Dodaj do ulubionych

Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca?

19.10.10, 14:45
Chciałam sie zorientowac, kto ma (opłacany przez siebie lub firmę) abonament medyczny, jaki jest koszt i co wchodzi w jego skład , tzn. czy wizyty u lekarzy macie darmo (w cenie), czy cos dopłacacie itd. Ostatnio zaczęła za mna chodzić myśl o wykupieniu sobie takiego abonamentu. Czy to Wam sie opłaca?
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 19.10.10, 15:32
      ja mam opłacany przez firmę, przydał się najbardziej w ciąży, bo wszystko miałam za darmo, lekarza, badania, usg, najbliższe terminy wizyt, ogólnie w ciąży byłam bardzo zadowolona...

poza tym korzystam sporadycznie
      • nz2 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 20.10.10, 11:10
        To tak jak ja. W ciąży abonament był bezcenny - teraz sporadycznie
    • jagoda_pl Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 19.10.10, 15:42
      Mój facet ma abonament do sieci Lux Med od pracodawcy i ja - jako partnerka - jestem pod niego podczepiona. Kosztuje to coś ponad 100 zł/mies. Za wizyty nigdy nie dopłacam, raz coś ok. 10 zł do badan krwi dopłaciłam (nie morfologia, bardziej szczegółowe). Dopłacać musi mama mojego G., która dostała od niego pakiet "Senior".
    • mamabasia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 19.10.10, 16:08
      Mamy abonament opłacany przez firme, nieograniczone wizyty u lekarz, wizyty domowe, pełny panel badań lab, testy alergiczne, prowadzenie ciazy choc z tego napewno nie skorzystam, na dentyste znizka 10- lub 20 %, nieopamietam Generalnie duzo róznych badań mozna zrobic ze skierowaniem od lekarza abonamentowego. Pediatry państwowego nie zamieniłabym za żadnego innego. Generalnie opłaca się ale nie wiem czy stac byłoby mnie na samodzielne opłacanie abonamentu.
    • magdalaena1977 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 19.10.10, 21:13
      To zależy przede wszystkim od tego, ile wydajesz na leczenie. Jeśli jesteś zdrowa, to abonament się "marnuje".

Z abonamentem do sieci medycznych typu LUXmed jest ten problem, że zwykle przyjmują tam bardzo przeciętni specjaliści - ci najlepsi mają zwykle osobne gabinety, bo wiedzą, że pacjenci i tak do nich przyjdą.
    • magdalena.78 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 19.10.10, 23:16
      Mamy abonamenty z pracy. Przerobiłam więkoszość dużych sieciówek, mój ponad wszystko stawiam. Ale tam mam sama, mąż i dzieci gdzie indziej.
      W ciąży to jest bardzo, ale to bardzo duże udogodnienie, poza ciążą - tak sobie. Ja co prawda jestem przyzwyczajona i teraz już ciężko by mi było bez, ale bez przesady, sama bym nie opłacała. Czasem idę sobie do lekarza tak sobie (no może niezupełnie tak sobie, ale sprawdzić, co mi się przyśniło), bo mam abonament i przychodnię blisko, to co mi szkodziwink
      Z dziećmi to jest wygoda, bo wszystko jest na miejscu.
      Za nic nie dopłacałam nigdy. Ale stomatologa w pakiecie nie mam, to by się zupełnie nie kalkukowało - u męża jest taka opcja, ale nie wzięliśmy.
      To jest takie trochę płacenie za spokój, u mnie bardzo dużo płaci pracodawca, mi odciągają 22 zł miesięcznie, to śmiech na sali. Milion badań w ciąży, darmowe, wypasione USG - i to za friko, moja ukochana ginka - bezcenne.
      Kiedyś zamawiałam wizyty domowe pediatry, ale to się mija z celem, bo musiałam czekać, wolę podejść (też mam blisko) i poprosić o wizytę dodatkową niż marnować kilka godzin.
      • paniusia.aniusia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 20.10.10, 14:42
        My mamy z firmy męża - dopłacamy 120 zł. W tym wizyty u wszystkich specjalistów, usg, rezonans, tomografia, gastroskopia badania krwi, moczu nawet bardziej szczegółowe. Był czas, że chorowałam nieco poważniej a teraz jestem w ciązy więc abonament-bezcenny smile
    • havana28 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 20.10.10, 15:13
      Mam z pracy ale zeby bylo śmieszniej nigdy z niego nie korzystalam (nie liczac badan okresowych zgodnie z kp). Stomatologa i ginekologa mam gdzie indziej wiec w sumie powinnam sie zastanowic czy nie zaoszczedzic i zrezygnowac.
    • uroczaa Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 20.10.10, 15:21
      nie mam abonamentu,
      na szczęście nie choruję,
      ginekolog i internista w państwowej przychodni
      stomatolog tylko prywatnie
    • ominika Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 20.10.10, 18:37
      Mamy takie ubezpieczenie finansowane przez firme męża - pakiet rodzinny. Bardzo przydatne w ciązy, a po ciąży przy dwójce dzieci - jedno małe, drugie niepełnosprawne tez bardzo wygodne. Wizyty domowe bezproblemowe, dostęp do specjalistów nawet w niedzielę, dostep do placówek w całej Polsce, czyli na wyjazdach też sie sprawdza. Dość szeroka gama badań laboratoryjnych i innych diagnostycznych, do tego dostep do lekarza na telefon w razie dziwnych pytań wink, możliwość pobrań materiału do badań ( głównie krwi) w domu, co przy naszej starszej jest niewyobrażalnie wygodne. Dosyć krótkie terminy oczekiwania na wizytę, wizyty domowe do 5 godzin po zgłoszeniu. Koszt ok. 300 pln za calą rodzinę. U nas pokrywa to pracodawca męża, więc kwestia finansowa jakby nas nie dotyczy - ale wygodie i komfortowo jest. Polecam.
    • czarny_kaszalot Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 12:06
      Ja mam w Falcku. Zasadniczo polecam. Taki abonament, o naprawę nie jest duży wydatek, a w nagłych wypadkach bardzo się przydaje. Raczej nie przypominam sobie żadnych dodatkowych dopłat. Umówione terminy wizyt zwykle bardzo szybko, wiec to duży plus. A lekarze nie raz bardzo mi pomogli.
      • verdana Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 12:21
        Nie mam. W pracy chciano wykupic, ale po policzeniu (ok1oo zł miesięcznie chyba) większość uznała to za nieopłacalne. Ja przede wszystkim dlatego, ze mam kilku zaufanych lekarzy - ginekologa, interniste, okuliste - i nie mam ochoty chodzić do lekarzy, o ktorych nic nie wiem. Poza tym moi znajomi narzekają, ze na wizyty u specjalistów są coraz dłuzsze terminy.
        No i jak podsumowałam - to chyba jednak wydaję w sumie na lekarzy (bez dentysty) mniej niż 1200 zł rocznie.
        • pablooo84 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 30.11.15, 09:13
          Piszę tą opinie ponieważ straciłem już do nich cierpliwość. Umówienie się na wizyty specjalistów po godzinach mojej pracy to jakiś koszmar. Ciągły brak terminów. Chcesz iść do lekarza weź sobie urlop w pracy -to się nazywa prywatna opieka zdrowotna. Mój pracodawca płaci mi dodatkowo za tą pseudoopiekę ale widzę że nic się to nie różni od NFZ. Lekarze wszędzie tacy sami - jeżeli ktoś jest dobry to nie ważne czy pracuje w Luxmedzie czy na NFZ.
    • konwalia-82 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 15:17
      nie mam i nie widzę potrzeby wykupu, rodzinny bezproblemowe, kieruje jak trzeba
      gin prywatnie, ale w abonamencie nie do końca ma się wplyw kto to
      150zł na mc w przeliczeniu rocznym-nawet jak czasem ide prywatnie to tyle nie wydam
      • franula Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 16:56
        mamy opłacony przez firmę, nic nie dopłacamy na stałe choc zdarzały się jakieśs male doplaty np. do badania sluchu, jakichś posiewów ale
        jak dla mnie genialne
        wizyty u pediatry specjalistów, prowadzenie ciąży,
        korzystaliśmy m.in., z ostrego dyżuru ortopedycznego, prowadzenia ciąży, rehabilitacji...
        • konwalia-82 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 17:37
          franula napisała:

> mamy opłacony przez firmę
          > jak dla mnie genialne
          >
          >
          moim zdaniem warte korzystania jak jest to bonus pracowniczy
          jak się samemu płaci, to już mniej fajne się robi
          • franula Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 18:01
            zależy ile chorujesz,
            mój maz za sama rehabilitację zapłaciłby pewnie 1500 zł

trzebaby wywazyć ile się płaci miesięcznie botego nie wiem
            dla mnie komfort wezwania pediatry do domu bez żadnej laski jest trudny do przecenienia
    • dex_pl Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 25.01.11, 23:09
      Ja mam z pracy - za darmo (place 78 pln/rok podatku za to) - zakres okresliłbym na średni (część badań/specjalistów free, ale nie wszystko), za bogatszy musiałbym płacić ok 50 pln/miesiac. Do tej pory (mam ~6m) nie skorzystałem ani razu - ale i tak się oplaca - bo wizyta po "L4" u mnie to 15 minut (przychodnia najblizsza z pakietu to ~50m), a nie pol dnia siedzenia w publicznej przychodni. A pewnie raz na jakis czas cos mnie zlapie i bedzie to konieczne - wiec traktuje to jako płacenie za oszczędność czasu.

Jakbym miał płacic sam (~400-500/rok, bo jeśli więcej - bym musial przemyśleć) to i tak pewnie bym płacił - cenię swój czas i zdrowie.
    • vangie Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.01.11, 16:02
      mnie placi firma, podatek tylko ja wychodzi mnie ca. 30zl/msc za rodzinny pakiet; stomatologa nie mam w pakiecie, ale za to 50% znizki;
      jak wiekszosc korzystalam w ciazy, teraz to tamta pediatra jest nasza podstawowa, bo w przychodni na NFZ pediatra jest 2 razy w tygodniu, poza tym tam mam dalej- badania dziecka- usg stawow biodrowych, brzucha, glowy profilaktyczne zrobione w ramach abonamentu i bez problemu czekania na specjaliste nie wiadomo ile
    • www66d887 tak, opłaca się 27.01.11, 10:04
      obydwoje z żoną mamy wykupioną dodatkową opiekę lekarską. Ja płacę bodaj 37 złotych miesięcznie, żona zdaje się podobnie. Oba nasze pakiety są dość dobre.

Ja z żona z ww pakietów nie korzystamy zbyt często, bo jesteśmy w tzw. wieku średnim i chwała Bogu raczej zdrowi. Ale dziecko jak to dziecko, nie dość że od czasu do czasu coś łapie to jeszcze trzeba kontrolować różne rzeczy na bieżąco.

Z tej perspektywy mogę powiedzieć, że w przypadku specjalistów się opłaca. Oszczędzamy nie tyle pieniądze, ile czas i nerwy. Po prostu nie wyobrażam sobie robienia tych wszystkich badań i wizyt (głównie chodzi o dziecko) w publicznej służbie zdrowia, tego wstawanie o 6 rano żeby pędzić zająć miejsce w kolejce do rejestracji, wiszenia na telefonie, czekania tygodniami czy miesiącami na wizytę, siedzenia godzinami w poczekalniach wśród gderających emerytów, znoszenia humorów pielęgniarek i lekarzy.

Chociaż zauważyłem, że standard systematycznie się obniża. Jeszcze 10 lat temu umawiało się do specjalisty w zasadzie na następny dzień, a często gęsto i na ten sam - zarówno w firmie medycznej obsługującej żonę, jak i mnie (teraz niestety jesteśmy w tej samej). Obecnie standardem jest kilka dni oczekiwania, a bywa że i kilka tygodni. Np. dziś idziemy do endokrynologa, ale wizyta była umówiona jeszcze w grudniu. Ale mimo to jesteśmy zadowoleni.

Po tym wszystkim co tu napisałem muszę dla porządku dodać, że jeśli chodzi o internistyczną opiekę pediatryczną to dziecko prowadzi od urodzenia jednak lekarz z przychodni. Bardzo go lubimy i cenimy. Nie wyobrażamy sobie, żeby w przypadku interny latać do LUX-medu czy innej firmy, gdzie wszystko jest anonimowo i nikt z często zmieniających się lekarzy nie zna dziecka.
      • ochach Re: tak, opłaca się 27.01.11, 13:06
        a mozecie prosze napisać jakie to konkretnie pakiety?

zastanawiam się nad tym która ofertę wybrać - są teraz pakiety z banków np Lukas i mBank, czy korzystacie z tego? ceny od 40 do 100 zł dla jednej osoby.
        • www66d887 przykro mi 27.01.11, 14:13
          wiesz co, przykro mi, nie pogniewaj się ale nie chce mi się szukać w papierach, a sam nie pamiętam jak się to nazywa.
        • anulka.11 Re: tak, opłaca się 05.12.11, 15:50
          Promuję opiekę medyczną Signum, która ma w swojej ofercie 5 pakietów. Opieka medyczna Signum oferuje:24h Infolinia Medyczna - 7 dni w tygodniu - 365 dni w roku • 800 placówek w całej Polsce • pakiety opieki medycznej • 3 lekarzy pierwszego kontaktu • 26 lekarzy specjalistów • konsultacje profesorskie • 22 zakresy – 230 rodzajów badań laboratoryjnych • 25 zakresów badań diagnostycznych • medycyna pracy • 24h pomoc ambulatoryjna • 24h wizyty domowe • usługi pielęgniarskie • profilaktyczny przegląd stanu zdrowia • roczny bilans stanu zdrowia • testy alergiczne • prowadzenie ciąży • szczepienia ochronne • profilaktyka stomatologiczna • 9 zakresów zabiegów rehabilitacyjnych • 24h transport medyczny • 61 zakresów chirurgii jednego dnia. Jeśli jesteś zainteresowany pisz: anna_iszczuk@interia.pl
    • kasielle Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 30.01.11, 17:24
      pakiet żółty (podstawowy) w medicover opłaca mi pracodawca; jak planowałam ciążę zmieniłam pakiet na poziom wyższy (dopłacam teraz tylko różnicę między tym żółtym a wyższym - wychodzi mi 17złmiesięcznie) - biały, i teraz mam wszystko oprócz stomatologa za darmo i bez ograniczeń (wszystkie badania podstawowe i rozszerzone, prowadzenie ciąży, specjalistów, usg itp.)- dla mnie istotne ze względu na ciążę
      • grzechx Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 04.08.11, 21:46
        Tutaj w tabeli jest porównanie polis zdrowotnych

ubezpieczenie-zdrowotne.com.pl/porownanie_polis_zdrowotnych.html
        • grzechx Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 04.08.11, 21:49
          ubezpieczenie-zdrowotne.com.pl/porownanie_polis_zdrowotnych.html
    • bwportal.pl Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.08.11, 11:17
      Ponieważ żona w ciąży, wykupiliśmy jej abonament w mBanku (Allianz). Nie ma tam okresu karencji smile W ciąży sporo chodzi się do lekarza, więc taki abonament się opłaca. W sumie zdążyliśmy w ostatniej chwili - płacimy 69zł. Teraz najtańszy kosztuje 99zł. Przy poprzedniej ciąży też mieliśmy abonament (w Polmed). Zdecydowanie opłacalna rzecz. Poza okresem ciąży, to raczej nieopłacalne. Rzadko chorujemy, a jak już to przeziębienie, więc i zwykły lekarz wystarczy, a z tymi nie ma problemu. Może z wiekiem opłacalność się zwiększy wink
    • hermilion Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.08.11, 17:21
      Taki abonament jest bezcenny jeśli naprawdę ci coś dolega - ostatnio
      kupiliśmy taki abonament teściowej ponieważ ma początki cukrzycy
      a próby regularnego badania się u specjalistów w NFZ to porażka ..
      kolejki są na 2 lata - a abonament kosztował na 1 rok 2.5k i są w nim
      wszystkie badania laboratoryjne które w NFZ kosztowałyby same więcej.
      • m_sl Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.08.11, 22:42
        Mamy w Lux Medzie. Kolejki do specjalistów są coraz dłuższe, nieraz trzeba czekać parę tygodni.

Ostatnio młody zachorował, i zadzwoniłam do przychodni, w której mam abonament. Jednocześnie jest ona moją przychodnią "państwową" z NFZ. Poprosiłam o wizytę u pediatry w ramach abonamentu - wyznaczono datę na za tydzień (a dzieciak z gorączką). A w ramach NFZ w tej samej przychodni wizyta była następnego dnia.
        Gdybym musiała za abonament płacić - zastanowiłabym się, czy warto.
        • z17 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.08.11, 01:38
          Ja testowałem prawie wszystko (poza Medicoverem) - sam sobie opłacam wszelkie abonamenty, więc mogę to dowolnie zmieniać.

Zaczynałem od oferty PZU Życie, początkowo był to tani pakiet w Medycynie Rodzinnej, ale w zasadzie za wszystko trzeba było tam dopłacać, więc podniosłem sobie na maksymalny jaki wówczas mieli (chyba Premium Plus) w Lux Medzie. Początkowo było jako tako, ale potem zrobiła się z tego koszmarna masówka, lekarze z łapanki o najróżniejszym poziomie (również żenująco beznadziejni) i oczekiwanie na wizytę do specjalisty nawet po kilkanaście tygodni.

Więc przeniosłem się do Signal Iduny, gdzie od początku było bardzo drogo, ale za to dodatkowy pakiet szpitalny i wybór dowolnego lekarza za refundacją. Po 2 latach Signal Iduna nieoczekiwanie stała się mega syfem i zaczęła kantować ile wlezie. Nawet nie chce mi się pisać o ich najróżniejszych numerach. Aha, wciąż podnosili mi składkę, mimo, że nie byłem jakoś szczególnie chorowitym pacjentem.

W międzyczasie Lux Med, Lim i Medycyna Rodzinna połączyły się w jedno, więc jedyną dużą siecią alternatywną w moim mieście stał się Enel Med. Abonament w Enel-Medzie jest stosunkowo drogi, poziom obsługi określiłbym jako zadowalający (to nie jest żadna pochwała).

Teraz jeden z moich pracodawców nieoczekiwanie zaczął kusić mnie tym, od czego kiedyś zaczynałem, czyli Lux Medem w pakiecie PZU Życie (za moją niewielką dopłatą). Ponieważ, jak sprawdziłem, nigdzie nie jest rewelacyjnie, poważnie zastanawiam się, czy tego nie wybrać. Przynajmniej oszczędzę swoje pieniądze...

Ps. Bliskiej osobie wykupiłem kiedyś absolutnie wszystko, co się dało, łącznie z maksymalnym pakietem szpitalnym - jak przyszło co do czego, okazało się, że NFZ rządzi, a te dodatkowe świadczenia to kwiatek do kożucha. Nader smętny.

• przeciwcialo Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 07.08.11, 15:19
          Oj, prawda to. W czerwcu na poczatku chciałam umówic sie do endokrynologa. Był tylko jeden termin wolny i to w tak dziwnych godzinach ze niemozliwy do wzięcia. Poszłam do internisty. W Lux medzie coraz więcej abonamentów, jakośc obsługi leci na pysk. Gdybym ja miała płacic to mocno musiałabym sie namyslac.
          • netka6666 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 10.08.11, 13:43
            To samo w Medicoverze. Coraz więcej firm wykupuje abonamenty swoim pracownikom. Mam wykupiony abonament na siebie i synka. Koszt razem to 110 zł /m-c w tym za syna 90 zł. W pakiecie nie mamy wizyt domowych a na specjalistów np alergologa byle jakiej jakości czeka się 2 m-ce. Po roku mogę stwierdzić z całą stanowczością, że Medicover przynajmniej ten w Katowicach to dno. Traktowanie pacjenta takie jak w NFZ.
            • hermilion Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 11.08.11, 00:48
              Moze to kwestia miasta - we Wrocławiu miałem już praktycznie wszedzie i było tak:

- Medicover - gabinet dedykowany przy fabryce Volvo - ogólnie fajnie ale mało
              wtedy korzystałem i nie obejmowało rodziny

- Luxmed - lat temu 3, brak kolejek, fachowcy poziom różny, na przykład
              dermatolog słabo ale juz lekarz pierwszego kontaktu super - rozpoznał u mnie
              coś w zatokach i wysłał na prześwietlenie a potem tomograf (darmowo)
              ogólnie poziom lepszy niz w przychodni NFZ i poświęcali więcej czasu

- Signa I.. jakoś tam przed 2 laty - to taka składanka bez własnej przychodni
              idziesz gdzie chcesz do prywatnej przychodni a oni za to placa, z tego
              co pamiętam to żona i dzieci miały wizyty w ciągu 24h u dowolnego specjalisty
              w tej samej przychodni gdzie chodzili z NFZ a na NFZ te same wizyty
              proponowali na za 2 miechy

- teraz jest Enel Med i bez problemu wizyta u specjalisty na za 2-3 dni,
              bez kolejek - i jak na razie dermatolog był dobry.

Może to kwestia Warszawy gdzie pensje wyższe więc robi się masówka,
              widziałem taki spęd jak mnie Aviva wysłala do przychodni prywatnej na badania
              w Warszawie .. we Wrocławiu to nadal nie jest taki oczywisty dodatek do pensji.
    • burza4 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 07.08.11, 19:07
      Mam abonament od lat, przeszłam przez różne firmy, za ok. 100 zł dokupuje się opcję rodzinną.

Czy się opłaca - to zależy. Nawet jak jesteśmy zdrowi, ale posiadanie takiego abonamentu niejako sprzyja lepszej profilaktyce - częściej robi się badania kontrolne, do tego - nie trzeba się prosić o skierowania. Jesli idziesz do państwowego lekarza z migreną, to w zasadzie nie ma co liczyć na skierowanie. A tu - tomografia, rezonans, proszsz... - wszystko żeby wykluczyć poważniejsze powody. U mnie przeprowadzono bardzo szczegółowe badania oczu - żeby wykluczyć wszelkie możliwości jaskry, choć nie było podejrzeń, ot, na wszelki wypadektongue_out Robiłam też profilaktycznie badania na osteoporozę, o systematycznej cytologii i usg nie wspominając.

Koleżanki z małymi dziećmi cenią sobie wizyty domowe.
    • mag.ia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 13.08.11, 11:55
      tak, opłaca się, ale długość oczekiwania na połączenie z konsultantem by zapisać się do lekarza czy zgłosić badania np. w Allianz czy Medica jest nawet do 40 min a w okresie za chorowań nawet ok godz.
      • paula849 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.10.11, 16:51
        Ja polecam firmę Signum. Znalazłam taki ich opissurprisedpieka Medyczna SIGNUM -24h Infolinia Medyczna - 7 dni w tygodniu - 365 dni w roku • 900 placówek w całej Polsce • pakiety opieki medycznej • 3 lekarzy pierwszego kontaktu • 26 lekarzy specjalistów • konsultacje profesorskie • 22 zakresy – 230 rodzajów badań laboratoryjnych • 25 zakresów badań diagnostycznych • medycyna pracy • 24h pomoc ambulatoryjna • 24h wizyty domowe • usługi pielęgniarskie • profilaktyczny przegląd stanu zdrowia • roczny bilans stanu zdrowia • testy alergiczne • prowadzenie ciąży • szczepienia ochronne • profilaktyka stomatologiczna • 9 zakresów zabiegów rehabilitacyjnych • 24h transport medyczny • 61 zakresów chirurgii jednego dnia. Dowiedz się więcej: p.grabowska84@gmail.com
        • joko5 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.10.11, 17:05
          Mąż i my (2+2) miał opłacany przez firmę pakiet w Lux Medzie, przez pierwszych 5 lat nie skorzystaliśmy ani razu, czyli firma wywaliła w błoto około 18tys.zł. potem przez następny rok byłam raz w m-cu z synem u pediatry. Uważam, że nie warto i szkoda kasy. Nasz pakiet kosztował ok. 300zł/miesięcznie, a niestety fachowców czy prawdziwych specjalistów nie znajdziemy w takich placówkach. Lekarze z renomą mają własne gabinety. Uważam, że szkoda kasy.
    • aurinko Pakiet medyczny = pułapka 26.10.11, 18:04
      Abonament medyczny - opodatkowany PIT
      Naczelny Sąd Administracyjny w pełnym składzie Izby Finansowej podjął wczoraj uchwałę o opodatkowaniu podatkiem dochodowym tzw. pakietów medycznych. Wcześniej, bo w maju ubiegłego roku podobną uchwałę podjął ten sam sąd w składzie siedmiu sędziów

wyborcza.biz/biznes/1,100897,10534767,Abonament_medyczny___opodatkowany_PIT.html

Pakiety medyczne, które firmy wykupują swoim pracownikom, powinny być opodatkowane - tak zdecydowali w poniedziałek sędziowie izby finansowej Naczelnego Sądu Administracyjnego.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,10529547,Pakiet_medyczny_dla_fiskusa.html
      • araceli Żadna nowość 26.10.11, 21:07
        Abonament medyczny miałam od 2006 do 2009 roku -oczywiście opodatkowany. Każde dodatkowe świadczenie na rzecz pracownika (poza ZFŚS) jest traktowane jak dodatkowy dochód.
    • elixir13 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.10.11, 18:09
      Zobacz tutaj, może akurat takie ubezpieczenie będzie dla Ciebie najlepsze.

ubezpieczenie-zdrowotne.com.pl/ubezpieczenie_medica_polska.html
    • kaga9 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.10.11, 19:38
      Mąż ma opłacany przez firmę abonament z Allianza za 99 zł. Skorzystał parę razy, ale właśnie (jak pisała Magdalaena) trafiał na kiepskich specjalistów. De facto nie został przez nich wyleczony z żadnej przypadłości, z którymi się zgłaszał, bardziej pomocni okazywali się farmaceuci czy lekarz rodzinny, do którego chodził "państwowo".

Podobno dobry jest pakiet Komfort z MBanku za 109 zł albo rodzinny za 169.
    • tylkopolalasy Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 26.10.11, 21:51
      Mam abonament z firmy-w Medicoverze. Jestem bardzo zadowolona. Dzięki temu moje dziecko po niecałym roku szukania przyczyn problemów zdrowotnych ma diagnozę i jest właściwie leczone, kontrolowane wg potrzeb a nie wg kontraktów z NFZ. Nie wyobrażam sobie ile by to trwało, gdybym musiała korzystać z NFZ. Ani ile by kosztowały wszystkie konsultacje, badania gdybym chodziła prywatnie. Nie wrócę do państwowej służby zdrowia, nawet jak będę musiała sama płacić abonament. Najgorzej z publicznych gabinetów wspominam to czekanie pod drzwiami po kilka godzin, jakby umawianie na konkretną godzinę ( w sposób realny, a nie 5 minut na pacjenta) było takie trudne. Teraz jak muszę iść do lekarza to wyskakuję na godzinkę z pracy i już. Jak mam grypę i idę tylko po zwolnienie to tez lepiej i zdrowiej- nie łapię przez pół dnia bakterii od innych. Nie zdarzyło mi się bym chora musiała czekać z wizytą. Na specjalistę to zależy czy mają na miejscu czy odsyłają do lekarzy współpracujących max 2 tygodnie (skierowanie z Medicovera w wielu przypadkach dawało szansę dodatkowego terminu wizyty). Wiele osób pisało o niskich kompetencjach specjalistów. Akurat mnie z córką kierowano do doktorów, którzy mają bardzo dobre opinie. Z resztą jak czytam opisy drogi do diagnozy innych osób, których dzieci chorują na to co moja, to włos się jeży, więc to najlepszy dowód jaki jest poziom specjalistów.
      • sposobuzycia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 28.10.11, 19:19
        W Lux Medzie pakiet na rok to ok 600 zł (taki żeby nie dopłacać do wizyt) albo 450 zł (i 10 zł za wizytę, mniej badań wchodzi w jego skład), więc bez przesady, że to jakieś niewyobrażalne koszty - oferta sprzed miesiąca, dostał na maila po kontakcie z nimi mój narzeczony. . Zwłaszcza, że wizyta kosztuje ok. 100 zł, więc to 6 wizyt i się zwraca (wystarczy zrobić raz w roku przegląd siebie samego - okulista, stomatolog dwa razy, internista dwa razy, badania krwi i moczu, może kardiolog, może jakiś inny lekarz). nie mówię już o braku kolejek, możliwości zapisania się z dnia na dzień, albo i tego samego dnia, profesjonalny sprzęt, lekarzy, którzy nie robią łaski że przyjmują i nie podejrzewają co chwilę symulantów.
        Ja mam abonament z pracy i płacę tylko podatek od 50 zł/mc, więc jest to naprawdę symboliczne, a w ciąży bardzo się przydaje. Nie płacę za nic smile
        • pindzia.lindzia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 29.10.11, 16:16
          Ja pękłam i wykupiłam sobie abonament w Lux Medzie. Kupiłam go przez aptekę Dbam o Zdrowie, ograniczony pakiet na parunastu lekarzy i kilkadziesiąt badań za 70 zł miesięcznie. Pękłam, bo doszło do sytuacji kiedy wymagam regularnych wizyt i badań ginekologicznych, zrobiłam sobie coś z kolanem i mam guzka na tarczycy, którego muszę kontrolować. Nie mówiąc już o nieprzewidzianych sytuacjach i badaniach kontrolnych krwi (biorę leki, które mocno obciążają wątrobę). Zobaczę, czy się opłaca.
          • sposobuzycia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 29.10.11, 21:01
            70 zł to jedna wizyta u internisty, jak chodzisz do kilku lekarzy i na badania - opłaci się.

Swoją drogą - życzę zdrowia i wyzdrowienia przynajmniej z tego, co najbardziej męczące smile
            • pindzia.lindzia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 30.10.11, 14:02
              Dziękuję bardzo smile Ostatnio czuję się jak źle złożony robot: tu strzyka, tam nie styka, gdzie indziej spięcie... Niech mi w końcu przyślą kartę do abonamentu to skoczę na rajd tour de doktor wink
              • sposobuzycia Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 30.10.11, 14:47
                Ja jak dostałam to też zrobiłam, bardzo fajna pani na infolinii ułożyła mi tak lekarzy, że zajęło mi to dzień, niemal cały, ale za to obskoczyłam wszystkich - od alergologa, dermatologa, przez ginekologa, kardiologa, okulistę do gastrologa. A to nie wszystko co było wink
                • alkaspa2601 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 02.11.11, 13:33
                  Ja również korzystam i polecam opiekę medyczną SIGNUM. Prywatna opieka medyczna to przede wszystkim:
                  • SZYBKO, bez lekceważącego odsyłania Cię od jednych do drugich drzwi
                  • TANIO, bez ukrytych kosztów i wydatków na kolejne wizyty i badania
                  • FACHOWO, u dobrych specjalistów, z nowoczesnym sprzętem medycznym
                  • TERAZ, nie za 4 czy 8 miesięcy
                  • INDYWIDUALNIE, bo takie powinno być podejście do pacjenta
                  • WYGODNIE i przyjemnie, w miłej atmosferze, bez stresującego oczekiwania od świtu w kolejce do rejestracji
                  • PROFESJONALNIE i KONKRETNIE, na określoną godzinę
                  • NOWOCZEŚNIE, bo każdy pacjent zasługuje na właściwą opiekę
                  • KOMPLEKSOWO, bo tylko takie leczenie ma sens.
                  Prywatna Abonamentowa Opieka medyczna SIGNUM to 5 pakietów świadczeń medycznych, w ramach których otrzymujesz dostęp do lekarzy 30 specjalności (na wizytę czeka się max 5 dni!!), 230 badań diagnostycznych, badań laboratoryjnych, szczepień, rehabilitacji, transportu, zabiegów jednego dnia i wielu innych usług, to także Infolinia medyczna czynna 24 godz, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Jeżeli chcesz poznać szczegóły napisz do mnie: malgorzata.krasucka@o2.pl

• kasiek-kd Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 04.08.14, 12:52
                    spam jakby...
        • niektorymodbija Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.11.11, 17:10
          Lux Med za 600 zl/rok? A Twoj narzeczony nie na specjalnych warunkach (typu kontynuacja abonamentu firmowego)? Jestem naprawde ciekawa, bo jak sie dowiadywalam to wychodzilo 2500/rok dla ludzi "z ulicy".
    • paweltereszkiewicz-1 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 04.11.11, 19:41
      Wiadomo jak działa NFZ kolejki, kolejki jeszcze raz kolejki odległe terminy brak profesjonalizmu, bylejakość, niedokładność, budzi najgorsze skojarzenia. Nie ma co na nich liczyć. Dlatego większość z nas chodzi prywatnie gdzie za każdą wizytę trzeba niestety płacić, ale dzięki temu mamy pewność, że zajmą się nami odpowiednio. Ale jest też inne rozwiązanie prywatna abonamentowa opieka medyczna, którą możesz sobie zapewnić wydając miesięcznie tyle co za jedną prywatną wizytę u specjalisty, a w ramach opieki medycznej masz zagwarantowany nielimitowany dostęp do lekarzy specjalistów czy badań. Podkreślam nielimitowany. Za kwotę 120 zł miesięcznie korzystasz z usług medycznych wizyt konsultacji porad badań ile chcesz. Wizyty do lekarza pierwszego kontaktu są realizowane do 24h a do lekarza specjalisty do 5 dni szybko prawda? Infolinia medyczna czynna 24h na dobę 365dni w roku. 1000 placówek na terenie całego kraju. Więcej szczegółów znajdziesz na mojej stronie www.oferta.omsignum.pl/paweltereszkiewicz
      • magdalaena1977 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.11.11, 12:59
        paweltereszkiewicz-1 napisał:

> Więcej szczegółów znajdziesz na mojej stronie

Weszłam na tę stronę, ale niestety nie znalazłam nawet podstawowych informacji.
        Np. regulaminu czy ogólnych warunków ubezpieczenia.

> w ramach opieki medycznej masz zagwarantowany nielimitowany dostęp do lekarzy
        > specjalistów czy badań. Podkreślam nielimitowany.

Naprawdę nielimitowany? czy może ograniczony do przeciętnych specjalistów z wybranej sieciowej przychodni i badań, które oni sami zlecą?
    • magdzie Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 05.11.11, 21:18
      Pakiet VISION Diamond, w TU Inter Polska
      niespelna 400 zl/mc
      w moim wypadku gdy planujemy ciaze jest to genialna opcja. w kolejnych latach zastanowie sie nad zejsciem z pakietu Diamond, na Gold np.
      • ewagorak Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 00:11
        Tylko powiedzcie mi czy w tych pakietach przyjmują Was na prawdę dobrzy specjaliści?
        • magdzie Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 11:42
          Mam mozliwosc leczenia sie w kazdej placowce, z ktora Inter Polska ma podpisana umowe, a jesli takiej umowy nie ma, po przedlozeniu rachunkow Inter zwraca poniesione koszta u innych specjalistow.
        • joko5 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 16:51
          No niestety nie ma tam dobrych specjalistów.
      • z17 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 01:19
        magdzie napisała:

> Pakiet VISION Diamond, w TU Inter Polska
        > niespelna 400 zl/mc
        > w moim wypadku gdy planujemy ciaze jest to genialna opcja. w kolejnych latach z
        > astanowie sie nad zejsciem z pakietu Diamond, na Gold np.

bardzo dobry abonament, wręcz rewelacyjny, ale płacić prawie 5k rocznie za ubezpieczenie zdrowotne to moim zdaniem przegięcie

luksusowy poród można sobie załatwić taniej np.ubezpieczeniem szpitalnym w signal idunie
        • magdzie Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 11:39
          Z tym sie zgodze, ze to nie jest mala kwota. Jest to moj pierwszy rok z tym pakietem a dokladniej drugi miesiac i jestem bardzo zadowolona.
          Nie kierowalam sie akurat jedynie udogodnieniami zw.z porodem i ciaza, ale takze innymi dolegliwosciami.

W pakiecie mam NNW, Best Doctors, Leczenie za granica, Rehabilitacje, Powazne zachorowania, Dzienny zasilek szpitalny (200zl dziennie), Protetyka w nast.niesz.wypadkow, Protetyka i Stomatologia od 8 miesiąca -50%, i wiele innych, zwrot za leki 700zl na rok, etc.

Dokladnie obliczylam moje przewidywane wydatki w tym roku i paradoksalnie bardzo duzo zaoszczedze z tym pakietem...
        • magdzie Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 11:40
          Moglabym prosic o namiar na ten pakiet w Signal Idunie zwiazany z porodem?
          Z gory dziekuje.
      • henia04 Re: Abonament medyczny- czy macie, czy sie opłaca 06.11.11, 20:02
        Po kilku latach doświadczeń różnych rzeczywiście skłaniam się bardziej do ubezpieczeń pozwalających na korzystanie z różnych form medycznych (bezgotówkowo lub ze zwrotem opłat). Pozwoliło mi to poganiać paru lekarzy po Warszawie, konkretnie po 4 różnych firmach.
        Ceny są naprawdę różne: ja mamfirmowe ubezpieczenie za 50 zł razem z mężem i bardzo mi się opłaca, bo korzystam z internisty (w razie potrzeby), regularnie z ginekologa (z usg "dołu i góry" i innymi badaniami bez dopłat), innego specjalisty (badania i wizyta co 2-3 m-ce), dopłat do dentysty (nim. raz w miesiącu). I w dodatku muszę przyznać, że przyspieszyło mi to chodzenie "prywatnie" poważną operację - a wszystkie badania i wizyty przed i po miałam oczywiście w przychodni niepaństwowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka