Dodaj do ulubionych

Toyota iQ - miejska inteligencja

IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.09, 22:44
CIEKAWE CZY KTOŚ PUŚCIŁ BONCURA W TAKIM IQ
Obserwuj wątek
    • Gość: Thinker Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 23:06
      Nie wygląda mi to na sprytne, żeby auto tych rozmiarów paliło tyle co limuzyna. 6l/100 to wynik raczej porażkowy.
    • mzyo Re: Toyota iQ - miejska inteligencja 18.06.09, 00:54
      'Włosi kupują drogie smarty?' W Polsce Smart w dieselu kosztuje ok 40 tys zł tak? a IQ pewnie z 60 tys? Smart niczego nie udaje i jako drugie auto albo auto tylko do miasta wygrywa z IQ pod każdym względem. Najbardziej rozbawiło mnie spalanie w cyklu mieszanym na poziomie 6 litrów? Smart(diesel) w mieście pali <4 litry.
      Gdyby jeszcze najtańsza wersja kosztowała w okolicach 27 tys zł to może i byłoby to rozsądne rozwiązanie ale 60 tys to rozbój!

Niestety co do Smarta jestem rozczarowany bo swojego czasu rozważałem zakup, a okazuje się, że nowym Smartem nie da się już parkować wszędzie tudzież w poprzek bo jest za długi.

• Gość: Bobby Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.ostc-pl.com 18.06.09, 10:17
      Te pochlebne artykuły o IQ muszą być sponsorowane przez Toyotę, otóż wózek ten ma się nijak do Smarta, moąna go prowadźić mając co najwyżej 175 cm wzroztu, Smart jest DUŻO przestronniejszy w środku, nikt nie kupje takiego auta, aby jeźdźić nim w 4 osoby. Oba sprawdziłem, kupiłem Smarta i nawet gdyby Tojka kosztowała tyle co Smart to skłąniłbym się ku Smartowi.
    • Gość: Keep Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: 10.200.55.* 18.06.09, 11:13
      IQ wbrew pozorom nie jest takie małe. Mam niespełna dwa metry wzrostu, po odsunięciu fotela można bez problemu wygodnie usiąść. Masz do wyboru, albo się gnieść w cztery osoby, albo całkiem wygodnie jechać we dwie. Niestety silnik 1,0 benzyna jest żenujący. Przyspieszenie gorsze niż skuterem 50cm.
    • Gość: Globy Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: 10.201.58.* 18.06.09, 11:36
      iQ można prowadzić bez problemu, mając 185 cm wzrostu. Gorzej z "komfortowym" podróżowaniem z tyłu lub bagażem. To samochód dla dwóch osób i kilku reklamówek, ewentualnie na podwózki. Nieźle za to radzi sobie w trasie, jest w miarę cichy i przede wszystkim kolosalnie zwrotny.

Niestety ta inteligencja Toyoty słono kosztuje i mimo wpakowania do małego nadwozia czterech siedzeń inżynierowie nie wysili się w detalach. Kokpit jest trochę zbyt uproszczony kosztem ergonomii, materiały w środku kiepskie, a bezstopniowa skrzynia w skrzyżowaniu z silnikiem 1.0 to dyskusyjna opcja - robi dużo hałasu o nic.
    • Gość: Qrel Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.warszawa.mm.pl 19.06.09, 00:26
      Gratuluję autorowi szczególnie stwierdzenia, że w zatłoczonym mieście z wąskimi ulicami iQ wystaje na jezdnie JEDYNIE dwadzieścia kilka centymetrów, czyli prawie tyle ile ma długości kartka papieru A4. To jest JEDYNIE???? Bo dla mnie w takiej sytuacji to 5 cm jest jedynie, dwadzieścia kilka cm to przepaść...
    • Gość: yao Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.versanet.de 19.06.09, 01:44
      przeokropne
    • Gość: ja Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: 188.33.98.* 22.06.09, 18:08
      "Najmniejsze 4-osobowe auto świata w Warszawie"

Maluch jest mniejszy.
    • Gość: Dzikus Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.ostrowmaz.mm.pl 22.06.09, 20:54
      Maluch jest większy, tzn. dłuższy kilka cm od IQ bo ma troche ponad 3m a toyota niecałe. Chociaz ogólnie to Toyotka szersza jest i wyższa. A co do ceny to tyle powinny dwa kosztować a nie jeden. 60tysi to można kompakta kupić który ma pięć miejsc i bagażnik.
    • Gość: mnmn Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 21:25
      dla mnie to dziwne trochę, że za takie "gó..." 54tyszł!!!!!!!!!! to jest po prostu rozbój w biały dzień!
    • Gość: ff Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.09, 22:04
      tylko kup pan kompakt z 9 poduszkami za 60 tyś...
    • Gość: kajet Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.chello.pl 23.06.09, 00:41
      Kompakt z 2 poduszkami jest bezpieczniejszy od mikrosamochodu z milionem poduszek.
    • Gość: ojciec dyrektor Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 15:11
      skandal, zeby takiego duzego faceta wkladac do takiego malego auta!
    • Gość: tolek Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 19:08
      Na zachodzie ludzi stać na to żeby mieć dodatkowy samochód tylko do jazdy po mieście, a na dłuższy wyjazd limuzynę albo auto rodzinne. Poza tym gdyby u nas karano wszystkich za parkowanie na trawnikach i chodnikach to też ludzie by zaczęli kupować do miasta małe auta albo skutery.
    • Gość: ENERGETYK Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.zep.com.pl 26.06.09, 08:21
      Ja znalazłem jedną znaczącą przewage tojki nad smartem - facet w IQ nie wygląda tak głupio jak facet w smarcie :D
    • Gość: wt Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.epo.nl 31.07.09, 15:28
      Toyota iQ dostałą w teście 5 gwiazdek, czyli znacznie więcej, niż niektóre wielkie kompakty...
    • Gość: PMK Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 00:35
      Wygląda jak kupa nieszczęścia...
    • Gość: cie-kawa Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.4web.pl 06.08.09, 17:34
      Ani to ładne, ani tanie, ani oszczędne; więc po co to kupować?
    • Gość: Tof Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.toya.net.pl 06.08.09, 22:17
      Toyota w kolejnym modelu potwierdza że oszczędza na stylistach. Czy naprawdę takiego koncernu nie stać na to by zatrudnić kogoś z jakimkolwiek zmysłem estetycznym?...
    • Gość: aaa Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.08.09, 22:50
      6L/100... to spalają dwa fiaty punto 1.3 multijet...japonia cos niedocenia europy
    • Gość: jacek Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 23:43
      @Tof: na zdjęciu ze Smartem widać to najwyraźniej - Smart wygląda, jak następca IQ. Deska rozdzielcza, przynajmniej na zdjęciu przypomina lata 80-te. Tak czy siak możliwość przewozu 4 osób i lepsze prowadzenie się IQ zabiją Smarta.
    • Gość: me Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: *.acn.waw.pl 07.08.09, 00:50
      Szukalismy z zona drugiego samochodu i zastanawialismy sie nad IQ. Faktycznie siedzi sie w nim wygodnie, miejsca jest zadziwiajaco sporo. Ale dynamika zadna, to jezdzi jak wozek golfowy. I do tego ta cena! Mozna dolozyc kilka tysiakow i miec calkiem porzadny woz sredniej klasy, np. Kia C'eed, a nie malenstwo, ktorym kilometr do sklepu mozna podjechac, ale juz caly dzien jezdzenia po duzym miescie to meka. Latwo tym parkowac, owszem, ale to juz chyba lepiej kupic skuter. Podobne osiagi, a duuzo tanszy i jeszcze mniejszy ;)
      My w koncu dolozylismy jeszcze troche i kupilismy ALfa Rome MiTo - maly, bardzo dynamiczny i bajerancki wozik.
      Mysle, ze Toyota zrobila niezla robote projektujac IQ, ale wsadzila tam za slaby silnik i chce za niego zdecydowanie za duzo kasy, wiec ludzie albo troche doloza i kupia cos znacznie lepszego (jak my) albo kupia cos malego i slabego za duzo mniej. W sumie szkoda, lubie Toyote, ale tu sie okazali zbyt chciwi.
    • Gość: Ktoś Re: Toyota iQ - miejska inteligencja IP: 74.81.224.* 07.08.09, 00:57
      Ani to ładne, ani tanie, ani BEZPIECZNE. Jak się bardzo nienawidzi teściowej, to można podarować i trzymać kciuki o wypadek...
    • hummer_my_vehicle Re: Toyota iQ - miejska inteligencja 07.08.09, 02:33
      trumna tansza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka