mierzejka
26.04.12, 23:20
witam, czytam to forum od dawna, zainspirowało mnie do wielu rzeczy pożytecznych. Może i w tym temacie ktos coś podpowie? otóż moja rodzina 2+2 bardzo lubi jeść ryby, jadamy je 2-3 razy w tygodniu, najczęściej łosoś ( Biedronka, Lidl), filet za 35 zł /kg. jak tylko się da, kupuję całego łososia 2-3 kg, porcjuję i zamrażam, , z ogona, łba i płetw jest zupa rybna, reszta filet lub dzwonka, wtedy wychodzi około 20 zł za kg ryby, ale takie ceny tylko w promocjach w okolicach świąt. Przez resztę roku trzeba płacic za gotowe filety. Kupuje tez inne świeze ryby, np wczoraj barramundi 34 zł/kg- biedronka, albo pstrąg po 20 zł/kg, ale to wciąż sa ceny znacznie przekraczające ceny mięsa, może z tym pstragiem juz bliżej. I to porównanie cenowe na niekorzyść ryb bardzo mnie boli. Czy znacie jakąś możliwość kupowania taniej np takiego łososia? albo innej wartościowej ryby pełnomorskiej? chodzi mi o omega 3, więc byłyby to ryby z tej listy:
www.nutropharma.pl/artykuly-specjalistow/ryba-rybie-nierowna.html
"Najbardziej zasobne w te związki jest mięso sardynek (3700 mg omega-3 w 100 g mięsa) i makreli (2500 mg/100 g); mniej ich w mięsie śledzi (1600 mg/100 g), łososi (1200 mg/100 g) i tuńczyków (1000 mg/100 g). Najskromniej na tym tle wypada mięso pstrąga (600 mg) i dorsza (tylko 300 mg). "
Niby mrożone są tańsze, ale jak odejmie się glazurę i jej koszt, to cena wcale nie odbiega od podanych. Może ktoś przemyślał już ten temat i znalazł jakieś rozwiązanie?