Gość: Gość IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.03.09, 09:41 To chińskie auto z przodu wygląda jak nowa Octavia Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bielas Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.chello.pl 24.03.09, 09:55 ZX bardzo fajnym autem?? yyyy... wiem, że Pan redaktor ma sentyment do tej marki, no ale już bez przesady. Lupo, pewnie nieźle zamiata na prostych, ciekawe jak z trakcją, bo jeśli to jest nadal FWD to raczej ścigać się z prosiakami czy innymi evo tylko z rolki. Pamiętam jak kiedyś jakaś niemiecka firma tuningowa zrobiła golfa bi-moto, całkiem zacnie się to odpychało. Link Zgłoś
mosfet29 Re: Drugie życie Citroena ZX 24.03.09, 10:05 przeciez chyba widac ze z tylu tez sa poloski napedowe tak wiec naped jest 2+2 zreszta inaczej bylo by drozej . Link Zgłoś
Gość: Tymbark Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 10:07 Jak to Lupo może być tylko przednionapędowe skoro ma dwa silniki - jeden z przodu a drugi z tyłu? trochę nielogiczne... Link Zgłoś
Gość: KS Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.era.pl 24.03.09, 10:13 @Bielas, przeciez widac ze kazdy silnik napędza jedna oś i do tego każdą z nich odpowiednio dociąża :) Link Zgłoś
Gość: mjl Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.agora.pl 24.03.09, 10:31 Citroen ZX nie był następcą BX-a (lub inaczej: BX nie był jego poprzednikiem). Starą, poczciwą beksę zastąpiła Xantia (93), a ZX był pierwszym kompaktem (dla ścisłości: konkurentem Golfa) w historii firmy Citroen. Dongfeng produkuje ZX-a od 1992 roku w różnych wersjach i to żadna nowość. Skoro już się tak rozpisałem, to dodam, że 60 tys. za Tigera to rzeczywiście 2x za dużo! Link Zgłoś
Gość: DrianQo Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.09, 10:55 z tego co słyszałem te silniki w Lupo są obydwa po podkręcane do 500KM Link Zgłoś
Gość: Aragorn Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.polkomtel.com.pl 24.03.09, 11:41 Panie Jacku, widze, ze ma Pan jakieś obiekcje na punkcie Citroena i wyraża Pan opinie osób, które nigdy nie jeździły autem tej marki (zgadłem?). Ja jeździłem i mogę powiedzieć, że Citroen to bardzo solidne i mało awaryjne auto. Link Zgłoś
Gość: egoo Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.CNet.Gawex.PL 24.03.09, 13:25 Meriva ładna? O gustach się nie dyskutuje, ale to tak jakby nazwać golca ślicznotką. Link Zgłoś
Gość: jacek.balkan Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 13:37 Aragon, wbrew pozorom mam całą masę sympatii do Citroena - jako marki i filozofii budowania samochodów. Miałem kiedyś DS, wspaniałego BX gti, 2cv, chorowałem na xantię - w tym (XXI) wieku jeździłem wszystkimi - czy prawie wszystkimi modelami. O awaryjności starszych konstrukcji (XM, BX czy GS) wiem sporo - i sporo przeszedłem, zresztą nie tylko ja pewnie - a co do nowych aut - wystarczy popatrzeć na utratę wartości citroena C5 na przestrzeni trzech - pięciu lat albo/i popytać mechaników. Solidne i bezawaryjne auta tak nie tanieją. A tak z drugiej strony - trochę to śmieszne, że w jednym komentarzu (pozdrowienia, Bielas) mam przesadny sentyment, a w drugim - obiekcje. Mam nadzieję, w takim razie, że jest gdzieś po środku:) Link Zgłoś
Gość: mis Re: Drugie życie Citroena ZX IP: 194.242.148.* 24.03.09, 13:38 ciekawe czyto przypadek: moto.onet.pl/1549317,1,chinski-sedan-na-bazie-citroena-zx,artykul.html?node=16 Link Zgłoś
Gość: mis Re: Drugie życie Citroena ZX IP: 194.242.148.* 24.03.09, 13:38 ciekawe czyto przypadek: moto.onet.pl/1549317,1,chinski-sedan-na-bazie-citroena-zx,artykul.html?node=16 Link Zgłoś
Gość: mis Re: Drugie życie Citroena ZX IP: 194.242.148.* 24.03.09, 13:41 a ja mam teraz xsare picasso i nie zaluje jak narazie a zrobilem juz 20 tys. w pol roku . Link Zgłoś
Gość: Aragorn Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.polkomtel.com.pl 24.03.09, 14:58 Co do utraty wartości to wydaje mi się, iż wina leży po stronie firmy. Ogromne rabaty, jakie towarzyszą sprzedaży Citroenów w Polsce sprawiają, iż utrata wartości jest znaczna. Co do awaryjności niektórych modeli moge się zgodzić, natomiast z doświadczenia moge powiedzieć iż awaryjność jest niestety zwiększana przez ASO Citroena. Ileż osób uskarża się, iż po wizycie w ASO jedna rzecz została naprawiona, a dwie inne popsute. Ja na szczescie swojego Citka serwisowałem u fachowca, więc problemów z nim nigdy nie miałem (z samochodem i serwisem oczywiście :-) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: szybki lopez Re: Drugie życie Citroena ZX IP: 194.110.240.* 24.03.09, 16:14 Moze by tak zbudowac jakies nowe auto na platformie podlogowej poloneza??? A tak wogole to polonez mial swoja platforme czy pozyczona? Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.static.maxnet.net.pl 24.03.09, 16:36 Panie Jacku, czy szykuje się jakaś rocznica? Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.static.maxnet.net.pl 24.03.09, 16:42 Ps. To był naprawdę dobry rok. Tak trzymać i wydłużać odcinki :) Link Zgłoś
Gość: Bielas Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.chello.pl 24.03.09, 19:55 Pan Jacek na pewno ma sentyment do Cytrynek, uważny odbiorca to wyłapie, ale nie przesłania to mu w obiektywnym i często krytycznym traktowaniu nowych modeli. Zapewne stąd sprzeczne wrażenia niektórych (nowych? nieuważnych?) widzów nt Pana stosunku do tej marki. Link Zgłoś
krzycho84 Re: Drugie życie Citroena ZX 24.03.09, 23:07 moim zdaniem Citroen ZX nie ma porównania z Renault 19. W ZX-ach zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz pełno kanciastych elementów. Renault 19 przeważa więc ZX-a jeżeli chodzi o komfort i stylistykę z tamtych lat :D Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 00:21 Meriva nie jest fajna w jeździe. Nie mam choroby lokomocyjnej, ale zawsze po przejechaniu nią więcej niż 30 Km. na tylnym siedzeniu mam mdłości :p Link Zgłoś
Gość: ian Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 00:28 Jak tam sprawa audycji z Tok FM? Link Zgłoś
Gość: marti Re: Drugie życie Citroena ZX IP: *.centertel.pl 25.03.09, 08:23 tył tego cuda z Chin to coś w klimacie BMW 3, a przód to nowa Octawia - ale i tak nazwa powala najbardziej;-) Pozdrawiam Link Zgłoś