Dodaj do ulubionych

Król Kompaktów - VW Golf V

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 20:12
wg Auto Świata.
O 1 (słownie: JEDEN) punkt wyprzedził Renault Megane, który z kolei
wyprzedził o 5 punktów Mazdę 323. Na końcu Fiat Stilo. Opel i Toyota nisko.
Ciekawostka: cena VW Golfa 1.6 FSI to ok. 18,900 euro, podczas gdy jedynego
japońskiego japończyka - Mazdy - 16,590.
Obserwuj wątek
    • greenblack Szczerze mówiąc, to ten test jest gówno warty, bo 26.11.03, 21:02
      zwycięzcy i trzeciego w kolejności nie testowano pod kątem kosztów. Inna
      sprawa, że większość testów w polskiej prasie jest gówno warta.

Pozdrawiam
      • Gość: Aragorn Re: Szczerze mówiąc, to ten test jest gówno warty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.03, 15:12
        A czwarte miejsce ma....Skoda Octavia :) I taka Octavia jest wg "panów
        redaktorów" autem lepszym od Stilo, Corolli i Focusa. A obok świstak, co w
        sreberka zawija....

Poza tym - Skoda ma tyle samo punktów co Peugeot, a przy podaniu wyników Skoda
        jest wymieniona przed peugeotem. Punktów maja tyle samo, oba są na czwartym
        miejscu, ale mimo wszystko Skoda jest wyżej. Ciekawe jakim kryterium
        się "redaktorzy" przy tym kierowali...bo raczej nie alfabetycznym. A efekt
        psychologiczny jest co najmniej wymowny - Octavia wygląda na lepsza w
        klasyfikacji niż 307.
        Takim testem nawet nie ma co sobie tyłka podcierać.
        • Gość: Kris Kelvin analfabetyzm testujacych? IP: 80.48.103.* 27.11.03, 20:59
          > Poza tym - Skoda ma tyle samo punktów co Peugeot a przy podaniu wyników Skoda
          > jest wymieniona przed peugeotem. Punktów maja tyle samo, oba są na czwartym
          > miejscu, ale mimo wszystko Skoda jest wyżej. Ciekawe jakim kryterium
          > się "redaktorzy" przy tym kierowali...bo raczej nie alfabetycznym. A efekt
          > psychologiczny jest co najmniej wymowny - Octavia wygląda na lepsza w
          > klasyfikacji niż 307.

wlasnie ta ostatni kwestia tez mnie zastanowila. przeciez powinno byc
          alfabetycznie wiec Peugeot powinien byc wyzej (tym bardziej ze po dodaniu
          kosztow wyprzedzilby Skode). Co ciekawe w niemieckim wydaniu przy identycznych
          wynikach pierwszej piatki bylo alfabetycznie tzn 307 byl przed Oktawia. Ktos w
          Polsce zadal sobie trud by zamienic te auta miejscami. Przypadek? Raczej nie.
          • Gość: cc Re: analfabetyzm testujacych? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 21:09
            Analfabetyzmem jest też dla mnie umieszczenie Octavii (jedyny sedan) i A-klasy
            (minivan) w tym pseudoteście.
            • Gość: Kris Kelvin Re: analfabetyzm testujacych? IP: 80.48.103.* 27.11.03, 21:17
              Gość portalu: cc napisał(a):
              > Analfabetyzmem jest też dla mnie umieszczenie Octavii (jedyny sedan) i Aklasy
              > (minivan) w tym pseudoteście.

hmm oktawia nie jest sedanem lecz "heczbekiem" :) jak reszta aut
              • Gość: cc Re: Oktavia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 09:02
                jasne, sorry
      • Gość: kuzyn Re: Szczerze mówiąc, to ten test jest gówno warty IP: *.fastres.net 28.11.03, 00:22
        greenblack napisał:

> zwycięzcy i trzeciego w kolejności nie testowano pod kątem kosztów. Inna
        > sprawa, że większość testów w polskiej prasie jest gówno warta.
        >
        >
        > Pozdrawiam
        Szczegoly mozemy obmowic na osobnym watku.............
    • Gość: Rav Re: Król Kompaktów - VW Golf V IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.11.03, 21:03
      W klasie kompakt, czyli- zgodzicie się ze mną? najbardziej budżetowej z klas (i
      od strony zysku producenta, czyli wielkości sprzedaży, i konsumenta, choć to
      już trudniej zagwarantować), niezwykle wymownym w zglobalizowanym i
      konkurencyjnym do bólu świecie, jest STOSUNEK JAKOŚCI DO CENY.

Oczywiście, maksymalizując oczekiwania, porzucany jest sentyment własny do
      marki, stereotypy są skrupulatnie weryfikowane (aktywnie pożądany jest dostęp
      do obiektywnych i skutecznych narzędzi weryfikacji opinii obiegowych), oferta
      rynku prześwietlana jest, suma sumarum, pod kątem wypadkowej potrzeb.

Tak uzbrojony kierowca oprze się tępemu mitowi wspaniałości danego modelu;
      jednoznacznej przewagi nowego/używanego nad tym drugim; silnika dużego/małego
      benzyny/diesla ./gazu; sedana nad hatchbackeim i dżipa na kabrioletem a także
      gazetowego zwycięzcy nad całą resztą, itd...

Liczby liczbami, a gadka gadką. Testu nie czytałem, ale przy tej różnicy cen,
      podejrzewam, że Golf wypada blado...jak to Golf.
      A rasowy oportunista rynkowy tylko się cieszy, że wciąż może wybrać dla siebie
      coś (naj)lepszego,

pozdrawiam

• devote Re: Król Kompaktów - VW Golf V 27.11.03, 00:14
      Gość portalu: cc napisał(a):

> cena VW Golfa 1.6 FSI to ok. 18,900 euro, podczas gdy jedynego
      > japońskiego japończyka - Mazdy - 16,590.

nie wiem jakie wersje ale chyba Golf powinien miec lepsze wyposazenie z
      zakresu bezpieczenstwa
      dlatego jest drozszy.
      • styro Re: Król Kompaktów - VW Golf V 27.11.03, 00:27
        Hiszpanska prasa sie zachwyca ze cena piatki jest praktycznie na tym samym
        poziomie co czworki i dlatego jest on dobra okazja..... Osobiscie podobal mi
        sie projekt Golfa V ze swiatlami tylnymi podobnymi do tych jakie ma nowe A3

Pozdrawiam

STYROç
        www.polishpub.net/
      • Gość: mgr Re: Król Kompaktów - VW Golf V IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 00:32
        Nie jeździłem, nie wiem jak dobre to auto.
        Wysoka cena to stary chwyt marketingowy mający utwierdzić wiernych użytkowników
        golfa, że to dore auto i warte więcej niż konkurenci. A że przy okazji cena
        maskuje problem wysokich kosztów produkcji w VW to już inna sprawa.
        Gorzej będzie jak część wielbicieli nie uwierzy w ten prosty kant i jednak
        wypnie się na golfa(właśnie ze względu na cenę).
        Ale niemcy nie mogą już obniżyć ceny nawet gdyby bardzo chcieli za "wiesz co
        masz".
        POZDR
      • Gość: cc Re: Król Kompaktów - VW Golf V IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 06:56
        Racja, devote - Golf ma seryjny ESP, Mazda w opcji. I to chyba tyle. Może
        jeszcze jakieś kurtyny?
        • Gość: Kris Kelvin Re: Król Kompaktów - VW Golf V IP: 80.48.103.* 27.11.03, 11:29
          Ten test to zenada nic wiecej.
          podam przyklad:
          str 26 na dole opis Stilo: "irytuje jednak krzywo spasowanymi elementami
          tapicerki oraz stukajacymi przednimi fotelami"
          ocena za jakosc 15 punktow
          str 27 u goru opis Corolli: "wszystko zostalo doskonale spasowane oraz wykonane"
          ocena za jakosc 15 punktow

Wynika wiec ze fiat jest zle wykonany i ma 15 puktow a Toyota jest super
          wykoana i ma tez 15 punktow
    • Gość: vd TEST IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 12:03
      Przeczytalem tem "wielki test" i polecam wszystkim ta "zacna lekture"
      ponizej podaje kilka rodzynkow jaki udalo mi sie z grubsza wylapac.
      Oczywiscie odnosilem sie glownie do oceny samochodu jaki sam posiadam poniewaz
      jestem tylko w tym przypadku jestem w stanie zweryfikowac
      to co panowie redaktorzy wysmarowali. Moze ktos kto ma 307, toyote etc,
      stracil czas i 2,80 zl na AS dorzuci swoje opinie na ten temat

bagaznik litry

ford 350 15pkt
      307 341 14 pkt
      megane 330 12 pkt
      fiat 335 9 pkt

przestronnosc tyl

toyota szer. wn. 1440 mm 14 pkt
      skoda szer. wn. 1435 mm 15 pkt
      307 szer. wn. 1460 mm15 pkt
      megane szer. wn. 1450 mm 16 pkt
      fiat szer. wn. 1470 mm 17 pkt
      vw szer. wn. 1470 mm 19 pkt

droga hamowania

fiat 3 wartosc w tescie (na zimno) 38,6 m 20 pkt
      komentarz do stilo:" ...droga hamowania ponizej 40 metrow nie jest niczym
      nadzwyczajnym dla nowoczesnego auta"

ford focus 38,7 19 pkt
      komentarz do forda: "..przyzwoite hamulce potrzebuja nieco ponizej 40 metrow do
      zatrzymania focusa"

poziom halasu db 50 km/h 100 km/h 130 km/h

fiat 61 69 72 5pkt
      ford 61 69 72 7pkt
      opel 61 70 72 6pkt

mankamentem fiata wg. auto swiata jest haczaca skrzynia biegow i zawieszenie
      ktore slabo tlumi nierownosci nawierzchni.
      Wszyscy ktorzy mieli okazje pojezdzic tym autem moga sie tarzac ze smiechu.
      Poza tym sam AS w poprzednich testach tego modelu wymienial precyzyjna skrzynie
      i ciche komfortowe zawieszenie jako atuty stilo.

pozdr.
      • Gość: johndoe Re: TEST IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.03, 12:30
        > Przeczytalem tem "wielki test" i polecam wszystkim ta "zacna lekture"
        > ponizej podaje kilka rodzynkow jaki udalo mi sie z grubsza wylapac.
        > Oczywiscie odnosilem sie glownie do oceny samochodu jaki sam posiadam poniewaz
        > jestem tylko w tym przypadku jestem w stanie zweryfikowac
        > to co panowie redaktorzy wysmarowali. Moze ktos kto ma 307, toyote etc,
        > stracil czas i 2,80 zl na AS dorzuci swoje opinie na ten temat
        poswiecilem sie i przeczytalem:)
        poza faktem, ze porownywanie podstawowych silnikow 1.4 vw i calej reszty nie ma sensu zadnego /w tescie jest oczywiscie 1.6/ to fakt, ze w corolli

". Niestety kierownica zasłania niektóre przyciski, a widoczność mogłaby być nieco lepsza."
        wprawil mnie w zdumienie okrutne. wszystkie przyciski sa w konsoli srodkowej, wiec nie wiem co za kurdupel musial w tym aucie siedziec, ze kierownica cos mu przeslaniala.
        co do podwozia, to v nie jechalem, ale czworka ma do nowej corolli bardzo daleko /jezeli chodzi o komfort na polskich drogach, bo golf na rownych drogach prowadzi sie rewelacyjnie/, wiec jezeli sie niemcy nie postarali...
        pzdr
        ps. imho toyota zrobilaby lepiej, gdyby zamiast pelneg kola zapasowego, dawala dobiegowke. bagaznik jest tak dziwnie wyprofilowany, ze po takiej zmianie pryzbyloby od groma miejsca.
      • lukasz_j Re: TEST 28.11.03, 15:27
        Gość portalu: vd napisał(a):

> bagaznik litry
        >
        > ford 350 15pkt
        > 307 341 14 pkt
        > megane 330 12 pkt
        > fiat 335 9 pkt

Jeszcze jedna kwesita, bagaznik w Stilo: 335 l to jest wartosc minimalna
        przy opcji z przesuwaną tylna kanapa (Max jest wtedy 420).
        Przy "normalnej" kanapie jest 370.
        • Gość: vd Re: TEST IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 15:32
          ...właśnie sięgnołeś istoty tego "testu" :)
          pozdr.
        • Gość: At Re: TEST IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.03, 17:54
    • Gość: Misio chyba kupa a nie krol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 21:42
    • Gość: King A w USA tylko dziady maja kompakty IP: *.dialsprint.net 27.11.03, 23:35
      .
      • Gość: Kris Kelvin bo w Europie mamy socjalizm IP: 80.48.103.* 27.11.03, 23:42
        bo w Europie mamy socjalizm i jestesmy biedniejsi niz amerykanie dlatego
        jezdzimy takimi malymi kapslami
      • devote Re: A w USA tylko dziady maja kompakty 27.11.03, 23:57
        w polsce za milion lat dziady nie beda jezdzic kompaktami

ps: powiem ze jezdze kompaktem w USA jesli cie to rajcuje
        • lolo75 Auto szmata 28.11.03, 09:14
          Współczuję wszystkim, którzy są tak naiwni i ciągle kupują to szmatławe pismo
          dla furmanów.

pozdro

Lolo
          • Gość: olo21 Re: Auto szit IP: *.example.net / 217.8.188.* 28.11.03, 10:19
            ostatnio kupuje to coraz rzadziej, rzeczywiscie poziom spada, gazeta jest mocno
            tendencyjna, auto niemiecki z reguły wygrywa.
            • Gość: vd wstyd ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 11:14
              a ja kupuje co tydzien, dla mnie czytanie tego czegos to jest przezycie
              porownywalne tylko z ogladaniem randki w ciemno albo smiechu warte, trudno to
              nazwac ale to jest taka pociagajaca żenada, mozna to zjawisko porownac do
              uwielbienia filmow kategorii c (za ktorymi nie przepadam)
              poza tym w domu wszyscy zdrowi :)
              • Gość: radioaktywny Re: wstyd ? IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 28.11.03, 19:23
                Uwielbiam filmy klasy "C", a szczegolnie "Noc żywych trupów", czy "Poranek
                żywych trupów", dlatego czytam auto-swiat nie analizujac fabuly pisma, a
                jedynie delektuje sie wymyslami redaktorow usilujacych udowodnic z gory
                zalozona tezę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka