Dodaj do ulubionych

Tania Chorwacja 2013

06.02.13, 11:57
Nigdy nie byłam, nawet nie wiem jak zabrać się za szukanie kwatery na wakacje. Jeśli ktoś był proszę o jakieś namiary. Interesuje mnie pokój/domek z aneksem kuchennym - nie dostępem do kuchni z której korzystają wszyscy wczasowicze. Dzieci mają dietę i gotuję im zawsze sama. Pokój domek na 2 dorosłych i 2 dzieci. Rejon - nie ma znaczenia byleby do plaży nie było za daleko.
Obserwuj wątek
    • falllen_angel Re: Tania Chorwacja 2013 06.02.13, 12:18
      upartamama napisała:

> Nigdy nie byłam, nawet nie wiem jak zabrać się za szukanie kwatery na wakacje.

Zacznijmy od tego, że Chorwacja już dawno nie jest tania. Tańsza jest Grecja (i moim skromnym zdaniem dużo przyjemniejsza) tańsze mogą być nawet Włochy. Pazerność Chorwatów dorównuje już tej nad polskim morzem.

> Jeśli ktoś był proszę o jakieś namiary.

Może najpierw zdecyduj się jednak na jakiś region. To bardzo długi kraj.

Wpisujesz w google "apartamenty chorwacja" i masz!

Mówisz po angielsku lub niemiecku?

W.
      • beatrix_75 Re: Tania Chorwacja 2013 06.02.13, 12:24
        ja tez mysle ,ze sprawa wymaga przemyślen ( dlugosć jazdy ) -najbliżej Istria -bylismy 3 x , ale zawsze w hotelu .
        Ale wpisz " Valdaliso " (rejon Rowinji ) -5 lat temu bylismy w kompleksie , gdzie obok był ogromny teren kempingowy .
        z kolei Dalmacja piekna -ale trzeba dodac pare godzin smile wiecej na dojazd
    • iberka Re: Tania Chorwacja 2013 06.02.13, 14:06
      a ja nieodmiennie polecam cro.pl gdzie dowiesz się wszystkiego i niż już nie będzie straszne , oczywiście w temacie Chorwacji wink
    • volta2 Re: Tania Chorwacja 2013 06.02.13, 20:46
      a ja ci chciałam dać namiar gdzie byłam sama, i było dość tanio, i fajnie, i bez ludzi, i bez straganów - ale adres w necie już nie istnieje. sąsiednia miejscowość to była sliterine, a nasza nawet nie pamiętam jak się nazywałasad
      w każdym razie to co było najpiękniejsze na tej wysepce, to to, że jedynym pojazdem silnikowym była strażacka sikawka. tylko rowery i taczki - dla bagaży turystów trzymane przy furtkachsmile no i prom.
      dla dzieci raj, bo mogły latać nie trzymane przez nikogo za rękę. i cisza, bo nie ma motoryzacji.
      ale to środkowa część wybrzeża chorwacji, czyli nieco dalej niż przecudne rovinij, z tym że rovini kamieniste jest i ja już tam po raz drugi raczej się nie wybiorę i dzieciowym ludziom nie polecę.

a kwaterę znaleźć jest łatwo bardzo, tylko trzeba najpierw wiedzieć gdzie szukać, jaki region, jakie miasto i jaka okolica/plaża.
      na początek zajrzyj na booking.com, poprzeglądaj zdjęcia, ceny, lokalizacje i opinie. stron poświęconych chorwacji jest mnóstwo, faktycznie dla początkującego może być trudno się odnaleźć w gąszczu ofert. a nie masz nikogo znajomego, kto był i poleci ci kwaterę znając ciebie, i twoje wymagania?

• xmk11 Re: Tania Chorwacja 2013 07.02.13, 19:23
      Tak jak ktoś wyżej wspomniał popatrz sobie na www.cro.pl popatrz na rejony a później poszukaj sama noclegu.

Sporo ciekawych domów jest na stronach interhome i adriatic.hr Dość ciekawym miejscem jest też omiś. moja rodzina jeździła tam przez wiele lat. Jedyna wada to, że dużo ludzi.

Na Korculi byłem 2 lata temu w miejscowości Prigradica. Mala miejscowość 1 sklep, 2 restauracje. Plaże rewelacyjne, jak prywatne bo np jesteśmy my i jeszcze max 2 osoby. Po drugiej stronie wyspy troche chłodniejsze morze.

Vela luka na wyspie na wieczorny wypad również bardzo fajna. Na Korculę płynąłem ze splitu(tak samo na Hvar). Wychodzi podbnie kosztowo a nie trzeba się męczyć dłuższą jazdą samochodem.

Na Hvarze byłem w Mudri dolac, Stari Grad. Miejscowość mała niedaleko Stari Gradu. mała zatoka z przepiękną wodą. Kwitnące pola lawendowe na przełomie czerwca i lipca i ten zapach. W zatoce jest sporo cienia gdzie można się schować od drzew.

W razie pytań piszcie smiało. Na korculi wynajmowałem dom z Interhome i mogę śmiało polecić. rzetelne opisy. Niestety tutaj nie mam żadnej zniżki ale np na Hvar wynajmowałem dom z Adriatic.hr gdzie jak wpiszecie podczas rezerwacji w miejsce kodu rabatowego w opcji od osoby poleconej mój mail dostaniecie 5% zniżki big_grin

Żeby nie było, że to wszystko wyżej to reklamy biur to ja tez wtedy dostanę 5% na następne wakacje za rok smile

mój mail to: michalkorus@wp.pl

wystarczy go wkleić jako kod rabatowy , osoba polecająca

Gdybyś miała jakies pytania możesz pisac na maila.

Dla dzieci ciekawy będzie omiś i makarska. Pula jest też fajna. Nie polecam osobiście Splitu
      • elusia_pysia Re: Tania Chorwacja 2013 23.02.13, 15:43
        W Chorwacji byłam 3 razy, w 2006, 2007 i 2010 roku, zawsze samochodem. Przejechaliśmy od Istrii po sam Dubrovnik. O Chorwacji wiem wiele, choć nie wszystko. Nocowałam wszędzie, na campingu, na kwaterach, na plaży... Z całego serca mogę polecić Ci miasteczko Pakostane między Zadarem a Sibenikiem. Kto raz pokedzie zakocha się w tym miejscu. W Pakostane można robić wiele, wypożyczać łódeczki, rowerki, popłynąć w rejs statkiem, spacerować, ale przede wszustkim jest bardzo tanie i ma kawałek piaszczystej plaży. W 2010 r za 2 osoby płaciliśmy na kwaterze 25 euro i mieliśmy do dyspozycji pokój, kuchnię i łazienkę, oczywiście wszystko własne. Pakostane jest naprawdę śliczne, w nim na pewno nie będziecie się nudzić.

Innym ciekawym miasteczkiem jest Omis, troszkę za Splitem. Tutaj jest przepiękna jak na Chorwację, duża piaszczysta plaża. Miasteczko mniejsze ze względu na spacerowanie, ale jest ciekawe i ma sporo rozrywek dla "dużych dzieci" typu wspinaczka, rafting itp.

Im bliżej będziesz jechać Dubrovnika, tym mieścinki będą położone na wzniesieniach. Widoczki piękniejsze, ale trzeba troszkę podreptać po schodach. Okolice Makarski (np miasteczko Tucepi) także są przepiękne, choć nie trafiłam tam na piaszczystą plażę, a ceny są bardziej porażające. Dla 4 osób na kwaterze trzeba przeznaczyć ok 90 euro, choć gdzieniegdzie można znaleźć taniej.

Sercem jestem z Pakostane, 3 razy byłam w Chorwacji i 3 razy kończyłam wycieczkę w tym miasteczku. Z pewnością wrócę tam jeszcze, tym razem z dziećmi (syn ma 14 miesięcy).
    • tessla81 Re: Tania Chorwacja 2013 23.02.13, 21:39
      My w tym roku planujemy z mężem we dwójkę samochodem pojechać w ciemno do Chorwacji.
      W związku z tym mam pytanie jadąc na max 2 tyg z dojazdami wynajmując taki apartament/ studio czyli z aneksem, ile ok potrzebujemy euro na miejscu ? W grę wchodzi małe gotowanie na miejscu.
      • elusia_pysia Re: Tania Chorwacja 2013 23.02.13, 23:46
        Tessla, proponuję Wam wziąć ze sobą drugą parę, wtedy bardzo dużo zaoszczędzicie na dojazdach. Autostrady w Chorwacji nie są tanie (drogie też nie), ale nie warto ich omijać, bo jadąc górskimi serpentynami stracicie dużo więcej czasu, nerwów i spalicie więcej paliwa. W Czechach, Austrii i Słowenii z kolei trzeba kupić winiety, też kosztują, paradoksalnie przez Słowenię jedzie się ok 60 km, a winieta kosztuje sporo. Zrobiłam zdjęcie tablicy z cenami autostrady w Chorwacji, ale kompletnie nie mogę sobie przypomnieć w którym miejscu na nią wjeżdżaliśmy.
        Nas cały wyjazd we 2 kosztował ok 3,5-4 tys. złotych (2006 zł), gdy jechaliśmy z drugą parą, to w 2007 zł zapłaciliśmy ok. 3 tys. zł i tyle samo w 2010 r. też z drugą parą. Za nocleg w Tucepi pod Makarską płaciliśmy 35 euro za parę, co było baaaerdzo tanio (większość kwater po 45-50 euro za parę), natomiast w Pakostane koło Zadaru już 25 euro za parę.
        W Chorwacji bardzo drogie są napoje, np 10-11 zł za 1,5 l Nestea, to prawie 2 razy drożej niż w Polsce.
        • lillylive Re: Tania Chorwacja 2013 24.02.13, 08:58
          Polecam-super miejscówka:www.tucepi.net/murtela/index.htm
      • wiolkaa87 Re: Tania Chorwacja 2013 04.06.13, 10:07
        Wybieramy się we dwójke z chłopakiem (l. 26 i 30) na chorwacje w terminie 27.07 w okolice makarsiej. Mamy dwa - trzy wolne miejsca w samochodzie. Zainteresowane osoby proszę o kontakt wiolkaa_87@o2.pl
        • guderianka Re: Tania Chorwacja 2013 04.06.13, 10:58
          My jedziemy we wrześniu na tydzień.
          Koszt zakwaterowania w domu-2 sypialnie, kuchnia w pełni urządzona, tv itp.- 1500zł
          Koszt przejazdu w tę i z powrotem-1000zł
          Zakładamy, że na miejscu wydamy ok 1000zł
          Czyli wychodzi 3500zł/7dni/5 os
          • starajacasie82 Re: Tania Chorwacja 2013 04.06.13, 11:02
            Guderianka, podaj proszę namiary na tą kwaterę. Ja jeszcze nie byłam w Chorwacji, ale zaczynam się orientować w temacie, bo gdzieś pasowałoby jechać na urlop.
            • guderianka Re: Tania Chorwacja 2013 04.06.13, 11:21
              My rezerwowaliśmy przez pośrednika
              www.adrialin.pl/
              • konartom123 Re: Tania Chorwacja 2013 22.01.14, 22:01
                Witam
                Proszę o informacje jak się to odbyło. Jestem na etapie planowania wakacji w Chorwacji i natrafiłem na stronę adrialin.pl jestem ciekaw co dalej jak złożę zamówienie. Kto zajmuje się sprawą na miejscu, planuję wyjechać autokarem i jestem ciekaw gdzie się zgłosić i w ogóle co dalej. Proszę o opis jak to się odbyło w Waszym przypadku. Z góry dziękuję.
                • olewka100procent Re: Tania Chorwacja 2013 23.01.14, 11:12
                  chorwacja to fakt , tania nie jest . My byliśmy na polu namiotowym prawie przy samej plaży, polecam. Najwięcej poszło nam na paliwo
                  • olewka100procent Re: Tania Chorwacja 2013 23.01.14, 11:16
                    aha, spokojnie można jechać w ciemno, nie ma takiej opcji żeby noclegu nie znaleźć , my jechaliśmy magistralą prawie przez całe wybrzeże , przy drogach stali ludzie z tabliczkami o wolnych pokojach, przy postoju nas zaczepiali czy nie szukamy noclegu, a więc można sobie wybrać obejrzeć , a przez internet to nigdy nic nie wiadomo
                • guderianka Re: Tania Chorwacja 2013 23.01.14, 13:04
                  Płacisz zaliczkę (na konto w euro ), dostajesz mailem potwierdzenie i voucher, jedziesz we wskazane miejsce- u nas pośrednikiem z ramienia Adrialine było BiuroPodróży LunaRosa w Medulinie. Tam wpłaciliśmy gotówką (euro), kobieta z biura pojechała pokazać nam mieszkanie przekazać klucze informacje nr telefonu do siebie- rozmawiała po angielsku i niemiecku, gotowa pomóc w każdej sytuacji, bardzo sympatyczna.
                  • konartom123 Re: Tania Chorwacja 2013 24.01.14, 11:05
                    dzięki bardzo za info i życzę udanych wakacji w tym roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka