Dodaj do ulubionych

Wyprawka dla drugiego dziecka

21.07.15, 16:09
Kochani, pomocy!
Spodziewamy się drugiego potomka, drugiego synka. Robię listę z tzw wyprawką. W przypadku pierwszego dziecka było na niej prawie wszystko, od wózka przez kosmetyki po pieluchy jednorazowe. Co powinnam mieć w ramach wyprawki dla nowego członka rodziny, a odziedziczenie czego po starszym bracie będzie objawem sknerstwa? Co wg Was powinnam kupić? Proszę o radę smile
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 16:41
      Pieluchy tylko potrzebujesz...
      dziedziczenie nie jest obciachem ani sknerstwem:p To racjonalne rozwiązanie, biorąc pod uwagę, że dzieciaki małe noszą wszystko strasznie krótko.
      Ja trochę różowości dokupiłam, bo drugie to była dziewczynka.

Dziś córka ma 10 lat i sporo rzeczy - bluzy, spodnie dresowe, kurtki - nadal nosi "po bracie". Miała tez po nim łóżeczko, potem większe łóżko, wózek, foteliki... itp.
    • monika887 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 16:45
      Miałam taką samą sytuację. Dla młodszego kupiłam na nowo materac, kocyk, ręczniki, rzeczy typowo osobiste jak frida, nożyczki, szczotka do włosów. I dosłownie kilka ubrań, dopasowanych bardziej do pory urodzin, ale po przejrzeniu tego co zostało po starszym itego co dostałam. I kupiłam też manducę, ale tu już doświadczenie podpowiadało że nosidło może się przydać (żałuję że nie miałam wcześniej). Wózek, fotelik, łóżeczko, leżaczek, matę, zabawki użytkuje po starszym i czasem nawet mi z tego powodu głupio, że on nie ma nic nowego.
      • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 16:48
        Drugie bedzie z tego samego miesiąca co pierwsze tongue_out
        • kanna Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 16:59
          Jak praktycznie big_grin
          • kitty4 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 20.12.15, 11:44
            Nie bardzo, bo potem dwa razy urodziny dzieci w tym samym miesiącu, no chyba że będzie oszczędzała i jedną imprezę im robiła ale prezenty i tak powinna mieć dwa.
            • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 05.01.16, 15:07
              nie jestem sknerą big_grin
              Wiadomo, ze osobne urodziny i osobne prezenty.
              Chociaż ostatnio znajome rodzeństwo robiło podwójny ślub big_grin 2 panny młode, 2 panów młodych, WTF? big_grin
              • angazetka Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 05.01.16, 22:11
                Uczestniczyłam w takim ślubie i weselu, ale pannami młodymi były bliźniaczki, którym zależało na takiej właśnie ceremonii wink
                • asia_i_p Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 19.04.16, 08:29
                  Przy identycznych bliźniaczkach bardzo ryzykowna ceremonia. wink
        • mika8001 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 21:35
          No to pieluchy, smoczki i chusteczki mokre (o ile używasz). I w zależności od wieku starszaka byc moze fotelik samochodowy.
        • martini-7 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 15.10.15, 09:56
          O to masz szczęście, ja rok temu byłam w tej samej sytuacji, urodziłam drugą córkę, ale jedna z zimy, druga z lata. Po starszej został wózek, łóżeczko, wanienka, pościel, ręczniki, ubranka (zwłaszcza kombinezon na zimę, młodsza urodziła się mniejsza więc na zimę było jak znalazł), musiałam dokupić ubrań troszkę bo, na początku młodsza była mniejsza, ale potem mocno wystrzeliła w górę. Dziś część ubrań ma po starszej, część kupuję nowe bo, ile można po starszej siostrze nosić, a poza tym nie wszystko pasuje.
          Generalnie przy drugim dziecku też nie byłam tak podatna na marketingowe chwyty, wiedziałam co faktycznie mi się przyda, a co jest naciąganiem matek na zbędne wydatki. A no i butelki nowe kupiłam choć do 6 miesiąca była na piersi, a do 9 na mieszanym, więc w sumie przydały mi się. Masz już jakieś doświadczenie po pierwszym więc sama oceń ile z tego potrzeba Ci, a na ile producenci chcą Cię naciągnąć.
          --
          "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód." Paulo Coelho.
    • myszkowa Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 19:00
      Po prostu sprawdź co masz i czy nadaje się do użycia, jak czegoś brakuje to dokup.
    • martini-7 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 21:26
      Miałam jakiś czas temu podobną sytuację, urodziła mi się druga córa, tyle, że pierwsza z zimy, druga z lata, ale wiele rzeczy dało się "odziedziczyć" i tak. To nie jest objaw sknerstwa, a rozsądku. Dokup pieluchy, butelki czy co Ci jeszcze brak, pewnie jakieś nowe ubranka też się zaplączą na liście zakupów bo, ciężko się oprzeć. Pewnie się też okaże, że nie będziesz używała części rzeczy które przy pierwszym wydawały Ci się takie potrzebne. U mnie tak np. było z podgrzewaczem czy termometrem do wanienki smile
      • myszkowa Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 21.07.15, 22:35
        A to fakt, z każdym kolejnym dzieckiem człowiek potrzebuje mniej przedmiotów, które wcześniej wydawały się niezbędne.
    • marika012 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 24.07.15, 10:33
      Rozrzutnością będzie jeśli rzeczy niezniszczone po starszym wyrzucisz i kupisz w to miejsce nowe. Zorientuj się co się zużyło i po prostu dokup co potrzeba.
      Moje młodsze miało po bracie wózek, wanienkę, łóżeczko, część ubranek, zabawki, ręczniki, pieluszki materiałowe, kocyki, pościel. Dokupiłam jakiś kocyk, pieluszki wielorazowe, przewijak (bo stary się zniszczył), trochę ubranek (bo inna płeć dziecka). Po kilku miesiącach nianię elektroniczną i laktator (przy pierwszym nie miałam a przy drugim były te rzeczy potrzebne).

Potem większość naszych sprzętów oddałam bratu i służyły jeszcze jego trzem synom smile
      • brysia0 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 24.07.15, 18:57
        A tak w ogóle to gratulacje smile
    • kubara1 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 28.07.15, 09:57
      to żadne sknerstwo
      to pierwsze racjonalizm
      po drugie ekologia

przy pierwszym dziecku kupowałam wszystko
      przy drugim nieco mniej
      przy trzecim nie kupuję prawie nic
      wszystko dostaje po chłopakach z rodziny, oczywiście poza bielizną,
      nożyczki do paznokci, szczoteczka, wszystko było po dziewczynach, wanienka, kocyki - tylko te różowe oddałam

i gratulacje smile
    • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 29.07.15, 13:46
      Dziękuje za podpowiedzi!
      moje zakupy dla drugiego potomka ograniczą się do pieluch, kosmetyków, nowego ręcznika wink
      • mika8001 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 01.08.15, 11:19
        Moje zakupy to pieluchy, smoczki, mokre chusteczki no i ubrań trochę musze dokupić na pózniej, bo dzieci różnią sie płcią.
        Na szczęście fotelik samochodowy sie jeszcze nadaje.
        Myślałam nad kombinezonem, ale olewam - bedzie młody jeździł w kremowym z niebieskimi kwiatkami. Mysle ze to dla niego żadna roznica smile
      • oliolali Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 01.08.15, 21:47
        Różnica między moimi dziećmi to 4 lata i 4 miesiące, młodsze obecnie ma trochę ponad pół roku. Ta sama płeć więc i łatwiej w kwestii kolorystyki.

Dla drugiego dziecka dokupiłam 4 kaftaniki - przy pierwszym nie wiedziałam że są takie z wywijanymi rękawkami, więc odpadła sprawa wiecznie spadających "niedrapków". Mam też nowy materacyk w łóżeczku.
        Oczywiście pieluchy i kosmetyki, no i tych drugich było znacznie mniej niż przy pierwszym dziecku.
        Kupiłam również laktator nowy i zestaw butelk. Mimo, że laktator miałam firmowy i można było wymienić elementy gumowe to wymiana była droższa niż zakup w promocji nowego.
        Przy pierwszym mocno wyeksploatowane były kocyki i prześcieradełka więc na pytanie "co dla dziecka?" przed pierwszymi odwiedzinami maluszka powiedziałam, że to poproszę.

Przy drugim dziecku, w związku z tym, że mało wydałam na samo dziecko oraz biorąc pod uwagę, ze będę się starać o kolejne, to "zainwestowałam" w swój komfort. Nastawiłam się na karmienie piersią więc kupiłam sobie kilka fajnych pidżam, koszul, bluzek i staników zarówno na dzień jak i na noc, właśnie takich do karmienia
    • linn_linn Re: Wyprawka dla dziecka 20.08.15, 10:06
      niebalaganka.pl/wyprawka-dla-noworodka-lista-do-druku/
      • mika8001 Re: Wyprawka dla dziecka 20.08.15, 12:19
        Troche rzeczy zbędnych.
        Czy cienkie czy grube czapki (czy tez w ogole brak czapek) zależy od pory roku.
        Skarpetki - zaczęłam używać jak corka miała jakies pol roku.
        Niedrapki - w pierwszy dzien juz tak trzepala rekami, ze sie ich pozbywała szybciej niż jej zdążyłam zakładać.
        Laktator i butelka - niektórzy sa niekompatybilni z laktatorem.
        Zasypka i sudocrem - to chyba dopiero jeśli pojawia sie jakies problemy... Przy pierwszym dziecku nie miałam i nie potrzebowałam. Oliwki ani fridy tez nie miałam.
        Organizer na łóżeczko tez uważam za zbędny (do głowy mi to nie przyszło).
        Za to na liście brakuje body z krótkim rękawem (niezależnie od pory roku) no i na moje standardy ubrań jest za mało, ale moja corka strasznie ulewala i zdarzało sie ją przebierać 5 razy dziennie. Wiec 6 sztuk body to musiałabym codzień prac...

• mika8001 Re: Wyprawka dla dziecka 20.08.15, 12:21
          Codziennie
          • mirka_sm Re: Wyprawka dla dziecka 22.08.15, 13:24
            Nie warto kupować nic oprócz tego tego co się zużyło. Trzeba przejrzeć rzeczy po starszaku, liste wyprawkowa i dokupić to czego nie ma- wiadomo kosmetyki, piluszki, smoczki.
            Nie polecam używania materaca po starszaku- do lozeczka warto nowy kupic, chociażby ze względu na roztocza. I potem oczywiście buty- dzieci nie pownny uzywac butow po sobie, to szkodliwe dla stóp.
            Jest tez i inny problem- dziecięce ciuszki są śliczne, a szafa pełna- kupować nie ma sensu a się chce. W ramach rozsądku kupuje zazwyczaj jedna nowa rzecz na rozmiar.
            Dodatkowo, co było dobre dla starszaka, nie zawsze jest używane przy maluchu- ale akurat tego nie da się przewidzieć.

• only_marcopol Re: Wyprawka dla dziecka 26.08.15, 21:45
              Mam dwie córki różnica 5 lat - kupiłam nowy wózek bo stary sie wyjedził poza tym miałam zawsze hopla na pukcie wóków i przy dwójce przerobiłam ich az 5 big_grin ale stary zawsze sprzedawalam wink
              Nowe butelki, smoczki, troche ubranek przewijak po starszej miałam wanienke i drewniany stelaż pod przewijak generalnie tez co sie nadawało to było po starszej smile
    • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 15.10.15, 10:29
      jeszcze się nie posypałam wink więc pewnie skorzystam tongue_out
      • lucyjkama Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 15.10.15, 15:22
        To zdradź co dokupiłaś wink
        • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 15.10.15, 18:17
          Z takich większych rzeczy to kupiliśmy nowe łóżeczko - turystyczne, poprzednie zostało u moich rodziców bo tam często nocujemy, kilka pieluch tetrowych,kosmetyki i pieluchy. Reszta wyciągnięta z szafy i odświeżona wink
    • lucyjkama Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 15.10.15, 15:26
      >Tu jak-zrobic-porady.blogspot.com/2015/10/wyprawka-dla-noworodka-lista.html?m=1 znalazłam fajną listę, może się komuś przyda

O rany! Co za lista! wielu z wymienionych rzeczy nie potrzebowałam przy dzieciach.
    • d.d.00 Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 18.12.15, 07:53
      Mały urodził się 4 tyg temu. Urodził się 400 g cięższy i 5 cm dłuższy niż starszy brat, więc od razu wskoczył w rozmiar 62 - wszystkie ciuchy 56 już idą na sprzedaż.
      Szybko rozmnażają się wszelkiego rodzaju grzechotki, kocyki i ciuchy (te już w mniejszej ilości), na skutek wizyt rodziny i znajomych. Nie pomagają sugestie, że bardziej przydałyby się nam pieluchy jednorazowe i chusteczki nawilżane big_grin
      Teraz też zauważyłam ile bzdurnych gadżetów miałam przy pierwszym, które teraz są mi totalnie zbędne (podgrzewacz, sterylizator,2 leżaczki bujaczki - jeden przecież wystarczy itd.) - wszystko wystawiam na sprzedaż.
      • farde Re: Wyprawka dla drugiego dziecka 10.04.16, 16:06
        Gratuluję dzieciątka. Masz może bujaczek na sprzedaż? 4 tyg temu urodziłam synka i tez odziedziczyl po starszym ( 10 lat) wózek -reszte musialam dokupić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka