Dodaj do ulubionych

DVD czy Blu-Ray?

06.03.14, 13:45
Witam,
Chciałabym kupić sprzęt odtwarzający płytki.
Telewizor mam nowszy, LED, 32" ale bez 3D, rozdzielczość 1360x76, HD Ready, nie wiem co jeszcze mogłoby mieć znaczenie dla znawców tematu. Sama jestem laikiem zupełnym, na bajerach mi nie zależy.
Czy DVD zaczyna być przeżytkiem? Warto wydawać więcej na Blu-ray? (Płyt chyba wciąż jeszcze mało, a i cena wyższa od płyt DVD).
Jakie modele moglibyście polecić?
Pozdrawiam,
Leigh
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: DVD czy Blu-Ray? 06.03.14, 14:07
      Nie masz tv full hd (1080 px wysokosci), tylko hd - czyli 720 px wysokosci, masz malutki telewizor (32"), a jedna plyta BD kosztuje 2-3x tyle co DVD. Moim zdaniem - jak dla ciebie to nie warto. Nawet nie zauwazysz roznicy.

Blu-ray oplaca sie od 42" w górę i oczywiscie wtedy full hd.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: DVD czy Blu-Ray? 06.03.14, 15:05
      leigh7 napisała:

> Witam,
      > Chciałabym kupić sprzęt odtwarzający płytki.
      > Telewizor mam nowszy, LED, 32" ale bez 3D, rozdzielczość 1360x76, HD Ready, nie
      > wiem co jeszcze mogłoby mieć znaczenie dla znawców tematu. Sama jestem laikiem
      > zupełnym, na bajerach mi nie zależy.
      > Czy DVD zaczyna być przeżytkiem? Warto wydawać więcej na Blu-ray? (Płyt chyba w
      > ciąż jeszcze mało, a i cena wyższa od płyt DVD).
      > Jakie modele moglibyście polecić?

Kupowanie DVD odtwarzacza teraz to trochę akcja bez sensu.

Dołożysz te 50 czy 100 PLN kupisz takie coś: PANASONIC DMP-BDT130EG za te 3 i pół stówy i przeczyta Ci wszystko: DVD, BR, odtworzy z zewnętrznego dysku po USB co tylko chcesz, zdjęcia, muzykę, łącznie z filmami ze szwedzkiej wypożyczalni. Jedynie trzeba doczytać w sieci jak wygląda sprawa wsparcia napisów.

Ksiądz Anatol
    • igia_pieniska Re: DVD czy Blu-Ray? 19.03.14, 17:19
      leigh7 napisała:

> Witam,
      > Chciałabym kupić sprzęt odtwarzający płytki.
      > Telewizor mam nowszy, LED, 32" ale bez 3D, rozdzielczość 1360x76, HD Ready, nie
      > wiem co jeszcze mogłoby mieć znaczenie dla znawców tematu. Sama jestem laikiem
      > zupełnym, na bajerach mi nie zależy.
      > Czy DVD zaczyna być przeżytkiem? Warto wydawać więcej na Blu-ray? (Płyt chyba w
      > ciąż jeszcze mało, a i cena wyższa od płyt DVD).
      > Jakie modele moglibyście polecić?
      > Pozdrawiam,
      > Leigh
    • czarneoczy Blu-Ray :) 22.03.14, 10:12
      odczyta też dvd.
      Zresztą zależy jaki masz stosunek do oglądania filmów - jeśli ci wszystko jedno czy oglądasz oryginał czy ściągane z torrentów (czy jak tam toto się zwie) to nie ma sensu kupowanie blue-ray'a.
      jeżeli chcesz powoli rozbudowywać kino domowe, lubisz dobry obraz i dźwięk to blue-ray.
      my mamy blue-ray panasonic i powoli wymieniamy całą biblioteczkę filmową z dvd na b-r, części filmów nie warto.
      mam męża maniaka audio z odchyłem w stronę obrazu też i przerabiałam "jednoczesne" oglądanie tego samego filmu w wydaniu dvd i br na obu odtwarzaczach i na samym b-r i nawet ja kompletny "lajkonik" widzę różnicę wink
    • czarneoczy Re: Blu-Ray :) 06.04.14, 11:53
      hehe...
      komu ty to mówisz... żeby dziecku bajki włączyć muszę kable przepinać tongue_out
      nawet się nie odzywam, piukłam tylko raz, jak mi chłop przywlókł do domu "piecyk" krella na lampy... lepiej sralon podgrzał niż ogrzewanie CO big_grin
      na szczęście zrezygnował i w końcu zamieszkał u nas "zwykły" wzmacniacz

ale to na pewno nie temat na forum oszczędzanie, bo z oszczędnością nie ma nic wspólnego big_grin
    • czarneoczy Re: Blu-Ray :) 12.04.14, 11:08
      da sie z nim żyć...
      i nawet dzieci mieć tongue_out
      za to przetresowana tak jestem, że w kinie obraz i dźwięk mi nie pasują tongue_out

tragedia oszczędnościowa to facet audiofil i baba craftmaniaczka z dzieckiem książkomaniakiem (a przynajmniej mającym takie zapędy) big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka