Dodaj do ulubionych

PITy i odliczenia

22.02.10, 18:49
Pomału zaczynają się rozliczenia.
Może się znacie ( na pewno ) i mi odpowiecie.
Siostra dziś przysłała swoje PITy do rozliczenia i trochę wpadliśmy w panikę.
Wiedzieliśmy że zrobiła kilka świetnych projektów dla kilku firm ale nie
wiedzieliśmy że tyle zarobi. Od jakiej kwoty liczy się II próg podatkowy (
patrzeć na przychód czy dochód?? ) i jeżeli siostra jest samotną matką to czy
to co zarobiła dzieli się na 2 i ta kwota na osobę stanowi o progu?? ( qrde
nie umiem tego wytłumaczyć )

i mój problem. Wiem że można odliczyć sobie wydatki na internet. Rachunki za
niego płacę przez internet. Byłam kilka dni temu w salonie i poprosiłam o
jakieś zaświadczenie i wysokość tych opłat. Pani powiedziała że jasne wie o co
chodzi , zaklepała w swoim mądrym komputerze a ja dziś dostałam ... duplikaty
faktur takie jak dostawałam cały rok. I co teraz?? czy wystarczy że na każdym
takim rachunku jest tzw rozliczanie salda i opis że poprzednia faktura
zapłacona?? nie wiem co z tym zrobić uncertain
Obserwuj wątek
    • stef63 Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 19:04
      > i mój problem. Wiem że można odliczyć sobie wydatki na internet. Rachunki za
      > niego płacę przez internet. Byłam kilka dni temu w salonie i poprosiłam o
      > jakieś zaświadczenie i wysokość tych opłat. Pani powiedziała że jasne wie o co
      > chodzi , zaklepała w swoim mądrym komputerze a ja dziś dostałam ... duplikaty
      > faktur takie jak dostawałam cały rok. I co teraz?? czy wystarczy że na każdym
      > takim rachunku jest tzw rozliczanie salda i opis że poprzednia faktura
      > zapłacona?? nie wiem co z tym zrobić uncertain

Czy faktury masz z TPSA?
      Jeżeli tak to możesz zgrac pliki (z fakturami) na płytę i w razie kontroli
      przedstawic je US. Mnie tak powiedzili w US. Dotyczy to tylko faktur
      elektronicznych z TPSA. US i TPSA mają podpisaną umowę.
      To wszystko pod warunkiem że internet jest osobno wyszczególniony na fakturze, a
      nie jest to jedna zbiorcza kwota np. za net, tel i tv.
      • agpagp Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 19:46
        niestety iPlusa mam. I nadal zgryz co z tym zrobić
      • supermauzer Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 22:21
        Jaka umowę? Na jakiej podstawie?
        Możesz podać informację o takiej umowie?
    • akacjax Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 19:14
      Jeżeli rozliczenie robisz na papierze-wpisuj to, co każe druk(i książeczka
      informacyjna), a wtedy nie musisz się martwić.
      Jeżeli siostra rozlicza się jako samotna matka-to najpierw ustala się podstawę
      podatku(po odliczeniu składek społecznych i podzieleniu na dwa), od tego oblicza
      się podatek, no mnoży się go X dwa i dopiero wtedy ulgę na dzieci się odlicza.
      Ale to wszystko logicznie Ci wyjdzie gdy spokojnie będziesz czytać druk.
      • agpagp Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 20:00
        nic mi to nie powiedziało sad rozliczać będzie księgowa ale chcieliśmy
        przygotować siorkę na to że ewentualnie ten II próg może ją sięgnąć i będzie
        musiała kasę oddawać do US a u niej znów kiepsko ze zleceniami więc takie
        ostrzeżenie że ma oszczędzać może jej się przydać.
    • mysterious1988 Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 19:27
      zaplac pare zl komus, kto sie na tym zna i rozliczy Was w 10 minut wink
    • malwis19 Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 20:22
      Witam!
      A moze spróbuj ściągnąć darmowy program i pomalutku policz sama
      (program "pomaga" i nie ma znaczenia,który próg podatkowy,bo "on"
      sam to wyliczy).
      Powodzenia w walce.
      • jalla1 Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 20:33
        Dokładnie. Ja korzystam z darmowego programu www.pit.pl
        Jest bardzo prosty w obsłudze.
        Co do rozliczenia internetu to wystarczą comiesięczne faktury +
        wydrukowane potwierdzenia przelewu, skoro rachunki płacisz przez
        internet.
        • agpagp Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 21:35
          o wielkie dzięki !!
          A z tymi rachunkami chyba tak zrobię chociaż styczeń już mi uciekł uncertain bank
          archiwizuje tylko rok wstecz ... czyli dwa miesiące już mi uciekły bo płace na
          początku miesiąca uncertain
    • joankb Re: PITy i odliczenia 22.02.10, 21:16
      Spokojnie. Progi się zmieniły i potrzeba naprawdę "trochę" żeby próg przekroczyć.
      "Nowe stawki od 2009 roku to 18 i 32 procent. Pierwsza będzie dotyczyła dochodów
      nieprzekraczających kwoty 85 528 zł, od której będzie się odejmowało 556,02 zł
      kwoty zmniejszającej podatek. Natomiast wyższe dochody zostaną obciążone
      podatkiem w wysokości 14 839,02 od części kwoty równej progowi plus
      32 proc. od części powyżej progu."
      Liczy się dochód oczywiście.
      • stef63 Re: Faktury elektroniczne 22.02.10, 21:41
        Chyba nie napisałam precyzyjnie w moim wcześniejszym poście.
        US honoruje tylko elektroniczne faktury z TPSA.
        Jeżeli masz elektroniczne faktury od innego operatora to nie można ich odliczyc.
        Tak mi powiedzieli w US.
        Można odliczyc faktury papierowe od innych dostawców netu pod warunkiem że są to
        oryginały.

przeczytaj to:

forum.gazeta.pl/forum/w,37,106064056,106064056,Faktury_on_line_barak_prawa_do_ulgi_internetowej_.html
        • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 22.02.10, 22:20
          Ale te elektroniczne faktury są takie same jak papierowe!
          Po wydrukowaniu są nie do poznania!
          Jak mi niby US udowodni, że to jest zła faktura?
          • stef63 Re: Faktury elektroniczne 22.02.10, 22:31
            supermauzer napisał:

> Ale te elektroniczne faktury są takie same jak papierowe!
            > Po wydrukowaniu są nie do poznania!
            > Jak mi niby US udowodni, że to jest zła faktura?

Dlatego US honorują faktury elektroniczne tylko z TPSA.
          • akacjax Re: Faktury elektroniczne 22.02.10, 22:32
            Wg mnie na elektronicznej chyba nie ma pieczątki i podpisu w niebieskim kolorze
            tak jak na oryginale.
            I stąd była informacja, że tylko z tpsa są faktury el. honorowane.

• stef63 Re: Faktury elektroniczne 22.02.10, 22:45
              akacjax napisała:

> Wg mnie na elektronicznej chyba nie ma pieczątki i podpisu w niebieskim kolorze
              > tak jak na oryginale.
              > I stąd była informacja, że tylko z tpsa są faktury el. honorowane.
              >

Ja akurat mam faktury z TPSA.
              Za pierwsze pół roku mam papierowe, a za drugie półrocze elektroniczne.
              Na pierwszy rzut oka też nie widzę różnicy między nimi, ale teraz je wyciągnęłam
              i porównałam jeszcze raz i znalazłam mały szczegół.
              Otóż na papierowej tam gdzie jest miejsce na pieczątkę kółeczko jest narysowane
              linią przerywaną, a na elektronicznej to kółeczko jest narysowane linią ciągłą.
              Zarówno na tej części czerwonej wyglądającej jak druk do wpłaty jak i na części
              niebieskiej obok kwoty do zapłaty.
              • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:21
                I urzędnik powie:
                O, kółeczko narysowane linia ciągła! Nie uznaję tej faktury!

No proszę Cię... Bez żartów...
              • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:26
                Poza tym, faktura VAT jest ważna bez podpisu zarówno wystawcy, jak i odbiorcy
                oraz bez pieczątki.
                • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:33
                  supermauzer napisał:

> Poza tym, faktura VAT jest ważna bez podpisu zarówno wystawcy, jak i odbiorcy
                  > oraz bez pieczątki.

niestety nie przeczytaj poniższego maila mojego - musisz miec fakture
                  elektroniczna
                  • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:36
                    A możesz przytoczyć przepis, z którego to wynika?
                    Bo o tym, że podpis i pieczątka na FV nie są wymagane mówi rozporządzenie
                    Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych
                    przepisów ustawy o podatku od towarów i usług.
                    • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:41
                      supermauzer napisał:

> A możesz przytoczyć przepis, z którego to wynika?
                      > Bo o tym, że podpis i pieczątka na FV nie są wymagane mówi rozporządzenie
                      > Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych
                      > przepisów ustawy o podatku od towarów i usług.

może źle się wyraziłam - chodziło mi o to ze US nie respektuje faktur nie
                      podpisanych tylko elektroniczne - nie że ogólnie Fv muszą być podpisane
                      • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:44
                        No dobrze, ale na jakiej podstawie tego nie respektują?
                        Czy po prostu Tobie tak się wydaje?
                        • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:48
                          nie nie wydaje mi się - dzwoniłam do Urzędu Skarbowego -poza tym informował mnie
                          o tym mój operator - w linku podanym powyżej tez jest ta informacja
                          • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:49
                            www.money.pl/gospodarka/ngospodarka/ebiznes/artykul/e-faktura;nie;wystarczy;do;ulgi;internetowej,132,0,562052.html
                            • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 09:56
                              Dobrze, w koło Macieju.
                              Ale wydrukowana faktura przeze mnie i wysłana przez operatora na papierze jest
                              taka sama. Na obu nie ma podpisu ani pieczątki, bo ich nie musi być.
                              W jaki sposób urząd może zakwestionować taka fakturę?

Nie dajmy się zwariować!
                              • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:00
                                przyznam szczerze ze dla mnie tez to brzmi absurdalnie, ale tak mnie
                                poinformowała Pani w US, że musi być podpisana albo elektroniczna. Niektóre
                                urzędy respektują podobno FV bez podpisu + dowód wpłaty ale to już ryzykowane bo
                                nie wiadomo na kogo się trafi uncertain

Od jakiego operatora masz internet ??
                                • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:05
                                  Ale nie mogą żądać podpisu na fakturze, bo wg przepisów faktura nie musi mieć
                                  podpisu ani pieczątki! Tak jest w całej Unii i Polska dostawała do niej swoje
                                  prawo.
                                  Ba! Na dowodzie wpłaty też nie musi być pieczątek ani podpisów!

Operator tu nie ma znaczenia.
                                  • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:11
                                    supermauzer napisał:

> Ale nie mogą żądać podpisu na fakturze, bo wg przepisów faktura nie musi mieć
                                    > podpisu ani pieczątki! Tak jest w całej Unii i Polska dostawała do niej swoje
                                    > prawo.

wiem to niby logiczne, a jednak żadaja a z US sie nie dyskutuje uncertain

> Ba! Na dowodzie wpłaty też nie musi być pieczątek ani podpisów!

tak to wiem
                                    >
                                    > Operator tu nie ma znaczenia. - pytam bo jeśli wystawiają elektroniczna
                                    fakturę to dla pewności lepiej sobie ja nagrać i mieć spokój

• supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:17
                                      Ależ się dyskutuje, dyskutuje! To, mimo wszystko, nie PRL.
                                      Nie ma co się ich bać, wiem z doświadczeniawink
                                      Kiedyś mnie wezwali i kazali na zeznaniu napisać "adres korespondencyjny jest
                                      adresem do korespondencji"! Poważnie! smile
                                      • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:33
                                        supermauzer napisał:

> Ależ się dyskutuje, dyskutuje! To, mimo wszystko, nie PRL.
                                        > Nie ma co się ich bać, wiem z doświadczeniawink
                                        > Kiedyś mnie wezwali i kazali na zeznaniu napisać "adres korespondencyjny jest
                                        > adresem do korespondencji"! Poważnie! smile

o matko big_grin
                                    • lacktris Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:49
                                      Oczywiście że się dyskutuje. Ciekawe czy pani z US jakby zwrócić się o pisemną
                                      wypowiedź na temat respektowania faktur bez podpisu i pieczątki też by napisała
                                      nie bo nie, bo US mówi nie i już
                                      -
                                      Pozdrawiam
                                      Marta
                                      Weronika -09.01.2006
                                      • ozlem Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 11:06
                                        Ja kiedys miałam taką sprawę z urzednikami w US, że musiałam wystąpić o pisemne uzasadnienie prawne. I wtedy stał się cud. Okazało się, że urzędnikom dokumenty, których ode mnie żadali już nie sa im wcale potrzebne...

Oczywiście, ze należy dyskutować z Urzedem, bo czasy kiedy podatkik miał siedziec cicho i słuchać urzędnika jak wyroczni szczęliwie minęły. Między innymi dzieki ludziom, którzy byli tak odważni, że zdecydowali się walczyć.
                                        • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:13
                                          Dla mnie oryginał to podpisana faktura
                                          ( nie jestem księgową o rozporządzeniu nie wiedziałam) - jeśli natomiast jest
                                          taki podpis niepotrzebny to po co to całe halo z podpisami elektronicznymi i
                                          innymi duperelami - trochę mnie tylko dziwi ten szum - bo wychodziłoby na to, że
                                          nikt nie zna rozporządzenia

Mam prośbę tez - czy możecie mi pokazać ten konkretny fragment gdzie pisze ze
                                          nie musi faktura vat być opieczętowana ani podpisana przez wystawiającego ??
                                          • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:34
                                            static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2005/95/DU20050950798.pdf
                                            Rozdział 4.
                                            Paragraf 9.1.
                                            • joankb Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:44
                                              Zobacz wyjaśnienie tu:
                                              www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,1379&serwis=3
                                              Przywołana jest nowa wersja Rozporządzenia.
                                            • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:48
                                              ale nie ma tam wyraźnie napisane, że nie musi być podpisu ani pieczęci ( chyba,
                                              że ja ślepa jestem) tylko wnioskujecie ze skoro nie ma, że musi być to nie musi
                                              tak ?? Rozumie mnie ktoś uncertain big_grin
                                              • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:53
                                                "Przepisy rozporządzenia nie wskazują obowiązku podpisywania faktur. Ani przez
                                                wystawcę, ani przez odbiorcę. Składanie podpisów na fakturach nie jest zatem
                                                obligatoryjne. Nie jest wymagany także odcisk pieczęci firmowej wystawiającego."
                                                www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,1379&serwis=3
                                                Już dobrze? Rozumiesz?
                                                • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 14:58
                                                  supermauzer napisał:

> "Przepisy rozporządzenia nie wskazują obowiązku podpisywania faktur. Ani przez
                                                  > wystawcę, ani przez odbiorcę. Składanie podpisów na fakturach nie jest zatem
                                                  > obligatoryjne. Nie jest wymagany także odcisk pieczęci firmowej wystawiającego.
                                                  > "
                                                  > www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,1379&serwis=3
                                                  > Już dobrze? Rozumiesz?

rozumiem chciałam tylko to zobaczyć w rozporządzeniu zanim zacznę wojować w
                                                  razie W w US - upewnić sie rozumiesz ??
                                                  • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 15:04
                                                    Rozporządzenie określa minimalne wymagania wobec faktur. Czyli, m.in. musi być napisane "faktura vat", numer, data itd. Ani słowa o podpisie czy pieczątce. Jak wystawiający chce przystawić pieczątkę i się podpisać to może to zrobić, ale nie musi.
                                                    I nikt nie może tego do niego wymagać.
                                                  • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 09:11
                                                    no rozumiem - wystarczyło napisać ze nie jest wymagane tzn ze nie ma tak
                                                    naprawdę wpisu ze nie musi byc podpisana czyli sprawa dla upierdliwego urzędnika
                                                    może być dyskusyjna - wole zatem miec faktury elektroniczne i świety spokój
                                                  • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 09:36
                                                    Kilka osób kilka razy pisało, że nie jest wymagane!
                                                    Nie, nie może być dyskusyjna.
                                                  • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:04
                                                    supermauzer napisał:

> Kilka osób kilka razy pisało, że nie jest wymagane!

ale mnie nie interesuje co pisza forumowicze chciałam to zobaczyć w
                                                    rozporządzeniu - nie ma więc jest dyskusyjne

zobacz tu

prawo.vagla.pl/node/7752

• ozlem Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:27
                                                    Ale chodzi o to, że urzednik nie może wymagać dokumentów wg. swojego widzimisie. Ma sie stosować do przepisów prawa. Faktura papierowa bez podpisów i pieczątek jest jak najbardziej ważną fakturą i urza nie ma prawa tego kwestionować.
                                                  • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:33
                                                    no tak, ale wydrukowana już nie jest oryginałem - jak widać w zamieszczonym
                                                    linku sąd zakwestionował oryginalność takiej faktury - ja nikogo do niczego nie
                                                    namawiam - ja mam dostęp do faktury elektronicznej i nagram sobie wszystko na
                                                    płytę wole taki sposób bo dla mnie jest pewny na 100 % a tak to różnie może być
                                                    - z US wolałabym nie sądzić się uncertain
                                                  • ozlem Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:47
                                                    > no tak, ale wydrukowana już nie jest oryginałem - jak widać w zamieszczonym
                                                    > linku sąd zakwestionował oryginalność takiej faktury

Jakoś się nie doczytałam - sąd badał rodzaj papieru i tuszu używanego do produkcji oryginalnych i nieorginalnych faktur? Bo faktury od mojego dostawcy dostarczone poczta i te zciągniete z netu niczym sie nie różnią od siebie po wydrukowaniu.
                                                  • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:36
                                                    Zauważyłem, że Ciebie nie interesuje co piszą inni forumowicze. Nawet jak podają
                                                    linki do odpowiedniego przepisu.
                                                    A szkoda, bo była już o tym mowa.

Cytat z podesłanego przez ciebie linku:
                                                    "Skoro nie ma żadnej fizycznej różnicy między dokumentem wydrukowanym na mojej
                                                    drukarce, a dokumentem wydrukowanym na drukarce mojego kontrahenta, a w
                                                    przypadku faktury "papierowej" - tradycyjnej nie trzeba jej w ogóle podpisywać,
                                                    to po co marnować środki."
                                                    Zatem rozważania czy faktura wydrukowana przeze mnie jest w istocie fakturą czy
                                                    nie są czysto akademickie i pozbawione praktycznego znaczenia.
                                                    Bo jak, na miły Bóg, rozpoznać te faktury skoro nie ma żadnej fizycznej różnicy
                                                    między nimi?

EOT!
                                                  • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 24.02.10, 10:55
                                                    Boże, ale o co Wam chodzi napisałam już, że nie mam zamiaru nikogo do niczego
                                                    namawiać ani przekonywać - JA wolę mieć elektroniczne i spokojny sen - a
                                                    wy róbcie jak uważacie i mnie nie przekonujcie bo dla mnie sprawa nie jest w 100
                                                    % taka jasna i czysta - koniec kropka
                                                    Każdy robi jak mu pasuje - :" żyj i daj żyć innym "
                    • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:13
                      supermauzer napisał:

> A możesz przytoczyć przepis, z którego to wynika?
                      > Bo o tym, że podpis i pieczątka na FV nie są wymagane mówi rozporządzenie
                      > Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych
                      > przepisów ustawy o podatku od towarów i usług.

który rozdział ??
                      • supermauzer Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 10:23
                        O, to jest ten przepis:
                        Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku
                        niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu
                        ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania
                        zwolnienia od podatku od towarów i usług

static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2005/95/DU20050950798.pdf
                        Rozdział 4.
        • only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 08:00
          stef63 napisała:

> Chyba nie napisałam precyzyjnie w moim wcześniejszym poście.
          > US honoruje tylko elektroniczne faktury z TPSA.
          > Jeżeli masz elektroniczne faktury od innego operatora to nie można ich odliczyc
          > .
          > Tak mi powiedzieli w US.

Wielka bzdura - ja mam elektroniczną fakturę z UPC i tez mogę odliczyć nie ma
          zadnych umów tylko trzeba mieć fakturę w specjalnej formie na płycie + podpis
          elektroniczny (plik z rozszerzeniem .sig)

• only_marcopol Re: Faktury elektroniczne 23.02.10, 08:09
            Mylicie dwie rzeczy faktura elektroniczne to nie faktura, która jest dostępna w
            pdf-ie np on-line i wydrukujecie sobie i już - musi być to plik w specjalnej
            formie i z podpisem elektronicznym dlatego absolutnie US nie honoruje wydruków a
            tylko nagrane na płycie czy innym nośniku FV + podpisy do każdej osobny

I nie ma znaczenia czy to TPSa czy inny operator - musi tylko wystawiać FV
            elektroniczne a nie udostepniac je on-line
          • stef63 Re: do only_marcopol i supermauzer 23.02.10, 16:35
            W tej sprawie jest wyrok sądu
            prawo.vagla.pl/node/7752
            Więcej na ten temat zamieściłam wczoraj w tym wątku, ale może nie zostało
            zauważone, więc podaję jeszcze raz link do dyskusji która odbyła się na ten
            temat na forum Internet

forum.gazeta.pl/forum/w,37,106064056,106064056,Faktury_on_line_barak_prawa_do_ulgi_internetowej_.html
            • only_marcopol Re: do only_marcopol i supermauzer 24.02.10, 09:12
              stef63 napisała:

> W tej sprawie jest wyrok sądu
              > prawo.vagla.pl/node/7752
              > Więcej na ten temat zamieściłam wczoraj w tym wątku, ale może nie zostało
              > zauważone, więc podaję jeszcze raz link do dyskusji która odbyła się na ten
              > temat na forum Internet
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,37,106064056,106064056,Faktury_on_line_barak_prawa_do_ulgi_internetowej_.html

A czytałaś to dokładnie ?? faktura elektroniczna taki właśnie podpis ma
              • only_marcopol stef63 24.02.10, 09:16
                odnosząc się do twojego postu pisałam wyraźnie ze bzdura jest dla mnie to co
                napisałaś - czyli ze TYLKO faktury z TPSA można odliczyć a nie do faktur
                drukowanych
                • stef63 Re: do only_marcopol 24.02.10, 20:40
                  only_marcopol napisała:

> odnosząc się do twojego postu pisałam wyraźnie ze bzdura jest dla mnie to co
                  > napisałaś - czyli ze TYLKO faktury z TPSA można odliczyć a nie do faktur
                  > drukowanych

Napisałam, że tylko elektroniczne faktury z TPSA honoruje US.
                  Specjalnie kilka dni temu wybrałam się do swojego US, aby o to zapytac.
                  Takiej informacji udzielono mi w US i dlatego tak napisałam.
                  Powiedzieli mi bardzo wyraźnie, że honorują faktury elektroniczne za net tylko z
                  TPSA bo z TPSA mają podpisaną umowę.
                  Czy tak będzie czy nie, to myślę że życie pokaże.
                  • only_marcopol Re: do only_marcopol 25.02.10, 08:25
                    moze źle zrozumiałaś może chodziło o to, że jesli faktura z TPsa to tylko
                    elektroniczna ( ale to tez bez sensu) a nie na odwrót bo ja dzwoniłam do kilku
                    Urzędów Skarbowych i w każdym mi powiedzieli, że honorują wszystkie faktury
                    elektroniczne z podpisem elektronicznym a kto jest wystawca nie ma znaczenia -
                    zresztą to byłby absurd gdyby tak było jak ci Pani powiedziała - swoją droga to
                    szczyt co ci urzędnicy wyprawiają kompletnie na niczym sie nie znają - jak np na
                    tym, że faktura nie musi byc podpisana ( rozmowa wyżej - a kto jak kto ale one
                    powinny) - a człowiek sie stresuje bo kto wie co takiej pani z okienka przyjdzie
                    do - przepraszam, ale muszę to napisać pustego łba ( jak inaczej można o takich
                    myśleć jak takie bzdury ludziom opowiadają ) - paranoja normalnie
                    • lolka.77 Re: do only_marcopol 25.02.10, 13:01
                      US nie może kwestionować żadnych faktur elektronicznych (tak jak
                      pisze only-marcopol) o ile to są elektroniczne (czyli podpisane
                      elektronicznie) Takich faktur się nie drukuje, tylko zapisuje na
                      jakimś nośniku.
                      Jeżeli chodzi o drukowane PDF z internetu (nie są to w żadnym
                      wypadku faktury elektroniczne!) to sprawdzajcie, czy nie ma czasem
                      znaku wodnego typu: dokument nie jest dokumentem księgowym, drobnym
                      drukiem wpisanej informacji o dacie wydruku, lub tekstu: duplikat,
                      data...
                      Faktury nie-elektroniczne muszą być dostarczone w formie papierowej -
                      wydrukowane z internetu nie są podstawą do odliczeń.

USy najczęściej sprawdzają jak jest odliczana cała ulga - internet
                      jest coraz tańszy i coraz mniej osób wydaje rocznie na abonament
                      równowartość tej kwoty, a odliczeniu podlega tylko kwota wydana, o
                      czym co niektórzy nie pamiętają.
    • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 10:00

Witam,

Jeżeli Twoja siostra jest samotną matką (faktycznie rozwiedziona
      itp.) to może rozliczyć się w ten sposób. Wtedy działa to tak, jak
      wspólne rozliczenie z niepracującym małżonkiem. Ponadto, może
      odliczyć ulgę na dziecko, która jest niezależna od wspólnego
      rozliczenia z małoletnim dzieckiem.

Jakbyś miała więcej pytań, to pisz na priv, zajmuję się podatkami,
      więc mogę Ci pomóc.

Pozdrawiam,

Agata
      • only_marcopol Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 10:01
        agattka_84 napisała:

>
        > Witam,
        >
        > Jeżeli Twoja siostra jest samotną matką (faktycznie rozwiedziona
        > itp.) to może rozliczyć się w ten sposób. Wtedy działa to tak, jak
        > wspólne rozliczenie z niepracującym małżonkiem. Ponadto, może
        > odliczyć ulgę na dziecko, która jest niezależna od wspólnego
        > rozliczenia z małoletnim dzieckiem.
        >
        > Jakbyś miała więcej pytań, to pisz na priv, zajmuję się podatkami,
        > więc mogę Ci pomóc.
        >
        to napisz nam jak to jest z ta fakturą - niby nie musi być podpisana a US wymaga
        albo takowej albo elektronicznej
        • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 12:47

Nie czytałam całej Waszej dyskusji, ale z mojego doświadczenia z
          zeszłorocznego rozliczania PITów wynikało, że podatnikowi
          wystarczyły zwykłe papierowe faktury, jakie TPSA przysyłała + dowody
          zapłaty.

Inna sprawa, że prawdopodobieństwo, że US będzie oczekiwał ich
          przedstawienia jest raczej nikłe, chyba, że ktoś będzie miał
          naprawdę dużą kwotę zwrotu.
          • joankb Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 13:30
            Ta ulga ma ograniczenie kwotowe - do 760 zł rocznie. Większość z nas chyba tyle
            odlicza.
            • havana28 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 13:40
              Chodzi chyba raczej o dużą CAŁĄ kwotę odliczeń, nie tylko Internet.Im kwota wyższa, tym większe ryzyko kontroli z US.
            • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 13:49

Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. wink

Wiem, że kwota ulgi internetowej jest ograniczona.

Chodziło mi o to, że urzędy zazwyczaj nie kontrolują, czy podatnik
              miał prawo do zastosowania tej ulgi, jeżeli ten podatnik ma podatek
              do zapłaty, lub kwota zwrotu z podatku, którą otrzyma jest niska
              (np. w efekcie zastosowania tej lub innej ulgi).
              • joankb Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 14:07
                Widocznie mam inne doświadczenia.
                Przez parę lat, na skutek zbiegu kilku ulg zwroty miałam spore - podatek niemal
                wyzerowany.
                Kontrolę miałam raz - i US był zainteresowany jedną, konkretną, wcale nie
                najwyższą ulgą.
                • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 14:27

Widocznie był to efekt wybiórczej kontroli.

Nie wiem co masz na mysli mówiąc o sporym zwrocie, to pojęcie
                  względne. wink
              • only_marcopol Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 14:07
                a co to znaczy duża kwota odliczenia - bo dla jednych to bedzie 1500 a dla
                innych 20 000 - możesz sprecyzować ??
                • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 14:28

Raczej 20 niż 1,5 tys. wink

Oczywiście może się zdarzyć kontrola (na zasadzie wyrywkowej) w
                  przypadku "szarego" podatnika, który ma 200 zł zwrotu, ale jest
                  mniej prawdopodobna.
                • agattka_84 Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 14:29

I nie mówię o kwocie odliczenia, tylko zwrotu z podatku.
      • agpagp Re: PITy i odliczenia 23.02.10, 17:47
        dzięki serdeczne smile
        poradziłam sobie dzięki tej stronie którą podały dziewczyny smile
        No i siostra odetchnęła z ulgą smile
        • only_marcopol Re: PITy i odliczenia 24.02.10, 09:13
          agpagp napisała:

> No i siostra odetchnęła z ulgą smile
          >
          heheh fajnie zabrzmiało big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka