Dodaj do ulubionych

Pyszny smalec

29.03.11, 19:34
Dostałam trochę słoniny i chciałabym zrobić z tego smalec, ale że będzie to mój pierwszy raz, nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jak to zrobić, żeby były skwareczki i kiedy dodać np: jabłko?Soli i pieprzy się to to?

I drugie pytanie - będę robić rosół na skrzydłach i porcji rosołowej i zamierzam potem obrać to z mięsa i tu pytanie - mogę to mięso zamrozić żeby było na potem na np:pierogi?

Proszę się ze mnie nie śmiać, próbuję oszczędzaćsmile
Dzięki za rady.
Obserwuj wątek
    • iza1973 Re: Pyszny smalec 29.03.11, 19:56
      ja smalec robię tak: kroję drobno słoninę w kostkę i wytapiam, aż się zrobią skwarki, ale nie zrumienione. wtedy dodaję posiekaną cebulkę i jabłko (kwaskowe, pokrojone w kostkę). solę, ale nie dodaję pieprzu. za to daję majeranek i czasem trochę czosnku. to się musi trochę przesmażyć i lekko zrumienić. moja ulubiona wersja (jeszcze z obozów harcerskich) to chleb ze smalcem, posmarowany leciutko koncentratem pomidorowym smile
      odnośnie mięsa z rosołu: ja tak właśnie robię: mięso obieram i mrożę, jak się zbierze więcej, robię farsz do pierogów lub krokietów.

Finanse osobiste kobiecą ręką
    • verdana Re: Pyszny smalec 29.03.11, 19:57
      Ze smalcem Ci nie pomogę, bo po kilku próbach zrezygnowałam. Smalec był pyszny, ale ja się po prostu boje - potrafi strzelić z patelni pod sufit...
      Jabłka, majeranek, cebulke i co chcesz dodajesz pod sam koniec, pamiętając, zę smalec smazy sie jeszcze pewien czas po zdjęciu z ognia, łatwo to wszystko przypalić.
      Mieso kurczaka mrożę czesto - dodaję do zapiekanek, albo panieruję i zmażę, albo dodaję do warzyw.
      • ella_nl Re: Pyszny smalec 29.03.11, 20:11
        No to jutro zabieram się do roboty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka