Dodaj do ulubionych

sprzedaż domu

23.04.14, 16:17
wstawiłam ogłoszenia na kilku bardzo popularnych portalach. Chcę sprzedawać bez pośredników, zależy mi na szybkiej sprzedaży. Są oglądający, ale na rynku masa nieruchomości. Może warto jednak próbować też przez agencję? Macie dobre doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: sprzedaż domu 23.04.14, 16:25
      To zależy od kupującego - jak kupowałam mieszkanie, to nie brałam pod uwagę żadnych ogłoszeń agencyjnych. Ale są też kupujący, którzy chcą kupić tylko przez agencję.

W ogłoszeniu należy zamieścić jak najwięcej zdjęć [pokazywane pomieszczenia powinny być uporządkowane, czyste, idealnie byłoby gdyby były bez mebli a przynajmniej bez durnostojek] i w czytelny sposób opisać zalety mieszkania. Może warto też zapłacić za promowanie ogłoszenia na górze strony?
      • birkin-bag Re: sprzedaż domu 23.04.14, 16:52
        kupowaliśmy w tym roku dom, teraz sprzedajemy mieszkanie. zdecydowanie wolałabym kupować bez pośredników [agent w niczym nie pomógł], sprzedaję bez pośredników.
    • jamesonwhiskey Re: sprzedaż domu 24.04.14, 00:32
      Agenciny to zwykle pasozyty , wrecz moga odstraszyc potencjalnego klienta dac do agencji mozesz ale bez zadnych wylacznosci a to I tylko w wypadku gdy maja baze potencjalnych zainteresowanych klientow akurat typem nieruchomosci ktora posiadasz .agencje typu wrzuci na strone z ogloszeniami podbijajac twoja cene mozesz sobie darowac
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: sprzedaż domu 24.04.14, 11:16
        jamesonwhiskey napisał:

> Agenciny to zwykle pasozyty , wrecz moga odstraszyc potencjalnego klienta

A ja tam lubię agentowi te parę groszy prowizji zapłacić, ze to, że nie muszę się z właścicielem użerać, z jego emocjami dotyczącymi super gniazdka, słuchać jego gorzkich żali ile to on traci itp...

W Polsce ludzie zbyt emocjonalnie podchodzą do nieruchomości i przy transakcji te emocje wyłączają im mózg...

Ksiądz Anatol
        • jamesonwhiskey Re: sprzedaż domu 24.04.14, 11:51
          to ja mam inne doswiadczenia
          nie mozna sie bylo do debila dodzwonic, nie odpowiadal na majle
          rozeznania co do okolicy zero , nie mowiac juz o sasiedztwie
          czy stylu i jakosci zarzadzania nieruchomoscia, o planowanych , wykonanych remontach

ielem użerać, z jego emocjami dotyczącymi super gniazdka, słuchać j
          > ego gorzkich żali ile to on traci itp...

trzeba umiec wyciagnac z tych zali uzyteczne informacje

niestety musialem kupic przez agencja ale bym tego kmiota normalnie lal po pysku
          scierowjada tak mnie podkurwil ze do dzisiaj mi sie cisnienie podnosi na samo haslo agent

• alpepe Re: do anatola 01.05.14, 09:23
          Co do żali i subiektywnej wartości domu, to tak jest wszędzie. Właścicielowi się wydaje, że dane mieszkanie jest warte tyle a tyle, ale mu się tylko wydaje. Bo dla jednego pomarańczowa ściana bordowe kafelki ze wzorkiem są piękne, a drugi już dolicza do ceny zerwanie kafelków, nowe kafelki z położeniem i skucie pomarańczowej ściany, by pomarańcz nie przebijał przez biel. I tak jest ze wszystkim. Jak mnie poprzednia właścicielka oprowadzała po mieszkaniu, to w wąskim przedpokoju była jeszcze jakby framuga, która dla mnie była od razu do wyburzenia, a ta mi mówi: tu sobie pani wstawi zasłonkę, nikt nie będzie zaglądał w głąb mieszkania. Podobnie z drewnianą spiżarką, którą była właścicielka (nigdy nie mieszkająca w tym mieszkaniu, tak na marginesie) zachwalała. To była druga rzecz wyburzona przeze mnie od razu.
    • da_mati Re: sprzedaż domu 24.04.14, 11:06
      Sprzedawałam w nieruchomość zeszłym roku i powiem tak: gdybym znowu miała sprzedawać to nawet bym nie rozmawiała z pośrednikami smile Mam wrażenie że tylko prowizje się dla nich liczą a mieszkanie i tak sprzedałam sama. Zdecydowanie więcej zainteresowanych osób miałam z własnych ogłoszeń.
    • eo_n Re: sprzedaż domu 24.04.14, 23:39
      Mam dobre doświadczenia z agencjami. 2x skuteczniej sprzedały mi mieszkanie niż ja sama (prowizja była raz chyba brana tylko od kupujących, a za drugim razem w umowę z agencją była wpisana cena za nieruchomość wyższa o prowizję agencji).
    • jw.ow Re: sprzedaż domu 26.04.14, 14:02
      Ja mam złe doświadczenia z agencjami. Bezpośrednio od właściciela jest o wiele taniej a i czasu mamy takie, ze samemu mozna wszytsko posprawdzać czy nie ma zadłużenia itd.
    • johana75 Re: sprzedaż domu 26.04.14, 21:15
      Ja kupowałam mieszkania 2x niestety z agencjami, bo te ktore mi sie podobały były tylko przez agencję. Wolałabym kupić bezpośrednio. Agent nic ci nie powie o mieszkaniu wiecej niż jest w ogłoszeniu, zdjęcia robią masakryczne, dobrze że ja umiem widzieć pomiędzy pikselami i wyciągam potencjał z mieszkania, ale inni moga tego nie zauważyć. Zdjęcia profesjonalne to podstawa ( oczywiście mieszkanie czy dom do nich odpowiedni przygotowany) opis.

Sprzedawałam 1 mieszkanie bezpośrednio, szybko sie uwinęłam bo ogłoszenie i zdjecia były bardzo zachęcające. Miałam umowe (bez wyłączności) z agencja to nawet 1 klient nie przyszedł! Żenada!
      • an.16 Re: sprzedaż domu 29.04.14, 10:58
        Nie mam doświadczeń ze sprzedażą, ale przy wynajmie korzystam z agencji i bardzo mi to odpowiada. Przekazuję agentowi klucze (jak puste) albo kontakt do aktualnego najemcy i agencja załatwia całą resztę. Nie musze się umawiać, jeździć, zachwalać. Solidnie zarabiaja na swoja prowizję.
        • birkin-bag Re: sprzedaż domu 29.04.14, 11:19
          ja mam zupełnie inne doświadczenia - nie było mnie na miejscu, przez 4 miesiące agencja przyprowadziła jednego [!!!!] klienta. wróciłam, zajęłam się tym sama, wynajęłam mieszkanie pierwszego dnia
    • kol.3 Re: sprzedaż domu 01.05.14, 06:56
      Ostatnio byłam zaangażowana w kupno mieszkania. Zauważyłam, że osoby którym bardzo zależy na sprzedaży nieruchomości dają ogłoszenie do 10 biur naraz. Pośrednicy raczej robili na mnie złe wrażenie. Ruszali się jak muchy w smole, wprowadzali dezinformacje, mam wrażenie, że manipulowali aby sprzedać szybciej, nie zabezpieczali interesów obu stron.
      Aby sprzedać szybko nieruchomość trzeba ją dobrze zaprezentować na zdjęciach i dać dobrą cenę. Przeanalizuj rynek nieruchomości i ceny.
    • darek9634 Re: sprzedaż domu 01.05.14, 12:41
      Musimy sprzedać dom (nawiasem mówiąc w nieatrakcyjnym miejscu - dlatego wiosna i lato).
      Piszesz : "wstawiłam ogłoszenia na kilku bardzo popularnych portalach"
      Możesz zdradzić na jakich ?
      • bazia8 Re: sprzedaż domu 04.05.14, 17:50
        mogę napisać na priv
        • krewetka Re: sprzedaż domu 19.05.14, 16:15
          bazia8 napisała:

> mogę napisać na priv

czy ja tez moge prosic? chce sprzedac dom a ciezko idzie
          • darek9634 Re: sprzedaż domu 20.05.14, 16:21
            Nie dostałem odpowiedzi a priv nie potrafię sad
            Ogłaszałem tu :
            otodom.pl/
            dom.gratka.pl/
            ssl.olx.pl/konto/?ref[0][params][action]=account&ref[0][action]=myaccount&ref[0][method]=index
            www.nieruchomosci-online.pl/
            www.anonse.com/strona_v2/start/0
            www.oferta.pl/strona_v2/start/0/
            www.bezposrednio.com/
            www.gumtree.pl/
            alegratka.pl/
            ogloszenia.trojmiasto.pl/

• paul_a_zd Re: sprzedaż domu 19.05.14, 13:20
      Nie polecam.
      Jak sama dodawałam ogłoszenia to było więcej zainteresowanych, niż przez rok czasu u pośrednika. Zero odzewu, wypowiedziałam umowę i na nowo sprzedaję sama, a ten czas uważam za zmarnowany, dwa telefony i to odwołane przed agenta, więc pewnie sam sztucznie stworzył zainteresowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka