Dodaj do ulubionych

oprocentowanie w Polsce

31.05.15, 00:02
Bylam dzisiaj w sklepie i chcialam kupic nowy telefon, bo mam w naprawie aktualny. I chcialam kupic telefon cena okolo 1650zł no ale chciałam zeby rozlozyli mi to na 5-10rat. I mowie, ze najlepiej bedzie oprocentowanie 0% i takie mialam jak w zeszlym roku kupiłam laptop. A oni ze nie maja takiego oprocentowania, maja bank credit agricole i wylicza mi odsetki i wyszło około 600zł. Makabra jakaś. Czyli 40% wratości telefonu. To jest jakiś skandal i oszustwo. Oczywiście teleofonu nie wziełam na raty bo to jakieś nieporozumienie.
Obserwuj wątek
    • crokofon Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 08:17
      To sprawdź w innym sklepie, może będzie 0% i bez prowizji smile A jaki to model i dlaczego właśnie ten?
    • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 13:02
      W ubiegłym tygodniu kupiłam na Allegro telefon w podobnej cenie do Twojej. Zapłaciłam kartą kredytową, a teraz mam zamiar rozłożyć cenę zakupu na 12 rat. Cały koszt kredytu to prowizja w wysokości 1% zakupu doliczana do programu ratalnego. Zalety mojego rozwiązania:
      1. Na Allegro zapłaciłam taniej za mój smartfon o ponad 30% w porównaniu z najpopularniejszymi sklepami rtv/agd,
      2. Pierwszą ratę zapłacę za ponad dwa miesiące,
      3. Mój smartfon to model z tego roku, więc u operatorów cena w abonamencie za ok. 90-100 zł jest ledwie 200-300 złotych niższa niż zapłaciłam na Allegro.
      • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 14:57
        Ale przecież kredyt z karty kredytowej to jeden z najdroższych kredytów.
        Nie do tego taka karta służy.
        • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 15:35
          Nie zrozumiałaś co napisałam. "Cały koszt kredytu to prowizja w wysokości 1% zakupu doliczana do programu ratalnego." Czyli jeśli telefon kosztuje 2000 zł, to prowizja wynosi 20 złotych. Rata (przy rozłożeniu na 12 rat) to 2020/12=168,33 złotych. Można rozłożyć też na 6 i 9 rat, ale skoro prowizja zawsze wynosi 1%, to najbardziej opłaca się rozłożenie na 12 rat.
          • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 15:40
            Ale ja nie mam na myśli prowizji tylko kredyt z karty kredytowej jaki zaczyna się w momencie, gdy nie spłacisz całej kwoty w pierwszym terminie.
            • katarzynka791 Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 16:01
              Karta kredytowa (nazwę wykasowałam) daje również możliwość rozłożenia dokonanych nią zakupów na raty 0%, dzięki czemu możesz:
              dwa razy w roku skorzystać z bezodsetkowego kredytu w karcie nawet na 12 miesięcy w ramach programu Raty" (maksymalna łączna kwota transakcji lub kwota wykorzystanego limitu objętego jednym programem wynosi 3 000 zł),
              wszystkie formalności ograniczyć do jednego telefonu do banku i wskazania doradcy transakcji lub kwoty wykorzystanego limitu, którą chcesz rozłożyć na raty 0%.
              Rzeczywista roczna stopa oprocentowania (RRSO) dla spłaty zadłużenia w ramach programu kredytowego Raty 0%" wynosi 1,88%, całkowity koszt kredytu wynosi 30 zł. Wartość została wyliczona dla zadłużenia w wysokości 3 000 zł, spłacanego w okresie 12 miesięcy w równych ratach, z uwzględnieniem opłaty za dokonanie rozłożenia zadłużenia na raty w ramach programu kredytowego wynoszącej 1% wartości zadłużenia.
              Info z pierwszego lepszego banku.
              • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 16:07
                Piszesz z dwóch kont?
                • katarzynka791 Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 16:11
                  Ja? Nie. Czemu tak sądzisz?
            • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 16:23
              Tym razem ja nie rozumiem co piszesz.
              Na tym właśnie polega rozkładanie zakupu na raty w ramach karty kredytowej, że nie muszę całych 2000 zł spłacić w ciągu max. 50 dni od zakupu, żeby nie płacić odsetek, tylko mogę w ciągu roku. I bank żadnych odsetek mi nie doliczy, bo tak się ze mną umówił, że będę mu oddawać co miesiąc jedną ratę. Co miesiąc do kwoty spłaty mam dopisywaną jedną ratę 168,33 złotych i tylko tyle spłacam.
              • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 18:27
                Po ok 50 dniach jeśli nie ma spłaty całości zadłużenia za dany okres rozliczeniowy użytkowania karty kredytowej to zaczyna sie naliczanie odsetek wn które wynoszą ok 10%. Jeśli nie spłaca się całości tylko część to za ta część niesplacona rusza naliczanie odsetek. Bank nie ma interesu dawać klientowi za 0 zl karę kredytowa i jeszcze go kredytowac. Nie zarabia ma kliencie tylko w przypadku gdy ten spłaca całą należność. Ci klienci stanowią mniejszość
                • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 31.05.15, 18:51
                  ana119 korzystałaś z tego programu ratalnego na kk, o którym pisze katarzynka791?
                  Ja kupiłam dzięki niemu trzy smartfony, zmywarkę i lodówkę. Cały koszt zakupu każdego z tych przedmiotów był powiększony o 1% i ani grosza więcej.
                  • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 01.06.15, 13:02
                    Jako stały klient operatora mam smartfon za 0 zl
                    • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 01.06.15, 16:49
                      Jeśli już, to za złotówkę plus VAT, a nie za 0 złotych. Poza tym za złotówkę operatorzy dają smartfony z półki najwyżej średniej, a mnie niska jakość nigdy nie skusi.

Liczyłaś kiedykolwiek czy zamiast telefonu od operatora i abonamentu bardziej nie opłaca się zakup telefonu na wolnym rynku i przejście na prepaid lub krótkoterminowy abonament w rodzaju nju?
                      • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 01.06.15, 22:14
                        Samsung galaxy s4 to nie jest średnia półka. Mam swoje ulubione aplikacje wiec musze miec stały dostęp do internetu
                        • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 02.06.15, 07:35
                          S4 nie jest średnią półką, tylko modelem sprzed dwóch lat czyli smartfonowym staruszkiem.
                          Widzę, że T-mobile ma jeszcze w ofercie ten model. W abonamencie 129,99 zł na 24m kosztuje 9 zł. Pierwsze 3 miesiące są tańsze, więc koszt całej umowy łącznie z groszami za telefon to 3000 zł. Załóżmy, że jako stały klient dostaniesz 30% zniżki na abonament czyli dwuletnia umowa będzie kosztować 2100.

Na Allegro S4 można kupić za 1000-1100 złotych. Do tego prepaid np. Virgin Mobile z pakietem no limit i 2GB internetu za 29 zł. Teraz jest promocja na VM, dzięki której do każdego doładowania dodają 50% więcej. Zatem pakiet no limit realnie kosztuje 19 złotych. 24m*19+1100 za telefon= 1556 złotych, a to wychodzi o 26% taniej niż dla wieloletniego klienta sieci komórkowej.

To są wyliczenia dla starego modelu. Modelu z tego roku nie kupisz za złotówkę, a nawet za 100 zł. W tym samym abonamencie, w którym Twoje S4 kosztuje 9 złotych, mój smartfon kosztuje 1300 złotych.
                          • goodlokacja Re: oprocentowanie w Polsce 03.06.15, 11:32
                            Lubię takie wyliczenia smile Dzięki. Moja siostra też uważa, że telefon dostaje za darmo,a płaci tylko abonament. Ja liczę tak samo i mam kartę VM, a telefon kupowany osobno,
                          • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 03.06.15, 14:28
                            Nie płacę 129 pln abonamentu wiec twoje wyliczenia są z sufitu
        • cornerek Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 09:54
          Hah, no właśnie nie do końca. Na kartach obowiązuje ograniczenie antylichwiarskie i kredyt nie może być droższy niż 10% w skali roku. Dokładając do tego brak prowizji i dodatkowych opłat - trudno znaleźć tak tani kredyt gotówkowy.

Kuzkov, obawiam się, że oprócz prowizji za rozłożenie na raty, obowiązuje cię normalne oprocentowanie na karcie - czyli wspomniane 10% (chyba, że twój bank ma niższe). A jeśli tak nie jest, to zdradź nam która karta daje takie warunki programu ratalnego.
          • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 12:30
            W tym temacie już 4 razy pisałam, że oprócz 1% prowizji, nie ma innych kosztów. Korzystałam z tego programu kilkakrotnie i dobrze wiem jak działa. Potrafię liczyć swoje pieniądze i wolę zapłacić 1% prowizji, a niewydane pieniądze trzymać np. na koncie oszczędnościowym na 4%.

Widzę, że tę kartę bez problemów znalazła katarzynka791. Skopiuj tekst z jej postu, który zamieściła po dwukropku, a na pierwszym miejscu w Google pojawi się właściwa odpowiedź.
            • katarzynka791 Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 14:25
              Kompletnie nie mogę zrozumieć, dlaczego nie czytacie ze zrozumieniem. Wychodzi, że o kk wiecie naprawdę mało. Może nie macie, nie mieliście, ale nie piszcie bzdur. Mieszacie pojęcia kredyt w kk, rozłożenie na raty wybranego zakupu na kk (ograniczenia przez bank do 1,2 zakupów czy kwoty 3000 na rok), rozłożenie spłaty zadłużenia kk na raty.
              Zapoznajcie się z tematem, a potem piszcie...
              Kk nie są dla każdego, trzeba umieć z nich korzystać. Ale najpierw trzeba się z kk zapoznać. Ze zrozumieniem oczywiście.
              • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 15:51
                Dzięki za Twój głos rozsądku. Ludziom wydaje się, że karta kredytowa to samo zło, a wystarczy wiedzieć jak ten instrument działa. Mam karty kredytowe od czasów studiów i nigdy nie zapłaciłam nawet grosza odsetek, żadnej opłaty za wydanie czy wznowienie, a do tego co miesiąc na każdej z kart mam zwrot gotówki za obroty.
                • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 05.06.15, 16:10
                  Idź naganiac naiwnych gdzie indziej na produkty Getin bank bo zapominasz dodac ze są karani przez Nadzór Bankowy za nierzetelnych udzielanie informacji o produkcie
                  • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 05.06.15, 21:55
                    Nie wiem, w którym poście poczułaś się naganiana przeze mnie do Getin Banku, który został ukarany wielomilionową karą prze UOKiK, a nie KNF. Jednak skoro już poruszyłaś temat tego znienawidzonego banku...
                    Zmartwię Cię - nie byłam naiwna i nie dałam się naciągnąć na trefne polisolokaty w GB. Nawet do tego stopnia byłam przebiegła, że w ciągu półtora roku posiadania konta w Getin zarobiłam na nim tyle kasy, że mogę za nią kupić nowy flagowy smartfon, w dodatku model z bieżącego roku, a nie sprzed dwóch lat.
                    Lecz jak już wcześniej wspominałam, za telefon zapłaciłam kk i rozłożyłam płatność na 12 nieoprocentowanych rat, natomiast zarobioną kasę wrzuciłam na 4% do znienawidzonego banku. Niestety karta kredytowa użyta do zakupu telefonu nie jest z Getin, choć z GB też mam jedną kk, na której co miesiąc mam kilkudziesięciozłotowy zwrot.
                    Dopiero teraz możesz poczuć się naganiana na produkty najgorszego banku w historii polskiej bankowości.
                  • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 05.06.15, 23:04
                    Ana, daj spokój, to troll jest, lepiej nie karmić.
                    • ana119 Re: oprocentowanie w Polsce 06.06.15, 08:37
              • cornerek Re: oprocentowanie w Polsce 06.06.15, 11:13
                Ok, znalazłem kartę o której mowa i faktycznie jest tak jak piszecie. Można tak zrobić dwa razy w roku. Zwracam honor.

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że to nie jest standardowe rozwiązanie i nie spotkałem się z taką promocją nigdy wcześniej.
                • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 06.06.15, 16:40
                  Kilka lat temu Polbank też pozwalał rozłożyć na raty transakcje z kk. Chyba nie było limitu kwotowego, ale prowizja była 5%, co jednak przy ówczesnych stopach procentowych było korzystną opcją. Po przejęciu przez Raiffeisen nadal można rozłożyć kk na raty, ale prowizja jest już tak wysoka, że się nie opłaca.

A karta, o której piszemy, ma jeszcze jedną nietypową jak na karty kredytowe sprawę - transakcje gotówkowe i bezgotówkowe objęte są Grace Period. Niestety za wypłatę gotówki z bankomatu lub przelew z rachunku karty pobierana jest prowizja w wysokości bodajże 3,99%, ale do końca sierpnia obowiązuje promocja, która pozwala na bezprowizyjne wypłaty gotówki z bankomatu. Wystarczy do wypłaty wykorzystać Blik.
            • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 15:14
              A które konto oszczędnościowe w Polsce ma teraz 4% dla stałego, nie nowego klienta, na całą kwotę oszczędności?
              Bo raczej bajki tu opowiadasz.
              • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:14
                Np. Getin Bank - konto oszczędnościowe na 4% do 10k do końca 2016 roku.
                • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:15
                  Pisałam wyraźnie: na CAŁE oszczędności!
                  • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:23
                    Chyba nie zauważyłaś, że dyskusja dotyczy smartfonu w cenie do 2k. Dokładnie 2k wkładam na konto oszczędnościowe do Getin Banku, gdzie mam 4% do 10k.
                    • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:27
                      Wiedziałam, że opowiadasz bajki na temat konta na 4%.
                      W przeciwieństwie do Ciebie wiem o czym piszę.
                      Więc żegnam.
                      • kuzkov Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:47
                        Tak samo wiesz o czym piszesz, kiedy pisałaś o karcie kredytowej.
                        • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 17:17
                          Znaczy nie umiesz odpowiedzieć o bawisz się w strzyżone-golone sad
                          Marnie to o Tobie świadczy.
                          Posiadaczką kart kredytowych jestem od 1998 roku, więc słabo Ci wyszło.
                          Dla mnie EOT.
                    • pani.mysz Re: oprocentowanie w Polsce 04.06.15, 16:35
                      A rozmawiamy o oprocentowaniu w Polsce, nie o smartfonie.
                      • katarzynka791 Re: oprocentowanie w Polsce 08.06.15, 09:24
                        Nie rozumiem Waszych ataków na kuzkov. Odpowiedziała przecież autorce wątku, która chciała kupić smartfona na raty 0%, ale zrezygnowała, bo nie dostała rat 0%. Napisała dokładnie jak można to zrobić przy użyciu kk.
                        Ja tak do jej wypowiedzi podchodzę. Konkretna i na temat.
                        Miłego dnia wszystkim smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka