Dodaj do ulubionych

Turbo Gaz ?

IP: *.crowley.pl 01.01.04, 18:59
Witam,
Zastanawia mnie, czy silnik
turbobenzynowy, np 2.4T z Lancii
może chodzic na gazie (bez szkody)
Pozdrawiam
Ah
Obserwuj wątek
    • panprezes1 Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:06
      Gość portalu: ah napisał(a):

> Witam,
      > Zastanawia mnie, czy silnik
      > turbobenzynowy, np 2.4T z Lancii
      > może chodzic na gazie (bez szkody)
      > Pozdrawiam
      > Ah

Powodzenia.
      Nie mam nic przeciwko LPG w samochodzie, ale chęć wstawienie gazu do Lancii
      2.4 T mogę tylko porównać do wysłania Nowofunlanda na wyścigi Hartów:)
      • caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:11
        Interesuja mnie aspekty techniczne takiej
        operacji wiec dziekuje za wysilek.
    • greenblack Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:11
      Gaz w turbobenzynowcach to bardzo kiepski pomysł. W przypadku strzału do
      kolektora turbo przestaje istnieć. Spaliny gazu bardziej obciążają termicznie
      turbosprężarkę.

A tak na marginesie. 2.4T to bardzo rzadka wersja silnikowa w Lancii. Możesz
      przybliżyć parametry tej jednostki? W jakim modelu, rocznik.

Pozdrawiam
      • caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:16
        Chodzilo mi generalnie o mozliwosci
        stosowania gazu z turbo - napisalem
        o Lancii, bo sie prawie z nia zetknalem.
        Nie wiem dokladnie jakie ma parametry
        ale w nazwie modelu (Kappa) bylo chyba LX.
        Slyszalem o roznych - chyba pieciu typach
        instalacji, w tym o instalacjach z
        bezposrednim wtryskiem gazu. Istnieja
        odmiany do takich silników (cena nie
        gra roli, bo i tak nie bede zakladal ;)
        • Gość: Pepe Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 19:26
          W Lancii (np. Kappa)nie występował nigdy silnik benzynowy 2,4 turbo, tylko:
          2,0; 2,4 ( i tutaj wersja LX tzw. rządowa); 3,0 i 2,0 turbo zatem myślisz chyba
          o dwulitrówce ???
          • caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:33
            Rzeczywiście, wszystko się pomieszalo ;-)
            Nie było, albo była bardzo mało popularna
            wersja 2.4 turbo.
            Jak to wygląda w 2.0T?
          • greenblack Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:35
            Wersja 2.4 Turbo chyba jednak istniała. Produkowano ją chyba przez niecały rok.
            • Gość: MArkus Re: Turbo Gaz ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.01.04, 20:15
              a wracając do tematu - można wstawić gaz do turbo?
              • Gość: Pepe Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 21:12
                Można wstawić gaz do Turbo, sam spotkałem się z zagazowanymi Subaru Forrester S
                i Imprezami Turbo; Golfami, Passatami, Corrado 1,8 turbo, starymi Volvo i
                Saabami Turbo, pytanie tylko jaki jest rachunek zysków i strat w takich
                układach ???
                • caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 21:55
                  A jakie to byly instalacje? Z bezpośrednim
                  wtryskiem czy 'wziewne' ?
    • gaziarz Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 22:13
      gazowanie silnika Turbo, jesli ma nie zniszczyc sprezarki, ma sens tylko w
      przypadku wtrysku bezposredniego pod cisnieniem (czyli sekwencyjny IV generacji
      niektorych firm lub V- teoretycznie, bo nie istniej zestaw Vialle do tego
      silnika).
      I cos takiego chodzi dokladnie tak, jak na benzynie.

Instalacja wziewna do turbo wiaze sie z tym, ze po jakims czasie (10-20kkm)
      jest po sprezarce, wiec oszczednosc niewielka lub zadna.
      pzdr
      • caress Re: Turbo Gaz ? 03.01.04, 16:59
        Dziękuję za odpowiedź.
        To samo dotyczy wszystkich marek?

> I cos takiego chodzi dokladnie tak, jak na benzynie.
        Taka sama moc i moment obrotowy?
        Spalanie jest chyba troche wieksze?

• gaziarz Re: Turbo Gaz ? 03.01.04, 17:19
          nie wszystkich marek dotyczy to, ze nie da sie zalozyc Vialle. Ale, poniewaz
          nie zajmuje sie V generacja (choc goraco polecam), to nie napisze, do ktorych
          marek sie da to zalozyc.
          Prinsa do wszystkich, ktore maja do osmiu cylinrow.

Co do wlasnosci trakcyjnych, nie przeprowadzalem badan. W przypadku Prinsa,
          zwykle nie da sie odczuc znacznej roznicy, ale...
          To jest opinia klienta, ktory zalozyc gaz do VW 1.8T:
          "...Do rzeczy. Doświadczenie w jeździe na gazie już
          paroletnie mam. Instalacja została zamontowana bardzo dobrze, tzn.
          estetycznie, wszystkie przewody są zamocowane, nic nie wisii i nie dynda, na
          pierwszym przeglądzie zostaliśmy potraktowani też o.k. Passatem jeździli po
          mieście i coś regulowali u mnie wszystko grało. Jezeli chodzi o eksploatację
          to spalanie większe o 1 l/100km, wg zapewnień spalać powinien tyle samo co
          benzyny, ciężko mi jednak dokładnie określić spalanie ponieważ na gazie
          jeżdzę w mieście i z klimą, a na benzynie nie jeździłem z klimą ( samochód
          mam 3 miesiące) Moc początkowo spadła ale teraz nie ma różnicy miedzy
          benzyną. Prędkość max osiąga taką samą jak na benzynie: wg licznika 210km/h.
          Podsumowując jest o.k. zrobiłem już 10 kkm i wszystko dziala jak w zegarku
          jeszcze 10 kkm i instalacja się zwróci. Generalnie rekomenduję!!!..."
          link do oryginalu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13270&w=7738769

• Gość: maaaq Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 05:01
          Moj brat 3 miesiace temu zalozyl gaz w swoim peugeocie 605 2l turbo. Od
          tamtego czasu ma same problemy z silnikiem - nieharmonijnie rozwija moc, dusi
          sie, powyzej 140km/h przyspiesza jak zwykly 2l. Na trasie jest skazany na
          czeste uzywanie "turbo" - na czas wyprzedzania przelacza na benzyne:)))
          Zalozenie instalacji kosztowalo ok 4000zl. Firma, w ktorej zakladal gaz w
          dalszym ciagu nie moze sobie poradzic z odp wyregulowaniem sprzetu. Na dodatek
          ost w serwisie w Alejach J. powiedzieli mi, ze nie powinno sie zakladac gazu
          do silnikow z turbina. Inaczej mowiac: albo turbo albo gaz:)) pozdr
          • gaziarz Re: Turbo Gaz ? 04.01.04, 10:41
            maaaq:
            zgodze sie, ze jak sie za 4tys zaklada gaz do turbo, to musi sie tak skonczyc.
            Ale rozwin temat: albo turbo, albo gaz.
            Tzn.- dlaczego nie mozna zakladac nic prostego, to napisalem ja, ale dlaczego
            nie mozna zalozyc porzadnej instalacji, przeznaczonej i sprawdzonej z silnikami
            Turbo? Chodzi mi o konkrety, a nie cos w stylu: "slyszalem, ze nie wolno",
            albo "pan Czesiek z serwisu powiedzial, ze nie".
            Mowimy o sekwencyjnym (nie pseudosekwencyjnym za 4tys.) wtrysku gazu w fazie
            lotnej pod podwyzszonym cisnieniem. Gdzie tu jest miejsce na konflikt turbo z
            gazem, albo gdzie tu jest w ogole jakakolwiek roznica w zasilaniu paliwem?

Tylko oczywiscie taka instalacja nei moze kosztowac 4tys. Bo w Warszawie cos
            godnego polecenia kosztuje w granicach 6000-6500zl (z mojego wywiadu).

A na gazie mozna dopiero oszczedzac, jak juz sie jezdzi na odpowiedniej
            instalacji. Co nie zmienia faktu, ze do mnostwa samochodow odpowiednia
            instalacja moze byc rzeczywiscie tania.
            pzdr
            • Gość: maaaq Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 14:27
              Jako, ze nie jestem Czeskiem z serwisu, nie potrafie szczegolowo odpowiedziec
              na Twoje pytania. Wiem, ze 4000 kosztowalo zalozenie wtrysku sekwencyjnego -
              wlasnie 4 generacji. Dokladnie taka sama instalacje ma znajomy w swojej 406 v6
              i u niego wszystko dziala bez zarzutu. W przypadku 605 mojego brata (wartej ok
              20 tys) nie ma sensu zakladac instalacji kosztujacej 1/3 samochodu. Taka
              instalacja ma sens tylko w przypadku nowych samochodow (np bardzo popularnych
              u nas 1,8T vw). pozdr
      • Gość: voy Re: Turbo Gaz ? IP: *.europe.hp.net 05.01.04, 11:41
        Nie zgodze sie z toba co do opinii natemat sprezarki. Przez poltora roku bylem
        wlascicielem (az do przykrego momentu rozbicia samochodu :( ) fiat coupe 20V
        Turbo z instalacja gazowa jak ty to nazywasz wziewna. Osiagi na gazie nie
        odbiegaly w znaczacy sposob od osiagow na benzynie, nie strzelal,
        turbosprezarka podawala prawidlowe cisnienie i nie ciekla. Jesli samochod ma
        chlodnice oleju nic sie nie stanie sprezarce!!!! Samochod co prawda palil po
        miescie 15-19 litrow gazu a na trasie 12-13.
        Jedyne czego nie mozna zrobic to zubozenie mieszanki ponad norme. Nastepny
        wlasciciel, ktory odbudowal samochod mial prawdopodobnie problemy z
        oszczednoscia i przeregulowal ustawienia na ubozsza mieszanke. Skonczylo sie to
        niestety strzalem gazu i rozerwaniem intercoolera.
    • caress ;-) 01.01.04, 22:13
      Dodam, ze nie chodzi mi o tego typu instalację :]

www.carsfromitaly.com/fiat/turbina1.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka