feminasapiens 22.04.09, 08:41 Czy można umyć OD WEWNĄTRZ szyby w samochodzie normalnym płynem do spryskiwaczy? Proszę o uzasadnienie odpowiedzi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
organista_pl Mozna 22.04.09, 09:46 Uzasadniam - moja żona myje a Ona się zna na tym najlepiej . Link Zgłoś
gonzor Re: płyn do szyb 22.04.09, 09:46 można ale na to nie ma uzasadnienia, ja stosuję zawsze najdroższy płyn z bp, chyba premium się nazywa, taki z tesco się nie nadaje, śmierdzi jak żul, idź i czyń podobnie Link Zgłoś
feminasapiens Re: płyn do szyb 22.04.09, 10:31 gonzor napisał: > można Tak też sądziłam, ale zarzucono mi że skoro jest osobny płyn do mycia szyb od wewnątrz to widocznie zwykłym "spryskiwaczowym" nie wolno. Chyba że chodzi o ew. toksyczność glikolu(?), ale to trzeba chyba sprawdzić na etykiecie. Link Zgłoś
celicaman Re: płyn do szyb 22.04.09, 11:54 > Tak też sądziłam, ale zarzucono mi że skoro jest osobny płyn do > mycia szyb od wewnątrz to widocznie zwykłym "spryskiwaczowym" nie > wolno nie słyszalm o specjalnych płynach do mycia szyb od wewnatrz. chyba , ze chodzi o te płyny zapobiegajace parowaniu. > Chyba że chodzi o ew. toksyczność glikolu(?), W płynach do szyb nie ma glikolu tylko rzne odmiany alkocholi. Glikol jest w płynie do chłodnic. Tym faktycznie lepiej nie myć szyb, bo truje i niszczy lakier. Link Zgłoś
feminasapiens Re: płyn do szyb 22.04.09, 13:40 > W płynach do szyb nie ma glikolu tylko rzne odmiany alkocholi. Tak się składa że glikol jest też alkoholem. Link Zgłoś
starypryka Re: płyn do szyb 23.04.09, 03:14 feminasapiens napisała: > > W płynach do szyb nie ma glikolu tylko rzne odmiany alkocholi. > > Tak się składa że glikol jest też alkoholem. > Nawet jeśli glikol jest alkoholem to nie każdy alkohol jest glikolem... Link Zgłoś
rraaddeekk Re: płyn do szyb 22.04.09, 11:36 Można tylko po co? Od środka nie trzeba takich mocnych preparatów, bo nie musisz zmywac zabitych owadów i innych paskudztw, które szyba zbiera. Po co Ci smród w samochodzie? Nie wnikam w zdrowotne aspekty. Najlepiej takim "zwykłym" jakim myjesz szyby w domu. Ten BP premium jest tak mocno perfumowany, że zamykam obieg gdy spryskuję szyby ;-) Link Zgłoś
fredoo Re: płyn do szyb 22.04.09, 12:09 Te płyny do spryskiwaczy okropnie marzą. Najlepiej do spryskiwacza jest lać wodę z odrobiną płyny do zmywania a szyby myć ogólnodostepnymi preparatami do szyb.Jest jeszcze przekrojone jabłko które idealnie usuwa zatwardziały brud czy tłuszcz. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: płyn do szyb 22.04.09, 12:16 Płyn do zmywania zamiast spryskiwacza? Używałeś tego kiedyś nocą? Widzałeś coś więcej poza refleksami? Link Zgłoś
rilley Re: płyn do szyb 22.04.09, 12:50 Spryskiwaczem to nie wiem. Ale najlepiej chyba uzyć pianki do szyb - ona się nadaje wewnątrz i na zewnątrz i jest ok. Link Zgłoś
jbl25 Re: płyn do szyb 22.04.09, 13:13 Ja mam właśnie czymś uwalone od środka, wkurza mnie to niemiłosiernie, chyba zamiast samemu się bawić pojadę na myjnie ręczną. Link Zgłoś
gonzor Re: płyn do szyb 23.04.09, 15:29 Teraz na serio: trochę ciepłej wody, płyn do naczyń - usuwanie tłustego osadu, potem środek do szyb (taki bez barwników) w ręcznym spryskiwaczu - ręcznik papierowy z kuchni. Są też ściereczki, tkane z włókna, które jest w przekroju trójkątne nie koliste, powyższe czynności nie wymagają płynu. Najważniejsze by najpierw zetrzeć osad z szyb, bardzo drobny pył, który i tak przechodzi przez filtry, czasem widzę taki samochód przede mną stoi pod światło a jego przednia szyba jest wręcz mleczna, ja nie wiem jak ludzie przez to widzą. Link Zgłoś