 340l
                      hi 30 340l
                      fiat bravo 400l
                      toyota auris chyba 385l
                      tak więc podobnie

> Zależy chyba, z jakim wyposażeniem.
                      >
                      >
                      • rickky Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 22:59
                        sowizdrza napisał:

> rickky napisał:
                        >
                        > > sowizdrza napisał:
                        > >
                        > > > honda waży 104 kg mniej
                        > >
                        > > Ale ma sporo większy bagażnik
                        > >
                        > > > ale cenowo wygrywa lancer sportback
                        > >
                        >
                        > bagażnik w ogóle ma duży jak na tę klase 485 l

Tak, ale kierowca i pasażer siedzą na dwóch kanistrach paliwa :)
                    • ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 23:30
                      rickky napisał:

> sowizdrza napisał:
                      >
                      > > honda waży 104 kg mniej
                      >
                      > Ale ma sporo większy bagażnik

to kup fiata linee. też ma duży bagażnik. albo renault thalię...
                      • rickky Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 19.03.09, 23:38
                        ant777 napisał:

> rickky napisał:
                        >
                        > > sowizdrza napisał:
                        > >

>
                        > to kup fiata linee. też ma duży bagażnik. albo renault thalię...

Tylko, że ani linea, ani thalia nie mają takiego silnika jak civic czy mitsu :)))
                        • ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 07:40
                          W sumie, to miałem nadzieję, że przeczytam jakieś konkrety na temat
                          silnika 1.8 w Lancerze. Zostanie mi wproszenie się na jazdę próbną i
                          poudawanie klienta chcącego kupić wóz.
                          • sowizdrza Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 07:54
                            napisz coś jak wrócisz z jazdy
                            podziel się z nami

pozdrawiam
                            • romantic5 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 08:22
                              Japonczycy maja ,,dobra reke,, do produkowania niezawodnych silnikow
                              i doprowadzenia do perfekcji sztuczek technicznych. Trudno
                              powiedziec ktora z firm japonskich jest w tym najlepsza. Podejrzewam
                              ze TOYOTA moze byc tylko na 2 pozycji. Pytania takie - na ile tak
                              wysilony silnik bedzie trwaly w zwyklej eksploatacji, ile bedzie
                              spalal w praktyce a nie w cykle umownym wg norm, jak bedzie
                              zachowywal sie przy zemiennych obciazeniach i krotkich cyklach
                              pracy, bardzo ,,meczacych,, silnik. A 10s do 100km/h to normalny
                              wynik (masa fury powyzej 1200kg). Komu nie starcza nieh zamowi
                              porzadny tuning silnika i podpisze kartke dawcy organow.
                              • al9 1,8 140 KM w civicu 20.03.09, 11:25
                                palił zaskakująco mało
                                w mieście 9 zima 10
                                na trasie nawet perzy szybkiej jeździe ok 7 (z włączona klimą)

kup civica
                                ten mitsu jest za cięzki, ma nieprecyzyjny układ kierowniczy, auto
                                ma zaburzone proporcje (heczbek, sedan ok)
                                honda ma o klase lepszy serwis, w odsprzedazy będzie droższa, jeździ
                                znacznie dynamiczniej i mniej pali...
                                al
                                • rickky Re: 1,8 140 KM w civicu 20.03.09, 19:47
                                  al9 napisał:

> palił zaskakująco mało
                                  > w mieście 9 zima 10
                                  > na trasie nawet perzy szybkiej jeździe ok 7 (z włączona klimą)
                                  >
                                  > kup civica
                                  > ten mitsu jest za cięzki, ma nieprecyzyjny układ kierowniczy, auto
                                  > ma zaburzone proporcje (heczbek, sedan ok)
                                  > honda ma o klase lepszy serwis, w odsprzedazy będzie droższa, jeździ
                                  > znacznie dynamiczniej i mniej pali...
                                  > al

Jeżeli już rozmawiamy o zakupie, to może poczekać do czerwca br, kiedy pojawi
                                  się nowa "trójka" Mazdy z oferowanym silnikiem 2,0l 150KM w benzynie.
                                  Z własnego doświadczenia równoczenej jazdy civikiem 1,8 i mazdą trzy (1,6l co
                                  prawda) podejrzewać mogę, że rozwinięcie dotychczasowej "trójki" może być bardzo
                                  fajne, jeżeli utrzyma tylko jej zalety, np układ kierowniczy i jezdny.
                                  To, co pod tym względem oferuje nowy civik, to niestety w porównaniu ze "starą"
                                  trójką - porażka.
                            • ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 13:13
                              sowizdrza napisał:

> napisz coś jak wrócisz z jazdy
                              > podziel się z nami
                              >
                              > pozdrawiam

Narazie jedynie oglądałem Lancera (sedan), bo właściwie szukalem
                              czegoś z segmentu B typu Colt jako drugie auto w rodzinie. Siedząc w
                              Lancerze zdziwiłem się że lusterka boczne są częściowo zasłonięte
                              przez słupki. Wnętrze wozu jak dla mnie ładne w przeciwieństwie do
                              tego koszmarnego w Colcie.
                              • jaki71 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 15:48
                                ant777 napisał:

> Siedząc w
                                > Lancerze zdziwiłem się że lusterka boczne są częściowo zasłonięte
                                > przez słupki.

To chyba normalne jak się siedzi na tylnej kanapie.

> Wnętrze wozu jak dla mnie ładne w przeciwieństwie do
                                > tego koszmarnego w Colcie.

Do dzisiaj nie wiem czy jest bardziej estetyczne czy ascetyczne ;) Ale coraz
                                bardziej skłaniam się do drugiego :)
                                • ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 17:05
                                  jaki71 napisał:
                                  > To chyba normalne jak się siedzi na tylnej kanapie.

A te "coś" między przednią szybą a bocznymi przednimi drzwiami? To
                                  nie jest słupek?
                                  • jaki71 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 20:57
                                    ant777 napisał:

> jaki71 napisał:
                                    > > To chyba normalne jak się siedzi na tylnej kanapie.
                                    >
                                    > A te "coś" między przednią szybą a bocznymi przednimi drzwiami? To
                                    > nie jest słupek?

Są dwa wyjścia:
                                    1. Masz 150cm wzrostu i siedzisz przytulony do kierownicy.
                                    2. Masz 250cm i siedzisz z głową pod sufitem.
                                    I jest jeszcze 3 możliwość siedzisz na tylnej kanapie.
                                    • ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 22:17
                                      czyli nie mogę mieć miedzy 150, a 250? Będziesz mnie wydłużał czy
                                      skracał na potrzeby swojej teorii? :) A poza tym masz jakieś uwagi
                                      do Lancera 1.8?
                                      • jaki71 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 22:29
                                        Umordowałem się strasznie żeby lusterko za słupkiem schować i mi się nie udało
                                        :) Pierwsze wrażenie jakie miałem po zerknięciu w lusterko to: Po co takie
                                        wielkie? Przecież to nie łazienka...
                                        Już pisałem mam 2,0 ale to ta sama rodzina co 1,8.
                                        W Twoim bełkocie o silniku (skąd on jest?) jest trochę błędów, np. kolektor z
                                        podwójnej blachy skierowany do tyłu jest kolektorem wylotowym nie dolotowym. Tu
                                        kolejne zdziwienie że silnik odwrotnie wsadzili ;)
                                        A co byś chciał wiedzieć?
                                        Spalanie:
                                        Miasto: nie udało mi się zejść poniżej 10L/100km (nie licząc środka nocy).
                                        Mieszany: 8,3L/100km
                                        Poza miastem nie miewam przyjemności jeździć tylko za miastem. Raz 200km
                                        przejechane pokazało na kompie spalanie 6,5L/100km. Ale od zalania do zalania
                                        nie miałem "gołej" trasy.

• ant777 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 21.03.09, 12:37
                                          Może za blisko kierownicy siedziałem? Cholera wie.
                                          Jedyne czego się boję to "wajchowania" przy wyprzedzaniu i tego
                                          kręcenia silnika do 4000-5000 obrotów. Wszystko przez to że zostałem
                                          rozpieszczony przez paskudnego francuskiego dyzla.
                                          • jaki71 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 22.03.09, 08:55
                                            ant777 napisał:

> Może za blisko kierownicy siedziałem? Cholera wie.
                                            > Jedyne czego się boję to "wajchowania" przy wyprzedzaniu i tego
                                            > kręcenia silnika do 4000-5000 obrotów. Wszystko przez to że zostałem
                                            > rozpieszczony przez paskudnego francuskiego dyzla.

Jakie wajchowanie? Silnik, który od 40 do 140 pociągnie Ci na trójce nie wymaga
                                            wajchowania ;) A kręcenie do 4000-5000 to wysoko? Czerwone pole też jest dla
                                            ludzi... Ale fakt prawdziwy pazur pokazuje od tych obrotów w górę. Jeśli Ci to
                                            nie pasuje to zostań w świecie traktorów ;) Dla wielu to jest lepsze rozwiązanie.
                          • jaki71 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 20.03.09, 11:32
                            Ale co chcesz wiedzieć? Ja mam wprawdzie 2.0 ale reszta taka sama.
                            Zawieszenie bardziej niż przyzwoite (z tylu masz wielowahaczowe), prowadzenie
                            lepiej niż przyzwoicie (mimo tego co piszą w prasie bardzo precyzyjny układ
                            kierowniczy). Dynamika? Wystarczająca - samochód jedzie od 2000rpm. Frajda z
                            jazdy ogromna plus nieoklepany wygląd.
                            Bardzo przyzwoity samochód za bardzo przyzwoite pieniądze.
                            • kinste Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 21.05.09, 17:35
                              I nie ma chyba ani jednej opinii WŁAŚCICIELA modelu 1.8 tylko jeden 2.0 i reszta to są jakieś domysły, ktoś gdzieś przeczytał, usłyszał, wypociny, że tacy znawcy tu są. Czy może wypowiedzieć się ktoś kto eksploatuje to autko ? Nie kolega, brat, swat albo ja siedziałem za kierownicą i "wiem" ?
                              Pozdrawiam

P.S.
                              Mam francuza jestem dość zadowolony ale chciałbym zmienić na coś nowego może japończyka.
                              • cloclo80 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 22.05.09, 00:13
                                Jeśli potrzebujesz opinii od userów to spier.. na autocentrum.pl
    • alfik7 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 22.05.09, 08:23
      Nie żebym się czeppiał ale lepsze parametry i osiągi od tego nowiuśkiego
      Lancera, to miała Alfa 156 1.8 T.Spark 144 KM, wprowadzona do sprzedaży w 1997
      roku :)
      Tak, tak - wiem, wg mądrości ludowej i forumowych "expertów": to "włoski
      badziew" jest...

Niestety jak widać japońce dopiero teraz (Civic 1.8 '06 i nowy Lancer) zaczynają
      do tego "włoskiego badziewia" równać :)
      • skyddad Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 22.05.09, 09:03
        romantic5 ,
        Silniki Mitsubischi sa niezawodne i bardzo dlugo zyjace pod jednym
        warunkiem,jazda na oleju syntetycznym i wymiana co 10kkm do 12kkm,to jest ten
        warunek dlugowiecznosci.Dlaczego?
        Silnik posiada gladzie cylindra pokryte chromem i pierscienie chromowe
        praktycznie ta kombinacja na syntetyku jest niezniszczalna.Zalanie mineralem
        wystepuje bardzo szybko zniszczenie wartswy chromu i kaput.
        Utrata kompresji ale w Polsce magicy przeszlifuja chrom i dadza tloki i znowu
        chulanka na 50kkm.Unas taki silnik idzie na zlom.
        Pamietajcie ze jest to silnik uzytkowy a nie sportowy i sie jezdzi normalnie, a
        nie na czerwone pole na kazdym biegu.
        Pzdr.Sky.
        • markusss1 Re: prosze o opinie nt tego silnika 1.8i Lancer 1 22.05.09, 09:13
          Co ile km wg producenta trzeba pojawiac się w serwisie na wymianę
          oleju?
          Rozumiem, że w serwisie więdzą, że należy lać olej syntetyczny i
          takim zalewają ten silnik?
          motoryzacja.interia.pl/testy/opinie/news/ocen-swoje-auto-
          mitsubishi/komentarze,611221 - pod tym linkiem są opinie
          użytkowników i chwalą sobie markę.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka