Dodaj do ulubionych

A to Ci dopiero patent!

• johan_wawa Re: A to Ci dopiero patent! 23.07.09, 23:00
      Automatyczne utrzymywanie temperatury w środku samochodu przy wyłączonym samochodzie - w Audi to było i było powiązane z baterią słoneczną w szyberdachu. W gorący dzień wsiadasz do chłodnego (nie jak klima ale jednak) samochodu.
      Na pewno xenony poprawiły komfort jazdy, chociaż ich nie mam, ale widziałem u znajomych.
      System kamer w lusterkach bocznych w Volvo informujących o pojeździe martwym polu jak zmieniamy pas.
      W Lexusach jest system przygotowujący do wypadku - jak już czujniki wykryją, że bedzie nie unikniony - ustawienie siedzenia, napięcie pasów, ustawienie zagłówków.

Panie redaktorze, jeździemy w większości przeciętnymi samochodami (niech wybrani z luksusowych się nie urażają) klasy średniej i więcej od Pana słyszeliśmy :P Niech pan pobawi się Lexusami, audi a8, i wieloma innymi i napisze V 2.0. Poczytamy z przyjemnością.

• Gość: gosc Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.07.09, 23:14
      Bardzo fajny materiał. Wiele jest takich patentów. Pamiętacie prędkościomierz tasiemkowy w dużym fiacie? Albo w Citroenie XM przewijany na rolce??? To auto to z reszta niezły poligon pomysłów. Migacze na daszku w desce rozdzielczej - achhh, szkoda, że takich rzeczy już nie ma.

No i najfajniesze jest to, że nie ma eheheh. Może go zwiazali w białym kaftaniku i wywieźli... do lasu
    • Gość: alias Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.chello.pl 23.07.09, 23:16
      dozownik zapachu? FUJ!
    • Gość: don Re: A to Ci dopiero patent! IP: 83.224.244.* 23.07.09, 23:19
      mamy 2 samochody - BMW 523 i Afla Romeo 156. W BMW cenie sobie bagażnik otwierany z kluczyka, super działający klimatronik i samoryglujące się drzwi po przekroczeniu 5 km/h. W Alfie która po mimo tego że jest na wypasie do pięt nie dorasta BMW cenie to że .... długo się zastanawiałem co napisać ... hmmm, w porównaniu do BMW ... no dobra - jest ładniejsza - ale to rzecz gustu
    • fakej Re: A to Ci dopiero patent! 23.07.09, 23:28
      Przydatnym gadżetem bywają też hamulce, tyle że dla mięczaków.
    • lia.13 Re: A to Ci dopiero patent! 23.07.09, 23:42
      a ja miałam niedawno małą stłuczkę i od tego czasu, przy włączaniu wstecznego biegu, uruchamia mi się tylnia wycieraczka. Ale to chyba nienajlepszy przykład "udogodnienia" w samochodzie, bo działa tylko u mnie :P
    • Gość: jdef90 Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 00:08
      land rovery rdzewieją, a ściślej następuje oksydacja poszycia z aluminium na styku ze szkieletem wykonanym ze stali. efekt: aluminium zamienia się w proszek, stal w rudę stali :) to raz. dwa że range-rover pierwszej generacji miał zewnętrzne podłokietniki na tylnej kanapie. no.
    • dziczku Re: A to Ci dopiero patent! 24.07.09, 03:41
      Czytam, czytam i tak sobie przypomniałem jedną rzecz. Jakiś czas temu, będąc w Stanach kupiłem sobie Buick'a Electra - takie monstrualne kombi - wydaje mi się, że był z 1981r., wówczas miał ok. 20 lat (kosztował bodajże 400 dolarów, a chyba mi facet spuścił o stówę). Większość rzeczy oczywiście nie działała, ale kiedy pomyślałem czym jeździli Amerykanie na początku lat osiemdziesiątych, to Europa była sto lat za murzynami (nie mówiąc o Polsce i całej Europie wschodniej). Automat (ale to oczywiste), klimatyzacja, tempomat, elektryczne szyby - wszystkie (włącznie z tylną, którą można też było odsunąć za pomocą kluczyka z zewnątrz, np. aby włożyć mniejsze zakupy), elektrycznie regulowane lusterka. W samochodzie mogło jechać 8 osób: trzy z przodu, trzy z tyłu i dwie na rozkładanej kanapie w bagażniku - podłoga po prostu składała się w takie prowizoryczne siedzenie - jechało się tyłem do kierunku jazdy. I fajny gadżet, który na początku nie wiedziałem po co jest. Na masce z przodu (w zasadzie na błotnikach) umieszczone były światełka (coś jak diody), świecące w kierunku kierowcy. Dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że skręcając w ciemności widzę gdzie znajduje się najbardziej wysunięty brzeg przodu. To naprawdę działało przy tej landarze:) Jeszcze jedną śmieszną rzeczą była przednia kanapa - owszem regulowana - ale w całości. Pasażer był uzależniony od kierowcy, ale nie mógł narzekać - miejsca na nogi było pod dostatkiem. No i wymiana świateł - tak, nie wymieniało się żarówki, tylko całe światło, wydawało mi się to głupotą i marnotrawstwem , ale jak teraz patrzę na moją Mazdę 3, to jakieś to takie pospolite (a żarówkę wymienić - makabra).
    • Gość: @ lia.13 Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 04:34
      Ford Focus, Renault Laguna i wiele innych ma taka fukncję w standardzie - o ile masz włączone wycieraczki
    • Gość: czarnygolf Re: A to Ci dopiero patent! IP: 195.242.183.* 24.07.09, 08:30
      genialne rozwiązanie: podnóżek po lewej stronie pedałów. Dopóki jeździłem poldkiem to nie wiedziałem, że to tak cholernie wygodne :).
    • Gość: duki Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 08:52
      ktoś tutaj wspomniał o bezpiecznym aucie i o poduszkach powietrznych, uwazam ze jest to najważniejsza rzecz, kiedyś rozbiliśmy sie Audi A8, i wiem że przy tej predkości to uratowało nam życie innowacyjne technologie i konstrukcja auta i wyszliśmy bez szwanku. Natomiast ja jezdżę meganką coupe z 96 i rzecz z której jestem najbardziej zadowolony to kubełkowe siedzenia, wg mnie są wygodniejsze od co to poniektórych skórzanych fotelach, które są montowane np w volvo. i mysle że kazdy samochód powienien być w takie siedzenia wyposazany
    • orxor Re: A to Ci dopiero patent! 24.07.09, 08:57
      (+) podgrzewana przednia szyba
      (+) czujnik cofania a najlepiej kamerka bo czujnik piszczy widząc trawkę, przydaje się szczegolnie dzisiaj gdy w obłych samochodach trudniej wyczuć brzeg

(-) automatyczne blokowanie drzwi po paru sek. od zamkniecia drzwi - nawet gdy samochód stoi => kiedys mi zakek załapał przy odsnieżaniu na parkingu :)
      (-) automatyczny hamulec ręczny (np laguna) - bzdura i zanika nawyk zaciagania, a potem bedzie problem
      (-) auta odpalane na kartę bez funkcji hands free lub podobnej - karta bardziej podatna na uszkodzenie, a nic w zamian nie daje
    • Gość: Młody Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:18
      Jak czytam te wszystkie komentarze to się zastanawiam jakie wy macie samochody, że wymieniacie te wszystkie pojedyncze elementy wyposażenia. Ja jeżdżę nowym (produkowany od 2004r) Oplem Astrą III (z bogatym wyposażeniem) i powiem wam, że te wszystkie "nowinki" o których pisze redaktorzyna tam SĄ. Nie ma jedynie podgrzewanych i wentylowanych siedzeń, nie ma zegarów na środku a jedynie ekran komputera z nawigacją. Ale poza tym jest wiele innych "drobiazgów", które chyba będę teraz bardziej doceniał: centralny zamek z pilota, podświetlanie wnętrza samochodu zaraz po jego otwarciu i przygasanie dopiero po zapaleniu silnika, Chromatyczne lusteko reagujące na światło, czujniki deszczu, parkowania, schowek na parasolki w drzwiach, elektrycznie składane lusterka, doświetlanie zakrętów (ruchome światła), automatyczne włączanie się wycieraczki tylnej gdy włączam bieg wsteczny a mam włączone wycieraczki z przodu, lekkie podświetlanie bursztynowym światełkiem konsoli podczas jazdy w nocy, regulacja fotela i kierownicy w każdy możliwy sposób, chłodzony i podświetlany schowek, funkcja automatycznego wyłączania świateł, radia, klimy i innych po 15 min od wyłaczenia silnika. Posiada otwieranie części oparcia tylnych siedzeń tak, że tworzy się: świetna luka na przewożenie długich rzeczy, np. nart bez składania całkowitego tylnich siedzeń, jest też dostęp do przedziału bagażowego gdzie podczas jazdy pasażer może ci podać coś wprost z bagażnika - ja sobie to cenię. Jest też oczywiście system audio CD z mp3 + 6 głośników, multifunkcyjna kierownica umożliwiająca sterowanie systemem audio, komputerem i nawigacją. Ciekawostką jest szybsze podgłaśnianie muzyki w momencie jazdy szybszej i wolniejsze przy jeździe powolnej.
      Do tego wszystkiego ABS, ESP, pirotechniczne napinacze pasów bezpieczeństwa i składanie zagłówków do przodu, 8 poduszek i 4 gwiazdki w testach ADAC! Jest podłokietnik i jest możliwość zamontowania w podsufitce (w specjalnej skrytce) odtwarzacza DVD który można chować gdy się go nie używa. Za ten samochód w wersji z silnikiem diesla w Niemczech zapłaciłem prawie 10 tys Euro i widzę, że zrobiłem dobry interes. Ech, zaraz chyba zejdę i pocałuję moje autko w... reflektorek! :) Ale żeby nie było, że się tylko chwalę to napiszę o największych wadach, które mnie denerwują w tym autku a które uważam dałoby się małym nakładem usunąć. Mianowicie brakuje mi w nim bardzo uchwytu na napoje, zestawu głośnomówiącego zintegrowanego poprzez bluetooth z telefonem, solidnego alarmu, brakuje skrzyni 6-biegowej pomimo, że jest tam funkcja (przycisk) SPORT utwardzająca zawieszenie i układ kierowniczy oraz przestawiająca przepustnicę na "sportową jazdę". Jest też dość głośno czyli słabo wyciszona komora silnika a biegi przerzucają się dość trudno (twardo). Ogólnie samochód jest super i wart polecenia ale uważam, że do ideału brakuje. Chyba nie ma idealnego samochodu tak jak nie ma idealnych ludzi! ;-)
    • Gość: psdrive Re: A to Ci dopiero patent! IP: 136.8.152.* 24.07.09, 09:23
      Ciekawym rozwiazaniem jest DualView w nowym Jaguarze XJ - pomiedzy kierowca i pasazerem zainstalowano ekran krowy pozwala na wyswietlanie / ogladanie dwoch roznych obrazow w tym samym czasie: np pasazer w czasie jazdy moze ogladac film podczas gdy kierowca widzi na ekranie wskazania dotyczace pojazdu. Juz za 6 m-cy XJ pokaze sie na drogach
    • bartuchag Re: A to Ci dopiero patent! 24.07.09, 09:25
      kolega chyba nigdy nie robił Land Rovera...owszem poszycie zemnętrzne z aluminium jest cudowne i bez śladu korozji....ale zdejmij kolego to urocze wdzianko a zobaczysz istną Sodomę...na styku alu i stali powstają cudne ogniska korozji i ramę trafia szlag
    • km1957 Re: A to Ci dopiero patent! 24.07.09, 09:26
      @don
      "mamy 2 samochody - BMW 523 i Afla Romeo 156. W BMW cenie sobie bagażnik otwierany z kluczyka, super działający klimatronik i samoryglujące się drzwi po przekroczeniu 5 km/h. W Alfie..."

To ja tez sie pochwale i postaram zaimponowac :)
      mamy 2 samochody - Scenic i Twingo. W Sceniku cenie sobie bagażnik otwierany z kluczyka, super działający klimatronik i samoryglujące się drzwi po przekroczeniu 5 km/h. W Twingo..."
      :D
    • Gość: gość Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.09, 09:31
      ja mam mazde 323 z 91r.:
      - zielone światełko stacyjki,
      - piszczy jak się otworzy drzwi i światła są włączone,
      - podłokietniki w drzwiach kierowcy i pasażera super wygodnie wyprofilowane,
      - płyn niezależny od wycieraczek,
      - tylnia kanapa składana na płasko,
      - koło zapasowe w bagażniku chowane w podłodze
      - chowana antena
      - składane lusterka
      - wielkie światła stopu
      - auto nie do zdarcia,
      - świentie trzyma się drogi,
      - niesamowity układ jezdny - zwinne, posłuszne,
      - piękny klakson,
      - odbijające kierunkowskazy,
      - bardzo dużo miejsca także z tyłu,
      - świetna widoczność,

jestem szczupłą drobną kobietą, a nienawidzę wspomagania kierownicy wolę się nasiłować z nią może dlatego że jestem nerwusem, ale mam też dzięki temu poczucie że lepiej panuję nad autem,

brakuje mi elektryki i klimy (!!!), przeszkadza brzydka tapicerka, ale to raczej standard w tamtych latach

nie potrzebne mi żadne systemy i światełka - to ja prowadzę auto, a nie ono mnie

aha ktoś wspominał o automatycznej blokadzie drzwi po osiągnięciu pewnej prędkości - to jest groźne, bo w razie wypadku nie będzie można cię wyciągnąć bez strażaków

Kocham moją Mazdę ;)
    • Gość: gość Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.09, 09:40
      aha moja Mazda to sedan ;)
    • km1957 Re: A to Ci dopiero patent! 24.07.09, 09:41
      A na powaznie:

z rzeczy przydatnych: KIEROWNICA!
      Pewnie nie wszyscy wiedza, ale pierwsze samochody (przed ponad stu laty) mialy tzw. rumpel, zamiast kierownicy. Cos takiego, co jeszcze w latach 70 jezdzilo po Polsce: z przodu dwa kola z przyczepionym silnikiem od motoycykla, z tylu skrzynia, na ktorej sie siedzialo, a kierowalo sie taka jakby przedluzona kierownica rowerowo-motoycklowa ("rumpel"), ktory byla do czepiona do tych dwoch kol z przodu. Nie potrafie tego lepiej opisac, wtedy bylo czesto uzywane przez sluzby miejsko/ogrodnicze.

z rzeczy bez ktorych mozna sie obejsc: wszystkie udogodnienia, ktore zwalaniaja z myslenia (dotyczy tylko tych osob, ktorzy potrafia to robic!) na zasadzie: "a w d... mam warunki jazdy, jak bedzie trzeba to ABS, ESP, ETC ITD mnie uratuje"
    • Gość: Gość: solo Re: A to Ci dopiero patent! IP: 213.25.94.* 24.07.09, 09:54
      A u mnie... U Was na pewno nie ma takiego gadżetu! JEST KIEROWNICA, którą mogę kręcić albo w lewo albo w prawo. Naprawdę zaj...ste !
    • Gość: scaneRboy Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:59
      trudno jest obecnie kupić auto średniej wielkości bez absurdalnie długiego przodu, który dodatkowo jest bardzo niski (przedni zderzak jest daleko z przodu i wisi kilka centymetrów nad asfaltem). Jak się dobrze przyjrzeć, to trudno znaleść Peugeota 407, Lagunę, Vectrę, Accorda, Avensis, C5 i wiele wiele innych bez uszkodzonego zderzaka. Chwila nieuwagi przy podjeżdżaniu do krawężnika i brzdęk, nie mówiąc o wypadach w plener. Bez sensu jest kupowanie SUVa z powodu np. wysokiego progu w garażu we własnym domu.
    • Gość: kion Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 10:00
      @szymonbr

Co to jest czarne pole? Może chodzi ci o martwe...
    • Gość: marconi Re: A to Ci dopiero patent! IP: 83.238.109.* 24.07.09, 10:08
      pamiętacie patent na regulację szybkości wycieraczek w Polonezie Caro? Wystarczyło 2x uruchomić wycieraczkę przyciągnięciem dźwigni do siebie, a automat powtarzał ten odstęp czasowy aż do wyłączenia.. Czy jakakolwiek inna firma powtórzyła to genialne rozwiązanie????
    • Gość: gosc Re: A to Ci dopiero patent! IP: 194.29.130.* 24.07.09, 10:08
      W 407 SW mozliwość położenia przedniego fotelu pasażera i po złożeniu tylnej kanapy mozna przewieźć naprawde długie rzeczy , wiele razy przy remoncie zaoszczędziłem na bagażówce , otwieranie tylnej szyby skorzystalem chyba klika razy w ciagu kilku lat , no i jezeli sa aktywne wycieraczji z czujnikiem deszczu i włączasz wsteczny to tylna wycieraczka sama szysci szybę . Robią za małe zbiorniki na płyn do spryskiwaczy jeżeli masz ksenony szybko sie konczy pły zwłaszcza jesienia czy wiosna , no i przydał by sie podgrzewany ten zbiornik zwłaszcza w zimie , wiem ze stosuje sie podgrzewane spryskiwacze.tempotam bez uzyteczny w polsce , skóra fajna wystrczy przetrzeć wilgotną szmatką , podgrzewianie uwielbiam ale marza mi sie klimatyzowane fotele. czujniki cofania bardzo pożyteczne ale jak widze ludzie nie potrafią z nich korzystać i nawet z nimi kręcą sie kilka razy na parnikgu bo boją sie blizej podjechać , mi brakuje czujnków prakowania z przodu.
    • Gość: macieja Re: A to Ci dopiero patent! IP: 82.210.133.* 24.07.09, 10:12
      ja zamiast podgrzewanych foteli wolałbym podgrzewaqną kierownicę.
      Bo w 10st mrozu to nawet rękawiczki nie wystarczają by ręce nie przymarzały do kierownicy.
      Nie rozumiem dlaczego prducenci gadzetów samochodowych kompletnie pomijają wlasnie ten. (o ile mi wiadomo tylko nieliczne autka mają taką kierownicę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka