Dodaj do ulubionych

Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam producent

08.10.11, 13:37
Witam!
Wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz...

Wczoraj w biedronce zobaczyłam pastę colodent.
Spojrzałam na tubkę,a tam napis:COLGATE PALMOLIVE POLAND i... bardzo się zdziwiłam.Przecież pasta colgate nie kosztuje niecałe 3 złote tak jak colodent.Możecie mi wytłumaczyć czy to ta sama pasta colgate pod nazwą colodent?Bo skoro tak to jaki jest sens przepłacać za nazwę colgate?Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • coralin Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 08.10.11, 13:44
      Trzeba by spojrzeć na skład obu i porównać. Masa koncernów jest właścicielem wielu różnych marek i część produktów jest taka sama, część podobna, część inna. To temat rzeka.
    • femme-fatale Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 08.10.11, 15:47
      Colgate-Palmolive to koncern, ktory ma w swojej ofercie mnostwo marek, m.in pasty Colgate i Colodent, Ajax, Lady Speed Stick. Zdecydowanie nie jest to to samo, to dwie rozne rzeczy produkowane przez ten sam koncern.
    • zielona-oliwka Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 08.10.11, 16:39
      A jakie tak naprawdę ma znaczenie, kto produkuje daną pastę do zębów? Ważne, żeby fluoru było przynajmniej 1450 ppm, a może ją produkować nawet Miś Uszatek w swojej chatce.wink
      • coralin Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 08.10.11, 17:34
        Tylko, że w naszej polskiej mentalności te lepsze produkty to markowe, reklamowane i zagraniczne (choć większość tych produktów zagranicznych koncernów robi się już w Polsce). Marka wyrobiona reklamą. Ludzie nie czytają składów (to drobnym drukiem) tylko reklamy. Dlatego tak trudno w mniejszych sklepach kupić dobre wody mineralne, bo królują te reklamowane o marnym składzie minerałów. Podobnie kawy Astra. Miejsce na Tchibo i Jacobsa być musi w każdym sklepie.
        Colgate ma dobrą renomę jeszcze z czasów PRL, kiedy był dostępny w Pewexie, ale i tak dentyści polecali Elmex. W Polsce pastę jakości Elmexu czyli Adent robi Pollena Ewa. Prawie nie do dostania w sklepach.
        • zielona-oliwka Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 00:03
          No niestety nie czytają. I ja osobiście zupełnie tego nie rozumiem, bo przez to sięgają po produkty, które im się rzucają w oczy, czyli te reklamowane właśnie.
          I potem się kupuje "zdrowe" soki owocowe z cukrem i sztucznymi barwinkami, wodę Kroplę Beskidu, chleb z kwasami, bakalie z siarkami, czekolady, w których prawie nie ma kakao, jedzenie naszpikowane chemią, kosmetyki o "pożalsięboże" składzie i inne "kwiatki". Szkoda pieniędzy na kupowanie syfu, lepiej przecież je wydać na rzeczy porządne - ale przeciętny Kowalski nie ma zielonego pojęcia o tym, co kupuje.
      • black_halo Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 11:39
        Osobiscie kupuje paste do zebow w sklepie ze zdrowa zywnosci, bez fluoru. Fluor uszkadza tarczyce.
    • jamesonwhiskey Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 01:37
      a wiecie ze fiat panda i ferrari robione sa przez ten sam koncern
      skoro to ten sam koncern wiec pewnie nie ma roznicy wiec to po co placic x10 za ferrari

rania mnie te wasze odkrycia
      • miniplusultra Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 11:01
        Z wodami mineralnymi to już w ogóle porażka. Najlepsza wg mnie Muszynianka, nie przyciąga wzroku swoją etykietą, natomiast wody z zawartością minerałów na ok. 200 mg (Muszynianka 1800) robią furorę przy kasie...
        Najważniejszy jest skład, kluczowe składniki często są taniutkie, płaci się za jakieś dupce by konsystencja była inna itd. za twarz w reklamie, opakowanie. Co kto lubi, niektórym jest to potrzebne, lepiej się czują z marką. Ja się czuję zrobiona w balona ;p Dlatego szukam po składzie, czegoś co mi potrzebne. Jestem fanką maści z apteki, bez kolorowych opakowań, bez dziwnych nazw np maść cynkowa. - i wiadomo o co chodzi, wiadomo jak działa...
        Cynk i kwas salicylowy działają b dobrze na niedoskonałości - zawsze tak samo czy będą w maści za 3 zł czy w kolorowej, o wiele mniejszej tubce, z reklamy, za 23.
        A odnośnie past do zębów, to najważniejsze jest, jeśli się nie ma problemów, żeby je często i dokładnie myć, nitkować, płukać jamę ustną, a już konkretne środki są nieważne. Natomiast, jeśli pojawia się problem to trzeba się udać do apteki po specjalistyczne środki, wątpie by coś uniwersalnego z marketu pomogło. Płukać jamę ustną można nawet herbatką z szałwii i dziąsła będą zadowolone.
        • coralin Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 11:56
          W moim mieście woda z kranu jest zdatna do picia, więc dziwi mnie to kupowanie wód stołowych w sklepie albo "mineralnych" tylko z nazwy i to dzwiganie ich. Z dostępem do Muszynianki jest coraz lepiej, chyba dlatego, że jednak jakieś reklamy są. Ludzie składów nie czytają, dają się omotać reklamom. Sama taka byłam w latach 90. Co z tego, że czytałam sporo pism (o zdrowiu, kosmetykach) skoro większość z nich zawierała ukryte reklamy. Święcie wierzyłam, że pod droższą marką kryje się lepszy produkt. I wierzyłam, że do każdej części ciała potrzebuję innego produktu. Kpiną są żele do higieny intymnej, te kolorowe i mocno nasycone zapachem, w których kwas mlekowy jest na końcu składu czyli jakby go nie było. Odczyn mają taki sam jak żele pod prysznic.
          • quri3 Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 15:52
            Na moim osiedlu mieszkańcy korzystają z wody, która ma lepszy skład mineralny niż 95% wód sprzedawanych w sklepach. Można powiedzieć, że mam wodę mineralną w kranie smile - gdyby nie zawartość CaCo3 (węglan wapnia - główny winowajca "twardości" wody, u nas na poziomie ok. 4 mmol/dm3, gdzie dopuszczalna wartość to 5 - czyli jest "twarda" jak cholera) mógłbym robić naszą kranówą konkurencje znanym producentom wody smile
            • coralin Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 16:08
              Dla mnie to powodzenie bylejakich wód butelkowanych to fenomen bez wytłumaczenia. W pracy skazana jestem na butelkowane reklamowane i często zdarza się, że niegazowane. Kranówa jest o wiele lepsza w smaku i w jakości pewnie też. W Polsce w wielu rejonach kranówa jest bardzo w porządku, ale mamy dziwna blokadę i kupujemy nadal te butelkowane bylejakie.
              • przeciwcialo Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 16:48
                Do soków kupuję mineralne tak ok. 600-700 mg mineralizacji a do picia solo Muszynianka lub Kryniczanka.
      • coralin Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 12:04
        Są koncerny- giganty produkujące i proszki do prania i wytworne perfumy.
        Kto używał kosmetyków Chanel i Bourjois znajdzie wiele podobieństw w wielu produktach (ale nie wszystkich). Podobnie Lancome i L'Oreal. Kiedy jeszcze używałam reklamowanych produktów pamiętam taki krem winogronowy Lancome. L'Oreal miał identyczny w składzie i chyba 3 krotnie tańszy.
    • kugorki Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 12:54
      Colodent ma 500 fluoru, pozostałe pasty 1450. zdecydowanie nie tyle co colgate.
      • jamesonwhiskey Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 15:04
        > Colodent ma 500 fluoru,

z fluorem trzeba uwazac bo w niektorych miastach jest dodawany do wody
        dodoajmy do tego jeszcze jakis plym do plukania i dawka sie robi troche zbyt duza
      • martinkowa Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 09.10.11, 22:43
        kugorki napisała:

> Colodent ma 500 fluoru, pozostałe pasty 1450. zdecydowanie nie tyle co c
        > olgate.
        >
        > Mam właśnie pastę Colodent w ręku. Fluoru ma 1450.
        >
        >
        • mamaemmy Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 10.10.11, 08:39
          martinkowa napisała:

> kugorki napisała:
          >
          > > Colodent ma 500 fluoru, pozostałe pasty 1450. zdecydowanie nie tyl
          > e co c
          > > olgate.
          > >
          > > Mam właśnie pastę Colodent w ręku. Fluoru ma 1450.

też sprawdziłam swoją smile Colodentu uzywam od lat -odkąd dowiedzialam się,że tysiąc razy wazniejsza jest DOBRA szczoteczka od pasty..
          Więc paste mam Colodent za 3,5 a szczoteczkę (obecnie)ORAL B zmienianą co dwa,trzy miesiące
          > >
          > >
          • kugorki Re: Czy pasta COLODENT=pasta COLGATE?Ten sam prod 10.10.11, 10:15
            ja miałam colodent naprawdę z fluorem 500 smile))
            czyli czytać trzeba za każdym razem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka