Dodaj do ulubionych

Oszczędność wody w łazience i nie tylko

28.02.14, 19:39
Od niedawna wymieniamy w domu wszystkie baterie w umywalkach, prysznicową, wannową, tzn. wymianę zaczęliśmy i nie możemy skończyć. Jako, że poprzednio, wcale niedawno zakupione baterie do nowego domu, zaczęły mocno szwankować, a bardzo tanie nie były, niestety już po gwarancji , bo była krótka. Wtedy kupując wyglądały dość solidnie i nie mielimy pojęcia że tak szybko mogą się psuć, każda po kolei, choć nie był dużo używane. I tak wtopiliśmy troszkę pieniędzy i wymieniamy obecnie wszystkie. Teraz nie chcemy popełnić takich błędów. Zatem kupiliśmy do umywalek wszystkich w domu sprawdzone już u rodziny baterie firmy LAVEO z 5-letnią gwarancją i do nich w MRÓWCE fajne perlatory z dużą oszczędnością wody za ok.30 parę zł (nie pamiętam dokładnie ile litrów na minutę ale bardzo mało, pojawia się taki jakby prysznic z kranu zamiast ciągłego strumienia i czuć od razu w rękach ,że ta woda jest super napowietrzona i dużo lepiej się myje nawet, przy okazji dużo oszczędzając). Także te bardzo polecam.

No i mamy nadal problem z wyborem i zakupem jesli chodzi o baterię wannową i prysznicową. Zwłaszcza, jeśli chodzi o tą część z wężykiem i słuchawką do baterii wannowej oraz do baterii prysznicowej -wtedy najlepiej na takim drążku obniżanym myślę. W tej chwili w naszym domu 5-osób korzysta z prysznica, w tym małe dzieci - długo lubią posiedzieć. Z wanny rzadziej narazie. Zależy nam, żeby kupić sprawdzone i PRZEDE wszystkim z oszczędnymi słuchawkami. Szukamy juz ze 2-3 miesiące, jest tego ogromny natłok. Ale w wielu na opakowaniach nie jest podane nawet jaki przepływ mają.

Zatem proszę polećcie sprawdzone u was baterie wannowe, prysznicowe i zwłaszcza te zestawy ze słuchawką, które się osobno dokupuje, jak najbardziej oszczędne.
Oczywiscie w rozsądnym przedziale cenowym do 200-300zł bo niestety na większe kwoty będzie ciężko teraz.
Najbardziej zależy mi na tych zestawach ze słuchawkami.
Myślę że wątek wielu osobom się przyda.

Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 28.02.14, 20:35
      tylko Grohe
    • kol.3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 28.02.14, 21:12
      Trwałe i niedrogie są polskie baterie Krakowskiej Fabryki Armatury - miałam baterię wannową 13 lat, straciła na urodzie, ale się nie zepsuła, wymieniliśmy ją na nową z uwagi na zmianę wystroju po remoncie łazienki.
      • zezol23 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 28.02.14, 21:19
        Krakowska Fabryka Armatury to chińszczyzna
      • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 28.02.14, 22:49
        KFA właśnie trochę się boimy i raczej tych nie kupimy. Obawiam się też, że nawet jeśli u was 13 lat służyła, to teraz mogą jednak po tych 13 latach produkować czy sprowadzać dużo gorsze baterie, które już tyle nie wytrzymają.Wiadomo, że dawniej wszystko produkowali lepsze, a teraz sprzęty na 3 lata robią różne, eh... zeby tylko jak najszybciej się popsuły i kupić nowe...
        Ale kto ma siłę i pieniądze co 2 lata wymieniać wszystko w domu, dlatego wolimy teraz coś dołożyć, wolniej wymieniać, ale kupić na dłużej porządne i oszczędne.
        My u siebie, gdyby nie mąż z darem naprawiania niemożliwego, po 4 latach od wyposażenia się w drogi odkurzacz, pralkę, zmywarkę, wszystko musielibyśmy kupić nowe bo już kilka razy zepsuło się tak, że nikt by się nie podjął naprawy.

Te grohe posprawdzam. Dziękuje
        • baziaczek Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 22:59
          Na bateriach KFA przy takich samych nawykach mieliśmy ciągle dopłaty, na bateriach Kludi w obecnym mieszkaniu mamy ciągle zwroty. Zużywamy o 2 metry mniej. Fakt jest faktem - KFA sprzed 7 lat, te Kludi to sprzed 3 lat.
    • kol.3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 28.02.14, 21:14
      Kuzyn dobrze się wyraża o bateriach Deante.
      • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 08:04
        Deante-kiepszczyzna w porównaniu z Grohe (albo HansGrohe bo to prawie to samo-kiedyś firma należała do dwóch braci ale się poprzytkali i każdy poszedł w swoją stronę, cos jak w reklamie batoników TWIX). Polecam ze względu na trwałość-jak będziesz w sklepie weź sobie do ręki baterię Grohe i jakąś inną- zwróć uwagę jak różnią się wagą-to nie przypadek bo poza fajnym designem Grohe ma inne materiały w środku (z tego co pamiętam jakies elementy miedzi i czegoś tam jeszcze). Beznadziejne mają instrukcje zakładania-także wczytuj się dokładnie, służą LATAMI i w porównaniu do swej ceny wysokiej jak na koszty początkowe-cała inwestycja się zwraca. Są rewelacyjne w czyszczeniu (tylko nie domestos !) wystarczy przetarcie suchą szmatką-nie wiem na czym polega fenomen ale tak jest. ja jestem wygodnicka więc to dla mnie ważne. Politura zewnętrzna nie matowieje, rączka się nie luzuje. Masz szeroki wybór słuchawek które mają różne warianty-nie wybieraj najbardziej wypasionej, bo raczej mało korzysta. Ja mam taką bodajże ale to stary model, teraz są nowsze
        klik, przy umywalce również standard klik (osprzęt w postaci drążka prysznicowego i węża również firmowy-po 4 latach użytkowania wierzchnia warstwa węża tuż przy słuchawce naderwała się-co przy 5 osobach w domu jest dla mnie wynikiem rewelacyjnym bo zwykłe węże często nie wytrzymywały nawet roku) -
        • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 08:41
          Dziękuję, właśnie o to mi chodzi, bo mamy juz dosyć ( najbardziej mąż) naprawiania non stop cieknących kranów, wężyków, rozpadających się słuchawek. I wiem już, że cena też nie zawsze jest właśnie wyznacznikiem jakości, dlatego najlepsze są te sprawdzone już przez kogoś. Czy ta słuchawka co zalinkowałaś ma jakieś regulacje odnośnie rodzaju strumienia wody? Czy ona jest właśnie oszczędna? Chodzi nam o to, żeby można ustawić tak słuchawkę, żeby jednak bardzo oszczędnie woda napowietrzona leciała, tak właśnie jak z perlatora, ale żeby nie zamarznąć w czasie kąpieli i żeby to pozostało przyjemne smile
          • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 08:47
            Ta akurat nie-ma dwa ustawienia zmieniające strumień wody jeden zwykły i jeden z masażem-tu masz o produktach tej firmy oszczędzających wodę klik, baterię umywalkową mamy z perlatorem
          • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 08:50
            NA szybko znalazłam juz taki zestaw, niby w przecenie i z darmową wysyłką, co myślicie: grohe.strefamarek.allegro.pl/grohe-zestaw-prysznicowy-tempesta-duo-2759800e.html Nie piszą nic o długości gwarancji niestety. A ktoś wie może jak to wygląda, jeśli kupię ten zestaw z gwarancją od sklepu na allegro, a potem ktoś sklep zlikwiduje to czy ta gwarancja dalej obowiązuje i gdzie wtedy się z nią można udać? W razie gdyby coś się działo z baterią czy tym zestawem prysznicowym?
            • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:00
              Cena dobra-sprzedawca zajmuje się sprzedażą wyrobów sanitarnych
              Nie zdarzyły mi się reklamacje i zwroty na Grohe- jeżeli chodzi o baterie czy zestawy prysznicowe. Raz miałam reklamację na zestaw podtynkowy do wc -ale prawdopodobnie zawinil wykonawca, który niewłaściwie odczytał instrukcję. Jeżeli jednak coś by się stało powinno być tak, że firma w której kupujesz zajmuje się reklamacją. W Grohe jest o tyle problem że sama reklamacja trwa bardzo długo (ale to już na poziomie sprzedawca-firma) a to z tego względu, że firma w zasadzie nie ma zwrotów. No po prostu mają produkty tak dobrej jakości. Jeżeli sprzedawca znika-nie masz możliwości reklamacji. Jednak za te pieniądze myślę że nie masz się czego obawiać-bo i tak się opłaca
    • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 08:57
      Aha, jeszcze nasunęło mi się pytanie. Bo widzę że ten drążek jest na aukcjach w bardzo mocno rozbieżnych cenach od 140 zł do 280zł nawet no i teraz jak myślicie, czy zdarzają się podróbki tych osprzętów? czy jest szansa ze jak kupie to za 149zł to moze być jakąś podróbką Grohe? czy nie ma takiej opcji i napewno jest oryginalne? Jakie macie doświadczenia lub wiedzę, bo trochę się obawiam, dziwna jest aż taka duża różnica cen. Chociaż wiem że takie różnice bywają w niektórych towarach ale nie mam wiedzy jeśli chodzi o baterie.
      • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:03
        Jest znak firmowy Grohe-to gwarancja jakości, nie spotkałam się z podróbka
        Rożnice w cenach mogą wynikać z narzuconej marży. 280 zł może być ceną zwykła katalogową lub nawet z jakimś narzutem a 140zł-ceną z rabatem. Mogą być końcówki kolekcji, firma może mieć duzy rabat itp. 50% to jak najbardziej realny rabat od ceny katalogowej- duże firmy, stali odbiorcy mogą tyle od firmy uzyskać i dzielić się tym z klientem zarabiając na jakichś bonusach lub na ilości sprzedawanego materialu (to zależy od polityki firmy)
        • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:11
          Dziękuje serdecznie za pomoc guderianka. Naprawde bardzo bardzo dużo mi rozjaśniłaś i pomogłaś. Teraz już wiem co warto kupić także napewno wyszukamy te grohe, poszukam jeszcze może stacjonarnie, ale obawiam się, że cena jednak nas powali, bo w necie jednak zwykle duże rabaty są. Także tylko sobie porównam i napewno tej firmy kupimy. Zwróciły nie raz juz moją uwagę na półce w sklepie baterie GROHE jak szukaliśmy baterii umywalkowej, ale jednak ceny troszkę mnie wystraszyły. Jednak twoje argumenty mnie dosyć przekonały. Jeszcze raz bardzo bardzo mocno dziękuję.
          • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:16
            Proszę. I idź do sklepu stacjonarnego- podotykaj, sprawdź, zważ w dłoni. I negocjuj rabat. Te 40% spokojnie możesz uzyskać, uzyj siły argumentów-płatności gotówką , zakupu więcej niż jednej baterii, planów wymiany baterii w reszcie pomieszczeń itd. Na allegro pokrywasz jeszcze koszty przesyłki wiec sprzedawcy i tak się kalkuluje.
            p.s. Grohe nie miało (nie wiem jak teraz) fabryki w Polsce, wszystko idzie z Niemiec, w Polsce jest tylko magazyn logistyczny-do mnie też to przemawia, jestem fanką niemieckiej jakości
            • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:17
              aha-firmy w związku z tym kupują produkty w euro- w zależności od tego jak akurat stoi mogą być różnice w cenie, -jeśli produkt musi być ściągany bo np. nie ma go gdzieś w magazynie. Jeśli był kupiony gdy euro stało nisko -sprzedawca może dać lepszy rabat
              • b-b1 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:28
                Guderianka a co z drążkiem prysznicowym? To, czym jest pokryty nie zejdzie?
                Bo ja z tym mam problem-cokolwiek kupię po jakimś czasie "wyciera się", albo matowieje i ma wygląd jakby był zabrudzony mydłem. Czy grohe ma solidniejszy?
                • sanse3 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 09:52
                  My również uwielbiamy niemiecką jakość. MIeszkamy w dodatku w miarę blisko granicy zachodniej i często wcześniej jeździlismy na wszelakie zakupy od czasu do czasu do Niemiec po chemię, ubranka dla dzieci itp. Teraz nie mamy zbyt czasu ani dużej gotówki naraz, bo żeby się obkupić i było sens jechać no to trzeba trochę zabrać pieniążków. I mąż właśnie pokupił tam trochę sprzętu, urządzeń typu budowlanego, bo budowalismy sami dom i dziś po 6-7 latach potwierdza, że te nawet najtansze sprzęty kupione w Niemczech firm no name, lepiej teraz dziaiałają niż te bardzo drogie firmowe, które kupił w Polsce. Bo kupował i takie i takie, wiertarki, wkrętarki i różne inne, o których nie mam pojęcia smile
                • guderianka Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 18:13
                  Wydaje mi się, że tak. 4 lata użytkowania póki co-i jest ok. Jeden mały odprysk pojawil się w miejscu, w którym wkłada się słuchawkę w drążek
                  • zuzanna56 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.03.14, 20:28
                    Też mam grohe w domu, jest ok.
            • trypel Grohe 02.03.14, 10:52
              guderianka napisała:

>
              > p.s. Grohe nie miało (nie wiem jak teraz) fabryki w Polsce, wszystko idzie z Ni
              > emiec, w Polsce jest tylko magazyn logistyczny-do mnie też to przemawia, jestem
              > fanką niemieckiej jakości

Grohe nie ma i nie miało nigdy w Polsce magazynu logistycznego. Wszystko idzie bezpośrednio z magazynu logistycznego na Europę (Hemer, Niemcy) do dystrybutorów.
              Zgoda że Grohe to wciąż najwyższa półka ale od ponad 10 lat była to firma w 100% amerykańska a od pół roku ma własciciela z Japonii (100% udzialow).
              Od ok 9 lat spora cześć produkcji idzie z Chin (co nie jest niczym złym jesli jakość jest pilnowana - a jest), idą stamtąd głównie prysznice i tańsze linie baterii. Termostaty dalej robione są w fabryce w Lahr (Niemcy) a stelaże podtynkowe w Porta Westfalica (Niemcy).

Biorąc pod uwagę że hansgrohe wstawia do swoich baterii już nawet głowice z Chin (nota bene momentami te same co w KFA) to i tak grohe jest na pierwszym miejscu.
              BTW w mieszkaniu w którym mieszkam mam 15 letnie baterie (eurowing) z oryginalnym prysznicem (Top4) i wzmacnianym wężem - do dzisiaj wszystko oryginalne i bez serwisu.
              • johana75 Re: Grohe 02.03.14, 12:08
                > Biorąc pod uwagę że hansgrohe wstawia do swoich baterii już nawet głowice z Chi
                > n (nota bene momentami te same co w KFA) to i tak grohe jest na pierwszym miejs
                > cu.
                > BTW w mieszkaniu w którym mieszkam mam 15 letnie baterie (eurowing) z oryginaln
                > ym prysznicem (Top4) i wzmacnianym wężem - do dzisiaj wszystko oryginalne i bez
                > serwisu.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Zapodaj linka.
                • trypel Re: Grohe 02.03.14, 12:38
                  nie wszystko jest w guglu

zadzwoń do jakiegoś serwisu w Polsce i zapytaj.

Montowane są te same głowice składane w Chinach (oczywiscie nie do wszystkich ale są wspólne modele)- kwestia czy to źle mowi i hg czy dobrze o kfa smile

Grohe cały czas swoje głowice montuje w 95% samo w Hemer
                  • trypel zle napisałem 02.03.14, 12:39
                    montuje różnie bo i w Chinach ale składa zawsze w Hemer.
                    • miedzymorze Re: zle napisałem 02.03.14, 12:57
                      W jednym mieszkaniu baterie grohe mam od 18 lat, w drugim hansgrohe od 10. usterek brak.
                      pozdr,.
                      mi
                  • johana75 Re: Grohe 03.03.14, 08:35
                    No ja kupiłam Hansgrohe, deszczownicę z bateria termostatyczną i umywalkową z bidetką. Mam jednak nadzieje że troche potrzyma wink
                    Na poprzednim mieszkaniu miałam KFT ( czy jakos tak) i sa ok do teraz, tylko nawannowa nie przełącza sie sama z prysznica i już niejednokrotnie zapryskałam łazienkę.
                    • trypel Re: Grohe 03.03.14, 08:52
                      Oczywiscie że potrzyma smile
                      oni mieli tylko wpadkę z zaworami kulowymi z 10 lat temu (wycofali sie z tego bardzo szybko po serii reklamacji) a poza tym ok.

Przełacznik wanna prysznic to taka sprytna rzecz - żeby przedłużyć jeko żywotność o kilka lat należy od czasu do czasu w trakcie brania prysznica przełączać siłowo na wannę.
                      Wtedy wykruszasz osadzajacy sie na trzpieniu kamień i wszystko chodzi dużo lepiej.
                      Niestety jak nigdy tego nie robiłaś to moze być już za późno. Warto pamiętać jednak o tym tricku bo konstrukcja przełącznika ciśnieniowego zasadniczo jest identyczna w każdej baterii a to naprawdę pomaga
                      • prunio4 Re: tylko Grohe? 03.03.14, 10:22

• trypel Re: tylko Grohe? 03.03.14, 10:49
                          dobra firma która najbardziej straciła w moich oczach spamując na forach budowlancyh. Stwierdzili że to bedzie swietny tani sposob na ratowanie lecącej sprzedaży ale zatrudnili do tego kretynów.

a powinni zrobić co innego - wypuścić wreszcie jakies nowe ciekawe modele bo to co mają do zaproponowania w indywidualnej łazience to raczej muzeum
                          • guderianka Re: tylko Grohe? 03.03.14, 11:39
                            Ja niestety uważam trochę inaczej. Baterii bym nie kupiła-w porównaniu z grohe dla mnie to niewypał, szybko matowieje, brak połysku, mechanizmy się "wycierają" . Jednak w porównaniu ze zwyklymi bateriami z hipermarketu- lepiej kupić Orasa niż jakiś szajs za parę złoty.Z kolei miło jestem zaskoczona słuchawką bidetową - jak najbardziej warta swojej ceny (ale tez problemy z powłoką).
                            • trypel Re: tylko Grohe? 03.03.14, 13:13
                              absolutnie sie zgadzam. Porównywać nie ma co ale to uczciwa marka z dolniejszej półki.
                              Saga była swojego czasu przebojem na duzych inwestycjach własnie z uwagi na stosunek ceny do jakosci. Gdyby to jeszcze jakoś wygladało sad
                              • guderianka Re: tylko Grohe? 03.03.14, 13:52
                                sam wiesz, że wyglądać nie musi....wink
                                • johana75 Re: tylko Grohe? 04.03.14, 10:31
                                  Dla mnie wygladać musi, wybieram produkty ze wzgl. na cenę, wymagania i wygląd. Teraz kupiłam piekarnik Siemensa i jest rewelacyjny, za ok 1000 zł mam piekarnik w którym piekę chleb bez przykrywania czegokolwiek z góry! W moim poprzednim piekraniku za prawie 2,500 tys w 2009 r. musiałam wszystko piec na dolnej połce i po kilkunastu minutach wszystko przykrywac folia aluminiową. Tydzień temu piekłam 1 raz chleb na nowym mieszkaniu i przerażenie bo chleb już gotowy wyrośniety a ja nie mam foli alu...no ale super, góra doł równo upieczone. Tamten piekarnik przypiekał też bardziej na środku i to obojetnie czy mialam termoobieg czy nie. jakas masakra. A jak zadzwonilam do serwisu to mi powiedzieli że grzałka nie moze piec nierównomiernie bo nie moze sie jej połowa przepalić, no i bądź tu mądry;P
                                  • guderianka Re: tylko Grohe? 04.03.14, 14:13
                                    Johana, możesz dać linka ? Pomału rozglądam się i przymierzam do zakupu
                                    • johana75 Re: tylko Grohe? 04.03.14, 18:34
                                      Prosze:
                                      www.ceneo.pl/16353108
                                      • johana75 Re: tylko Grohe? 04.03.14, 18:36
                                        A i montaz w szafce bardzo prosty, wkladasz do szafki,przykręcasz 2 śruby i podłaczasz do prądu i tyle. Do mebli Ikea pasuje idealnie!
                                        • guderianka Re: tylko Grohe? 04.03.14, 18:41
                                          Dzięki
                                          A jak masz rozwiązaną opcję -gotowania/smażenia (masz kuchenkę płytę indukcyjną osobno czy jak ?)
                                          • johana75 Re: tylko Grohe? 04.03.14, 22:41
                                            Mam plyte gazową z Ikea. Jest czarna z podwójnym płomieniem na woka ( 4 palniki) super sie czyści , nie to co inox. Chyba nie ma jej na stronie www z ikea ,bo to jakas nowość kosztowała ok 600zł. też mogę polecić.
                                            Ale znalazlam na niemieckiej stronie, jest o 200zl droższa ;P
                                            To ta czarna Livslaga
                                            • guderianka Re: tylko Grohe? 05.03.14, 10:17
                                              dzięki
                                              !
                                            • bursztyn9 Re: tylko Grohe? 06.06.14, 10:24
                                              właśnie szukam czarnej, emaliowanej płyty . Czy piszesz o tej?

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30278077/
                                              pytam , bo ta wygląda na brązową.
                                              • johana75 Re: tylko Grohe? 30.07.14, 19:06
                                                tak o tej. Ona jest czarna
                                            • grejs76 Re: tylko Grohe? 01.09.14, 15:49
                                              Witam ,właśnie chciałam kupić taką czarną płytę gazową w ikea . Jak ona się sprawuje czy się nie rysuje i czy nie schodzi ta czarna powłoka .Słyszałam że z niektórych inox schodzi powłoka i rdzewieją że nie można czyścić mleczkiem cif.
                              • prunio4 Re: tylko Grohe? 04.03.14, 10:42
                                fakt, wygląd mają muzealny wink .
                                zmartwiliście mnie trochę, bo miałam nadzieje, że minimum z 5 lat pociągnie.

ale z dolnej półki powiadasz?

bateria umywalkowa za cenę sklepową 400 zł ma jakość z dolnej półki?
                                to ile może kosztować górna półka jakości?

*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;**;*;*;*;*;*;*;*
                                "...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
                                www.youtube.com/watch?v=-THzVLmGbrM
                                • guderianka Re: tylko Grohe? 04.03.14, 14:17
                                  dlaczego za 400zł ?
                                  możesz kupić i za 250zł - klik
              • guderianka Re: Grohe 02.03.14, 15:10
                Miało- ma (?)-w Warszawie-magazyn, punkt kontaktowy, tam między innymi trafiały zwroty
                To, czyja jest to firma nie ma dla mnie znaczenia, jak sam piszesz-ważna jest jakość
                • trypel Re: Grohe 02.03.14, 17:57
                  ma. Ale to biuro i siedziba serwisu.
                  Warszawa, Puławska (biurowiec koło Dworca Południowego)
                  Magazynu nigdy nie mieli.
                  • guderianka Re: Grohe 03.03.14, 08:01
                    A może być . Masz rację. Dzięki.
    • agni71 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 02.03.14, 13:24
      Widzę, że Grohe górą. Ja mam Grohe od ok. 15 lat. Nie powiem, żeby były niezniszczalne, słuchawke prysznicową juz wymienialiśmy kilka lat temu, wężyk tez był wymieniany przy słuchawce. Obecnie od paru lat przecieka mi kran w umywalce. Wytarły się uchwyty przy kranie (mam taki odkręcany, juz niedostępny ten model). Mimo to, tez moge polecić Grohe - nie ma odprysków, jakiegoś rdzewienia, ładnie daje się doczyścić. Bardzo sobie chwalę baterie wannową i prysznicową z termostatem.
    • tomasz876 Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 02.03.14, 19:04
      Kup sobie perlator na krany to już jakaś oszczędność ;]
    • akjawah słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 02.03.14, 22:39
      Są tylko dwie opcje:
      - najtańsza bateria za 20-30 zł. O dziwo są takie. Najkorzystniej. jak rozpada się przed upływem 2-leniej odpowiedzialności sprzedawcy i demontaż/wycieczka do marketu/ponowny montaż nie jest dla nas problemem.
      - Grohe, Hansgrohe (to firma-córka Grohe), Kludi - to niemieckie firmt mające po 100 lat doświadczenia w branży. Drogo. Ale jakość i jeszcze raz jakość

Z polecam nawet bazowy model Grohe z serii Eco Start do nabycia (taka ciekawostka: także w marketach budowlanych) i kilkanaście lat spokoju.
      • trypel Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 03.03.14, 07:45
        co do tej najtańszej opcji -
        przez parę lat na szkoleniach pokazywalem taką baterię która pusciła (korozja wewnątrz) po 0,5 roku użytkowania (wannowa za 39.90 - ok 10 lat temu), pech chciał że była zamontowana na dłuższym boku wanny a jak pusciła to nikogo nie było w domu.
        Jak wrocili domownicy to jak sie potem okazało przez łazienkę na piętrze przelało się ok 8-10 tys litrów wody. Stropy, sciany, podłogi schły przez następne 2 lata. A gość chciał tylko zaoszczędzić kończąc budowę i kupił własnie takie baterie.
        • guderianka Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 03.03.14, 08:02
          trypel- gdzie pracowałeś -jeśli można wiedzieć
          wyczuwam wspólną branżę wink
          • trypel Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 03.03.14, 08:27
            nie mogę zdradzić firmy - za łatwo byłoby mnie potem zidentyfikować smile świat jest mały. A ja podejrzewam że tu wiecej ludzi znajomych się kręci.
            W kazdym razie 12 lat w łazienkach odbębniłem
            pozdrawiam
            • guderianka Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 03.03.14, 08:34
              Rozumiem smile
              Pozdrówka!
        • akjawah Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 03.03.14, 21:26
          hmmm.... jaka to różnica na którym boku? Chyba gwint się rozpadł i ciśnienie wody odrzuciło baterię? Bo inaczej sobie ciężko to wyobrazić. Przecież jakby padła głowica to woda po prostu lałaby w dół do wanny.
          • trypel Re: słowo klucz - Grohe, Hansgrohe, Kludi 04.03.14, 07:52
            dość duża różnica. Jesli zdarzyłoby sie na krótkim to woda lałaby sie do wanny bo raczej dalej niże 2 m nie poleci. Jak na długim to przez wannę na podłogę
    • aga_martusia Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 04.03.14, 07:40
      W całym mieszkaniu mam bateria HansGrohe - polecam!
    • czarneoczy Guderianka, Trypel pomocy.... 30.07.14, 14:18
      Mąż kilka lat temu przy remoncie zaparł się zadnimi łapami na baterię prysznicową KFA z deszczownicą i termoregulatorem. Po gwarancji oczywiście termoregulator szlag trafił i teraz przy nastawionej temperaturze 20 st muszę uważać żeby sobie tyłka nie ugotować...
      Musimy wymienić na cokolwiek innego i zastanawiam się czy wybijać chłopu ze łba ten cholerny termoregulator (bo KFA wybił sobie sam...) czy nie?
      • trypel Re: Guderianka, Trypel pomocy.... 30.07.14, 15:45
        termostat jest OK jesli
        - masz filtry na przyłączach
        - masz w miarę nową instalację
        - masz cwu z sieci albo podgrzewacza pojemnosciowego (junkersy sie nie sprawdzają)

Ja lubię, mam i używam. I uważam ze warto. Ale wierzę w dobry produkt. Np termostat za 200-300 pln nie może działać bo sama głowica tyle kosztuje markowa.

Czy na pewno przyczyną nie jest zasyfiona głowica? Był jakiś serwisant? Po paru latach głowica miał prawo paść w KFA ale warto sprawdzić.
        Jak chcesz tanio to wymień tylko baterię - gwint górny pewnie 1/2 cala, rozstawy sie zgadzają, a zawsze zostanie Ci deszczownica (zakładam że działa) np na 2 uchwytową baterię: www.armaturakrakowska.pl/deszczownica-kfa-duna-symetric-34691000-p-12163.html (oczywiscie wymieniasz tylko baterię)
        jak chcesz wymienić całość to napisz co byś chciała smile
        • czarneoczy Re: Guderianka, Trypel pomocy.... 01.08.14, 14:15
          filtr jest
          junkers jest wink
          no chłop się zaparł a tłumaczyłam jak krowie na granicy, że przy junkersie to średni pomysł, ale co ja się tam znam... tongue_out
          muszę w takim razie chłopu kazać czyścić głowicę... jak nie da rady to trza będzie baterię samą wymienić... chłop broni deszczownicy jak panna na wydaniu wianka tongue_out
          • czarneoczy Re: Guderianka, Trypel pomocy.... 01.08.14, 14:15
            i oczywiście dziękuję za pomoc smile
            • trypel Re: Guderianka, Trypel pomocy.... 01.08.14, 14:20
              jak jest junkers (czyli popularny podgrzewacz przepływowy) to termostat rzadko bedzie dobrze chodził.
              Zgłos sie do najblizszego serwisu KFA, podaj ze chcesz do tej deszczownicy którą masz zakupić zwykła baterię, obstawiam że w 120 pln sie zmiesci i masz rozwiazanie na następne lata.

proszę bardzo smile
    • brak.slow Re: Oszczędność wody w łazience i nie tylko 01.09.14, 19:49
      hahha perlatory i baterie za setki złotych....
      największą oszczędność wody zyskuje się po przykręceniu zaworów do akceptowalnego poziomu, tak aby cisnienie wypływającej wody były niewielkie. i to tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka