Dodaj do ulubionych

Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 %

22.01.12, 19:29
Witam.
Gosia wcześniak 27/28 t.c. niedotlenienie okołoporodowe, 3 sepsy gronkowcowe.
Obecnie Gosia nie widzi, nie słyszy, nie mówi, nie rozumie mowy, nie chodzi.
Cierpi na: MPD, dysplazję stawów kolanowych, padaczkę, głuchotę, ślepotę korową, upośledzenie umysłowe, wrzody żołądka, alergie pokarmowe.
Pomimo tylu chorób jest zawsze wesoła i pogodna.
Wymaga codziennej wielospecjalistycznej rehabilitacji, która jest bardzo droga.
Tu link do naszych aukcji na Allegro: allegro.pl/listing/user.php?us_id=21170000
Tu nasza strona: www.otogosia.na17.pl/
A oto Gosia : ))
https://www.otogosia.na17.pl/images/stories/dscn1867%20-%20kopia.jpg
Dziękuję mama Gosi Dorota.
Obserwuj wątek
    • kugorki Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 22.01.12, 21:05
      Pozdrawiam i trzymam kciuki za wytrwałość i cierpliwość!
      Przekazuję informację dalej smile
    • pomimo1 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 22.01.12, 21:42
      ale ładna dziewczynkasmile
    • naomi19 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 22.01.12, 22:27
      O co chodzi z tą rehabilitacją? O jakiś turnus rehabilitacyjny? (bo normalnie można korzystać z rehabilitacji na fundusz).
    • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 22.01.12, 23:22
      A korzystałaś kiedyś z rehabilitacji na fundusz?
      Nie da się-dostaniesz pakiet dwie rehabilitację 30 minut na tydzień. To śmiech na sali, ale takie jest życie. Moja córka potrzebuję: logopedy, fizjoterapeuty, pedagoga, terapeutę wzroku itd. itd najlepiej codziennie.
      Żaden NFZ mi tego nie zapewni, nasz system jest chory. Matki niepełnosprawnych dzieci muszą żebrać pieniądze gdzie się da aby móc leczyć dzieci.
      Ja nikogo nie zmuszam-ja tylko nieśmiało chciałam poprosić-DZIĘKUJĘ
      • olesia301 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 26.01.12, 17:17
        żeby te 2x na tydzień dali.
        Sama mam niepełnospr synka i bywało, że reh była 1 raz na 2-3 tygodnie!
        Teraz tylko prywatnie!
      • naomi19 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 26.01.12, 22:55
        szczota- jestem rehabilitantką i zawsze się dziwię tym prośbom, szczególnie 1%-wym. Ujmują one te zabiegi, które są za darmo z funduszu. I logopeda i codzienna rehabilitacja itd Nie spotkałam jeszcze osoby z MPDz, której odmówionoby rehabilitacji, niby dlaczego? Tylko trzeba dziecko codziennie dowozić do specjalistycznych ośrodków. Ale ja z górnego śląska, tu poziom świadczeń medycznych wysoki. Być może w innych województwach jest inaczej...

• tequila_sunrise78 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 13:43
          naomi19 - co kraj to obyczaj, tzn. co województwo to inaczej. Ja jestem z drugiej strony - dostarczam te usługi w różnych województwach. I np. kujawy - masakra, śląskie, mazowieckie - no problem, wszystko masz w miarę bezproblemowo.
    • em-k-a Re: a moja potrzebuje 26.01.12, 20:36
      kiszczynska napisała:
      > a moja potrzebuje:
      > szkoly najlepiej angoljezycznej, bo rokuje, a nie rehabilituje sie, żeby co?
      > wyjazdów: uwielbia polskie gory, chciałabym, byśmy jeździli częściej cala rodzi
      > na, bo to scala
      > itd...
      > dziwie, ze ze majac tak kosztowne dizecko decydoywaliscie sie jeszcze na drugie
      > no i ten okropny NFZ za nic nie chce placic!!!
      > szczota12 napisała:
      >
      > > A korzystałaś kiedyś z rehabilitacji na fundusz?
      > > Nie da się-dostaniesz pakiet dwie rehabilitację 30 minut na tydzień. To ś
      > miech
      > > na sali, ale takie jest życie. Moja córka potrzebuję: logopedy, fizjotera
      > peuty,
      > > pedagoga, terapeutę wzroku itd. itd najlepiej codziennie.

A JA SIĘ DZIWIĘ ŻE TACY LUDZIE CHODZĄ PO ZIEMI... sad
    • em-k-a Re: a moja potrzebuje 26.01.12, 20:48
      kiszczynska
      MIAŁAM NA MYŚLI CIEBIE IDIOTKO...
      jak słyszę ludzi tak wypowiadających się to życzyłabym im spędzić chociaż jeden dzień z chorym dzieckiem, może troszeczkę pokory mieliby w sobie... pamiętaj,że los jest sprawiedliwy,może się kiedyś role odwrócą, to pogadamy...
      • jamajka79 Re: a moja potrzebuje 26.01.12, 22:43
        Matko jedyna szczęka mi opadła sad Jak można być tak podlym. Tak jak mówisz em-ka jeden dzień spędzony z chorym dzieckiem może by BABA zmieniła zdanie. Moja siostra ma córkę z porażeniem mózgowym, wiem jakie są problemy z rehabilitacją.
        KISZCZYNSKA wkurzyć cię? Wyobraź sobie, że moja siostrzenica otrzymała rentę! Mam nadzieję, że żal ci dupę ściska!!!
        Wybaczcie, ale nie mogłam się opanowaćsad Cisną mi się na usta gorsze słowa, ale chyba szkoda moich nerwów.
    • green_shamrock Re: a moja potrzebuje 27.01.12, 00:13

kisszczynska napisała
      Glupia jestes i tyle. Odzywają sie takie jak ty i im podobne, czyli z chorymi,
      > powykręcanymi i ułomnymi. Psia krew na nich.
      >
      > Dziewczyna ma wszystkie choroby tego siwata. Ta terapie to chyba tylko, zeby st
      > ad nie odleciala za szybko, bo mozna na litosc brac: posadzic na wozku, zrobic
      > zdjecia powykrzywianej na 100 strony twarzy i litości wymagać, bo NFZ podle i u
      > mie dobrze ocenic sytuacje!!i jeszcze chamsko prosic o pieinadze- wstyd! Do rob
      > oty i za...lac na kalekę, a nie na forach sie reklamowac i strony zakadac! \

ależ z ciebie franca je**na. uncertain

wybaczcie nie da sie inaczejuncertain
    • jamajka79 Re: a moja potrzebuje 27.01.12, 08:47
      Wnioskuję, że jesteś za tym, aby takie dzieci nie leczyć tylko czekać jak się bardziej "powykrzywiają" i umrą tak?
      Moja córka jest zdrowa i szczerze mam nadzieję, że twoje dzieci też bo strach nawet pomyśleć...
      Moja siostra nigdy nikogo nie prosiła o pomoc, ale tylko ona wie ile to kosztuje czasu, wysiłku, pieniędzy i łez.
      A ty jesteś wredna baba i tyle!
      • momas Re: a moja potrzebuje 27.01.12, 09:02
        pewnie takie dzieci nalezy odstrzelic, wg tej osoby. Ja bym odstrzlila takich osobnikow jak ona.
        W glowie mi sie to nie miesci.Jednak podlosc ludzka nie ma granic.
        Nawet, jezeli te teksty sa prowokacja, bo az mi trudno uwierzyc w istnienie takich osobnikow...
        • sylwiam_m MODERACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.01.12, 09:40
          MODERATORKI JUŻ RAZ PROSIŁAM BAN NA IDIOTKĘ. Strasznie jest mi przykro, że na moim ulubionym forum takie chamstwo spotyka rodziców chorych dzieci. A noemi z tą rehabilitacją-moja córka potrzebowała logopedy jako 5-latka już , natychmiast.Kazali nam czekać ok.4 m-cy.Poszłam oczywiście prywatnie. Miałam pieniądze i to był TYLKO logopeda.
        • nodah Re: a moja potrzebuje 27.01.12, 10:02
          Dziewczyny kochane, TAKIE TYPY się ignoruje. Nie poświęcajmy jej więcej uwagi niż autorce i tematowi wątku.
          Szczota, bardzo Cię podziwiam i życzę dużo siły i dużo życzliwości od ludzi, którzy Cię otaczają.
          Sama urodziłam dziecko z niedotlenieniem, choć w moim przypadku doświadczyłam prawdziwego cudu, za który będę dziękować przez całe życie.
          Jestem z Tobą, chciałabym Ci pomóc i będę pamiętać. Pisz w potrzebie smile
          ps. Córeczka jest prześliczna smile))
          • maciejzi Re: a moja potrzebuje 27.01.12, 13:35
            Zignorować, to trochę mało w przypadku Kiszczyńskiej.
    • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 13:48
      Dziękuję za zainteresowanie tematem.
      Moja córka nie pchała się na świat i to nie jej wina-ani moja, że jest tak chora.
      Mam czworo zdrowych dzieci i dziękuję za to Bogu każdego dnia.
      Nie wiem jakim trzeba być bydlakiem by pisać, że takiemu dziecku nic nie potrzeba.
      Gdyby nie intensywna rehabilitacja Gosia cierpiałaby mając przykurcze i odleżyny.
      Gosia jest pogodna i radosna, stale robi postępy. Siedzi-może kiedyś będzie chodzić. Słucha i się cieszy-może kiedyś zrozumie mowę.
      Niestety u mnie nie ma rehabilitacji w większym wymiarze-jest to nie realne.
      Nikogo nie zmuszam do pomocy Gosi- prosiłam tylko o 1 % , aby nie przepadł.
      • momas Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 14:00
        Nie denerwuj sie... To co bylo napisane przez K - to bylo chamskie, podle i az slow brakuje.
        Na szczescie, takie sa jednostki, wiekszosc jest normalna. Na pewno Twoj apel znajdzie oddzwiek.
      • ofelia1982 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 17:28
        Szczoto, nie przejmuj się tą babą. Życzę Wam dużo zdrowia i dobrze, że napisałaś o tym 1%!!!
    • mazel_tov Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 15:02
      Szczota, ja tylko pytam:

W pierwszym poście piszesz "Obecnie Gosia nie widzi, nie słyszy, nie mówi, nie rozumie mowy, nie chodzi." a w ostatnim, że SŁUCHA i się cieszy. No to jak to w końcu jest?

I ostatnie, to już bardziej z ciekawości, do jakiego stopnia możesz córkę zrehabilitować?
      • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 15:44
        Gosia ma wszczepiony implant ślimakowy więc gdy ma go założonego to słyszy : ))
        Aby rozumiała co słyszy potrzebuje bardzo intensywnej terapii logopedycznej.
        Tego nie wie nikt do jakiego stopnia da się zrehabilitować Gosię.
        Gosia nie ma uszkodzeń mózgu takich aby ograniczały jej możliwości. Największym problemem to głuchota i ślepota. Człowiek uczy się przez słuch,wzrok, dotyk-gdy mu się zabierze i to i to jak się ma uczyć.
    • fiamma75 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 27.01.12, 22:03
      Twoja córeczka jest śliczna.
      życzę Ci, żeby jak najwięcej udało się jej pomóc poprzez rehabilitację.
      • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 28.01.12, 10:33
        Dziękuję : ))
        • kugorki Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 28.01.12, 11:47
          szczota, a moze 1% przeznacz na długotrwałą terapię i ciągłą rehabilitację w ciągu roku? mój mąż jest fizjo i osobiście nie lubi, jak jego pacjenci jadą na turnus-bardzo często terapia nie jest zintegrowana z dotychczasowymi ćwiczeniami, jak dotąd raz się zdarzyło, by terapeuta z turnusu chciał znać historię rehabilitacji i jej program realizowany w ciągu roku. Dla przykładu-dziewczyna z MPDz, która ma ogromne przykurcze, mąż ją rozciągnął do tego stopnia, że dziewczyna może samodzielnie wykonywać czynności w domu (robi sobie herbatę, sięga po przedmioty itp.)-to był sukces! A na turnusie terapeuta skupił się na nauce chodzenia (z bardzo słabym rokowaniem-dziewczyna ma prawie 30 lat). I dziewczyna chociaż zachwycona, to po miesiącu turnusu miała mega przykurcze rąk, znowu wymaga pomocy drugiej osoby, bo nie zrobi sobie kanapki. Oczywiście nadal nie chodzi samodzielnie, jest pionizowana, ale 10 miesięcy rehabilitacji wzięło w łeb. Oczywiście to jeden przypadek na milion, Twoja córka jest znacznie młodsza, ale weź pod uwagę moją uwagę wink
          nadal jednak trzymam kciuki za duuuuży 1% smile
          a na idiotów na forum polecam prywatne bany-ja od razu wrzuciłam kogoś-tam jako "nieprzyjaciela" i już nie widzę jej postów i jest mi z tym bardzo dobrze wink
          POZDRAWIAM!
          • ella_nl Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 29.01.12, 11:55
            kugorki napisała:

> szczota, a moze 1% przeznacz na długotrwałą terapię i ciągłą rehabilitację w ci
            > ągu roku? mój mąż jest fizjo i osobiście nie lubi, jak jego pacjenci jadą na tu
            > rnus-bardzo często terapia nie jest zintegrowana z dotychczasowymi ćwiczeniami,
            > jak dotąd raz się zdarzyło, by terapeuta z turnusu chciał znać historię rehabi
            > litacji i jej program realizowany w ciągu roku. Dla przykładu-dziewczyna z MPDz
            > , która ma ogromne przykurcze, mąż ją rozciągnął do tego stopnia, że dziewczyna
            > może samodzielnie wykonywać czynności w domu (robi sobie herbatę, sięga po prz
            > edmioty itp.)-to był sukces! A na turnusie terapeuta skupił się na nauce chodze
            > nia (z bardzo słabym rokowaniem-dziewczyna ma prawie 30 lat). I dziewczyna choc
            > iaż zachwycona, to po miesiącu turnusu miała mega przykurcze rąk, znowu wymaga
            > pomocy drugiej osoby, bo nie zrobi sobie kanapki. Oczywiście nadal nie chodzi s
            > amodzielnie, jest pionizowana, ale 10 miesięcy rehabilitacji wzięło w łeb.

Ja się z Tobą Kugorki zgadzam. Rehabilitanci mojej córki też uważają, że czasami turnusy mogą zrobić więcej złego niż dobrego. Często ich praca (praktycznie wieloletnia) idzie na marne tak jak Ty to opisujesz.

Szczota - życzę jak najwięcej 1 % dla córci. Oczywiście na mój % możesz liczyć.
    • salamandra71 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 28.01.12, 17:11
      Podciągam temat smile Szczota super że podpowiedziałaś o 1 % smilePozdrawiam i trzymam kciuki na DUŻY 1 %.
    • green_shamrock Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 29.01.12, 23:25
      mała jest śliczna ,trzymam kciuki za % , oby jak najwiecej ,niestety ja sie nie rozliczam wiec sie nie dorzucę ,ale ślę mnóstwo ciepłych myśli i kciuczę za jak najlepsze postepy w rehabilitacji,
      • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 01.02.12, 08:02
        Dziękuję.
    • ablims Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 01.02.12, 09:00
      Mój 1% z ogromną radością przekazuje Tobie.
      • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 01.02.12, 15:49
        Dziękuję : )
    • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 19.02.12, 16:49
      Chciałam Wam wszystkim kupującym na aukcjach na rzecz Gosi podziękować : ))
      Dzięki Wam udało się uzbierać na pół turnusu rehabilitacyjnego i to w tak krótkim czasie- bardzo, bardzo Wam dziękuję : ))
      • gonia333 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 20.02.12, 08:41
        Ja też przekażę tylko dostanę rozliczenie od pracodawcy smile
        • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 20.02.12, 22:49
          Dziękuję : )
    • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 05.02.13, 20:08
      Kochani,

Minął rok od mojej prośby-dziękuję wszystkim za przekazanie 1 % i pomoc.
      Przez ten rok dzięki tak wspaniałym ludziom jak Wy Gosia poczyniła olbrzymie postępy-nauczyła się stać i uczy się kroczyć : )
      Oczywiście i w tym roku chciałam Was prosić o przekazanie 1 % z podatku dochodowego dla mojej córeczki-DZIĘKUJĘ!!!

W rozliczeniu rocznym, w rubryce „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP)” wpisz numer KRS Fundacji :
      Fundacja Dzieciom
      „Zdążyć z Pomocą”
      KRS: 0000037904
      a w polu "Informacje uzupełniające-cel szczegółowy 1 % "
      5702Burzyńska Małgorzata

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    • guderianka Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 06.02.13, 07:48
      szczota, możesz też napisać tutaj

forum.gazeta.pl/forum/f,219,Przekaz_swoj_1_.html
      • szczota12 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 06.02.13, 09:03
        Dziękuję, napiszę : )
        • majaaleksandra Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 17.02.13, 09:19
          Gratuluję siły,odwagi i wytrwałości.
          Też mam w domu elfa I wielokrotnie słyszałam że powinnam go na mydło oddać żeby jakis pożytek dla zdrowego społeczeństwa był.
          Mimo że Tymek nie jest w połowie tak schorowany jak Twoje słoneczko.
          Robię co moge i wlasnie mamy pierwszy sezon z 1%.
          Ale chetnie czytam o doświadczeniach innych rodziców,szukając wskazówek typu "co dalej?"
    • taba18 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 17.02.13, 10:57
      Śliczna dziewczynka! Wspaniale, że robi postępy. Pozdrawiam Cię serdecznie Dzielna Mamo!
    • ofelia1982 Re: Też oszczędzam i nieśmiało proszę o 1 % 17.02.13, 14:25
      podciągam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka