Dodaj do ulubionych

Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic.

13.01.13, 23:43
Mam na oku mieszkanie w kamienicy 86 m2 na II piętrze. Kamienica nieocieplona rok budowy ok 1930. Strych nad mieszkaniem i klatka schodowa sa nieogrzewane. Okna i drzwi na klatce sa nowe. W mieszkaniu wszystkie okna i drzwi na klatke sa nowe (plastiki). W tej chwili jest tam ogrzewanie elektryczne na piece akumulacyjne. Są 3 pokoje w jednym pokoju brakuje pieca. W kuchni i łazience jest ogrzewanie podłogowe elektryczne, do tego jest bojler 80l. w łazience na prąd (prysznic). Mieszkanie jest narożne (3 pokoje z jednej strony mieszkania, a po drugiej kuchnia z łazienką. Po bokach są sąsiedzi. W budynku jest gaz, ale nie wiem czy możliwe jest zamontowanie ogrzewania gazowego (muszę dopytać).
W środkowym pokoju (salonie) chciałabym podłączyć kozę z szamotem (kupiłam do 1 mieszkania, ale nie było możliwości podłączenia), chciałam nia dogrzewać...powiedzmy wieczorami wink

Rozważane możliwości:
1. Pozostawienie ogrzewania tak jak jest i dokupienie pieca akumulacyjnego do najmniejszego pokoju ok 20 m2.
Przetestowanie ogrzewania przez 1 sezon grzewczy, a potem ewentualnie zmiana na gazowe?
Zakup płyty indukcyjnej do kuchni. Rezygnacja całkowita z gazu w mieszkaniu?

2. Zmiana ogrzewania na gazowe. Zakup płyty gazowej do kuchni. Instalacja ogrzewania podłogowego w łazience( i ewentualnie kuchni ?) zasilanego z pieca gazowego. Dodatkowo koza do dogrzewania w salonie. Ciepla woda ogrzewana tez gazem.

Może ktos ma piece akumulacyjne w mieszkaniu i wypowie sie na temat kosztów?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 07:57
      inwestycja w gaz bedzie duża - piec , siec co, robota. Co najmniej 20 tys w taniej opcji
      ale da Ci to komfort mieszkania + rachunki ZAWSZE nizsze niż przy prądzie nawet w II taryfie

Zakup pieca akumulacyjnego to 10 x mniejsza kwota

kwestia czy robisz dla siebie i na jak długo. Pamietaj że gaz jest jedynym nosnikiem energii który długofalowo może kosztować coraz mniej

To zimne mieszkanie i zakładam że na termomodernizacje nie liczysz. Komfort to nie 30-50 W/m kw ale co najmniej 150-200 czyli potrzebujesz pieca 86 m kw x 150-200 W = min 15 kW.
      Ja bym wziął 18 kW jesli rejon nie jest zbyt mroźny. Prosty jednofunkcyjny. Z wyprowadzeniem na terme. Ale za to termostat przy grzejniku w każdym pomieszczeniu.

Uwaga - dom z 1930 roku miał wentylację grawitacyjną opartą na powietrzu dochodzącym przez nieszczelną stolarkę. Jak okna zmieniłaś na plastiki to albo koniecznie osobne higrosterowane nawiewniki albo od razu powycinane uszczelki w oknach (barbarzyństwo ale skuteczne) inaczej może sie pojawić klopot z wilgocią i potem grzybem. To bardzzo ważne.
      Nie wierz w oddychalność scian smile takie coś nie istnieje.
      • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 09:31
        Za dwa dni moge Ci podac, ile kosztuje (calkowity koszt, od podstaw) kupno i montaz instalacji gazowej.... Tyle ze, to dom i kaloryferów więcej..

Koza jest bardzo skuteczna, u mnie ogrzewa 63 m kw (no, o 7 mniej, bo łazienka ma ogrzewanie podlogowe elektryczne).Zwykła zeliwna koza - jotul.
        Warunek - masz gdzie skladowac drewno. Kupuj je w okolicach maja - jest tansze. Im blizej sezonu grzewczego - tym drozsze.
        Koza w salonie, przy otwartych drzwiach dogrzeje reszte pomieszczen.
        Ogrzewanie elektryczne w lazience bym zostawiła - zawsze latwiej je wlączyc, by dogrzac lazienkę . jest niezalezne od ogrzewania gazowego.
        • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:09
          momas napisała:

> Za dwa dni moge Ci podac, ile kosztuje (calkowity koszt, od podstaw) kupno i mo
          > ntaz instalacji gazowej.... Tyle ze, to dom i kaloryferów więcej..

Dzięki wstepnie bez wyceny licze ze bedzie to koszt ok 20 tys.
          >
          > Koza jest bardzo skuteczna, u mnie ogrzewa 63 m kw (no, o 7 mniej, bo łazienka
          > ma ogrzewanie podlogowe elektryczne).Zwykła zeliwna koza - jotul.
          > Warunek - masz gdzie skladowac drewno. Kupuj je w okolicach maja - jest tansze.
          > Im blizej sezonu grzewczego - tym drozsze.
          > Koza w salonie, przy otwartych drzwiach dogrzeje reszte pomieszczen.
          > Ogrzewanie elektryczne w lazience bym zostawiła - zawsze latwiej je wlączyc, by
          > dogrzac lazienkę . jest niezalezne od ogrzewania gazowego.

Do składowania drewna mam 2 duze piwnice i strych nademną do własnej dyspozycji. Chyba strych byłby lepszy, bo ze strychu 3p. łatwiej jest wnieśc drewna na 2p. tylko że najpierw trzeba je tam wnieść. Do piwnicy lepiej ale to jeden poziom niżej i nie wiem czy wilgoci nie ma w piwnicy...
          • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:16
            no to cena drewna rosnie - wtarganie na 3 pietro kosztuje. Chyba, ze sama bedziesz je targac (nie polecam:/) no i raczej potrzebujesz juz pocieta w nszczapy 9znowy podnosi koszt drewna - wez to pod uwagę)
            Rozumiem, ze strop jest odpowiedni? No jednak taki metr ulozeniawu drewna troche wazy, a ty bedziesz potrzebowala ze 3 metry... No chyba, ze tylko ozdobnie.
            Jezeli masz piec w pomieszczeniu gdzie ta koza bedzie stac - przerzucilabym go do pomieszczenia bez pieca.
            Koza powinna wystarczyc.

O ile zdecydujesz sie na to mieszkanie...
            • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:23
              momas napisała:

> no to cena drewna rosnie - wtarganie na 3 pietro kosztuje. Chyba, ze sama bedzi
              > esz je targac (nie polecam:/) no i raczej potrzebujesz juz pocieta w nszczapy 9
              > znowy podnosi koszt drewna - wez to pod uwagę)
              Kupiłabym nie pocięte (ojciec ma pile spalinowa to potnie, ja pomogę porąbać , a zapłacę jakimś żulom za wniesienie ;p) no to taki plan na razie....

Myślę ze koza powinna wystarczyć, ale będę musiała co wieczór w niej palić ( nie jest mi to straszne). Pokój z kozą to pokój środkowy więc dogrzeją go te dwa po bokach....
              Mieszkanie stoi teraz juz kilka miesięcy puste a pomimo mrozu jest w nim dość ciepło....na klatce schodowej jest jeszcze cieplej pomimo braku ogrzewania...

Mieszkanie bardzo mi sie podoba....
              • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:28
                kurcze, jezeli Ci sie podoba....
                Wiesz jak to jest z dobrymi radami....
                smile, ja dawac Ci ich nie bede.

- mieszkanie nie wymaga duzego remontu, dobrze utrzymane z atrakcyjną ceną
                - okolica bezmenelowa
                - palenie Ci mnie straszne (od paru lat grzeje kozą i.... zyjesmile, choc fakt montuje centralne gazowe, ale raczej ze wzgledu na male dziecko),
                -mozesz pomieszkac w obecnych warunkach, i najwyzej potem zmienic ogrzewanie....

co jeszcze?
                jak wychodzi bilans?
                big_grin
              • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:36
                chyba, ze Twoj Tato ma duzo czasu i sily smile
                drewno- wieksze ilosci lupie sie luparką.
                Gatunki ekonomiczne do palenie (dąb, grab, buk) mają twarde drewno, trudno je porabac w szczapy (pociąc pilą na mniejsze kawalki owszem, ale potem potrzebna siekiera)
                no i pamietaj o sezonowaniu drewna.
                Moze niepotrzebnie pisze, moze o tym wiesz - ale sporo ludzi "przejezdza sie" na drewnie nie wiedząc nic o nim

(bawią mnie teksty o zlych urzednikach, ktorzy wycinają drzewa bo.... potrzebują drewna kominkowego . Wycina sie glównie chwasty drzewne typu klon jesionolistny, osika (sic!)- które do palenia hmmmm. nie za bardzo....)
                na wszelki wypadek, jezeli nie masz doswiadczeni w paleniu drewnem:
                www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=35&did=53
                • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 13:25
                  Dzieki mój ojciec jest drwalem, a z paleniem jestem od dziecka za pan brat wink
                  Łuparki raczej nie będe kupowała do tych kilku m3 rocznie, tym bardziej ze koza ma dośc małe palenisko (nie tak jak kominek) i drewno trzeba pociąć dość krótko
      • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:05
        trypel napisał:

> inwestycja w gaz bedzie duża - piec , siec co, robota. Co najmniej 20 tys w tan
        > iej opcji
        > ale da Ci to komfort mieszkania + rachunki ZAWSZE nizsze niż przy prądzie nawe
        > t w II taryfie
        >
        > Zakup pieca akumulacyjnego to 10 x mniejsza kwota

W mieszkaniu sa 2 piece akumulacyjne, musiałabym dokupic tylko jeden, no chyba że przeniosłabym piec akumulacyjny z pokoju w którym będzie koza do pokoju gdzie go nie ma.

> To zimne mieszkanie i zakładam że na termomodernizacje nie liczysz.

Tutaj moge sie nie zgodzić. W tej chwili mieszkam w kamienicy z 1927r. też na II pietrze, mieszkanie środkowe, nade mną strych nieogrzewany, klatka nieogrzewana, ale zimniejsza od tamtej kamienicy, bo mamy stare okna. Mam ogrzewanie gazowe w miedzi i za grudzień zapłaciłam 220 zł za gaz, razem z gazem do gotowania i ogrzania ciepłej wody do kąpieli.Mam w tej chwili 47 m2. temp. w dzień 20 st. w nocy 17 st. Licząc mniej więcej za gaz podwójną kwotę , bo wiecej m2 wyjdzie ok 400zł za ogrzewanie tego mieszkania gazem, ile będzie kosztowal prąd....tego nie wiem...dlatego myślałam aby rok tam pomieszkać i przekonać się jakie będą rachunki...

Komfort to
        > nie 30-50 W/m kw ale co najmniej 150-200 czyli potrzebujesz pieca 86 m kw x 150
        > -200 W = min 15 kW.
        > Ja bym wziął 18 kW jesli rejon nie jest zbyt mroźny. Prosty jednofunkcyjny. Z w
        > yprowadzeniem na terme. Ale za to termostat przy grzejniku w każdym pomieszczen
        > iu.
        Tak jak pisałam w tych dwóch opcjach, zostawiam ogrzewanie elektryczne takie jakie jest czyli piece akumulacyjne i ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience, albo robie nowe gazowe. Nowe na prąd nie wchodzi w grę...bo chyba jenak droższe, to wolę zainwestowac odrazu w gazowe...

> Uwaga - dom z 1930 roku miał wentylację grawitacyjną opartą na powietrzu dochod
        > zącym przez nieszczelną stolarkę. Jak okna zmieniłaś na plastiki to albo koniec
        > znie osobne higrosterowane nawiewniki albo od razu powycinane uszczelki w oknac
        > h (barbarzyństwo ale skuteczne) inaczej może sie pojawić klopot z wilgocią i po
        > tem grzybem. To bardzzo ważne.
        > Nie wierz w oddychalność scian smile takie coś nie istnieje.

Tutaj z wlasnego doświadczenia tez sie nie zgodze, ponieważ mam okna plastikowe w obecnym mieszkaniu i nie mam nawiewników, ani powycinanych uszczelek, woda się nie skrapla, nie szuszę prania w domu (strzych), mam nawilżacze na kaloryferach

ja tego mieszkania jeszcze nie kupiłam, bo zastanawiam się nad tym ogrzewaniem i robie tzw. "wywiad" menelowy okolicy ;p na razie wypadł dobrze , klatka czyściutka, domofon itp.
    • beverly1985 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:08
      Ja bym radzila nie pakowac sie w ogóle w mieszkanie, które nie ma CO.

Mieszkałam 16 lat w domu, w którym nie było (i nie ma) grzejników, tylko rózne cuda- w jednym pokoju piec węglowy, w innym akumulacyjny, w trzecim piec węglowy przerobiony na taki na prąd, w innym jeszcze grzejniczek elektryczny. Jest ocieplenie. Mimo tego koszt ogrzewania ogromny, zawsze zimno.

• johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:15
        beverly1985 napisała:

> Ja bym radzila nie pakowac sie w ogóle w mieszkanie, które nie ma CO.
        Ono ma ogrzewanie na piece akumulacyjne i podłogówkęw kuchni i łazience, przeciez napisałam.
        Poza tym dlaczego odradzasz mi to mieszkanie, nie wiedząc ile kosztuje (jest tanie nawet jak zrobie CO na gaz to i tak sie opłaca) Ma parkiet dębowy w całym mieszkaniu (oprócz łazienki i kuchni) wycyklinowany i polakierowany. Nowe okna, gladzie na ścianach. Remont to ewentualna wymiana Co na gaz i nowe kafelki w kuchni i łazience, ewentualnie jeszcze geberit zamiast kompaktowego WC...
        Koszt tego mieszkania to 50 tys mniej od podobnego w którym np. jest CO ale remont tez trzeba by było zrobic w podobnym zakresie lub wiekszym...
    • nastka1979 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:14
      Ja mam cały dom (150 m2) ogrzewany elektrycznie - dół podłogówka akumulacyjna, góra piece akumulacyjne, woda też grzana prądem. Do tego kominek. Średnia temperatura w domu to 21 stopni (jak nas nie ma to chłodniej, jak jesteśmy cieplej). Za prąd w zimie płacę 600-800 zł za m-c w zależności od temperatury na zewnątrz. Latem ok. 300 zł. Dom dobrze izolowany, nowo wybudowany (mieszkam od 4 lat).
      • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:17
        Po twoim wpisie nachodzi mi ochota na wypróbowanie tego ogrzewania chociaz przez rok....a potem moglabym podjąć decyzje co do wymiany CO....
        Boje sie tylko tego bałaganu podczas zakładania CO w trakcie mieszkania w tym mieszkaniu...
        • nastka1979 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:25
          Podobno zawsze gazowe z sieci wychodzi najtaniej. My mieliśmy wybór między prądem, gazem z butli, olejem, więc wybraliśmy ogrzewanie bezobsługowe - na zakończenie instalacji piecy Pan instalator ustawił nam piece wg naszych wytycznych i chodzą tak już 4 sezon. Mając gaz z sieci pewnie byśmy też się zastanawiali.
          • nastka1979 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:37
            Zapomniałam dodać, że dokupuję do tego drewno za ok. 1000 zł na sezon grzewczy.
        • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 11:39
          nie jest tak tragicznie smile
          wlasnie to przerabiam. jezeli robilabys remont typu plytki w lazience/kuchni - uglednij ew. przyszle ogrzewanie - od razu rób przelotki w scianach itp. Pozniej bedzie jak znalazl!
          • chwalipieta Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 12:13
            i pamiętaj, że jeżeli teraz zlikwidujesz gaz to w przyszłości może być problem z jego podłączeniem.
            jest to stary budynek i może być problem z wentylacja. kominiarz nie zrobi odbioru instalacji gazowej bo np. kominy są popękane i jest konieczność montażu wkładu kominowego lub dobudowania osobnego komina.

z drugiej strony samo ogrzewanie gazowe może być b. kosztowne bo stary budynek (nie ocieplony) i wysokie pomieszczenia.

• wyihdia Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 12:37
          U Ciebie powinno wyjść podobnie.
          W miejsce "dobrej izolacji" masz "zyski ciepła od sąsiadów" smile, mniejsza powierzchnia. Może się udać.

• figrut Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 14:58
      Mam mieszkanie 80m2, w tym ponad połowa pod niskimi skosami, więc mniejsza kubatura. U mnie daje radę sama koza z wymiennikiem ciepła (pod co odłączone od ogrzewania gazowego, podłączyłam dopływ wody z wymiennika). Dla mnie to najtańszy sposób ogrzewania. Dwa lata paliłam drewnem porąbanym na grube szczapy, ale się nie sprawdziło (szybko się wypala). W tym roku palę suchymi, nie rąbanymi okrąglakami i mam ciepło, a przy tym taki okrąglak pali się bardzo długo, dłużej niż węgiel. Kamienica to zwykle bardzo wysokie mieszkania, a więc ogrzewanie droższe.
      • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 15:19
        Kamienica to zwykle bardzo wysokie mieszkania, a więc ogrzewanie droż
        > sze.
        Tez tak myślałam dopóki nie zamieszkałam w kamienicy. Mam 47m2 wys. ok 3 metrów, a za gaz płace ok 220 zł na miesiąc ( w tym gotowanie i ogrzanie wody do kąpieli) To nie jest duzo...
        • figrut Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 17:36
          Mam 47m2 wys. ok 3 metrów
          > , a za gaz płace ok 220 zł na miesiąc ( w tym gotowanie i ogrzanie wody do kąpi
          > eli) To nie jest duzo...
          To jest bardzo mało. Ludzie, którzy wynajmują ode mnie dolne mieszkanie 40m2 nabili gazu od połowy października do połowy listopada za 440zł. wraz z ciepłą wodą i gotowaniem, a za kolejny miesiąc za 550zł..... Nie wiem jak oni to robią, bo mnie te rachunki wydają się gigantyczne.
          • giaros Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 19:37
            figrut napisała:

> Mam 47m2 wys. ok 3 metrów
            > > , a za gaz płace ok 220 zł na miesiąc ( w tym gotowanie i ogrzanie wody d
            > o kąpi
            > > eli) To nie jest duzo...
            > To jest bardzo mało. Ludzie, którzy wynajmują ode mnie dolne mieszkanie 40m2 na
            > bili gazu od połowy października do połowy listopada za 440zł. wraz z ciepłą wo
            > dą i gotowaniem, a za kolejny miesiąc za 550zł..... Nie wiem jak oni to robią,
            > bo mnie te rachunki wydają się gigantyczne.
            Może lubią ciepło? Ale, jak na 40m2 to rzeczywiście dużo.
            Ja mieszkam na 74m2, mieszkanie 3,2 wysokości, duuuże okna + ogrzewana służbówka nad mieszkaniem, ale część strychowa już nie i płacimy 350 zł m-c, a mamy 24-25 stopni, a nawet więcej (tak lubimy).
            Fakt mamy ogrzewanie miejskie CO, nie na gaz, licznik mamy na 4 mieszkania, wszyscy mają tak ciepło, a w piwnicach też ponad 20 stopni. .
            W kamienicy obok, znajomi się nie zdecydowali na podłączenie do miasta, mają na gaz, taki sam metraż i wysokość, płacą ok. 600 m-cznie, ale niższa temperatura o kilka stopni. Wygląda na to, że miejskie wychodzi najtaniej.
            Johana nie masz możliwości podłączyć się do sieci miejskiej? Nie wiem, jaki koszt podłączenia, u nas już było, jak kupowaliśmy mieszkanie, ale różnica jest spora, więc może warto?
          • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 15.01.13, 15:02
            > To jest bardzo mało. Ludzie, którzy wynajmują ode mnie dolne mieszkanie 40m2 na
            > bili gazu od połowy października do połowy listopada za 440zł. wraz z ciepłą wo
            > dą i gotowaniem, a za kolejny miesiąc za 550zł..... Nie wiem jak oni to robią,
            > bo mnie te rachunki wydają się gigantyczne.

Czy mieszkanie jest na parterze?
            Ja mam taki sterownik do pieca który włącza go i wyłącza przy żądanej temperaturze. Masz takie coś? Bo rachunki naprawdę wysokie... Może wietrzą mieszkanie przy włączonych kaloryferach? Ile m 3 zuzywają wody i ile osób? My mieścimy sie w 5m3, ale mnie nie ma w miesiącu ok 12 dni, a resztę jak jestem to biore przysznic 3x tyg na siłowni ;p. Wiec ogólnie mozna policzyc na 2 os te 5m3. Pralka chodzi 3x tyg i zmywarka ok 4-5x tyg.
            Zapomniałam dodac że pode mną jest meszkanie puste więc od spodu nic mnie nie grzeje....
        • giaros Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 19:52
          johana75 napisała:

> Kamienica to zwykle bardzo wysokie mieszkania, a więc ogrzewanie droż
          > > sze.
          > Tez tak myślałam dopóki nie zamieszkałam w kamienicy. Mam 47m2 wys. ok 3 metrów
          > , a za gaz płace ok 220 zł na miesiąc ( w tym gotowanie i ogrzanie wody do kąpi
          > eli) To nie jest duzo...
          To rzeczywiście niewiele. Moja koleżanka za mieszkanie o podobnym metrażu (46) płaci ok. 400 zł miesięcznie, temperatura 21 (w nocy mniej), dla niej za mało. Co prawda po podłodze 55 m2, ale pod skosami nisko, a najwyższy punkt w mieszkaniu ma 2,5 m. ale to ostatnie piętro, nad mieszkaniem ma nic, więc sporo ciepła pewnie ucieka.
    • at.at Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 16:49
      Koza w kamienicy? Powodzenia. Nam kominiarz odmówił, kozy i kominka. Chyba, że b. niska ta twoja kamienica.

Tu szczegóły
      www.zarzadca.pl/content/view/452/32/
      Nam powiedziano, że chodzi o kwasowość produktów spalania.
      • giaros Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 19:22
        at.at napisała:

> Koza w kamienicy?
        A dlaczego nie? My mamy kozę i nie było najmniejszego problemu ze zgodą.

• giaros Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 19:41
        Oj dopiero zauważyłam szczegóły. Ja mieszkam w jednopiętrowej + wysoki strych, więc te przepisy mnie nie obowiązują.
        Ale Johana pisała o 2 piętrze (chyba) + strych, więc nie powinna mieć też problemu.
        Jeżeli kominy są w porządku.
    • niemogewtouwierzyc Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 19:19
      przez 4 lata mieszkalam w kamienicy - mieszkanie poddaszowe, rogowe, po bokach strych, klatka schodowa, pod mieszkaniem puste nieogrzewane, 48m2, ale mala kubatura, bo niskie, uzywalam najpierw dwoch grzejnikow elektrycznych, pozniej trzech, bojler (nie pamietam ile litrow)
      wnioski moje sa takie:
      w pierwszym roku mieszkania, czyli jakies 5 lat temu, kiedy dziecko bylo caly dzien w domu z opiekunka, zuzylam pradu za ponad 4 tys., wiec sredniomiesiecznie bylo to ponad 300
      niestety nie moge powiedziec, ze tempertatura byla komfortowa

z czasem, mimo wzrostu cen pradu, moje rachunki spadaly - bojler wlaczalam na jakies 2-3 godziny, wczesniej byl wlaczony non stop, na ok. 40 stopni, dodalam trzeci grzejnik, ale jednoczesnie wszystkie byly wlaczone, ale na nizsza temperature - mimo wszystko komfort byl wiekszy, grzejniki byly oczywiscie wylaczane w momencie wyjscia do pracy, dzieki kubaturze mieszkanie dosc szybko sie nagrzewalo, w nocy uzywalam tylko jednego grzejnika w pokoju dziecka

w ostatnim roku mieszkania, czyli rok temu, zaplacilam za prad ok. 2,5 tys., nie pamietam juz dokladnie, ale roznica byla znaczna, miedzy pierwszym rokiem a ostatnim

dodam, ze bardzo czesto wyjezdzalam, praktycznie co drugi weekend nie bylo mnie w domu, przez caly rok, wiec 5-6 dni w miesiacu odpada calkowicie, dodatkowo mieszkanie bylo niskie, nie wiem jaka uzyskiwalam temperature, ale nie zawsze mnie zadowalala, bo jestem raczej cieplolubna, mysle, ze rzadko przekraczalam 21 stopni w ciagu dnia (koniecznosc oszczedzania brala jednak gore), a teraz w nocy mam 22 i moge powiedziec, ze to jest odpowiednia temperatura dla mnie

nie wiem, czy piece akumulacyjne dzialaja tak jak zwykle grzejniki elektryczne, ale jesli tak, to biorac pod uwage metraz mieszkania, powinnas liczyc sie z rachunkami na poziomie znacznie wyzszym niz moje i to chyba te z pierwszego roku

• johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 15.01.13, 15:15
        > nie wiem, czy piece akumulacyjne dzialaja tak jak zwykle grzejniki elektryczne,
        > ale jesli tak, to biorac pod uwage metraz mieszkania, powinnas liczyc sie z ra
        > chunkami na poziomie znacznie wyzszym niz moje i to chyba te z pierwszego roku

Piece akumulacyjne pobierają ciepło i je akumulują w tańszej taryfie a oddają je w miarę zapotrzebowania w dzień (można dokupić sterowniki do nich- nie wiem moze tam są).

Myślę że jeśli samo ogrzewanie kosztowałoby mnie 400zł na miesiąc to byłoby chyba ok? Plus prąd na inne urządzenia ok 100zł. Wtedy nie wymieniałabym ogrzewania. do tego koza zmniejszyłaby rachunki trochę...
        Ja w nocy nie lubie mieć ciepło 17 stopni to dla mnie max. w dzień lubie cieplej więc koza jak znalazł...
    • giaros Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 14.01.13, 20:25
      johana75 napisała:

> Rozważane możliwości:
      > 1. Pozostawienie ogrzewania tak jak jest i dokupienie pieca akumulacyjnego do n
      > ajmniejszego pokoju ok 20 m2.
      > Przetestowanie ogrzewania przez 1 sezon grzewczy, a potem ewentualnie zmiana na
      > gazowe?
      > Zakup płyty indukcyjnej do kuchni. Rezygnacja całkowita z gazu w mieszkaniu?

Ja bym chyba przestestowała jeden sezon tak, jak jest, ale absolutnie nie rezygnuj z gazu. Nie jest tak łatwo z powrotem dostac pozwolenie.
      Przecież, jak nie będziesz używała, albo używała tylko do gotowania to grosze zapłacisz. Ja płacę 170 zł.
      >
      > 2. Zmiana ogrzewania na gazowe. Zakup płyty gazowej do kuchni. Instalacja ogrze
      > wania podłogowego w łazience( i ewentualnie kuchni ?) zasilanego z pieca gazow
      > ego. Dodatkowo koza do dogrzewania w salonie. Ciepla woda ogrzewana tez gazem.

Koza przyda się, tak czy tak, do dogrzewania w obu opcjach ogrzewania i fajnego nastrojuwink
      My mamy z rozprowadzeniem na drugi pokój (u nas akurat bez sensu), ale jeżeli miałabyś traktować jako dogrzewanie to może warto rozważyć?
      My mamy żeliwną jotula, nieźle grzeje, szybko i długo trzyma ciepło.
      >
      P.s. cieszę się, że znalazłaś jednak mieszkanie w kamienicysmile
      >
      >
      >
      >
      • nastka1979 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 15.01.13, 08:12
        W moim mieście podłączenie gazu trwa 1 dzień. I to z pocałowaniem ręki się odbywa...
        • chwalipieta Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 15.01.13, 08:35
          nastka1979 napisała:

> W moim mieście podłączenie gazu trwa 1 dzień. I to z pocałowaniem ręki się odby
          > wa...

a załatwienie papierów ile trwa?
      • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 15.01.13, 15:41
        Chyba najlepiej będzie jednak to przetestować, no trudno pomęczę się jesli trzeba będzie z remontem CO podczas mieszkania już tam...
        Zastanawiam się cały czas jeszcze nad tym mieszkaniem...zrobiłam wywiad w ADM-ie i nie ma tam żuli (widac to po klatce też). Jest parę mankamentów np. kościół po drugiej stronie ulicy (naprzeciwko) ,balkon wychodzący na skrzyżowanie , wejście do łazienki przez kuchnię, no i to ogrzewanie. Cena jest bardzo niska, a wydaje mi się że jeszcze zjadą z niej...ok 10 -15 tys.
        Mieszkanie dopiero co sie pojawiło więc musi sie troche chyba "odstać" wtedy właściciel będzie bardziej chętny na opuszczenie ceny... więc nie bede sie śpieszyć z decyzją. Daje sobie jeszcze ok 1-2 miesięcy czasu na szukanie....ale to mi sie podoba, bo ma 3 super duze pokoje...
      • johana75 giaros 15.01.13, 22:07
        Wiesz szukałam w nowym budownictwie, ale znalazłam tylko 55 m2 za 145 tys. na takie byłoby mnie stac , bo nawet w takich za 200 tys. nic mi sie nie podoba...wiesz ten skandynawski klimat ...eh ;P Wiec jak obejrzałam ostatnio mieszkanie 56m 2 i nie zmieściłabym łozka z moimi prześlicznymi szafeczkami to co ja mam zrobić...a szafę to gdzie mam postawić....no makabra jakaś... juz lepiej jest moje 47m2 zaplanowane i jednak kamienica to jest to... żaden blok mi tego nie da...
        Jak myślisz bardzo będzie ten kościół na przeciwko przeszkadzał?
        zerknij tutaj mam tam fotki tego mieszkania, niestety tylko takie (oj te nieruchomości ;P)
        fotoforum.gazeta.pl/u/johana75.html
        Szkoda że nie ma juz oryginalnych drzwi...
    • johana75 przechodnia zniżka na prąd??? 17.01.13, 20:12
      Dzisiaj Pani z biura nieruchomości napisała mi, że zniżka jaką ten właściciel miał na prąd przechodzi na tego który kupi to mieszkanie. Nie mam mozliwości tego blizej wyjaśnic na tą chwilę, ale zdziwiło mnie to....czy ktos sie z czyms takim spotkał?
    • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 26.03.13, 22:07
      Powoli dochodze do finalizacji umowy kupna tego mieszkania.
      Wyjaśniłam sprawe "zniżki" na prąd. Nie było żadnej zniżki tylko właścicielka miała taryfę Weekendową. Powiedziała mi że za prąd płaciła do 1400 zł na 2 miesiące. Ne dodała że nie meszka tam już 4 lata (info od sąsiadów). Wiec teraz cena za ogrzewanie bedzie wieksza.
      No i mało komfortowe ogrzewanie kuchni i łazienki (podłogówka) prądem na II taryfie, podłoga będzie grzała sie po 22 ej. to ja juz jestem po prysznicu.

Nie chciałabym sie wprowadzać do mieszkania z takim ogrzewaniem , bo co jak stwierdzę że bedzie za drogo. Nie wyobrażam sobie remontu podczas mieszkania.

Mieszkanie ma mi służyć dość długo powiedzmy ok 20 lat.

Jaki jest koszt zrobienia ogrzewania na gaz (najlepiej z zamknietą komora spalania)?
      4 pokoje , kuchnia i łazienka. 84 m2 , drugie piętro.
      Co mnie czeka , projekt zezwolenia co jeszcze? nie załatwiałam tego to nie wiem... help

Poprosiłam opinie kominiarską, bo chce miec pewność co do możliwości założenia ogrzewania na gaz, jak i zainstalowania kozy.

• momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 09:33
        Przechodziłam to ostatnio:
        Pierwsze o co występowaliśmy - to do gazowni o warunki techniczne przyłącza gazowego . To z gazowni było dołączone do projektu budowlanego "rozbudowa sieci gazowej w związku z instalacja co". Projekt mmusi być bo taka rozbudowa wymaga pozwolenia na budowe. (sama rozbudowa, architekture nie interesują sprawy np rozmieszczenia grzejnikow i rurek z wodą)
        Ja zaplaciłam za projekt 700 zł, ale inwentaryzację budynku robiłam sama. Dodatkowo dostałam projekt samego co. U mnie wydz architektury wyjątkowo czepliwy jest, moze dlatego, ze w dzielnicy sporo starych domów i niestety, częste pożary. A tam, gdzie gaz wchodzi w grę, to architektura czepia się podwójnie. Składasz do wydz. architeektury 4 projety i czekasz na pozwolenie (do 65 dni) Nie wiem, jak w przypadku kamienic i spraw własnościowych. Np w budynku jednorodzinnym, jezeli jest dwóch właścicieli musi być zgoda współwłaściciela..
        Piec z zamknietą komorą spalania z zasobnikiem wody 120 l i pogodynką plus rury spalinowe (osobno kupowane) to koszt ok 6000-6500 zł. Ja mam Junkersa z mozliwoscią zintegrowania tego z panelami słonecznymi. Moze zdecydujesz sie na inny piec.
        Robocizna za instalacje plus kaloryfery ( w sumie 12 sztuk, różnej mocy) plus wszyskie rurki i osprzęt - ok 16,5 tys. Instalacja miedziana.
        U mnie dom wolnostojący (opis w wątku do właścicieli starych domów - koszt ogrzewania) mok 120 m.
        U Ciebie, pewnie bedzie mniej kaloryferów.

Piec działa już 2,5 mies. wychodzi na to, ze miesieczny koszt ogrzewania i ciepłej wody (przy dogrzewaniu kozą) wychodzi ok 400 zł. Zuzyliśmy ok 500 m szesc (mniej niz 500). gazu. A w zasadzie caly czas są mrozy -u nas był tydzien wiosenny, poza tym cały czas mróz. W nocy w ok -10.
        Z tm, ze przez tydzień piec chodził na okrągło, potem w trybie automatycznym (fabrycznym - w dzien temp ok 21 stopni, 22-6rano, piec sie wyłącza).
        Jeszcze nie ustawiliśmy pogodynki na tak, jakbyśmy chcieli, zeby chodziła.suspicious Pewnie zuzycie spadnie...
        Na razie testujemy.

Czekamy na rozliczenia prądowe, bo dopiero wtedy bedziemy mogli zobaczyc w pełni, ile nas kosztuje gazowe co i cu (Piec akumulacyjny został wyłączony, jak równiez dwa bojlery. Zużycie prądu spadło)
        • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 09:44
          aaa i jeszcze serwisant od pieca (uruchomienie pieca musi byc przez autoryzowanego serwisanta by gwarancja była) ok 200 zł
          • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 09:47
            sprostowanie koszt wychodzi pomiedzy 400-500zł.
            I tak dopiero jak wszystko ustawimy i całość bedzie chodziła cały sezon, od poczatku do końca - zorientujemy się w kosztach.Ale chyba nie będzie tragiocznie. Zdaje sie, ze duzo mniej niż do tej pory...Nie wspominając o wygodzie.
            • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 10:00
              Dziekujesmile

U mnie 7 kalorferów (ewentualnie ogrzewanie podlogowe w łazience.
              Piec napewno potrzebuje mniejszy więc będzie trochę tańszy i bez zasobnika.
              Gaz w budynku i mieszkaniu jest. Przerażają mnie sprawy papierkowe i czekanie... bo jak sprzedam swoje to chciałabym sie szybko wyprowadzić a tu pozwolenia , projekty itp. masakra...
              • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 10:07
                tez miałam gaz, ale do instalacji potrzebna jest rozbudowa sieci...i na to potrzebne jest pozwolenie (projekt)

z elektrycznego podłogowego w lazience bym nie rezygnowała. W zimne dni mozesz je włączyc bez konieczności uruchamiania co na gaz...
                U nie 4 m kw maty grzejnej (400W) sprawdza sie doskonale. Zawsze mozna to zaprogramowac...

Co do mocy pieca - standardowo przykmuje sie 100W na m kw...czyli musisz miec piec odpowiedniej mocy. Jaki chcesz piec?
                • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 13:55
                  Najlepiej z zamkniętą komora spalania jeśli faktycznie sa oszczędniejsze od tych zwykłych.
                  Musze jeszcze rozeznać sie co do kosztów instalacji obydwu...no i kosztu zakupu samego pieca...
                  • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 14:05
                    nie wiem, jak masz z wentylacją. zamknięta komora spalania nie wymaga instalacji kominowej. Czasami w starych budynkach jest problem ze zrobieniem takowej. U mnie jest przebita ściana na zewnątrz i ten otwor wetknieta rura. Oczywiście, wentylacja grawitacyjna w tym pomieszczeniu tez jest. (musi byc)
          • zuzanna56 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 14:21
            momas napisała:

> aaa i jeszcze serwisant od pieca (uruchomienie pieca musi byc przez autoryzowan
            > ego serwisanta by gwarancja była) ok 200 zł

Fakt, to tez trzeba doliczyć. My płacimy raz w roku 200 zł za przegląd pieca, były tez jakieś drobne naprawy raz na 2 lata.
            • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 16:28
              ja w tej chwili mam C.O. gazowe ale z normalnym piecem bz zamkniętej komory spalania i pacę ok 150 zł za coroczny przegląd. Czy przegląd pieca z zamknięta komora spalania kosztuje więcej tak?
              • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 17:10
                myślę, ze to kwestia miasta sad
                w Warszawie, tyle kosztuje...
                • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 27.03.13, 22:09
                  Momas ciekawa jestem jaką masz relacje zuzycia gazu do prądu. Liczyłas już ile oszczędzasz?
                  • mama_dorota Ogrzewanie gazowe - obliczenia 28.03.13, 12:24
                    Johana, odpowiem ci tutaj, bo na forum "budowa i remont" nie warto, piszą straszne bzdury moim zdaniem, chodzi chyba o to, który "fachowiec" bardziej błyśnie wiedzą. Mam mieszkanie o podobnej wielkości jak twoje i też kocioł 2-funkcyjny. Kiedyś sobie przeliczałam jakie jest zużycie gazu w podziale na ogrzewanie i na ciepłą wodę. Ciepłej wody zużywa się m/w podobną ilość w miesiącach letnich i zimowych. Na pewno jej podgrzanie trochę więcej kosztuje zimą, niż latem, ale u mnie wyszło, że m/w tyle samo kosztuje podgrzanie wody, co ogrzewanie. Mój blok nie jest ocieplony, jest zbudowany z grubego pustaka, który nie wymaga ocieplenia. Opłaty średniomiesięczne za gaz to 120 zł. W większym mieszkaniu byłyby to inne proporcje, ale nie dałabym sobie wmówić, że większe mieszkanie to 4 razy większe opłaty. Rozmawiając z sąsiadami o mieszkaniach większych nawet o połowę zdobyłam informację, że płacą max kilkaset złotych rocznie więcej ode mnie. Wody zużyjesz m/w tyle samo. Nie jestem w stanie odpowiedzieć ci na postawione na początku pytanie, ale podpowiadam, co jeszcze trzeba brać pod uwagę przy szacowaniu kosztów.
                  • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 29.03.13, 09:30
                    jeszcze nie liczyłam. czekam na rozliczenie prądowe. A i tak pełne dane bede miała dopiero w przyszłym roku, po całym sezonie grzewczym, a nie jak teraz od 15 stycznia. Jednak juz teraz widzę, ze zuzycie prądu mocno spadło.

aha, ja za komin do pieca z zamknięta komorą spalania zapłaciłam 550 zl (junkers)

uruchomienie kottla teoretycznie bezplatne....sad zwykle serwisanci kompensują sobie to kosztami dojazdu). Zresztą, jezeli jest to ktoś dobry, to warto - zawsze mozesz liczyc na szybką pomo jakby co.. a róznie to bywa.
                    • mama_dorota Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 29.03.13, 12:44
                      To "dobry" i drogi nie jest tożsame. Zapomniałam dopisać, że serwisant, a raczej instalator autoryzowany nie ma prawa zażądać pieniędzy za taką usługę, ponieważ na podstawie dokumentu z pierwszego uruchomienia wystawia on fakturę producentowi kotła, zatem absolutnie nie robi tego za darmo.
                      • momas Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 29.03.13, 12:51
                        nigdzie nie napisałam, ze drogi znaczy dobry
              • mama_dorota Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 28.03.13, 12:42
                Przy takim kotle masz przede wszystkim droższy komin. Zazwyczaj jest to komin dwupłaszczowy, rura w rurze. Taki komin jest dość drogi, ale mam taki kocioł i jestem zadowolona, ma swoją własną wentylację dzięki temu.
          • mama_dorota Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 28.03.13, 12:37
            Pierwsze uruchomienie jest za darmo. Serwisant ma prawo naliczyć jedynie opłatę za dojazd. Sprawdź to u producenta.
            • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 28.03.13, 13:38
              Kiedy zakładałaś to ogrzewanie i jaki był koszt materiałów z robocizną?

Będe miala mieszkanie na II p. , nade mna tylko strych więc komina dużo nie bedzie trzeba. Poprosze kilka firm o wycene i zobaczę.

Najchętniej wypróbowałabym te piece akumulacyjne, jakie sa tam teraz. Tylko jak sobie wyobrażę zakładanie CO np. w następnym roku , jak już będziemy tam mieszkać to normalnie mam gęsią skórkę...
              Poza tym musiałabym zaprojektować kuchnie z miejscem na piec. Kuchnia w zabudowie , wiec nie wiem jak ja miałabym to zrobić? Potem będa ciągnąc rury? Nieee chyba nie mam wyboru, zrobię CO od razu i te piece na prąd wyrzucę, do tego dodam kozę odpalana jak bede miała ochotę. Będe mogła zaplanowac wszystko od razu, jeden remont i spokój na 10 lat.

A ty jak duze masz mieszkanie?

U nas idzie mało wody ok 5m2 na 3 osoby. Nie wiem ile z tego ogrzewam,ale za gaz latem płacę ok 70zł w tym jest gotowanie na gazie.Zima sa to kwoty 150-250 zł w zalezności od temp. na zewnątrz.
              Podpytam sąsiadkę pod tym mieszkaniem ile płaci za gaz...ale nie bedzie tak źle, tylko ten koszt instalacji...

• mama_dorota Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 28.03.13, 22:39
                Ja mam mieszkanie 45 m2, rodzina 2+2, wody zużywamy około 9-10 m3 wody ogółem miesięcznie.
                Kupiłam mieszkanie od razu z ogrzewaniem gazowym. Mieszkanie 9-letnie, aglomeracja dużego miasta wojewódzkiego.

Oto szacunkowe wyliczenia mojego domowego hydraulika ( u was pewnie taniej)

3.500 zł za 7 grzejników
                2.000 zł rury
                4.500 zł tańszy kocioł z zamkniętą komorą z kominem
                3.000 zł robocizna
                1.000 zł instalacja gazowa
                ---------
                14.000 ogółem + dokumentacja z gazowni

sporo tu zależy od tego jak trzeba rury poprowadzić i jaka jest długość instalacji.

Koszt pierwszego uruchomienia jest lub nie, to zależy od tego, kto jest producentem kotła. Np. Termet, Vaillant, Junkers pozwalają instalatorowi wziąć tylko opłatę za dojazd, no chyba, że ten, kto robił instalację czegoś nie dokończył...

Mąż mi podsunął taki cennik usług budowlanych do przejrzenia: cennik-budowlany.remontuj.pl/
                ale tam trochę trzeba wiedzieć, jak to liczyć.
                • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 29.03.13, 15:34
                  Te twoje wyliczenia źle nie wyglądają, ja chciałabym zmieścić się w 20 tys. z piecem firmy Junkers (teraz własnie taki mamy i jest ok- mało napraw itp.)
                  • chill Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 26.01.15, 09:28
                    Johana, nie wiem na czym finalnie stanęło z Twoim ogrzewaniem? Ale jestem istotnie zainteresowana, bo na rynku pojawiło się mieszkanie w mojej wymarzonej lokalizacji z rozprowadzeniem ogrzewania gazowego i kaloryferami, tylko bez pieca. dodatkowo są tam jeszcze dwa działające piece tradycyjne-czytaj węglowe. Ale te można wyburzyć i w ich miejsce ew. dostawić kozę.
                    • johana75 Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 26.01.15, 19:36
                      Hejsmile
                      Ja zostawiłam te piece akumulacujne Dimplexa i jestem zadowolonasmile
                      Mam też kozę, ale nie uzywam jej często bo mi sie nie chce wink i sufit mi się brudzi jednak.
                      No więc jeśli masz rozprowadzenie juz na kaloryfery to tylko piec i masz mieszkanie.
                      Ja zapłaciłam ostatnio niecałe 400zł za 6 tyg. za ogrzewanie razem z prądem użytkowym. Mam taryfę G 12 w bojler 80l. matę grzejną na prąd w łazience, więc cena wydaje mi sie znośna.
                      Dokupiłam jeszcze jeden piec bo mi brakował jak przestałam palic w kozie, teraz zwiąkszam moc z 16 na 20 KW. Jakbys cos jeszcze chciała wiedziec ti pytajsmile
                      Kupujesz następne mieszkanie? Juz trzecie?
                      • chill Re: Wybór ogrzewania do mieszkania w kamienic. 26.01.15, 20:06
                        Johana, sprawa mieszkaniowa na pogaduchy przy winku raczej, a nie na forum publicznym wink Na razie analizuję rachunki, bo w okolicy są też mieszkania z CO miejskim, ale ceny zakupu zdecydowanie wyższe niestety... Póki co nie spieszy mi się, mogę kupić równie dobrze teraz jak i wstrzymać się na lat kilka. Sama lokalizacja bardzo smakowita, mieszkanko też, ale już stan samej kamienicy taki sobie. Dlatego podpytuję dalej o ogrzewanie, żeby bilans sensowny sporządzić smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka