annielika Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 08:36 Jak robie hurtowo kluski slaskie i zamrazam. Odpowiedz Link
gk102 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 08:44 Kluski śląskie, kisiel, do ciasta. Odpowiedz Link
madziulka1982 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 09:35 poproszę o przepis Odpowiedz Link
henia04 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 09:45 Ja robię budynie, zamiast kupować takie w torebce. Dużo nie zużyjesz, bo proporcja jest łyżka mąki (prawie czubata) na szklankę mleka, ale zawsze powoli schodzi. Przepis: Szklanka mleka, łyżka czubata mąki ziemniaczanej, łyżka płaska cukru , łyżeczka masła, dodatek smakowy (nie jest obowiązkowy - kropelka zapachu, łyżeczka kakao, fajny jest z odrobinką cynamonu i prażonymi jabłkami dodanymi potem do miseczki, albo syrop jakiś owocowy do polania). Mnożysz przepis w zależności od ilości jedzących. Gotujesz jak ten z torebki: mąkę rozmieszać w zimnym mleku, większość mleka zagotować z cukrem i masłem, połączyć po zagotowaniu, chwilę trzymać na ogniu, rozlać do miseczek. Odpowiedz Link
re_ni73 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 19:36 annielika napisała: > Jak robie hurtowo kluski slaskie i zamrazam. > Jesteś okropna ,narobiłaś mi smaka w wyniku czego ja wariatka ugotowałam ziemniaki,dołożyłam pół kg mąki ziem.(to tak by wszyscy wzrokowo wiedzieli jak bardzo jestem wariatką) i zrobilam kluski śląskie. Część zjedliśmy a część do zamrażalnika,będzie na zaś Odpowiedz Link
annielika Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 10.11.11, 13:52 re_ni73 bardzo sie ciesze, ze cie zainspirowalam. Ja rowniez z takich ilosci, jak nie wiekszych robie slaskie Odpowiedz Link
linn_linn Re: Na co można wykorzystać mąkę kukurydzianą 09.11.11, 09:06 Z kukurydzianej mozna robic mase kukurydziana: NIE do jedzenia. fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,127914494,129898899.html Odpowiedz Link
taba18 babka piaskowa 09.11.11, 10:34 mojewypieki.blox.pl/2011/03/Babka-piaskowa-jak-puch-bezglutenowa.html Odpowiedz Link
baba-baba Re: babka piaskowa 09.11.11, 10:52 kisiel,zagęszczanie sosu,zasypanie odparzonego dupska dziecia,trochę do klusek,można zrobic krochmal ale ja nie używam Odpowiedz Link
oteczka CIASTKA PIECZARKI 09.11.11, 12:35 U mnie robią furorę,naprawdę polecam przepis wzięłam dawno z Galerii Potraw * 1 jajko * 2 szklanki *( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej, * 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej * 150 g margaryny (u mnie "Kasia") * 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej * 4 czubate łyżki cukru pudru * kakao (*) - szklanka o pojemności 250 ml Potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka ( po wodzie mineralnej) Piekarnik nastawic na 180 stopni Wszystko robiłam w malakserze, do którego wrzuciłam margarynę z cukrem pudrem i chwilkę utarłam. Dodałam 1 jajko i znów kilka sekun ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszałam z sodą i wsypałam do masy jajeczno-margarynowej. Utrzec razem. Ciasto podzielic na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypac kakao. Końcówkę butelki maczac w kakao i delikatnie wcisnąc w kulkę z ciasta. "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut Odpowiedz Link
mordo_klejka Do... 10.11.11, 10:48 krochmalenia ubrań, ale to chyba oczywiste. Moim hitem jest używanie mąki ziemniaczanej jako pudru matującego do twarzy. Z powodzeniem używam już drugi rok z kolei, na rzecz mąki porzuciłam swój ukochany puder Guerlain. A także ostatnio odkryłam, że mąki ziemniaczanej można używać jako suchego szamponu do włosów gdy są lekko nieświeże (tylko dobrze kudły potem wyczesać). Odpowiedz Link