Dodaj do ulubionych

żarówki LED

09.11.10, 22:16
czy to duża oszczędność dla budżetu? ktoś spróbował powymieniać stare na LED? Warto?
Obserwuj wątek
    • nvv Re: żarówki LED 09.11.10, 23:33
      Było już o tym: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,114722012,114787534,Re_oswietlenie_led_.html

Oświetlenie diodowe ma efektywność rzędu CFL (kompatkowe świetlówki).
      Niektóre mają efektywność trochę większą niż CFL, sporo tanich ma efektywność gorszą.
      Do zalet (nad CFL) należy przede wszystkim dłuższa żywotność (rzędu 25-50 tyś. h w przypadku markowych produktów), brak wpływu cykli włączy/wyłącz na żywotność, dobra wydajność w zakresie małych mocy (CFL poniżej 5W mają niską efektywność i rzadko w ogóle takie można spotkać).
      Wady to przede wszystkim wyższa cena.

Oświetlenie LED jest dobre tam gdzie trzeba oświetlać małym strumieniem świetlnym lub doświetlać (np. pokój w półmroku
      • b-b1 Pytanie do nvv .. 10.11.10, 08:29
        Wymieniam w tym roku całą świąteczną "zastawę" lampkową, bo dom świeci dośc długi czas ponad tysiącem(w sumie 1500) zwykłych żaróweczek. Chciałabym oszczędniej...
        Czy możesz napisać czym się kierować w zakupie takich lampek? Ceny są różne i trochę się pogubiłam. Muszę/powinnam znac jakies parametry, czy wystarczy wierzyć sprzedawcy na słowo, że to żaróweczki led?

• nvv Re: Pytanie do nvv .. 10.11.10, 10:50
          Nie mam doświadczenia konkretnie z takimi lampkami ale:
          diodę można poznać z wyglądu jeśli jest na wierzchu, może być jednak ukryta/zasłonięta, więc najlepiej spojrzeć na pobór mocy (musi być napisany, jeśli nie na opakowaniu, to np. na wtyczce od lampek czy zasilaczu/włączniku)
          • b-b1 Re: Pytanie do nvv .. 10.11.10, 13:29
            nvv napisał:

> Nie mam doświadczenia konkretnie z takimi lampkami ale:
            > diodę można poznać z wyglądu jeśli jest na wierzchu, może być jednak ukryta/zas
            > łonięta, więc najlepiej spojrzeć na pobór mocy (musi być napisany, jeśli nie na
            > opakowaniu, to np. na wtyczce od lampek czy zasilaczu/włączniku)
            • nvv Re: Pytanie do nvv .. 10.11.10, 15:04
              > Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli komplet lampek (100sztuk)zużywa 6W, to pod
              > łączając go w łańcuch 10 kompletów- bedzie zużywał 60W ?

Tak.
              Nie każde można ze sobą łączyć, ale widzę na Allegro że trochę takich z łączeniem jest.

> Bo lampki sa w róznych kompletach-nawet po 300sztuk w jednym ciągu i piszą, że
              > zużywa 9W-czyli jeszcze oszczędniej byłoby kupić komplety po 300, a nie po 100
              > . Dobrze mi sie wydaje?

No tak. I teoretycznie powinno wyjść też taniej (w zakupie) jeden dłuższy ciąg kupić, niż killka mniejszych.
              • b-b1 Re: Pytanie do nvv .. 10.11.10, 15:30
                nvv napisał:

>
                > No tak. I teoretycznie powinno wyjść też taniej (w zakupie) jeden dłuższy ciąg
                > kupić, niż killka mniejszych.

Zakup 300sztuk jest droższy (niedużo, a jednak) niż 3 po 100sztuk -stąd ciekawa byłam dlaczego i zapytałam o oszczędność w zużyciu prądu big_grin I chyba tu jest haczyk cenowy dlatego sa droższe, bo oszczędniejsze.
                Dziękuję raz jeszcze!
      • www.500sposobow.pl Re: żarówki LED 10.11.10, 10:02
        www.neoled.pl/technika-led/artykuy/175-zarowki-led.html <- tutaj masz sporo informacji o LEDach, opisanych dość dokładnie (tylko trochę małą czcionką)
    • werac Re: żarówki LED 20.06.13, 16:30
      Wymiana na żarówki led oczywiście się opłaca. Mi osobiście rachunki za prąd spadły o 30%. Trzeba tylko uważać żeby kupić dobre ledy. Próbowałem wiele firm i szczerze z niektóre pozostawiają wiele do życzenia. Ostatnio znalazłem ledlumen i się trzymam tej marki. W sklepach te żarówki są drogie ale można nabyć je w atrakcyjnych cenach na sklepie firmowym producenta.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany : Zarówki led ledlumen.
      Osobiście polecam: Żarówka LED E27 A60-A 8.5W 230V.

• jupon82 Re: żarówki LED 12.08.13, 16:07
      Żarówki Eco-Led też są dobrej jakości, można je kupić przez internet, np: ekoledy.pl.
      • radziog Re: żarówki LED 14.07.14, 14:22
        Teraz z tego co widzę, coraz częściej termin ECO-LED stosują różni producenci lamp LED. Pojęcie to nie tylko marka, która faktycznie istnieje na rynku.
    • jamesonwhiskey Re: żarówki LED 12.08.13, 16:19
      czy ktos uzywa led philipsa ?
      • nvv Re: żarówki LED 13.08.13, 20:35
        Ja od ok. 2 lat mam jedną Philipsa, bodajże 5W. Nie używam jej bezpośrednio od jakiegoś czasu, ale z tego co wiem, to wciąż działa. Generalnie Osram i Philips po prostu działają, nigdy żadna diodowa firmowa mi nie padła.
        • jamesonwhiskey Re: żarówki LED 15.08.13, 13:08
          dzieki , co do trwalosci to juz sie zorientowalem ze sa ok
          bardziej chodzi mi o wrazenia co do swiatla szczegolnie 2700k i 6000k
          • nvv Re: żarówki LED 15.08.13, 15:13
            Co do odwzierciedlania barw (ten współczynnik to się chyba CRI nazywa, ale chyba nie jest podawany na opakowaniach), to się nie wypowiadam, bo nigdy nie zwracałem do tej pory na to uwagi. Z tego co pamiętam, to idealnie jak CRI=100, tak że jeśli potrzebujesz dobrego odzwierciedlenia barw, to po prostu patrzyłbym na parametr CRI. Czasem można znaleźć dokładniejszą specyfikacje wrzucając w google dokładny model.

Co do temperatury barwowej (2700k vs 6000k), to kwestia preferencji. Mój Philips ma dość ciepłą barwę (możliwe że właśnie 2700k), dla mnie wręcz "żółtą", preferuje zimniejsze barwy z większą domieszką niebieskiego (bardziej rozbudzają), ale co kto lubi.

O Philipsie jakiś czas temu było głośno, bo wygrał The L Prize Challenge
        • falllen_angel Re: żarówki LED 16.11.13, 08:41
          nvv napisał:

> Ja od ok. 2 lat mam jedną Philipsa, bodajże 5W. Nie używam jej bezpośrednio od
          > jakiegoś czasu, ale z tego co wiem, to wciąż działa. Generalnie Osram i Philips
          > po prostu działają, nigdy żadna diodowa firmowa mi nie padła.

Kupiłem w 2009 roku 3 sztuki Hikari 3W G10. Wybrałem je ze względu na kolor światła. Wtedy w zasadzie jedynie, które nie świeciły na trupioblado. Zapłaciłem za ten komplet około 100PLN.

Do dzisiaj pali _JEDNA_.

Główny sprzedawca tego cuda na Polskę wie dobrze jak jest, bo od pewnego czasu przestał sprzedawać konsumentom i obsługuje tylko firmy smile (jak padła pierwsza to byłem na tyle gupi, że chciałem kupić następną, żeby mieć komplet heheh)

Z mojego punktu widzenia eksperyment zakończył się totalną klęską i zostaję przy świetlówkach.

W.
          • nom73 Re: żarówki LED 16.11.13, 15:01
            W Biedronce były LEDy z trzonkiem GU10 po 9,99zł, dają światło zbliżone do halogena 50W, tyle, że pobierają jedyne 3,5W i nie grzeją się. smile
            • nom73 Re: żarówki LED 27.01.14, 21:11
              Dzisiaj kupiłem w Biedronce "żarówkę" (nie ma żarnika, ale tak się przyjęło) LED 9,5W 850lm, kąt świecenia 150*, barwa 3000K. Bardzo ładnie świeci, porównywalnie do 21W energooszczędnej świetlówki Osram i do halogenowej 70W z Biedronki (za 4,99zł). smile
              • nom73 Re: żarówki LED 27.01.14, 21:12
                nom73 napisał:

> Dzisiaj kupiłem w Biedronce "żarówkę" (nie ma żarnika, ale tak się przyjęło) LE
                > D 9,5W
                Cena 19,99zl. smile
                • tuya a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 28.01.14, 13:29
                  są na all po 35 zł, podobno odpowiednik 100 W, zastanawiam się nad zakupem i szukam opinii. Dotąd testowałam te z ikei ale dla mnie za ciemne.
                  • bazia8 Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 28.01.14, 14:38
                    niestety na portalach jest mnóstwo produktów led nie spełniających norm jakościowych, najlepiej tego typu produkty kupować w hurtowniach elektrycznych (wiele z nich ma sprzedaż detaliczną), tam można uzyskać fachową poradę i nie ma kłopotu z reklamacjami.
                    • aniaturystka34 Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 04.06.14, 09:21
                      Ja dwa miesiące temu wymieniałem żarówki na ledowe – głównie philipsa w elektro-sal. Rachunki mi się zmniejszyły o średnio 30-40 złotych miesiecznie. Pragnę jednak zwrócić uwagę, że nawet najlepsze żarówki nie zmniejszą rachunków, jeżeli sami nie będziemy oszczędzać!
                      • procesor Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 04.06.14, 09:30
                        to jakie były przedtem???
                        bo nie wierzę w takie cuda jak zmniejszenie o tyle kasy MIESIĘCZNIE
                        znowu ktoś reklamę produktu wciska jak nic tongue_out
                        • alpepe Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 04.06.14, 13:18
                          nie produktu, sklepu.
                          • melancho_lia Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 04.06.14, 14:07
                            Nam po przejściu na ledy rachunki spadły o ok. 70zł na 2 m-ce. wcześniej płaciliśmy ok. 250zł teraz 170.
                            Ledy kupujemy w hurtowni el.
                            • koronka2012 Re: a żarówki LED Samsunga 1200 lm ktoś ma może? 04.06.14, 20:07
                              Ja nie odczułam jeszcze różnicy, bo nie dostałam nowych rachunków.

Problem w tym, że ledy dają tak upiornie ostre światło, że szlag mnie nagły trafia. Kupiłam takie niby CIEPŁE, ale jak one mają ciepłą barwę, to ja jestem kosmitką sad

Teraz szkoda mi je wywalać, bo jednak koszt odczuwalny, a znieść tego światła nie mogę.
                              Mam taki żyrandol, że żarówki są nieosłonięte, więc niczym tego trupiego światła zmiękczyć się nie da.
                              • prunio4 Re: LED - koszmarne światło 08.06.14, 11:19
                                od ubiegłego roku każdą wypaloną żarówke wymienialiśmy na ledowe.
                                różnic ew rachunkach pewnie dałboby siezauważyć wymieniając wszystkie na raz.

i w pełni zgodz esięz przedmówcami, że światło z tych żarówek jest KOSZMARNE.
                                samopoczucie przebywania w takim świetle nie jest warte oszczędności 30-40 zł na 2 miesiące. dodam, że wszystkie wymieniane żarówki były kupowane jako świecące światłem ciepłym.

@---$-$-$---
                                • maxboryn Re: LED - koszmarne światło 09.07.14, 14:14
                                  Witam, kupiłem niedawno nowe żarówki LED zmieniając poprzednie. Krótko mówiąc dałem Ledom jeszcze jedną szansę. I powiem Ci tak: najtańsze oferty z alledrogo są nic warte. Zakłamane parametry, żarówka niby o mocy 5 W a ma mieć aż 900 lm. Nierealne i niewarte zachodu. Poszukałem i kupiłem droższe żarówki z nieprzekłamanym poborem prądu, ilością lumenów i powiem Ci, że na prawdę warto. Żarówka LED 6W niecałe 500 lm i w zupełności zastępuje tradycyjną żarówkę 60W. Teraz już mi się oczy nie męczą. Barwa jest bardzo akceptowalna. Lepiej czasami dołożyć parę groszy: dosłownie 3-5 zł a mieć nie produkt marketingowy tylko solidnie i rzetelnie oznaczony.
                                  tutaj możesz zerknąć na moim zdaniem uczciwą ofertę: PerfektMarket.pl
    • saczek1 Re: żarówki LED 12.07.14, 14:03
      Ja się powolutku przesiadam na led z energooszczędnych świetlówek (tych z rtęcią uncertain ). Poza tym że led jest zdrowsze bo bez rtęci to jeszcze mają mniejsze zużycie prądu.
    • ja.dorcia barwa światła żarówek 12.07.14, 23:32
      Jeżeli chodzi o żarówki ledowe o faktycznie ciepłej barwie światła, to szukajcie w ikei tych co maja 200 i więcej lumenów. 200 to wg mnie odpowiednik mniej więcej 25W tradycyjnej żarówki, 400 to coś pomiędzy 40 a 60W. I mają realne ciepłe światło. Też się naciełam na inne niby ciepłe...
    • it.master Re: żarówki LED 10.09.14, 14:39
      Na pytanie powinieneś odpowiedzieć sobie sam, wszystko zależy ile masz oświetlenia w domu. Dla porównania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka