Gość: ah IP: *.crowley.pl 01.01.04, 18:59 Witam, Zastanawia mnie, czy silnik turbobenzynowy, np 2.4T z Lancii może chodzic na gazie (bez szkody) Pozdrawiam Ah Link Zgłoś Obserwuj wątek
panprezes1 Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:06 Gość portalu: ah napisał(a): > Witam, > Zastanawia mnie, czy silnik > turbobenzynowy, np 2.4T z Lancii > może chodzic na gazie (bez szkody) > Pozdrawiam > Ah Powodzenia. Nie mam nic przeciwko LPG w samochodzie, ale chęć wstawienie gazu do Lancii 2.4 T mogę tylko porównać do wysłania Nowofunlanda na wyścigi Hartów:) Link Zgłoś
caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:11 Interesuja mnie aspekty techniczne takiej operacji wiec dziekuje za wysilek. Link Zgłoś
greenblack Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:11 Gaz w turbobenzynowcach to bardzo kiepski pomysł. W przypadku strzału do kolektora turbo przestaje istnieć. Spaliny gazu bardziej obciążają termicznie turbosprężarkę. A tak na marginesie. 2.4T to bardzo rzadka wersja silnikowa w Lancii. Możesz przybliżyć parametry tej jednostki? W jakim modelu, rocznik. Pozdrawiam Link Zgłoś
caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:16 Chodzilo mi generalnie o mozliwosci stosowania gazu z turbo - napisalem o Lancii, bo sie prawie z nia zetknalem. Nie wiem dokladnie jakie ma parametry ale w nazwie modelu (Kappa) bylo chyba LX. Slyszalem o roznych - chyba pieciu typach instalacji, w tym o instalacjach z bezposrednim wtryskiem gazu. Istnieja odmiany do takich silników (cena nie gra roli, bo i tak nie bede zakladal ;) Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 19:26 W Lancii (np. Kappa)nie występował nigdy silnik benzynowy 2,4 turbo, tylko: 2,0; 2,4 ( i tutaj wersja LX tzw. rządowa); 3,0 i 2,0 turbo zatem myślisz chyba o dwulitrówce ??? Link Zgłoś
caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:33 Rzeczywiście, wszystko się pomieszalo ;-) Nie było, albo była bardzo mało popularna wersja 2.4 turbo. Jak to wygląda w 2.0T? Link Zgłoś
greenblack Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 19:35 Wersja 2.4 Turbo chyba jednak istniała. Produkowano ją chyba przez niecały rok. Link Zgłoś
Gość: MArkus Re: Turbo Gaz ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.01.04, 20:15 a wracając do tematu - można wstawić gaz do turbo? Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 21:12 Można wstawić gaz do Turbo, sam spotkałem się z zagazowanymi Subaru Forrester S i Imprezami Turbo; Golfami, Passatami, Corrado 1,8 turbo, starymi Volvo i Saabami Turbo, pytanie tylko jaki jest rachunek zysków i strat w takich układach ??? Link Zgłoś
caress Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 21:55 A jakie to byly instalacje? Z bezpośrednim wtryskiem czy 'wziewne' ? Link Zgłoś
gaziarz Re: Turbo Gaz ? 01.01.04, 22:13 gazowanie silnika Turbo, jesli ma nie zniszczyc sprezarki, ma sens tylko w przypadku wtrysku bezposredniego pod cisnieniem (czyli sekwencyjny IV generacji niektorych firm lub V- teoretycznie, bo nie istniej zestaw Vialle do tego silnika). I cos takiego chodzi dokladnie tak, jak na benzynie. Instalacja wziewna do turbo wiaze sie z tym, ze po jakims czasie (10-20kkm) jest po sprezarce, wiec oszczednosc niewielka lub zadna. pzdr Link Zgłoś
caress Re: Turbo Gaz ? 03.01.04, 16:59 Dziękuję za odpowiedź. To samo dotyczy wszystkich marek? > I cos takiego chodzi dokladnie tak, jak na benzynie. Taka sama moc i moment obrotowy? Spalanie jest chyba troche wieksze? Link Zgłoś
gaziarz Re: Turbo Gaz ? 03.01.04, 17:19 nie wszystkich marek dotyczy to, ze nie da sie zalozyc Vialle. Ale, poniewaz nie zajmuje sie V generacja (choc goraco polecam), to nie napisze, do ktorych marek sie da to zalozyc. Prinsa do wszystkich, ktore maja do osmiu cylinrow. Co do wlasnosci trakcyjnych, nie przeprowadzalem badan. W przypadku Prinsa, zwykle nie da sie odczuc znacznej roznicy, ale... To jest opinia klienta, ktory zalozyc gaz do VW 1.8T: "...Do rzeczy. Doświadczenie w jeździe na gazie już paroletnie mam. Instalacja została zamontowana bardzo dobrze, tzn. estetycznie, wszystkie przewody są zamocowane, nic nie wisii i nie dynda, na pierwszym przeglądzie zostaliśmy potraktowani też o.k. Passatem jeździli po mieście i coś regulowali u mnie wszystko grało. Jezeli chodzi o eksploatację to spalanie większe o 1 l/100km, wg zapewnień spalać powinien tyle samo co benzyny, ciężko mi jednak dokładnie określić spalanie ponieważ na gazie jeżdzę w mieście i z klimą, a na benzynie nie jeździłem z klimą ( samochód mam 3 miesiące) Moc początkowo spadła ale teraz nie ma różnicy miedzy benzyną. Prędkość max osiąga taką samą jak na benzynie: wg licznika 210km/h. Podsumowując jest o.k. zrobiłem już 10 kkm i wszystko dziala jak w zegarku jeszcze 10 kkm i instalacja się zwróci. Generalnie rekomenduję!!!..." link do oryginalu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13270&w=7738769 Link Zgłoś
Gość: maaaq Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 05:01 Moj brat 3 miesiace temu zalozyl gaz w swoim peugeocie 605 2l turbo. Od tamtego czasu ma same problemy z silnikiem - nieharmonijnie rozwija moc, dusi sie, powyzej 140km/h przyspiesza jak zwykly 2l. Na trasie jest skazany na czeste uzywanie "turbo" - na czas wyprzedzania przelacza na benzyne:))) Zalozenie instalacji kosztowalo ok 4000zl. Firma, w ktorej zakladal gaz w dalszym ciagu nie moze sobie poradzic z odp wyregulowaniem sprzetu. Na dodatek ost w serwisie w Alejach J. powiedzieli mi, ze nie powinno sie zakladac gazu do silnikow z turbina. Inaczej mowiac: albo turbo albo gaz:)) pozdr Link Zgłoś
gaziarz Re: Turbo Gaz ? 04.01.04, 10:41 maaaq: zgodze sie, ze jak sie za 4tys zaklada gaz do turbo, to musi sie tak skonczyc. Ale rozwin temat: albo turbo, albo gaz. Tzn.- dlaczego nie mozna zakladac nic prostego, to napisalem ja, ale dlaczego nie mozna zalozyc porzadnej instalacji, przeznaczonej i sprawdzonej z silnikami Turbo? Chodzi mi o konkrety, a nie cos w stylu: "slyszalem, ze nie wolno", albo "pan Czesiek z serwisu powiedzial, ze nie". Mowimy o sekwencyjnym (nie pseudosekwencyjnym za 4tys.) wtrysku gazu w fazie lotnej pod podwyzszonym cisnieniem. Gdzie tu jest miejsce na konflikt turbo z gazem, albo gdzie tu jest w ogole jakakolwiek roznica w zasilaniu paliwem? Tylko oczywiscie taka instalacja nei moze kosztowac 4tys. Bo w Warszawie cos godnego polecenia kosztuje w granicach 6000-6500zl (z mojego wywiadu). A na gazie mozna dopiero oszczedzac, jak juz sie jezdzi na odpowiedniej instalacji. Co nie zmienia faktu, ze do mnostwa samochodow odpowiednia instalacja moze byc rzeczywiscie tania. pzdr Link Zgłoś
Gość: maaaq Re: Turbo Gaz ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 14:27 Jako, ze nie jestem Czeskiem z serwisu, nie potrafie szczegolowo odpowiedziec na Twoje pytania. Wiem, ze 4000 kosztowalo zalozenie wtrysku sekwencyjnego - wlasnie 4 generacji. Dokladnie taka sama instalacje ma znajomy w swojej 406 v6 i u niego wszystko dziala bez zarzutu. W przypadku 605 mojego brata (wartej ok 20 tys) nie ma sensu zakladac instalacji kosztujacej 1/3 samochodu. Taka instalacja ma sens tylko w przypadku nowych samochodow (np bardzo popularnych u nas 1,8T vw). pozdr Link Zgłoś
Gość: voy Re: Turbo Gaz ? IP: *.europe.hp.net 05.01.04, 11:41 Nie zgodze sie z toba co do opinii natemat sprezarki. Przez poltora roku bylem wlascicielem (az do przykrego momentu rozbicia samochodu :( ) fiat coupe 20V Turbo z instalacja gazowa jak ty to nazywasz wziewna. Osiagi na gazie nie odbiegaly w znaczacy sposob od osiagow na benzynie, nie strzelal, turbosprezarka podawala prawidlowe cisnienie i nie ciekla. Jesli samochod ma chlodnice oleju nic sie nie stanie sprezarce!!!! Samochod co prawda palil po miescie 15-19 litrow gazu a na trasie 12-13. Jedyne czego nie mozna zrobic to zubozenie mieszanki ponad norme. Nastepny wlasciciel, ktory odbudowal samochod mial prawdopodobnie problemy z oszczednoscia i przeregulowal ustawienia na ubozsza mieszanke. Skonczylo sie to niestety strzalem gazu i rozerwaniem intercoolera. Link Zgłoś
caress ;-) 01.01.04, 22:13 Dodam, ze nie chodzi mi o tego typu instalację :] www.carsfromitaly.com/fiat/turbina1.jpg Link Zgłoś