Dodaj do ulubionych

Rynek amerykański

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 19:25
Mam kilka pytań do ludzi, którzy mieszkali w USA i znają się na samochodach:

1. Które źródła informacji można tam uznać za najbardziej wiarygodne:
Consumer Reports, Jack Gillis Book, Car & Driver, portale internetowe, in.?
2. Podobno specyfiką tamtejszego rynku jest cenienie "japończyków" za
niezawodność, a kupowanie przez masy i tak rodzimych produktów. Powód to
ceny, patriotyzm?. Poza Niemcami, Brytyjczykami i Szwedami inni europejscy
producenci wydają się nawet nie próbować wejść na tamten, ogromny przecież
rynek. Ale skoro Ameryka jest taka bogata i nowoczesna, to jak wytłumaczyć że
np. VW Passat ciągle króluje w rankingach w kategorii rodzinnych
sedanów/kombi, a w Europie uważany jest od dawna za przestarzały? W Stanach z
kolei wychwala się pod niebiosa Lexusy, a te w Europie przegrywają
konkurencję z Mercedesami, czy BMW.
4. Dlaczego Audi w USA ma niższą renomę niż BMW i Merc.? W Europie uchodzi za
produkt prawie równorzędny tym markom.
5. Jakimi wozami jeżdżą amerykańskie "elity"? Czy jak polscy nuworysze -
tylko Mercami, czy może BMW, Volvo, Jaguarami, in.?
5. Które SUV-y uważa się tam powszechnie za najlepsze: BMW X5, Lexus RX 330,
Range Rover, Mercedes M, Audi Allroad, czy może nowe - Porsche Cayenne, VW
Touareg, Volvo XC 90/70?

Z góry dzięki za odpowiedzi i udział w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: Rynek amerykański 29.11.03, 19:51
      1. Consumer reports chyba jest najbardziej obiektywna organizacja. Reszta ma
      swoich "pupilow". Car and Driver - promotuje tych co im placa.
      2. W stanach polowa kierowcow to kobiety ktore traktuja auto jak jeszcze jedno
      udogodnienie. Wiekszosc ludzi nie para sie naprawa aut wiec jesli auto psuje
      sie rzedziej jest uwazane za lepsze. Koszty eksploatacji japonskich aut sa
      nizsze porownujac z europejskimi. Europejskie (drozsze) uwazane sa za swego
      rodzju status i maja inna "osobowosc" - sa to auta do prowadzenia a nie do
      jezdzenia. Moze z wykatkiem Volvo ktore uwazana jest za bardzo bezpieczne i
      niektorzy a zwlaszcza mlodziez wstydzi sie jezdzic Volvem. Byly na rynku chyba
      wszyswtkie auta z europy (fiaty, peugoty, renowki) ale nie wytrzymaly
      konkurencji ceny/jakosci. Auto podobno swiadczy o osobowosci kierowcy? (mozesz
      sobie wydedukowac moja bo mam BMW M5, BMW M-roadster i BMW 740iL). Mercedes to
      oznaka statusu i checi pokazani ze sie ma pieniadze i styl. BMW to rowniez
      status + sportowy charakter auta - BMW najczesciej wyprzedzaja na drogach (ja
      tez - radar detector pomaga unikac mandatow). Lexus to eleganckie auto
      preferowane przez azjatow i innych ktorzy maj pieniadze ale wola sie tym nie
      afiszowac - dla innych bo w koncu to droga Toyota .
      VW ma swoich zwolennikow - jest to najtansze auto z europejskim charakterem -
      sztywne, dobrze sie prowadzi, itd.. Passat chyba az taki polularny nie jest.
      Podobnie jak Saab - Saba albo ludzie bardzo lubia (bo podobno ma siagi bliskie
      BMW ale kosztuje mniej) albo nie zwaracaja nawet uwagi - ergonomia tak jest
      troche inna. Probowalem nim jezdzic kilka razy - ale chyba go nie czuje.
      Audi to w koncu VW i kupuja je ci ktorych nie stac na BMW.
      Elity jeszdza MErcedesami klasy S, Rowniez LExus, BMW, JAguar i najdrozszymi
      SUV.
      Clasa SUV jest Range Rover. A reszta to jak z osobowymi. Mercedes SUV chyba za
      bardzo sie spopularyzowal bo nie ma tego statusu co na markiecie aut
      osobowych. LExus to chyba jak inne lexusy - nie mozna narzekac (chociaz to
      Toyota) BMW prowadezi sie jak auto osobowe. O Audi Allroad nie slyszy sie za
      duzo. Porche? niektorzy sie dziwia dlaczego Porsche wypuscilo SUV?
      • Gość: smitty2 Re: Rynek amerykański IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 20:24
        Dzięki za opinię!
        • wowo5 Re: Rynek amerykański 30.11.03, 04:10
          Jest kilka powodow dlaczego rynek amerykanski jest inny od innych. Po pierwsze
          sprzedawany jest tu co 3 samochod wyprodukowany na swiecie. Roczna sprzedaz
          wynosi pomiedzy 16, a 18 milionow aut (srednia cena nowego samochodu wynosi
          okolo $28000). Po drugie w wiekszosci (poza wiekszymi miastami) posiadanie
          samochodu to koniecznosc z uwagi na brak komunikacji publicznej. Dlatego w USA
          w znacznie wiekszym stopniu niz w Europie ceni sie niezawodnosc - jak samochod
          ci padnie nie dojedziesz do pracy i na zakupy (vide popularnosc japonczykow).
          Po trzecie bezyna kosztuje bardzo tanio, dlatego auta male i z malymi silnikami
          nie sa tu popularne. Po czwarte w przeciwienstwie do Europy w USA drogi sa
          bardzo szerokie i proste w wiekszosci, a duza czesc kraju jest plaska jak stol.
          Do tego wszedzie sa autostrady - poza polnocnym wschodem i Kalifornia zupelnie
          bezplatne. W zwiazku z tym auta nie musza byc specjalnie zwrotne byle byly
          komfortowe - nadawaly sie do dlugodystansowej jazdy po autostradzie (Cadillac
          DeVille bardziej sie do tego nadaje niz Lancer Evo). Po piate odleglosci sa
          bardzo duze, a ludzie sa rozrzuceni po calym kraju. Ludzie jada na przyklad z
          Nowego Jorku na Floryde odwiedzic rodzicow. Po szoste wiekszosc ludzi kupuje
          SUV, picupy albo vany. Najlepiej sprzedajacym sie autem w USA od 20 lat jest
          Ford F150 (pickup).
          • Gość: Milos Re: Rynek amerykański IP: *.jjs.pl / *.jjs.pl 30.11.03, 10:21
            Po drugie w wiekszosci (poza wiekszymi miastami) posiadanie
            > samochodu to koniecznosc z uwagi na brak komunikacji publicznej. Dlatego w
            USA
            > w znacznie wiekszym stopniu niz w Europie ceni sie niezawodnosc - jak
            samochod
            > ci padnie nie dojedziesz do pracy i na zakupy (vide popularnosc japonczykow).

No własnie, devote niedawno twierdził że niezawodność nie ma żadnego znaczenia
            dla Amerykanów i kompletnie jej nie biorą pod uwagę przy zakupie auta. Twoja
            ocena mnie przekonuje, fajny opis tamtejszych realiów dałeś.

Pzdr
            • devote Re: Rynek amerykański 30.11.03, 16:24
              Gość portalu: Milos napisał(a):

>> No własnie, devote niedawno twierdził że niezawodność nie ma żadnego
              znaczenia
              > dla Amerykanów

i dalej tak twierdze
              ze ktos napisal cos innego to znaczy ze ta osoba ma racje? a moze to ja mam
              racje?

amerykanskie auta sa cholernie zawodne a jedna sie sprzedaja najlepiej wiec co?
              normalni ludzie nie czytaja gazet i nie siedza godzinami na forach i nie
              czytaja na temat aut.kupuja co im sie podoba z wygladu i cena.

tak,japonskie auta sa w czolowce czyli troche ludzi interesuje sie
              niezawodnoscia ale DUZA wiekszosc ma do w tyle.amerykanskie ZAWODNE auta
              guruja w liczbie sprzedanch aut.
    • Gość: Milos Re: Rynek amerykański IP: *.jjs.pl / *.jjs.pl 30.11.03, 10:38
      > 4. Dlaczego Audi w USA ma niższą renomę niż BMW i Merc.? W Europie uchodzi za
      > produkt prawie równorzędny tym markom.

Na to jeszcze nikt nie odpowiedział. Z tego co wiem były duże problemy z Audi
      wprowadzanymi na rynek USA jeszcze w latach 70-tych. To były problemy z
      automatycznymi skrzyniami biegów. Wtedy Audi bardzo sobie zszargało opinię w
      USA i chyba nawet na jakiś czas zniknęło z tamtego rynku. Amerykanie o tym
      wciąż pamiętają, bo niedawno czytałem w am. gazecie motoryzacyjnej, ktoś się
      powoływał na ten fakt w opisie nowego modelu Audi. Poza tym w USA ludzie wiedzą
      że Audi to VW i jest uważany za zupełnie normalny samochód, tak jak Volvo. Nie
      ma prestiżu, w przeciwieństwie do MB i BMW. Jak byłem w USA, sam o to pytałem,
      kolega odpowiedział mi : jak słyszę że ktoś ma MB, mówię WOW, jak ma Audi,
      mówię "so what ?". BMW jest gdzieś pomiędzy, nie ma aż takiej renomy jak MB.
      Widać to też w polityce cenowej tych marek w USA. W Europie ich modele mają
      podobne ceny w danych klasach, w USA Mercedesy są najdroższe, BMW tańsze, Audi
      zdecydowanie najtańsze.
      Generalnie za najlepsze samochody powszechnie uważane są MB i Lexus. W mojej
      firmie kiedyś pojawił się taki temat - głosy byly podzielone tylko między tymi
      dwoma markami, innych Amerykanie nie brali pod uwagę w tej konkurencji. I chyba
      mała większość była na Lexusa. To był 1996 rok. Nie wiem jak jest teraz.

Pzdr
      • wowo5 Re: Rynek amerykański 30.11.03, 19:45
        Gość portalu: Devote napisał(a):

>> No własnie, devote niedawno twierdził że niezawodność nie ma żadnego
        znaczenia
        > dla Amerykanów

i dalej tak twierdze
        ze ktos napisal cos innego to znaczy ze ta osoba ma racje? a moze to ja mam
        racje?

amerykanskie auta sa cholernie zawodne a jedna sie sprzedaja najlepiej wiec co?
        normalni ludzie nie czytaja gazet i nie siedza godzinami na forach i nie
        czytaja na temat aut.kupuja co im sie podoba z wygladu i cena.

tak,japonskie auta sa w czolowce czyli troche ludzi interesuje sie
        niezawodnoscia ale DUZA wiekszosc ma do w tyle.amerykanskie ZAWODNE auta
        >guruja w liczbie sprzedanch aut.
        Samochody amerykanskie byly bardziej zawodne od europejskich ale ich jakosc sie
        znacznie poprawila. Poza tym sprzedaz aut amerykanskich maleje z roku na rok,
        chociaz wciaz wynosi okolo 60%. W wielu popularnych segmentach amerykanie nie
        maja wiele konkurencji, szczegolnie dotyczy to duzych pickupow i SUV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka