Dodaj do ulubionych

wtórne użycie przedmiotów

28.02.14, 23:05
Witam,
dużą oszczędnością jest jeśli zamiast kupić coś nowego, to wykorzystamy to co mamy w domu. Chodzi mi o tzw. drugie życie przedmiotów. Ja np. zostawiam sobie pojemniki po litrowych lodach, używam ich do mrożenia jedzenia mam gwarancję, że do styczności z jedzeniem się nadają i nie muszę kupować w marketach specjalnych pojemników. Takich przykładów pewnie w moim domu jest i więcej.
Chciałabym abyście się podzieliły pomysłami co czasem warto zostawić i wykorzystać w domu, może do zupełnie innych celów niż w "czasach pierwszego życia".
Może taki zbiór pomysłów pomoże i mnie i innym coś gdzieś zaoszczędzić i pieniążki i może środowisko, w końcu jakaś jedna rzecz mniej pójdzie w odpady smile
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 08:17
      -Pojemniki po lodach i wszelkie inne plastiki- po sałatkach, po cukierkach itp.-zostawiam bo zawsze się zdarza że akurat trzeba coś gdzieś zabrać w takim formacie, albo dzieciaki potrzebują do zabawy
      - reklamówki jednorazowe- używam na duże zakupy torebek z materiału ale w sklepie np. warzywa pakuje się do woreczków, to samo owoce. Nie wyrzucam ich-zostawiam na odchody kocie lub pampersy syna-potem dopiero do śmieci
      - na odpadki papierowe i plastikowe mamy duże torby z auchan- sa pojemne a po wyrzuceniu zeń śmieci służą kolejny raz i kolejny i kolejny-koszt bodajże 1,99zl.Takie
      https://i.st-firmy.net/93gsbhl/torby-poznan.jpg
      -staramy się nie kupować zwykłych baterii ale akumulatorki, które ładujemy po wyczerpaniu nieskończoną ilość razy
      - nie wyrzucam starych prześcieradeł czy koszulek-tnę je, w koszulkach odcinam rękawy i powstałe szmatki wykorzystuję jako ścierki, lub M bierze do auta
      - nie wyrzucam w zasadzie ubran i zabawek-przekazuje je dalej przez co sama dostaję inne -taki ekologiczny łańcuszek wink
      - robię peeling z fusów po kawie (od prawie 20 lat ! wink
      - nie wyrzucam kolorowych gazet reklamowych ze sklepów ani resztek materiałów wstążek aplikacji itd.-dzieci zawsze wykorzystują do prac plastycznych
      -to samo z rolkami po papierze toaletowym (aktualnie Starsza zbiera na zajęcia z architektury)
      -nie kupuje dzieciom codziennie nowego picia do szkoły, ani sobie na siłownię. Kupuję napoje w takim-nie innym-bidonie-które po wypiciu , po codziennym myciu służą przez kilka tygodni-tylko zrywam etykietę wink- początkowy zakup to 2,99zł
      https://adbuzzer.files.wordpress.com/2010/09/oshee_bidon_range.jpg
      Na razie więcej nie pamiętam smile
      • martini-7 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 11:37
        o z tymi fusami od kawy to mnie zaskoczyłaś, co jeszcze tam dodajesz? słyszałam o takim peelingu, ale zawsze myślałam, że to mają być świeżo parzone, a nie takie "wypite"

a czy wiesz, że z tymi gazetami, to czasem schroniska dla zwierząt zbierają żeby klatki wyścielać kotom i innym? więc jak się twórczość w domu zakończy to zawsze jest jeszcze taka opcja wink
        • czekolada72 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 13:06
          peeling - fusy z kawy , oliwa z oliwek, zel/balsam/ew mydlo w plynie. Jak ktos chce moze dodac lyzke soli. Popieram w calosci - NIE MA LEPSZEGO!
        • araceli Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 14:08
          martini-7 napisała:
          > o z tymi fusami od kawy to mnie zaskoczyłaś, co jeszcze tam dodajesz? słyszałam
          > o takim peelingu, ale zawsze myślałam, że to mają być świeżo parzone, a nie ta
          > kie "wypite"

Ja nawet tej kawy nie zaparzam - dodaję tylko trochę wody i żelu pod prysznic dla poślizgu i zupełnie wystarczy. Można dodać też olejków zapachowych czy cynamonu ale to już dla efektów wellnes bo działanie mają po prostu same fusy smile
        • black_halo Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 17:29
          martini-7 napisała:

> o z tymi fusami od kawy to mnie zaskoczyłaś, co jeszcze tam dodajesz? słyszałam
          > o takim peelingu, ale zawsze myślałam, że to mają być świeżo parzone, a nie ta
          > kie "wypite"

Ja pije kawe w domu tylko w weekend i sobie wlasnie parze w ekspresie. Fusy w tej torebce zabieram do lazienki, dodaje czasem cynamon (ale ostroznie bo niektorych podraznia,), czasem cukier. Troche zelu pod prysznic ale nie tyle dla pozlizgu co zeby sie tzymalo kupy. Minus tego pillingu to totalnie uwalona lazienka jesli sie nie ma kabiny prysznicowej.
        • guderianka Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 18:11
          Kawę zaparzam w podobnym
          https://media4.tchibo-content.de/newmedia/art_img/1a/d5/b64dc8626f72/MAIN-IMPORTED/66300e09d0db6f6e/Zaparzacz-do-kawy-i-herbaty.jpg

Dodaję sól gruboziarnistą, kilka kropel oliwy i cynamon wink

Schronisko mamy blisko-nie wiedziałam o tym-ale gazet nie jest tak wiele, poza tym są świetnymi pokładami pod prace ręczne wink
          • prunio4 Re: wtórne użycie przedmiotów-kawa 05.03.14, 12:49
            < Dodaję sól gruboziarnistą, kilka kropel oliwy i cynamon wink <

genialny pomysł!
            fusy są świetnym dodatkiem do szamponu do włosów. taki piling włosa, a przede wszystkim skóry głowy powoduje świetne oczyszczenie z resztek zwłaszcza dla tych, którzy używają różności do stylizacji włosów.

*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;**;*;*;*;*;*;*;*
            "...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
            www.youtube.com/watch?v=-THzVLmGbrM
    • inez28 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 12:12
      Znalazłam dwa wątki forumowe, kojarzę, ale chyba był jeszcze co najmniej jeden większy ale na szybko nie znalazłam
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,141703454,,co_zbieracie_do_powtornego_wykorzystania.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,92600011,,Wykorzystanie_smieci_podrzuccie_pomysly.html?v=2
      • czekolada72 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 13:08
        Tego typu wątków jest na tym Forum cała masa, także nt kosmetyków domowych. Zawsze mi rece opadają, gdy naród nie umie przeczytac ze zrozumieniem tego co pisze na str tytułowej Forum - najpierw poszukac - potem zakladac nowy watek, nie dublowac. Totez jest swojego rodzaju marnowanie przestrzeni...
        • alexls Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 19:27
          Kolorowe gazetki nie są najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o zwierzaki. Farby drukarskie mogą podrażniać drogi oddechowe i oczy. Mam znajomą, która w niszczarce przygotowała wysciółkę właśnie ze zbieranej w domu makulatury. Ledwo odratowała dwa młode szczurki, które błyskawicznie dostały strasznego zapalnia spojówek. Uwierzcie - nie chcielibyście ich wówczas zobaczyćsad
          • martini-7 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 21:16
            hmmm... kiedy odwoziłam do schroniska karmę, koce i inne takie, widziałam kontener zbiórkowy na gazety, osobiście nie kupuję gazet, więc nie miałam co tam dawać, ale jeśli kolorowe faktycznie tak działają to przepraszam za wprowadzenie w błąd, jednak wynika to z tego, że widziałam jak do tego pojemnika wrzucali gazety wszelkiej maści
        • martini-7 Re: wtórne użycie przedmiotów 01.03.14, 21:19
          Easy, naród czytać umie i to nawet ze zrozumieniem, może po prostu narodowi mało było tego co we wcześniejszych wątkach wyczytał, a skoro jest to dla kogoś marnowaniem przestrzeni, to po co piszesz ten komentarz? czyż nie jest to marnowaniem przestrzeni również?
          • czekolada72 Re: wtórne użycie przedmiotów 03.03.14, 08:10
            Z jakim przestajesz takim sie stajesz uncertain
    • kufferrek Re: wtórne użycie przedmiotów 04.03.14, 21:22
      Kupuję chleb w piekarni w takim woreczku - zbieram te worki i mam na kanapki do pracy.
      Zbieram małe butelki, mam na wodę i picie dla dzieci do szkoły
      - zbieram pojemniki po gotowych sałatkach - mam na różne pierdoły w szafkach, oraz na zamrażanie
      - zbieram z pracy robocze wydruki - tnę na kawałki i mam fiszki. To samo robię w pracy
      pojemniki po warzywach ( szczególnie po marchewce z biedronki) - trzymam w dolnej szufladzie lodówki i segreguję tam owoce
      - zbieram pudełka po butach, trzymam w nich różne rzeczy, np. posortowaną bieliznę w szafce
      - zbieram jednorazówki - wrzucam do nich śmieci sortowane
      - zbieram rolki po ręcznikach papierowych - syn ma lunety smile
      - stare koszulki przeznaczam na szmatki
      - zbieram ubrania i oddaję je dla młodszych dzieci
      - zbieram plastikowe słoiczki po kremach, córka trzyma tam cekiny, koraliki, itp
      - zbieram wytłaczanki na jajka - trzymam je dla zaprzyjaźnionego pana, który odsprzedaje mi jajka
      - zbieram różne pudełka ( np. po 10 paku kociego jedzenia - mam na śrubki, baterie do recyclingu)
      - w pracy zużywamy dużo baterii - cześć z nich przynoszę do domu i "wykańczam " je w pilotach, aparacie i zabawkach, potem wyrzucam na recycling
      - zbieram różne pojedyńcze sznurówki - często się przydają, żeby coś przewiązać, podwiązać, itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka