Dodaj do ulubionych

10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac?

30.07.09, 03:39
Zamierzam kupic ktores ze wspomnianych samochodow. Najwazniejsze sa
koszty eksploatacji, niezawodnosc. Wiek samochodu okolo 7-12 lat
najlepiej z najepszym wyposazeniem (choc niekoniecznie) i silnikiem
1.5 do 2.0 (moze byc diesel oraz automat). Co doradzacie?
Najbardziej podoba mi sie Accord Executive (taki sobie automat), a
najmniej chyba Avensis i 626 brana pod uwage jako ostatnia.
Jakiekolwiek sugestie mile widziane (mozliwy zakup nowszego auta
jesli ma sens).
Z gory dziekuje i prosze o opinie uzytkownikow/posiadaczy.
Obserwuj wątek
    • galtom Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 07:24
      Mysle, ze wszystkie wymienione sa bardzo porownywalne.
      Ja w latach 2004-2008 bujalem sie Ave. (liftback) w wersji GLS.
      Przez 4 lata w angli zrobilem ponad 80 tys (bez wyjazdow na
      kontynent).
      Silnik 2.0 (nie VVT-i), automatyczna klima, automatyczna skrzynia, 4
      x air bag, zabudowane radio Sony, pelna elektryka, w zasadzie
      wszystko na tamte lata z tej klasy poza skora na siedzeniach.

Liczba awarii - 0
      Spalanie - trasa (klima + komplet pasazerow) - 9 - 9.5l
      Miasto (Londyn - wiec naprawde duuuuze korki czasami + klima) - 12l
      j.w. ale w ruchu - ok. 10l

Auto nudne z wygladu ale ciche i wygodne, duzy bagaznik, skladane
      siedzienie z tylu (1/3 i 2/3 wraz siedziskiem), do tylu troszke marna
      widocznosc.

Generalnie kupilbym jeszcze raz bo bylo wszystko ok.
    • oorganista Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 10:52
      Avensis.

stoop.pl
    • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 10:54
      Wybrałbym poliftingową Lagunę po '99 z silnikiem 2.0 16V lub 1.9 dCi
      w wersji Baccara lub Initiale Paris.Jest najlepsza,porównując do
      Twojego zestawu.A z twoich typów wybrałbym Mazde 626-
      fajne,przemyślane auto,z dobrym wyposażeniem i ogólnie lepsza od tej
      japońskiej reszty.Automaty w Accordzie nie fajnie pracują.
      • zenon77 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 11:38
        Witajcie,
        Kup po prostu pierwsze auto, które w miarę będzie Ci się podobać i
        będzie w dobrym stanie technicznym. Różnica pomiędzy autami, które
        wymieniłaś jest niewielka. Szansa na znalezienie kilku zadbanych
        egzemplarzy jest doprawdy niewielka. A jak ktoś szuka 10 letniego
        Accorda w wersji Executive z automatem i do tego w kolorze czarna
        perła, to prawie na pewno znajdzie. Trupa.
      • 11olga Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 13:25
        Co z tego, ze Laguna jest fajna,duza,wygodna, dobrze wyposazona i
        tania skoro jest usterkowa. Silniki zaproponowane przez Ciebie sa
        chyba najgorsze z mozliwych (zwlaszcza dCi) majac na uwadze trwalosc
        i niezawodnosc.
        • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 15:15
          No i do tego świetne jezdzi i wygląda...Usterkowa? Auta umieją się
          odwdzieczać bezusterkową jazdą swojemu woznicy.To Renówka,więc
          czasem trafi się egzemplarz z klątwą,a czasem z duszą aniołka(choć
          dalej twierdzę,że wszystkiemu winny jest użytkownik).Mamy 3
          możliwości(jeśli miałaś z nią do czynienia lub nie):1.nie umiesz
          jezdzić,2.bojcys,bo nie lubisz na ''F' itd. 3.Renia z klątwą.

A ta Laguna 2 pierońska to się psuje dopiero ,nie.Królowa lawet,co?
          hehe
          • 11olga Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 31.07.09, 02:14
            Ale sie uparles z ta Laguna.
            Bardzo dobrze prowadze, mialam kiedys Renault bez klatwy (Megane
            Kombi 1.9 dTi, mialam kilka francuskich oraz wloskich (kilka Fiatow
            i Alfe) samochodow z ktorych Renault najmniej mi lezala.
            Teraz przyszedl czas na japonca ale z czasow kiedy byly lepsze niz
            te obecne.
            Nie pamietam kiedy Primera przeszla FL ale chodzi mi o ta dosc ladna
            zdaje sie 1999 do 2002 czy jakos tak ktora juz takim chyba wzorem
            nie jest. Ta Primera z zegarami na srodku w ogole nie wchodzi w gre
            bo jest brzydka i ma 'organy' z Renault.
            Avensis jest cholernie brzydki w srodku i na zewnatrz, 626 wyglada
            najmniej nowoczesnie, Primera wlasciwie niczym sie nie wyroznia, a
            Accord rozczarowywuje praca automatu ale punktuje wygladem i
            wnetrzem w porownaniu do konkurentow.
            Slyszalam rowniez, ze Pougeot 406 bardzo trwaly i dosc niezawodny
            ale raczej sklonie sie ku japonczykowi.

pozdrawiam
            • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 31.07.09, 21:32
              człoieku co ty chcesz od primery, mam taką z 2001 roku jeździ naprawdę świetnie chociarz kuleje wykończenie (rusza się wszystko w środku), pod względem mechanicznym to wypisz wymaluj wszystko z przed FL z 2000 roku, w zasadzie to renówka dała tylko budę reszta jest jak należy
            • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 31.07.09, 22:33
              Nie no,nie uparłem się.Prosiłaś o własne sugestie(chyba...?),to
              podałem.No i wyraznie zaznaczyłem,jakie auto,prócz Laguny jest DLA
              mnie z podanych przez Ciebie typów najlepsze.Zawsze powtarzam-kupuj
              to,co ci się podoba.To,że akurat Renault najmniej Ci leżało w Twojej
              motoryzacyjnej historii,hmm,nie wiem czemu tak było,ale ja się nie
              potnę z tego powodu,no bo jednak dlatego świat jest ciekawy(różni
              ludzie,nie).A jeśli mowa o najbardziej znienawidzonej Primerze(tej
              od Renault) to jest tak,że koncepcja zawieszenia(tylko to,nie
              elementy) jest jak w Lagunie 2,płyta podłogowa to także ta sama
              struktura,co w Renówce,z Renault był tyż diesel dCi i w wygląd
              wmieszali się ludzie z Renault.Oczywiście nadanie charakteru i
              wykonanie to osobna robota Nissana.I choć ta Primera dla mnie jest
              autem średnim,to naprawdę nie wiem,dlaczego ''organy'' Renault miały
              by coś psuć w wizerunku Nissana.
              • marek.usc do ulubionego19 01.08.09, 20:53
                piszesz o prmerze po 2001 roku czy tej co to była poddana faceliftingowi w końcu 1999 roku?
                Bo jeśli piszesz o tej nowej która to do tej pory produkowana jest to się z tobą zgodzę, jeśli nie to się nie zgodzę gdyż piemera po FL jest naprawdę bezawaryjnym samochodem. A najnowasz primera no cóż o gustach sie nie dyskutuje ale ja jako miłośnik "japońców" poprostu nienawidze tego samochodu, jest tak cholernie brzydki że nawet się nie zastanawiam czy jest bezawaryjny i co on ma a czego nie...ten samochód mnie wogóle nie interesuje!:/
                A szkoda gdyż kiedyś naprawdę kochałem samochody z pod znaku nissana, niestety spółka z renalut zatraciła to co w nissanie najlepsze.... bezawaryjność.
                Miałem kiedyś sunnego i był to niezniszczalny samochód mogło się wszystko dookoła rozlecieć ale zawieszenie i silnik pracowały jak należy
                • marek.usc a wracając do tematu 01.08.09, 20:55
                  wybrałbym mazdę 626 bez zastanowienia
                • ulubiony19 Re: do ulubionego19 02.08.09, 15:07
                  Tak,poprzednio wypowiedziałem się o Primerze po od 2001r.,choć temat
                  dot. starszego modelu.Auto bedzie mniej lub bardziej bezawaryjne i
                  to zależy tylko od właściciela.A ost.Primera ma taka opinię,a nie
                  inną,bo to był zupełnie nowy samochód i jak na tamte lata,całkiem
                  nowoczesny.No i to wymagało zmiany sposobu myslenia ludzi.A
                  Sunny,mimo tego,że jest mdły jak flaki z olejem i japoński,to ma
                  duszę.Rzeczywiscie,auto zgubi poszycie,a koła będą latać na
                  wszystkie strony,a on i tak pojedzie.BARDZO dzielny samochodzik.
                  • marek.usc Re: do ulubionego19 02.08.09, 15:41
                    > Sunny,mimo tego,że jest mdły jak flaki z olejem i japoński,to ma
                    > duszę.Rzeczywiscie,auto zgubi poszycie,a koła będą latać na
                    > wszystkie strony,a on i tak pojedzie.BARDZO dzielny samochodzik.

Czy ja wiem czy taki mdły, no w sumie orginalnie nie upiększany to masz rację....najpiękniejszy nie jest... ale silniki miał niezniszczalne...mój sunny dalej śmiga u innego właściciela ale widze go codziennie:)
                    FAjne określenie..."dzielny samochodzik"
        • bartmax Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 30.07.09, 23:16
          Ja mam Mastera 2.5 dci, ma już 280tyś. km i od nowości nie wydarzyło się
          nic, poza wymianą 2 wtrysków przy 50tyś, ale to przeczuwam wpływ na nasze
          wspaniałej jakości paliwo... Wcześniej nie ukrywam, również miałem podobne
          zdanie na temat francuzów, teraz odmienne. Jak dbasz tak masz!
    • mariner4 Ten rocznik Hondy był b. udany 30.07.09, 12:49
      Mam jeszcze jako drugie auto Civica 1998 od nowego. 240kkm i bez awarii.
      Żona nie chce go sprzedać, bo lubi to autko, choć mamy już inny.
      Popatrz zresztą jak trzymają się w cenie używane Hondy z tego okresu.
      M.
      • galtom Re: Ten rocznik Avensis tez był b. udany 30.07.09, 13:21
        Moj kupilem jak mial 44 tys mil na blacie za 3 tys funtow - zrobilem
        80 tys km... sprzedalem za 3 tys zl :-)
        Wzasadzie gdyby nie to, ze nie chailo mi sie bawic w przerobki,
        itp... to bym go nie oddawal... do dzis troche zaluje bo fajnie mi
        sie tym autem jezdzilo.
    • rodman21 zdecydowanie madzia 626 30.07.09, 22:29
      samochód bardzo niedoceniany w polsce, komfortem i bezawaryjnościa bije na głowę resztę, avensis z tych lat jest straszny pod względem wyglądu i nie ma jakichs specjalnych super silników, accord...hmmm porażka zimą ta podróbka drewna skrzypi niemiłosiernie.

Mazda 626 w benzynie to samochód bardzo cichutki wewnątrz, na trasach pali naprawdę symbolicznie, o awaryjności tych samochodów nawet się nie wypowiadam bo czegoś tsakiego nie ma, wewnątrz wszystko jest dograne no i ta wygoda w fotelach, nawet po przejechaniu pół europy nie chce się z tego wysiadać:)
      • rodman21 Re: zdecydowanie madzia 626 30.07.09, 22:32
        w dalszej kolejności poleciłbym jeszcze primerę jeśli założycielowi wątku chodzi o bezawaryjność to primera z tych lat jest niemal wzorem dla reszty, ale poza bezawaryjnością feruje bardzo niski komfort (ogólna ciasnota), no i trzba byc przygotowanym na wymianę wachacza górnego amortyzatra;)
    • iberia.pl ten, który będzie w lepszym stanie technicznym, n/ 01.08.09, 10:33

• bojajestemjerzy Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 02.08.09, 04:10
      W Ameryce 15 letnie Accordy to normalka ,pozniej juz je wcina korozja i
      zaczynaja zapalac sie rozne kontrolki.626 ma troche wyzsza awaryjnosc ale tez
      pociagnie jeszcze pare lat.Honda przejedziesz 300-350 K Sprawdz ktore auto
      bedzie ci latwiej sprzedac za kilka lat !!
      • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 02.08.09, 15:48
        bojajestemjerzy napisał:

626 ma troche wyzsza awaryjnosc ale tez
        > pociagnie jeszcze pare lat

nic bardziej mylnego 626tki należą do najbardziej niezawodnych samochodów na rynku wtórnym i powie ci to każdy choć trochę znający się na samochodach...nie teoretyk
        • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 02.08.09, 15:55
          Znów powtórzę,że wpływ na to,czy auto będzie strzelać fochy lub
          nie,ma kierowca.Ale jeśli chodzi o samo wykonanie,jakość auta,to
          naprawdę,626 jest superaśna.To widać w szczegółach.Faktycznie,ci co
          mają trochę benzyny we krwi,to wiedzą chyba,o czym mowa.
          • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 02.08.09, 16:22
            Z 626stkami, acordami, primerami i ogólnie japońskimi samochodami jest ten problem że żeby służyły naprawdę wiele lat trzeba je dokładnie przeglądać (mam tutaj na myśli terminowe wymiany olejów, pasków/łańcuszków świec i urządzeń typowo eksploatacyjnych) no i oczywiście lanie odpowiednich paliw;)...jeśli te warunki zostana spełnione to te samochody odwdzięczą sie naprawdę bardzo dżługą żywotnością, czy to będzie LPG, benzyna czy ropka. Samochody te wprost nie znoszą odwalania fuszerek, takie coś może się na użytkowniku tylko srogo zemścić. I powtażam raaz jeszcze jak by użytkownicy niemieckich czy francuskich samochodów nie wierzyli...samochody japońskie z dobrym ślnikiem NIE MAJA PRAWA BRAĆ OLEJU przez min 400tys km (mozecie sie dziwić ale już słyszałem teorie że każdy samochód po 100tys km bierze olej czy leje się z niego, nie wiem moze takie teorie ogłaszają miłośnicy opli czy WV ja w każdym razie czy kiedy miałem mazde, czy sunnego czy primerę silniki były zawsze suchutkie, tylko zakurzone lekko)... ale odbiłem od tematu:D
            • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 02.08.09, 16:36
              No właściwie to to tamo opisałem wyżej,lecz Ty to
              uszczególniłeś.Poza tym ŻADEN samochód na dłuższą metę ni lubi
              fuszery.A co do brania oleju:to nie zależy od kraju pochodzenia,ale
              od konstrukji silnika.Oczywiście te słabo jakościowe mogą brać za
              dużo,ale niektóre po prostu tak mają.I tak samo jest w przypadku
              turbodiesli,gdzie chyba utarło się twierdzenie,że każdy pali
              olej.Bullshit.Są wyjątki.No i oczywiście każdy silnik jakieś ilości
              oleju spala,jednak nie zawsze można to zobaczyć nawet.To jest po
              prostu fizyka.
        • bojajestemjerzy Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 04.08.09, 17:33
          opocz jazdy roznymi samochodami,czytam tez specjalistyczne magazyny,w
          przeciwienstwie do Ciebie Marku !
          Poczytaj sobie :consumers report" albo "autopoinion"wydawane przez AAA w usa
          lub w kanadzie przez CAA ,znajdziesz tam czarno no bialym !!!
          Jezdzilem przez kilka lat Accordem, na Twoje zyczenie moge ci wyslac "Vehicle
          permit"
          • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 04.08.09, 21:50
            nie chciałem ci ubliżyć...przepraszam

I tak zdania nie zmienię
            • bojajestemjerzy Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 05.08.09, 04:42
              OK,Marku
              626 i tak bedzie lepszy dla kobiety,
              a teraz powiem ci cos na ucho ,niewielu ludzi to wie ,musieliby przejrzec chyba
              z 10 ksiazek "lemons ",nie pisalem o felerze ktory ma Honda bo fani Accord
              wylali by wiadro pomyj na mnie ,ale wiem to z autopsji i dlatego doszukalem sie
              tego w pismach,
              z checia podziele sie moim przykrym doswiadczeniem
        • rydzo Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 20:10
          626 10letnie
          Moj ojciec miał coś takiego. Silnik 2.0 115KM, dość żwawy. Jeśli umiesz jeździć ekonomicznie to 5.5l w trasie! Naprawdę tak może wyjść.
          Żadnych problemów z autem.

Ogolnie wszystkie auta wymienione są naprawde godne polecenia i nie patrzyłbym na markę ale na stan danego egzemplarza.
          No i silnik też czasami jest istotny. Zalezy co chcesz? Osiągi czy moze bardziej niższe spalanie. Pełne wyposażenie nie powinno być problemem z żadnym z aut.
          • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 21:09
            No kolego,proszę Ciebie... 5.5L tutaj jest fizycznie niemożliwe.Nie
            będę się rozpisywał,powiem tylko tyle,że zwyczajnie ktoś palnął się
            w obliczeniach.Ale nie twierdzę,że 2.0 Mazdy jest paliwożerny,bo
            jest dość oszczędny:)
            • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 21:55
              mój wujek tez się zarzeka że tyle mu pali na trasie;) ja go wyśmiewam oczywiście, al może coś na żeczy jest...hmmm
              • ulubiony19 Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 22:00
                Mało kto stara się sprawdzić naprawdę rzetelnie,ile mu pali.W
                przypadku Mazdy,która najmniej mogłaby spalić nieco pow. 6L,to 5.5L
                jest możliwe chyba tylko wtedy,gdy Mazda pojedzie za tirem,bez wielu
                dupereli w środku i na obrotach maksymalnego momentu.No i opony typu
                kamień:) Swoja drogą,nie dziwi Ciebie,że najczęściej "cudne" wyniki
                mają ludzie,którzy zazwyczaj nie są samochodziarzami...?
                • k2i Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 22:28
                  oj dziwi dziwi:)
                • marek.usc Re: 10 letni Accord,Avensis,Primera,626 co wybrac 08.08.09, 22:31
                  Dośc mnie to dziwi tym bardziej że miałem sam mazdę taką tyle że w dieslu, ale tak jak piszesz te 5,5 litra w takim samochodzie z takim a nie innym silnikiem to trochę "wyczyn", ta trasa musiała by być cały czas z górki;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka