Dodaj do ulubionych

Filtry do wody - mechanizm na zlew

04.10.09, 10:43
Bardzo proszę o opinie, jeśli ktoś posiada albo nie posiada, ale wie, czy to
ma sens smile

Mi samej wystarcza dzbanek Brita, ale znajoma chce założyć sobie takie
ustrojstwo na zlew. To taki kranik na zewnątrz, mechanizm pod zlewem. Koszt 4
tysiące, a co 3 miesiące wymiana filtra - koszt 120 zł. dla mnie to
naciąganie, ale może nie mam racji. Zatem proszę was o opinie.
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 04.10.09, 10:55
      Moja ciotka kiedyś miała, teraz am dzbanek i nie widzi różnicy (no, może oprócz
      finansowej kwestii).
      • alina.walkowiak Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 04.10.09, 11:00
        Dziękuje za informację smile

Firma, która produkuje to ustrojstwo jest tutaj: centrumwody.pl/
        • akacjax Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 04.10.09, 18:29
          O filtrach już było na forum, woda z nich nie zawsze zdrowa.
    • efa3000 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 06.10.09, 08:49
      Mozna założyć zestaw 3 filtrów + osmoza - kosztuje około 1200 zł z
      montażem i woda do picia jest podobno super. Podobno, bo mam coś
      takiego od niedawna, ale inni, którzy mają już to jakiś czas
      twierdzą, że jest OK.
      • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 07.10.09, 06:47
        efa3000 napisała:
        > Mozna założyć zestaw 3 filtrów + osmoza - kosztuje około 1200 zł z
        > montażem i woda do picia jest podobno super. Podobno, bo mam coś
        > takiego od niedawna, ale inni, którzy mają już to jakiś czas
        > twierdzą, że jest OK.

Mam coś podobnego, tzn. 3 filtry + membrana do odwróconej osmozy +
        mineralizator. Mineralizator podobno potrzebny po to, żeby woda nie była zbyt
        czysta, tylko bogata w minerały.
        Woda generalnie jest w smaku dobra, czystsza na pewno, bo nie tworzą się takie
        naloty z 'kamienia' wodnego na czajniku i szklankach od herbaty.
        Wcześniej musiałem wymieniać czajnik co maks. pół roku, teraz mam od chyba 2 lat
        ten sam, bez żadnego nalotu.
        Kupiłem zestaw na Allegro za ca. 400 zł, da się zmontować samemu

Maciej
        • emma_me Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 13.10.09, 14:14
          możesz podać namiary na tego allegrowicza
          • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 14.10.09, 01:46
            emma_me napisała:

> możesz podać namiary na tego allegrowicza

Nie podam, bo nie chcę być posądzony o reklamę smile
            Wejdź na allegro i wyszukaj "osmoza". Jest kilku (kilkunastu?) sprzedawców
            podobnych systemów.
            Najprostsze to 2- i 3-stopniowe (częściej trzeba wymieniać wkłady - wychodzą
            drożej w eksploatacji), są systemy RO6 (taki ja mam, 6-stopniowy) i RO7
            (dodatkowo lampa UV, na końcu instalacji, która chyba stale pobiera prąd, a więc
            droższe w eksploatacji... chyba).
            Generalnie polecam filtr, bo w niedzielę wymieniałem wkłady w filtrze i to, co
            zobaczyłem, to zgroza. Pierwszy filtr był cały brązowy, w kamieniu, śliski taki,
            w drugim (węgiel aktywny) były niewielkie kawałki brązowego kamienia, trzeci nie
            miał brązowego nalotu, był szary. Filtry za membraną (głównym elementem
            filtrującym) miały taki wygląd, jak je montowałem.
            Acha - jeszcze się dowiedział, podczas kupowania, że lampę UV można w każdej
            chwili kupić, by rozbudować mój RO6 do RO7.

Uważam też, jakoś tak na wyczucie, że ten system jest skuteczniejszy od filtra
            Brita, bo tam jest co najwyżej filtr wstępny i filtr z węglem aktywnym, a w
            osmozie oprócz tych filtrów jest parę innych. No i wychodzi taniej w
            użytkowaniu, bo wkłady są chyba tańsze? Nie wiem, nie mam Brity, a do osmozy
            70zł/rok.

Maciej
    • monisiak82 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 07.10.09, 22:16
      Witam,

moi rodzice mają filtr na zasadzie osmozy. Kosztowny zakup, ale warto. Kupione
      lata temu(jeszcze nastką byłamsmile, działa do dziś doskonale, woda bardzo dobra w
      smaku, no i nie musisz już płacić za wody w butelkach, które nota bene nie są
      wcale takie źródlane jak wszyscy myślimy. Ja już wiem, będąc na swoim, na pewno
      taki sobie sprawięsmilepozdrawiam
      • alina.walkowiak Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 07.10.09, 22:48
        A nie prościej i taniej (!) kupić dzbanek Brita?
        • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 09.10.09, 15:35
          Dzbanek Brita chyba raczej nie działa na zasadzie odwróconej osmozy.
          Taniej to nie wychodzi, bo wkład filtrujący w dzbanku się zużywa i trzeba go
          wymieniać, wkłady w filtrze osmotycznym raz na pół roku. Nie wiem, jak często w
          dzbanku. Lepiej na pewno nie, bo w filtrach z osmozą masz kilka stopni
          filtrowania, a na koniec membranę osmotyczną, czyli filtr, który usuwa nawet
          cząsteczki wirusów i bakterie z wody.

Maciej
          • araceli Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 13.10.09, 16:13
            matt2 napisał:
            > Taniej to nie wychodzi, bo wkład filtrujący w dzbanku się zużywa i trzeba go
            > wymieniać, wkłady w filtrze osmotycznym raz na pół roku.

Można by to stwierdzić, gdybyś podał ile kosztuje Cię wymiana filtra raz na pół roku. Bo owszem - filtr w dzbanku starcza na miesiąc ale za o kosztuje niewiele. Jak miałabym zapłacić kilkaset złotych za wymianę filtrów, membrany i czegoś tam jeszcze co się zużywa to okazałoby się, że to znacznie droższa zabawa.
            • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 14.10.09, 01:39
              > matt2 napisał:
              > > Taniej to nie wychodzi, bo wkład filtrujący w dzbanku się zużywa i trzeba
              > go
              > > wymieniać, wkłady w filtrze osmotycznym raz na pół roku.
              > Można by to stwierdzić, gdybyś podał ile kosztuje Cię wymiana filtra raz na pół
              > roku. Bo owszem - filtr w dzbanku starcza na miesiąc ale za o kosztuje niewiel
              > e. Jak miałabym zapłacić kilkaset złotych za wymianę filtrów, membrany i czegoś
              > tam jeszcze co się zużywa to okazałoby się, że to znacznie droższa zabawa.

W ciągu roku wykonuje się 2 wymiany (co pół roku) - 'małą' (pierwszych 3
              filtrów) i 'dużą' (wszystkich filtrów, bez membrany). Membranę wymienia się co
              ok. 6-8 lat.
              Mała wymiana to koszt 24 zł, duża 46 zł. Łącznie 70 zł. W niedzielę wykonywałem
              wymianę 'dużą'. Trochę jest z tym zachodu, łącznie ok. godziny wymieniałem
              wkłady, ale te co wyrzacałem... Brązowe, całe zakamienione, oślizgłe, jednym
              słowem mojego rocznego synka "ble!". Gdyby nie filtry pewnie to całe świństwo
              mielibyśmy w nerkach.

Jeśli chodzi o koszt, to przeliczyłem to na butelki wody 5-litrowe (które
              musiałem tachać ze sklepu wcześniej...) i wyszło mi, że lepiej zamontować filtr,
              bo raz że nie drożej, a dwa że można czystej wody używać zawsze do picia i
              gotowania, a nie tylko do herbaty.

Maciej
              • araceli Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 14.10.09, 13:56
                matt2 napisał:
                > Mała wymiana to koszt 24 zł, duża 46 zł. Łącznie 70 zł.

W takim przypadku wychodzi trochę drożej od używania dzbanka.
                • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 14.10.09, 15:36
                  araceli napisała:

> matt2 napisał:
                  > > Mała wymiana to koszt 24 zł, duża 46 zł. Łącznie 70 zł.
                  >
                  > W takim przypadku wychodzi trochę drożej od używania dzbanka.

Acha, no ale masz zawsze 10l wody ze zbiornika, możesz wybrać, czy chcesz
                  zmineralizowaną, czy całkowicie czystą, nie musisz czekać, aż się przez wkłady
                  dzbanka przefiltruje, no i filtrowanie jest osmotyczne... Jak dla mnie jest OK.

Maciej
                • magdalaena1977 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 14.10.09, 15:57
                  araceli napisała:

> matt2 napisał:
                  > > Mała wymiana to koszt 24 zł, duża 46 zł. Łącznie 70 zł.
                  >
                  > W takim przypadku wychodzi trochę drożej od używania dzbanka.
                  Dzbanek to jakieś 18 zł co miesiąc, więc rocznie 216 zł.
                  Ale koszty zakupu dużo niższe.
                  • araceli Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 17.10.09, 20:42
                    magdalaena1977 napisała:
                    > Dzbanek to jakieś 18 zł co miesiąc, więc rocznie 216 zł.
                    > Ale koszty zakupu dużo niższe.

Jakie 18? Ja kupuję filtry za ok. 8zł na Allegro lub 10 w markecie.
                    • magdalaena1977 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 01.11.09, 21:47
                      araceli napisała:

> magdalaena1977 napisała:
                      > > Dzbanek to jakieś 18 zł co miesiąc, więc rocznie 216 zł.
                      > > Ale koszty zakupu dużo niższe.
                      >
                      > Jakie 18? Ja kupuję filtry za ok. 8zł na Allegro lub 10 w markecie.
                      Jakoś nic mi się nie wyszukało - najtańszy był za 30 zł z przesyłką.
                      • araceli Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 01.11.09, 23:26
                        magdalaena1977 napisała:
                        > Jakoś nic mi się nie wyszukało - najtańszy był za 30 zł z przesyłką.

To jakoś bardzo dziwnie szukasz bo tak drogiego to z kolei ja nie znalazłam smile Na Allegro jest cała kategoria 'Filtry do wody':
                        allegro.pl/67437_filtry_do_wody.html
                        Okrągłe filtry które kupuję zaczynają się od 7,95 kupowane na sztuki. Przy kupnie większej ilości są nawet odrobinę tańsze smile

• magdalaena1977 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 02.11.09, 07:40
                          araceli napisała:

> magdalaena1977 napisała:
                          > > Jakoś nic mi się nie wyszukało - najtańszy był za 30 zł z przesyłką.
                          >
                          > To jakoś bardzo dziwnie szukasz bo tak drogiego to z kolei ja nie znalazłam smile
                          allegro.pl/item793512289_brita_filtr_wklad_classic_oryginal.html
                          > Na Allegro jest cała kategoria 'Filtry do wody':
                          > allegro.pl/67437_filtry_do_wody.html
                          > Okrągłe filtry które kupuję zaczynają się od 7,95 kupowane na sztuki. Przy kupn
                          > ie większej ilości są nawet odrobinę tańsze smile
                          a to już wiem skąd to nieporozumienie ! Nie napisałam, że kupuję filtry brita
                          classic i takich szukałam na allegro. I wtedy najtańszy wychodził jako 1/4
                          paczki za niecałe 16 zł.
                          allegro.pl/item792608265_filtry_brita_classic_4szt_pakiet.html
                    • only_marcopol Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 02.11.09, 07:49
                      araceli napisała:

>
                      > Jakie 18? Ja kupuję filtry za ok. 8zł na Allegro lub 10 w markecie.

to i tak troche drożej niż 70 zł ale nizszy koszt zakupu smile ciekawa tylko jstem
                      jak z woda która jest lepsza czy jest róznica jakas
                      • araceli Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 02.11.09, 09:51
                        only_marcopol napisała:
                        > to i tak troche drożej niż 70 zł ale nizszy koszt zakupu smile

Tabliczka mnożenia się kłania:
                        8x6 = 48
                        10x6 = 60

big_grin
                      • matt2 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 02.11.09, 10:00
                        only_marcopol napisała:

> araceli napisała:
                        >
                        >
                        > >
                        > > Jakie 18? Ja kupuję filtry za ok. 8zł na Allegro lub 10 w markecie.
                        >
                        > to i tak troche drożej niż 70 zł ale nizszy koszt zakupu smile ciekawa tylko jstem
                        > jak z woda która jest lepsza czy jest róznica jakas

Zależy, jak wycenisz wygodę użytkowania i wydajność.
                        Jeśli chodzi o wydajność, to z systemu odwróconej osmozy można pobierać ok. 10l
                        co 2 godziny, to w zupełności wystarcza do gotowania, picia, podlewania kwiatów,
                        dla rybek w akwarium itp. Fakt, że początkowe koszty są wyższe, no i instalacja
                        zabiera trochę czasu, a czajnik z filtrem wystarczy tylko napełnić wodą i
                        poczekać. Ja mówię piszę tylko o swoim doświadczeniu, w końcu ktoś inny może
                        potrzebować czegoś innego i trudno powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze, a
                        które gorsze dla wszystkich.

Maciej
                        • leia24 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 04.11.09, 00:09
                          racja, dlatego jeśli wody potrzebujesz do gotowania, to wystarcza dzbanek, a
                          jeśli chcesz ją pić bezpośrednio, to filtr na kran albo na rury. Ja lubię wodę
                          gazowaną więc nie piję z kranu i wystarcza mi sam dzbanek.
        • leia24 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 21.11.09, 00:37
          Tak, z tym że Brita są dość kosztowne, a są teraz polscy producenci, za mniejszą
          cenę masz to samo smile i filtry wymienne też są tańsze..
    • roseanne Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 13.10.09, 18:14
      mozna czasami kupic sam filtr nakrecany na kran, np pur
      co za roznica czy takie cos czy dzbanek?

koszt moim zdaniem nie wart efektow
    • leia24 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 28.10.09, 22:20
      Witaj,
      właściwie Twój wybór powinien być zależny od tego, co w Twojej wodzie Ci nie
      pasuje i do czego głównie jej używasz smile Jeżeli problemem jest np. kamień na
      garnkach czy w czajniku (to standardowy problem, ja niestety się z nim borykam),
      to wystarczy dzbanek, nie ma sensu czynić tak poważnych operacji i inwestycji.
      Jeśli natomiast problem jest poważniejszy i zanieczyszczona woda niszczy pranie
      czy naczynia w zmywarce, to warto zainwestować w filtr do hydrauliki, który
      zagwarantuje czyste H2O w całym domowym obiegu smile
    • ketlinlive Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 01.11.09, 21:31
      Wydaję mi się, że w zupełności wystarczy filtr dzbankowy. Filtry dzbankowe są
      najłatwiejszym (i prawdopodobnie najwygodniejszym)sposobem filtracji wody. Koszt
      w sumie jest stosunkowo niewielki - 40 - 60 zł za taki filtr + koszty
      zmienianych co jakiś czas wkładów. A filtr - mechanizm na zlew przede wszystkim
      jest o wiele droższy, ma stosunkowo małą wydajność i dość szybko się zużywa.
      • leia24 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 02.11.09, 00:18
        masz rację - filtry kranowe to poważna inwestycja, która powinna być następstwem
        poważnych problemów z wodą. Natomiast teraz, gdy są dostępne różne filtry
        dzbankowe różnych producentów, również polskich, to - w porównaniu do sytuacji
        sprzed kilku lat - najrozsądniejszy wybór smile.
        • pulcino3 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 21.11.09, 11:03
          ja mam dzbanek dafi kupiłam go od producenta z kompletem 6 wkładów i kosztami
          wysyłki było to 88zł- co oznacza że dzbanek wyszedł za darmo wink
          • pulcino3 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 21.11.09, 11:06
            jestem super zadowolona! W domu mam niemowlaka na mleku modyfikowanym więc woda
            przefiltrowana musi być. Wkład średnio co miesiąc zmieniam czasem częsciej.
            Kranówa u mnie jest masakryczna, bez filtra min. raz na tydz. trzeba było
            odkamieniać. Teraz o niebo lepiej!
            • leia24 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 23.11.09, 01:54
              zmieniasz filtr co miesiąc? Myslałam, że rzadziej się zmienia...Ale moze
              rzeczywiscie im częściej tym lepiej smile
              • pulcino3 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 23.11.09, 10:14
                Musze co miesiąc bo woda u nas jest strasznie zakamieniona. Po ok miesiącu
                korzystania z dzbanka z filtrem i tak pojawiają się te " naloty wapniowe" na
                wodzie, czyli żeby była woda czysta jak łza muszę zmienić wkład. Przy zamawianiu
                tego cuda, babka z tej firmy mi mówiła że średnio co miesiąc wkład się zmienia-
                w zależności od twardości wody.
    • ada_12315 Re: Filtry do wody - mechanizm na zlew 28.02.14, 12:12
      Polecam filtr zakładany pod zlew. Sama mam zainstalowany firmy Bregus ProTech. Różnice pomiędzy wodą bez filtra, a filtrowaną są ogromne. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, co pije każdego dnia.
      Wydawać się może, że filtr dzbankowy jest bardziej ekonomiczny, jednak nic bardziej mylnego. Wkłady do filtrów dzbankowych trzeba wymieniać dość często, zwłaszcza jeżeli nasza rodzina liczy powyżej jednej osoby. Do tego w dzbankowych jest przezroczysty pojemniczek. Woda w nim narażona jest na działanie światła oraz powietrza, a to znacznie wpływa na wzrost bakterii.
      Filtry bezpośrednio zakładane pod zlew nie są aż tak drogie w instalacji. Przez pierwszy okres eksploatacji wkłady należy wymieniać średnio co pół roku. Biorąc pod uwagę dłuższy okres użytkowania inwestycja zwraca się nie tylko w portfelu, ale także w naszym zdrowiu i pracy organizmu. Czysta woda płynie bezpośrednio z wylewki (dostępna jest w każdej chwili do gotowania i do picia).
      Jeżeli więc myślimy o dłuższym użytkowaniu filtrów wodnych warto zastanowić się nad droższym produktem, za to o wiele lepszym jakościowo, dającym dostęp do czystej wody bez ograniczeń. Mój filtruje 173l na dobę. To trochę tak, jakby mieć mały „przemysł” produkujący czystą wodę we własnym gospodarstwie.
      • alpepe rzyg tym spamem 28.02.14, 13:27
        Odgrzebałaś dziecko wątek sprzed 5 lat, twoja wiarygodność jest zerowa. Co do filtrów, to niestety wyłapują one mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nic to, kupisz sobie suplementy minerałów, co nie?
        • ada_12315 Re: rzyg tym spamem 10.03.14, 15:00
          Wiem, że to wątek z 2009, ale nie rozumiem skąd to oburzenie?
          To, że jest to stare forum wcale nie musi oznaczać, że ludzie nie szukają tu informacji.
          Zainteresowało mnie to i to wszystko.
          Co do mikroelementów to niektóre i tak pozostają w wodzie. Poza tym istnieją mineralizatory, jeżeli komuś bardzo zależy. Organizm po przefiltrowanej wodzie nie męczy sie tak szybko, bo musi mniej pracować i przetwarzać mniej substancji dla niego niekorzystnych.
          Warto poczytać sobie więcej na ten temat, a nie być takim ignorantem.
    • kasia.002 Re: rzyg tym spamem 25.03.14, 14:10
      Ktoś aktualizuje temat, wnosi nowe, ciekawe informacje na forum, więc nie wiem po co od razu się tak denerwować. Ja po przeczytaniu takich informacji korzystam, ponieważ sama kupiłam taki filtr i jestem też ciekawa opinii innych smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka