Dodaj do ulubionych

Do użytkowników Swiftów

IP: 192.168.103.* 29.01.02, 08:41
Drodzy użytkownicy Swiftów napiszcie ile palą Wasze auta.
Wczoraj tankowałem i mój Swift 1.0 bardzo niemile mnie zaskoczył.
Po przeliczeniu wyszło że spalił 7,5litra/100km.
Z jednej strony można by go trochę usprawiedliwić bo jeździ na bardzo małe
odległości ok.3km praktycznie więc prawie cały czas jest zimny,
-większość wyjazdów była w czasie siarczystych mrozów,
-trudne warunki drogowe (praktycznie 2-3 bieg czasami 4)
-silnik chyba jeszcze się dociera?? nieco ponad 3kkm.
Według instrukcji powinien spalić najwyżej 6l z kawałkiem.
Co o tym sądzicie i jak to u Was wygląda?
pzdr dia

Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Do użytkowników Swiftów IP: 10.1.12.* 29.01.02, 09:14
      Mój Swift 1.0 GLS (30 kg różnicy w stosunku do wersji GL) pali od 4,8 latem
      sam, na katowickiej do 7,5 ostatnio w czasie mrozów i na krótkich przejazdach w
      Warszawie dom-praca.
      Lato 4,8-5,5 trasa
      5,5 - 6 miasto
      Zima 5,5 trasa
      6-7,5 miasto
      dużo zależy od nogi obciążenia, trasy itp.
      • Gość: dia Re: Do użytkowników Swiftów IP: 192.168.103.* 29.01.02, 09:39
        Cześć Andrzej.
        Dzięki za odzew.
        Twoja odpowiedź trochę mnie podniosła na duchu bo już myślałem że z moim
        Swiftem coś nie tak.
        Mój samochód nie jest przeciążony - wożę dzieci do szkoły i siebie do pracy
        razem około 170kg. Nogi też raczej nie mam ciężkiej i nie kręcę obrotów powyżej
        4krpm. Ale jednak warunki jazdy tej zimy były ciężkie i chyba wszyscy
        zanotowali wyższe zużycie. Mam nadzieję,że po ociepleniu będzie mniej łakomy.
        pzdr dia
        • Gość: cc Re: Do użytkowników Swiftów IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 11:19
          Czesc dia!
          Miałem ja kiedyś swifta 1.0 3d i spalał w zimie średnio 6,5 litra.
          Maksymalnie udało mi się zużyć 7,2/100 km bez szaleństw, ale przy -15
          stopniach, tylko po mieście.

Teraz mój nieco większy japoniec (1.3) spalił mi 8,0 (75% miasto) i jest mi
          smutno:-(((((

A Twój wynagrodzi ci latem;-)
          • Gość: dia Re: Do użytkowników Swiftów IP: 192.168.103.* 29.01.02, 12:43
            Gość portalu: cc napisał(a):

> Czesc dia!
            > Miałem ja kiedyś swifta 1.0 3d i spalał w zimie średnio 6,5 litra.
            > Maksymalnie udało mi się zużyć 7,2/100 km bez szaleństw, ale przy -15
            > stopniach, tylko po mieście.
            >
            > Teraz mój nieco większy japoniec (1.3) spalił mi 8,0 (75% miasto) i jest mi
            > smutno:-(((((
            >
            > A Twój wynagrodzi ci latem;-)

Cześć cc
            Nie smuć się, że Twój nieco większy japoniec (1,3)spalił 8.0, bo mój nieco
            mniejszy (1,0) spalił tylko pół litra mniej.
            Te moje 3-kilometrowe trasy (2kilometry - gaszenie - 2minuty - odpalenie - dalsza
            jazda 1km-postój 8godzin-jazda 1km-gaszenie-postój3 minuty-jazda 2km-garaż) są
            chyba jeszcze gorsze niż jazda w mieście. Więc już chyba przestanę się dziwić
            temu apetytowi na paliwo.
            Pozdrawiam dia
            • Gość: szymi Re: Do użytkowników Swiftów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 13:34
              W ostatnie mrozy też mi wyszło 7.0l, ale w pierwszy dzień świąt jechaliśmy z
              Zamościa do W-wy ...pamiętacie co się wtedy działo na drodze, wiec jechaliśmy
              niezbyt szybko wyszło niecałe 5.0l
              • Gość: dia Re: Do użytkowników Swiftów IP: 192.168.103.* 29.01.02, 13:58
                Gość portalu: szymi napisał(a):

> W ostatnie mrozy też mi wyszło 7.0l, ale w pierwszy dzień świąt jechaliśmy z
                > Zamościa do W-wy ...pamiętacie co się wtedy działo na drodze, wiec jechaliśmy
                > niezbyt szybko wyszło niecałe 5.0l

Hej szymi.
                Całkiem niezły wynik - motorek rozgrzany, płynna i niezbyt szybka jazda i masz
                małe spalanie. A mój huli jak głupi przez to że wciąż zimny i zimny.pzdr dia
                • Gość: szymi Re: Do użytkowników Swiftów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 14:32
                  ...no z tą płynnością to nie do końca, jak ci nagle zaspa wyrasta na środku
                  krajowej, ale wynik faktycznie mile mnie zaskoczył. W lato na tej samej trasie
                  wychodzi zawsze ~5.5/~120.
                  Pozdry
                  • Gość: dia Re: Do użytkowników Swiftów IP: 192.168.103.* 30.01.02, 07:51
                    Widocznie motorkowi spasował taki styl jazdy skoro tak mało spalił.
                    pzdr dia
    • Gość: Remo Re: Do użytkowników Swiftów IP: 192.168.0.* 31.01.02, 11:50
      Udało mi się utrzymać okolice 5 litrów, ale przy jeździe na emeryta. Nogę mam
      cięższą, więc nie dziwi mnie fakt, że silniczek 1.0 potrzebuje zimą 6.5 l. Ale
      co tam - niedługo wiosna :)
      pzdr
      • Gość: grogreg Re: Do użytkowników Swiftów IP: 212.160.165.* 31.01.02, 13:54
        Zima - opony zimowe - 2/3 trasa 1/3 miasto - bez szarzowania.
        5,5 l na 100 km
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka