Dodaj do ulubionych

uprościć swoje finanse

02.05.12, 11:45
Hej
Pod wrażeniem "Sztuki prostoty" i wraz z nadejsciem wiosny, po porzadkach wiosennych w szafach wziełam się za kwestie finansowe.
Chciałabym tak uprościć kwestie rachunków, kart itp, zeby miec nad tym maksymalna kontrolę (a mam konta zalozone hen kiedys, do ktorych teraz nie pamietam nawet haseł...)
Załozylam zeszycik do kontroli budzetu, z załączaną kopertą na paragony zbierane co dnia z portfela i torebki.
Usuwam dwa nieuzywane subkonta do rachunku podstawowego. Waham się nad usunieciem rachunku z kartą platnicza w innym banku (0 zł salda od miesiecy).
I nie wiem, czy nie idę w tym za daleko.
Zostać z jednym RORem i rachunkiem oszczędnosciowym, jedną kartą platniczą i niczym wiecej? Na pewno byłoby to duzą wygodą, ale co jesli bede chciala rozdzielic oszczednosci na rózne cele? Macie w domu odrębne zapasy gotówki?
Jak to rozwiązujecie?

Obserwuj wątek
    • zuzanna56 Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 12:12
      Ostatnio właśnie myślałam, aby usunąć jedno z dwóch kont oszczędnościowych, tylko chyba muszę iść z tym do banku, a zupełnie jest mi nie po drodze.Jak dla mnie jedno konto oszczędnościowe wystarczy jednak.Rachunków nie zbieram, nic nie zapisuję.
    • chce.oszczedzac Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 12:30
      Obie "Sztuki" czekają u mnie na półce, kupiłam ale nie przeczytalam, teraz mam limit na zakupy nowych pozycji więc pewnie przeczytam. Na razie jestem pod wrażeniem bloga L.Babauty, minimalizm itp.

Przede mna likwidacja konta (tak naprawdę to kilku kont, subkont) w jednym banku, nie bardzo jednak wiem dokąd przenieść całe oszczędności tak, aby były ulokowane na ładny %, nie chce tez spaść z deszczu pod rynnę.
      W tym banku mam też kartę kredytową z 3% zwrotem wydatków od wszystkich transakcji i tej karty mi trochę "szkoda". Choć może brak KK by mi utrudnił zakupy w necie (wtedy kupowałabym płacąc karta męża a kiedy daaawno temu tak było to się 5 razy zastanowiłam, czy na pewno to kupować bo on co prawda nigdy mi nie zabraniał, jednak jak sprawdzał sobie wyciąg to pytał, co to za zakupy...) a zakupy netowe to chyba kolejna rzecz w naszych (moich) finansach do uporządkowania.

No wizja JEDNEGO konta, jednego miejsca gdzie wchodzę sprawdzać saldo, jest kusząca, ułatwia to chyba ogranięcie finansów.
      • verdana Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 12:56
        Stara zasada "nie trzymania wszystkiego w jednym koszyku" wydaje mi się rozsądniejsza od maksymalnego uproszczenia finansów. Dla mnie minimum - przy jakiś tam oszczędnościach - to dwa banki, dwa konta. Choćby dlatego, ze jeśli zgubię kartę do jednego, co mi się już raz zdarzyło, to nie jestem odcięta od pieniędzy przez dwa tygodnie. Jezeli jest awaria itd - tak samo.
        • leigh7 Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 19:25
          Jest to na pewno wyjściem awaryjnym, ale myślałam, że na takie sytuacje można mieć zawsze w domu ratunkowy plik w słoiku po kawie wink - 2 tygodnie to nie miesiąc, a bez karty płatniczej nadal można robić przelewy internetowe.
          Co do nie trzymania wszystkich jaj w jednym koszyku - w moim rozumieniu ma to większe zastosowanie do oszczędności i lokat - są jakieś limity wypłat pieniężnych w razie katastrofy (np., strzelam, z 20.000 dostanie się od ręki tylko 5.000), w związku z czym lepiej mieć n depozytów w różnych bankach niż 1 większy.
          • verdana Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 19:34
            Ja zgubiłam na wakacjachsmile
            Nie pamiętam, jakie są sumy gwarantowane, ale na pewno większe niż 20 tys - chyba ok. 100 w jednym banku.
            • leigh7 Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 10:46
              Fakt, gwarantowane są dużo większe sumy, sprawdziłam.

• tiszantul Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 11:25
                > Fakt, gwarantowane są dużo większe sumy, sprawdziłam.

Oficjalnie jest gwarantowana równowartość 100 tys. euro. Zupełnie inna rzecz to możliwości płatnicze gwarantującego, czyli Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Wywiązać się to oni mogą w przypadku bankructwa Banku Spółdzielczego w Siedlcach.
                • verdana Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 15:40
                  Nie, nie wywiążą się zapewne w wypadku, gdy runie na raz kilka wielkich banków. W wypadku jednego banku zawsze staje się na głowie, aby wypłacić wkłady, lezy to w interesie absolutnie całego systemu bankowego. Jeśli sie tego nie zrobi, następuje natychmiastowa reakcja łańcuchowa - wycofywanie wkładów i upadki kolejnych banków. Tak że wszystkim bankom oplaca się wtedy nawet zrzucić na na zapewnienie klientom zwroty pieniędzy.
                  • akjawah Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 22:53
                    verdana napisała:

> Tak że wszystkim bankom oplaca się wtedy nawet zrzucić na na zapewnienie klientom zwroty pieniędzy.

Mniej więcej właśnie tak to się odbywa. Spotkanie szefa banku centralnego, szefa nadzoru finansowego, ministra finansów. Na te spotkanie zaprasza się prezesów kilku największych banków w kraju. Po czym pada pytanie "kto z Panów prezesów bierze trupa do swojej szafy" i ile za to chcecie?
            • akacjax Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 11:19
              Ja na ew utraty kary jestem zabezpieczona tak, że mogę wykonać przelew (nawet bez potwierdzania) na rachunek bliskiej mi osoby.
    • marzeka1 Re: uprościć swoje finanse 02.05.12, 15:16
      O, widzę, że na kimś także ta książka zrobiła wrażenie?? Przeczytałam niedawno; książka bardzo mi się spodobała, wiele rad wykorzystałam w praktyce.
    • akacjax Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 11:15
      > Chciałabym tak uprościć kwestie rachunków, kart itp, zeby miec nad tym maksymal
      > na kontrolę (a mam konta zalozone hen kiedys, do ktorych teraz nie pamietam naw
      > et haseł...)
      Takie nieużywane, niepłatne...nie mają wg mnie wpływu na finanse.

Waham się nad usunieci
      > em rachunku z kartą platnicza w innym banku (0 zł salda od miesiecy).
      A to zupełnie bez opłat, przy takim saldzie? Jaki to bank?

> Zostać z jednym RORem i rachunkiem oszczędnosciowym, jedną kartą platniczą i ni
      > czym wiecej? Na pewno byłoby to duzą wygodą, ale co jesli bede chciala rozdziel
      > ic oszczednosci na rózne cele?
      Myślę, że można, o ile jesteś na tyle konsekwentna, że cele podzielisz sobie na kartce lub w arkuszu kalkulacyjnymsmile
      Z jednej strony są takie banki, że można z konta oszczędnościowego wypłacać więcej niż raz bez dodatkowych kosztów. Z drugiej trzeba dobrze ocenić swoje potrzeby.
    • salamandra71 Re: uprościć swoje finanse 03.05.12, 16:35
      Ja czekam na książkę Sztuka prostoty na razie kończę miesiąc kwiecień na ostrym minusiesad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka