Dodaj do ulubionych

zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach

25.02.12, 22:20
Mam w domu jeszcze ok. 20-25 tabletek do zmywarki, ale będąc dziś w Biedronce widziałam tabletki Glossima 100 szt. za 25 zł. Mimo że cena atrakcyjna nie kupiłam bo przecież jeszcze mam w domu tyle że na miesiąc wystarczy, a jak się skończą to liczę że na jakąś okazję trafię Generalnie staram się nie kupować na zapas, ale tak siedzę i myślę, czy jednak nie pojechać i jednak nie kupić tych tabletek. A jak jest u Was? Kupujecie na zapas jak coś jest w atrakcyjnej cenie mimo że macie jeszcze sporo określonego produktu w domu? Czy przeciwnie kupujecie tyle ile akurat potrzeba i dopiero jak się skończy to kupujecie kolejne opakowanie? Dodam że chodzi mi szczególnie o chemię, środki czystości, itp.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 25.02.12, 22:38
      Znaczenie taniej wyjdzie ci kupienie proszku,np, w tesco Poppy, 3 kg., to około 17 zł. - starcza na ok. 5-6 miesięcy.
      • johana75 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 25.02.12, 23:18
        dokładnie proszek tańszy w Rossmanie jest Domol tez dobry, za 18 zł.

Ja chemię zawsze mam w zapasie, szczególnie żele i proszki do prania. Naczynia myje w proszku
        z Aldi lub Lidl (De.) wystarcza na ok 5 miesięcy.koszt to 14 zł.
        Dzięki temu nie muszę lecieć na gwałt i kupować drogiego proszku, zawsze mam 1 opakowanie w zapasie, dzięki temu mam czas aby upolować następną promocję.
      • marysia460 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 13:01
        marzeka1 napisała:

> Znaczenie taniej wyjdzie ci kupienie proszku,np, w tesco Poppy, 3 kg., to około
        > 17 zł. - starcza na ok. 5-6 miesięcy.

Czy ten proszek jest naprawdę dobry ? Nie robią się zacieki na szkle ? A co z płynem nabłyszczającym, stosujesz do tego proszku, a sól ? ?
        Ja kupuje tabletki już ze wszystkim, proszek+płyn+sól , wszystko w jednej tabletce smile
        • marzeka1 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 13:34
          Dobry, używam już chyba 3 - 3kg opakowanie; wcześniej kupowałam proszek Calgonit, kosztował za 3 kg. chyba 28 zł.- a ponieważ nie widzę różnicy, nie widzę też sensu przepłacać.
          Sól i nabłyszczacz kupuję osobno.
    • nezu-chan Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 11:26
      Ja staram się nie przesadzać, ale jeśli widzę promocję rzeczy nie psujących się to raczej kupuję na zapas. Mam takiego pecha, że kiedy coś mi się skończy to promocji pewnie nie będzie. Oczywiście nie składuję jakiś drastycznych ilości, jeśli mam jedno rozpoczęte pudełko i drugie czekające to już kolejnego nie kupię. No chyba że promocja musiałaby być jakaś niesamowita. No i rozważam zawsze gabaryty, jeśli wielka torba proszku do prania zajmie mi pół łazienki to odpuszczam, jeśli pudełko tabletek do zmywarki poczeka nie zawadzając pod zlewem to czemu by nie.
    • kooreczka Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 11:50
      Jak się nie zepsuje to nie widzę powodu, żeby zapasu nie zrobić. Lepiej mieć w szafce niż potem biegać specjalnie za promocją i w końcu przepłacić. Mam w domu zapas mydeł, proszków, mocnego papieru laboratoryjnego, jak mi potrzebny to po prostu wyciągam.

Podobnie z jedzeniem- dużo mrożę, jak już zamrażarka chodzi, mam dość dużo kaszy, dobrego makaronu, suszonych pomidorów, nie mówiąc o zapakowanych w lecie wekach.
    • roseanne Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 17:23
      zalezy co - plyn do prania kupuje na przecenie, 2-3 opakowania, czesto za cene dwoch mam trzecie za darmo. ani sie to psuje, ani jesc nie wola a i tak bedzie wykorzystane a konkretna marka dosc droga ( antyalergiczny)

z tabletkami do zmywarki kupuje jak mam zapas na tydzien smile, wlasnie kupilam zestaw 60 w cenie 30

produkty "damskie" kupuje na wyprzedarzach , czesto 1/3 ceny normalnej a na 2 osoby wychodzi tego sporo
      • johana75 roseanne 26.02.12, 19:46
        > produkty "damskie" kupuje na wyprzedarzach , czesto 1/3 ceny normalnej a na 2 o
        > soby wychodzi tego sporo
        Kup sobie kubeczek menstruacyjny, wydatek to ok 70 zł. na 10 lat i gwarantuje ci bedziesz tak zadowolona że do podpasek nie wrócisz!
        Ja sama mam go od 3 @ i nie wiem jak mogłam bez niego żyć. Kupiłam go nie za oszczędności (choć to tez się liczy) ale dla wygody! Z nim zapominam że mam @ czasamibig_grinDD
        • roseanne Re: roseanne 26.02.12, 23:24
          w swoich aptekach nie widzialam, poza tym jakos taki pomyl wydaje mi sie malo higieniczny

Montreal
          • johana75 Re: roseanne 27.02.12, 09:53
            A tampony to są sterylne? Nie wspominając o innych "rzeczach" które się tam wkłada ;P
            Dla mnie jest super komfortowy, opróżniam go co 12 h. niesamowity komfort!
            Nie namawiam...tylko informuje że jest taka możliwość...
            • aurinko5 Re: roseanne 28.02.12, 12:47
              johana75 napisała:

> A tampony to są sterylne? Nie wspominając o innych "rzeczach" które się tam wkł
              > ada ;P
              > Dla mnie jest super komfortowy, opróżniam go co 12 h. niesamowity komfort!
              > Nie namawiam...tylko informuje że jest taka możliwość...

Wylewasz co 12 h ? Przez 12 h mając okres nie masz ochoty podmyć sie? Krew w pojemniku, w cieplych warunkach
              • johana75 Re: roseanne 18.04.12, 13:33
                > Wylewasz co 12 h ? Przez 12 h mając okres nie masz ochoty podmyć sie? Krew w po
                > jemniku, w cieplych warunkach
        • matysia_k Johana- napsiałam do ciebie, ale nie przyjmujesz 28.02.12, 13:11

• brzdac22 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 18:37
      Cena ceną, ja do tej pory używałam tylko tabletek i przy tabletkach chciałabym pozostać... używałam zawsze Calgonit alles-in-one... czy te Glossima nadają się, żeby zastąpić dotychczas używane?
    • salamandra71 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 18:44
      w wątku o biedronce z tego tygodnia dziewczyny pisza że te tabletki nie są wiele warte, ja kupiłam w Auchan tabletki 80 tabl. somat za 24,80 + nabłyszczacz za 5 zł ( 0,5 l)robię zapasy szczególnie jak są jakieś fajne promocje
    • kufferrek Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 19:29
      Tak jak pisałam - robię od zawsze zapasy. Ja nie będę spokojna, gdy mi się coś kończy a ja nie mam w domu następnego opakowania. To chyba jeszcze z czasów biedy, kiedy byłam młoda. Oczywiście zapasy robię po promocyjnych cenach, nie robię zapasów po to by je mieć. Jak jest okazja to przeliczam, czy mi się opłaca.
      Np, kiedyś w Biegronce kupiłam 2 płyny do płukania E za cenę 18 zł. Teraz otworzyłam drugą butelkę, i jak mi w oko wpadnie promocja - kupię następne.
    • izzunia Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 26.02.12, 20:21
      teraz mam gdzie trzymać zapasy, więc jak coś, co zwykle kupuje, widzę w dobrej cenie, to nie zastanawiam się tylko kupuję, oczywiście bez przegięć, ale ostatnio np. 200 tabletek do zmywarki - na kilka miesięcy powinno wystarczyć. Założenia przy zakupach tego typu sątakie:
      1. jeśli zwykle kupuję dany towar
      2. nie mam ogromnego zapasu w domu
      3. nie psuje się
      4.jest bardzo dobra cena
      • pulcino3 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 27.02.12, 09:48
        stanowczo odraczam tabletki glosscośtam z biedronki, - badziew naczynia niedoprane szary osad, wywaliłam prawie całe opakowanie szkoda kasy.
        • mai-ra3 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 28.02.12, 14:05
          Kurcze, a dla mnie te tabletki to rewelacja! wreszcie mam idealnie domyte naczynia, moim zdaniem sa lepsze od Calgonitów i Somatów razem wziętych. No ale jak widać co komu pasuje, akurat u mnie sprawdziły się super, myślę nad kupnem drugiego opakowania, ale ta promocja chyba do dzisiaj, więc mogę nie zdążyć.
          • wiatro-dmorza Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 28.02.12, 14:14
            U mnie też się sprawdziły, używam już od roku.
    • m.b.g Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 27.02.12, 22:44
      W garażu mam ponad 1000 pieluch pampers, promocja byłatongue_out
    • kinga_owca Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 28.02.12, 09:27
      Tak, jesli spełnione są trzy warunki - cena jest naprawdę atrakcyjna, rzecz jest mi znana i sprawdzona (czyli często jej używam) i ma długi termin przydatnosci
      tym sposobem mam zachomikowane na przykład kostki do zmywarki - kilka kartonów wink
      w podobny sposob kupuję tez inną chemię i kosmetyki (np. teraz w rossmanie jest promocja na "moją" farbę do włosów, więc kupiłam 2 opakowania, powinno wystarczyc do kolejnej promocji)
    • ablims Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 28.02.12, 10:31
      Kupuje, ale tylko sprawdzone rzeczy smile
      Właśnie szukam na Nescafe all 200g(ta z 4 pełnymi kwadracikami)- cena w granicach 19-22 zł lub mała 100g w granicach 9-11 zł, bo zapas mi się konczysad
      Jakby ktoś widział to dajcie znać
      • mai-ra3 Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 28.02.12, 14:08
        Jutro jest jakas kawa (niestety, nie podam jaka, bo tylko w przelocie widziałam gazetkę i nie pamiętam) w Carrefour 100 gram za 12,99 plus druga za grosz, czyli wychodzi 13 zł za 200 gram.
        • niusowo Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 02.03.12, 22:51
          nescafe senzacione creme, napatrzylam sie dzis na plakat z reklamą, stojąc w korkuwink
    • egolit Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 18.04.12, 12:36
      Najwięcej oszczędzamy kupując nie wtedy gdy potrzeba tylko wtedy gdy cena jest atrakcyjna. Idealnie jak te 2 rzeczy się zbiegną (rzadkość smile Oczywiście z umiarem. Tak mi się wydaje smile
      • linn_linn Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 18.04.12, 13:23
        Nie mozna sie zagapic. Trzeba miec promocje na oku wtedy, gdyz zapasy sie koncza. Nie wtedy, gdy sie Skoncza.
    • lilyrush Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 18.04.12, 13:56
      promocja mojej farby jest w rossmanie mniej więcej co pol roku, wiec wtedy kupuje 5-6 opakowań i starcza mi do następnej. promocja jest taka, ze wychodzi mi 6 sztuk w cenie normalnych 5
      kryterium zapasów jest kwestia miejsca do trzymania ich....
    • akacjax Re: zakupy na zapas...pytanie i aktualności 18.04.12, 17:55
      Mam pytanie do kooreczka
      Co to jest mocny papier laboratoryjny?

A aktualności? W leclercu jest teraz nescafe classic 200g po 15,99 (ale autorka postu pisała o jakiś czterech pełnych kwadracikach...o jaką kawę chodziło?)

Robię zapasy, zastanawiam się nawet jaka ilość byłaby sensowna w świetle galopującej inflacji. Ale to trudne do oceny. Bo teraz widuję chemię tańszą niż rok, czy dwa lata temu.
      (mam na myśli konkretne rzeczy przeze mnie kupowane, raczej mało na chemii eksperymentuję). Mam mało miejsca, więc nie kupię proszku, płynu do płukania, past, płynów do mycia naczyń, żeli pod prysznic, mydła w płynie itp. na rok. Ale zawsze choć jedno opakowanie jest w zapasie, gdy go wyciągam, zaczynam rozglądać się po promocjach.

Ale chciałabym iść raz na zakupy i potem z rok nie myśleć o tego rodzaju zakupach.

Ale czy wiecie, że posiadanie zbyt dużej ilości danej rzeczy bywa złem? Jeżeli masz 20 kompletów pościeli( w tym 10 nie używanych), 50 ręczników..itp-przykład dla zobrazowania o co mi chodzi...odcinasz się od możliwości korzystania(czyli najpierw zakupu) rzeczy z obecnych nowszych technologi, w aktualnych trendach. I to ponoć może źle wpływać na samoocenę. Ciekawe, czy tak jest, czy marketing to wymyśliłwink

• kooreczka Re: zakupy na zapas...pytanie i aktualności 18.04.12, 20:14
        Wiesz, że nie wiedziałam jak to się nazywa? Na nazwę nie patrzyłam, a etykietkę z ostatniego zdarłam jakiś czas temu.
        Chodzi o czyściwo przemysłowe, moje nazywa się Tork model chyba universal. Biały, pojedynczy walec bez żadnych liniismile Wydaje się drogi, ale można go płukać i wcale się nie rwie, więc do sprzątania starcza mały kawałek, tak, że opłaca się bardziej niż ręczniczki.
        • akacjax Re: zakupy na zapas...pytanie i aktualności 18.04.12, 20:46
          jakiś link?
          w laboratoriach raczej nie znanewink jeżeli do wielokrotnego użytku
          • kooreczka Re: zakupy na zapas...pytanie i aktualności 18.04.12, 21:05
            No, musze powiedzieć, że powinni przestać stosować bo ja swoje płukam kilka razybig_grin
            Wpisz "czyściwo Tork" wyskocza różne sklepy
            • alfa36 Re: zakupy na zapas...pytanie i aktualności 19.04.12, 11:01
              Robię takie zakupy. Lubię po prostu miec, a jak przy okazji jest taniej, to tym lepiej.
    • ko.phi.phi Re: zakupy na zapas w atrakcyjnych cenach 19.04.12, 16:22
      Od zawsze robiłam zapasy, zwłaszcza przetworów, kosmetyków i chemii (choć tej używam naprawdę niewiele). Jeżeli na promocji jest sprawdzony przeze mnie produkt, który i tak kupię za jakiś czas, naprawdę nie widzę powodu, dla którego miałabym odkładać jego zakup i nie rozumiem rad, by kupować coś dopiero, gdy poprzednie się (s)kończy. Inna sprawa, że nigdy nie kupuję takich ilości, bym nie mogła tego zużyć przed datą ważności i żebym nie miała tego gdzie trzymać smile A potem mam święty spokój i nie muszę gnać do sklepu, bo chciałąbym puścić 3 pralki, a nie zauważyłam, że proszku wystarczy na 2... Plus jest jeszcze taki, że mam ulubione produkty, które kupuję w różnych miejscach, więc mogę takie zakupy zrobić przy okazji i mieć w zapasie, niż zadowalać się czymś, co akurat mozna kupić w najbliżyszm markecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka