Dodaj do ulubionych

Spirit czy Atlantis

IP: *.ostrog.net.pl 06.09.09, 14:39
To dla mnie zupelnie nowy temat wiec prosze o wyrozumialosc. Chce wypozyczyc
box dachowy do Golfa 6 (silnik 1.6 102 KM). Wypozyczalnia oferuje z serii
Spirit oraz Atlantis. Chce miec wiecej miejsca na bagaz bo mamy 4-letnie
dziecko. No i jesli to mozliwe wolalbym cichszy. Czy ktoras z tej serii
pozwala na szybsza jazde? Do jakich predkosci max mozna sensownie jedzic z boxem?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • www.luxbox.pl Re: Spirit czy Atlantis 06.09.09, 22:30
      Dobra wypożyczalnia jak ma takie boxy :). Na poważnie zdecydowanie Atlantis,
      (rozumiem ze mówimy o Atlantisie 780) Jest to, bo zdecydowanie większy,
      pakowniejszy. Firma Thule wszystkie boxy testuje w komorach aerodynamicznych
      wiec z hałas raczej jest zniwelowany do minimum. Jednak jak wiem z doświadczenia
      nawet spirit, który jest najbardziej aerodynamicznym boxem na rynku potrafi na
      pewnych autach robić sporo hałasu. Co do prędkości producenci zalecają prędkości
      do 130 km/h, a że w naszym kraju szybciej jeździć nie wolno wiec powinno być Oki
      :) (oba boxy pozwalają na dynamiczna jazdę, co do prędkości oficjalnie musze
      trzymać sie wytycznych :) )
      • Gość: niepewny Re: Spirit czy Atlantis IP: *.ostrog.net.pl 06.09.09, 23:10
        dziekuje za odpowiedz chociaz przyznam ze chyba jej nie zrozumialem... (weekend
        i pozna pora?) ;) Otoz zdecydowanie poleca Pan Atlantis stwierdzajac
        rownoczesnie, ze najbardziej aerodynamiczny jest Spirit. Czyli rozumiem ze
        plusem Atlantisa jest wazna dla mnie ladownosc a w aerodynamice niezbyt ustepuje
        Spiritowi... no i jak rozumiec sugestie ze "na niektorych autach" Spirit potrafi
        byc glosniejszy? Od czego to zalezy? Zapytam serio pomimo zabawnego brzmienia:
        czy jest "uczulony" takze na Golfa 6? No a co do predkosci to powiedzmy ze
        interesuja mnie nie tylko polskie drogi ;)
        • maciek1956 Re: Spirit czy Atlantis 07.09.09, 10:58
          Tak, jak wspomniał luxbox, Atlantis 780 będzie odpowiedniejszym boxem dla Pana.
          Jest o 100 l pojemniejszy, a to jest dużo bagażu więcej.
          Ładowność obu boxów to 75 kg.
          Jeśli chodzi o hałas, to oba boxy pod tym względem są podobne. Należą do boxów
          cichych, ale oczywiście przy pewnych warunkach drogowych i pogodowych hałas może
          być spory. Hałas zależy też od auta, bagażnika belkowego. Wspominałem już
          kiedyś--autostrada, mżawka, lekki wiatr, a moja prędkość to ok 100 km/h, więcej
          z powodu hałasu nie dało się jechać. Po przekroczeniu 120 km/h wrażenie było
          takie jakby auto rozpadało się na części, wszystko drgało i niesamowicie
          hałasowało. Po poprawieniu się pogody prędkość mogła sporo wzrosnąć.
          Zalecane 130 km/h to właściwa odpowiedź, innej nie możemy podać. Nawet w
          Niemczech, gdzie jak wiadomo, ograniczeń prędkości nie ma (autostrady),
          ubezpieczyciele nie wypłacają odszkodowań, gdy udowodnią wyższą prędkość.
          • www.luxbox.pl Re: Spirit czy Atlantis 07.09.09, 11:38
            Każdy box inaczej zachowuje sie na różnych autach, co do stwierdzenia ze spirit
            jest najbardziej aerodynamiczny, a i tak zdarza mu sie niemiłosiernie hałasować
            chciałem uzmysłowić Panu ze jest to box nie funkcjonalny przez swoja sylwetkę.
            Przy takiej klasie boxów kierujemy sie już raczej litrażem, bo na hałas wpływa
            tyle pochodnych czynników ze nie ma, co sobie tym głowy zawracać.
            • Gość: niepewny Re: Spirit czy Atlantis IP: 195.66.116.* 07.09.09, 12:21
              no to troche mi sie rozjasnilo :) dziekuje za wskazowki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka