Dodaj do ulubionych

obierki z warzyw

07.10.15, 21:51
Jakoś na dniach, było w Dzień Dobry TVN o niemarnowaniu jedzenia, wykorzystywaniu najmniejszych nawet resztek. Rozczarowujące było, że taki krótki i materiał i poza jednymi właśnie obierkami nic nie wniósł, ale do rzeczy. Gość powiedział, że można zbierać obierki z warzyw typu marchew, pietruszka, seler itp. do pudełka (naturalnie myjemy warzywa przed obraniem) a następnie jak się ich zbierze ciut zrobić z nich wywar warzywny do np. gotowania w nim ryżu. Powiem, że nawet mnie to zaciekawiło, ale z drugiej strony takie kupowane warzywa są z reguły, jeśli nie zawsze, pryskane, a skórka w jakimś stopniu przechwytuje te opryski. Co o tym sądzicie, warto, a przede wszystkim czy na pewno zdrowo, spróbować???
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: obierki z warzyw 07.10.15, 22:25
      zbierając te obierki będziesz je mrozić czy poczekasz aż spleśnieją ? big_grin
    • linn_linn Re: obierki z warzyw 08.10.15, 08:19
      Ja mam watpliwosci i nigdy tego nie robilam. Niejaka Lisa Casali jest mistrzynia w tej dziedzinie:
      ecocucina-d.blogautore.repubblica.it/
      Przyklad: bulion
      ecocucina-d.blogautore.repubblica.it/2015/09/28/ecocucina-il-mio-dado-fatto-in-casa/
      Przy okazji, Lisa wydala ksiazke o gotowaniu w zmywarce, wiec obierki to dla niej nic szczegolnego.
    • liliawodna222 Re: obierki z warzyw 08.10.15, 08:29
      Bez urazy, ale dla mnie to przesada.
      • linn_linn Re: nie tylko obierki 08.10.15, 10:16
        Nie nalezy tego brac doslownie. Chodzi nie tylko obierki, ale takze czesci warzyw czy owocow, ktore zwykle wyrzucamy, ale obierkami nie sa.
        forum.gazeta.pl/forum/w,20012,139132520,139132520,_Drugie_zycie_obierki_.html
    • nevada_r Re: obierki z warzyw 08.10.15, 10:29
      Właśnie przez takie wątki to forum jest wyśmiewane na innych forach. big_grin
      • alpepe Re: obierki z warzyw 08.10.15, 12:11
        ale niesłusznie, w ciężkich czasach, które czekają wkrótce Europę, tego typu porady mogą się okazać na wagę złota. Tak samo jak surówki z mlecza i pokrzywy, ocet z obierek, grzanki ze starego chleba itp.
        • nevada_r Re: obierki z warzyw 08.10.15, 12:29
          Jasne big_grin
        • angazetka Re: obierki z warzyw 08.10.15, 13:15
          Przewidujesz jakieś katastrofy?
          • alpepe Re: obierki z warzyw 08.10.15, 13:56
            W Niemczech na pewno. Kwestia kilku lat.
            • nevada_r Re: obierki z warzyw 08.10.15, 15:57
              To jest forum Oszczędzamy czy forum Spiskowe i Apokaliptyczne Teorie Dziejów? Weź kobieto na wstrzymanie.

Temat tak czy tak jest idiotyczny i tylko czekam, aż ktoś go wygrzebie, żeby się pośmiać.uncertain
              • alpepe Re: obierki z warzyw 09.10.15, 12:56
                Ja nie muszę wziąć na wstrzymanie, ja mieszkam w Berlinie, to powinno Ci starczyć za komentarz, osoba orientująca się w sytuacji polityczno-społecznej UE mnie zrozumie, inna spróbuje wyśmiać.
          • finka9 np.... 08.10.15, 21:13
            www.youtube.com/watch?v=oQ8zos8x0Ps
      • finka9 Re: obierki z warzyw 08.10.15, 21:08
        nevada_r napisała:

> Właśnie przez takie wątki to forum jest wyśmiewane na innych forach. big_grin

Temat jak każdy inny .Jak to mówią nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi ( co zresztą widać na załączonym obrazku ). Jeśli mam być szczera bardziej śmieszą mnie wątki typu- Zarabiamy z mężem 10 tysięcy miesięcznie , mamy jedno dziecko -czy damy radę za to przeżyć do pierwszego ?big_grintongue_out
        • nevada_r Re: obierki z warzyw 09.10.15, 09:16
          Nie zgadzam się z przysłowiem, jak najbardziej SĄ głupie pytania, a to jest bardzo dobry przykład [twój zresztą też, tylko z drugiego końca skali. Przez takie wątki to forum przez niektórych jest postrzegane jako forum dusigroszów, którzy właśnie jedzą obierki z kartofli i spuszczają tylko raz wodę w toalecie - bo święte OSZCZĘDZANIE.

A ja naprawdę uważam, że te obierki to już przesada. smile
          • finka9 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 10:26
            nevada_r napisała:

>
            > A ja naprawdę uważam, że te obierki to już przesada. smile

Twoje święte prawo.smile
    • beatrix_75 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 14:33
      nie , dla mnie to przesada , co innego zużywać do końca albo szukać tańszych warzyw i na ich podstawie układać menu ,no dziś jest tania papryka wiec przetwarzam , itp.
      Zbieranie obierek to dla mnie zbieranie śmieci , bez urazy dla tych , którzy to jedzą .
      • nevada_r Re: obierki z warzyw 09.10.15, 15:55
        >Zbieranie obierek to dla mnie zbieranie śmieci

Mam dokładnie takie same odczucia. I jestem pewna, że ogromna większość ludzi widząc ten temat albo się zaśmieje albo/oraz postuka z politowaniem w głowę.
        • chocolate_cake Re: obierki z warzyw 09.10.15, 16:31
          Mam takie samo zdanie.
          • finka9 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 21:03
            chocolate_cake napisała:

> Mam takie samo zdanie.

Oj kobitki ,nie wiecie co dobre .winkbig_grin
            • lil.13 Re: obierki z warzyw 11.10.15, 17:17
              Jedne mądre głowy z TV uczą nas jak jeść obierki co by zaoszczędzić, inne promują dla nas swe wykłady, gdzie bilet na występ kilka stów smile Po to mamy jeść smieci, by móc finansować kawior dla coachów itp.
              • kredka.zielona Re: obierki z warzyw 13.10.15, 16:37
                lil.13 - pięknie to ujęłaś smile
    • zoe1978 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 18:56
      staram sie obierac warzywa jak najcieniej i te obierki to wlasnie dla mnie odpadki i smieci, raczej juz do niczego nie przydatne. Ale na przyklad takie ziemniaki smazone w talarkach, czy pieczone jako frytki czy lodeczki to w miare mozliwosci staram sie robic ze skorka, obieram jedynie do zupy i gdy maja byc jako piure czy z maselkiem i koperkiem do obiadu. Marchewke najczesciej tylko porzadnie myje, chyba ze jest wyjatkowo stara. Seler- najczesciej potrzebuje tylko maly kawalek, skorka jest dosc lykowata, wiec nie widze zastosowania. U rodzicow wszystkie te odpadki laduja w kompostowniku.
      Za to inaczej wyglada sprawa z resztkami z sokowirowki. I tutaj w zaleznosci jaki sok robie, to z resztek mozna wyczarowac albo jakies babeczki (np. marchewkowe), albo jakies kotleciki warzywne z dodatkiem kasz, platkow owsianych, jajek itp. Z tym ze sie powaznie zastanawiam nad tym, czy to jeszcze jakies wartosci odzywcze ma... ktos podpowie?
      • finka9 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 21:01
        zoe1978 napisała:
        > Za to inaczej wyglada sprawa z resztkami z sokowirowki. I tutaj w zaleznosci ja
        > ki sok robie, to z resztek mozna wyczarowac albo jakies babeczki (np. marchewko
        > we), albo jakies kotleciki warzywne z dodatkiem kasz, platkow owsianych, jajek
        > itp. Z tym ze sie powaznie zastanawiam nad tym, czy to jeszcze jakies wartosci
        > odzywcze ma... ktos podpowie?

Myślę ,że to bardzo dobre żródło błonnnika a i sporo witamin się jeszcze ostało.
        www.youtube.com/watch?v=QLQS26dDC7Y
        • martini-7 Re: obierki z warzyw 09.10.15, 23:07
          Dziękuję za opinie, zwłaszcza tym którzy darowali sobie jad bo, przez właśnie takie sączenie jadu forum traci. Czytając niektóre wątki czasem nim się do sedna dotrze trzeba przebrnąć przez kilka postów złośliwości, jadu, dowalania sobie i wyśmiewania.
          Pomijając to, dodam, że temat zainteresował mnie gdyż mówił o tym jakiś tam szef kuchni, ponoć dobry, wydało mi się to czymś dla mnie nowym. Kto miał zrozumieć zrozumiał, kto nie, to przynajmniej się pośmiał.
          Pozdrawiam.
          Ps. nie ma głupich pytań, po prostu czasem są nieodpowiedni "respondenci".
          • nevada_r Re: obierki z warzyw 10.10.15, 08:25
            Powtórzę jeszcze raz - jak najbardziej są głupie pytania. smile I przykro mi, nie ma sposobu, żeby tego nie wyśmiewać.

>wydało mi się to czymś dla mnie nowym.

Ale pomyśl logicznie. Naprawdę zaczęłabyś używać śmieci w kuchni tylko dlatego, że powiedział o tym szef kuchni? Nie masz własnego zdania, nie umiesz sama oddzielić porządnej rady od jakiejś głupoty. No proszę cię. smile
            • linn_linn Re: obierki z warzyw 10.10.15, 08:36
              Wlasne zdanie maja ci, ktorzy przejmuja sie tym, z czego sie smieja sie na innym forum.
            • finka9 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 08:58
              nevada_r napisała:

> Powtórzę jeszcze raz - jak najbardziej są głupie pytania. smile I przykro mi, nie
              > ma sposobu, żeby tego nie wyśmiewać.
              >
              To ,że coś będziesz powtarzać nie znaczy ,że masz rację.
            • martini-7 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 17:40
              Zdanie własne mam, ale nie oznacza to, że nie mogę zapytać innych. Chodzi o to, że pierwszy raz o tym słyszałam i chciałam się dowiedzieć czy ktoś to praktykuje itp. Zresztą nie chcę ciągnąć tej dyskusji co myślę, czy moje pytanie jest głupie, czy może Ty jesteś nieodpowiednią "respondentką" bo, nie o to na tym forum chodzi, nie załapałaś, trudno.
            • je2bny Re: obierki z warzyw 19.10.15, 03:03
              Nie ma głupich pytań - są jedynie głupi odpowiadający

Tylko czemu się tu dziwić - głupich się nie sieje - oni sami się rodzą.
          • linn_linn Re: obierki z warzyw 10.10.15, 08:35
            Nie przejmuj sie. "Z czego sie smiejecie? Sami z siebie sie smiejecie!" cytujac klasyka... Prawdopodobnie smieszy niektorych samo slowo "obierki", "zero waste" brzmi bardziej swiatowo. Tak czy inaczej, slowo "obierki" nie oddaje sensu tematu. Gdyby tak bylo Lisa Casali nie wydalaby wielu ksiazek i nie prowadzila programow kuchennych na wielu kanalach tv. No bo ile mozna o obierkach? Naprawde nie o to chodzi.
            • martini-7 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 17:47
              Nie przejmuję, szkoda mi czasu na to. Zresztą nie o to chodzi. Jeśli dobrze kojarzę to Ty Linn-linn mieszkasz gdzieś we Włoszech, lub przynajmniej na południu Europy. Nie znam się dobrze na kuchni słonecznej Italii ale jak ostatnio o niej trochę czy słyszałam wychodzi, że to kuchnia wykorzystująca produkty naprawdę do maksimum jedzenia i minimum odpadu, czy tak jest naprawdę czy to tylko taka "propaganda"?
              • kredka.zielona Re: obierki z warzyw 10.10.15, 18:38
                kiedyś widziałam w tv, że studenci robią sobie 'frytki' z ziemniaczanych obierek (Gallileo?) - nie pamiętam programu

ja umyte i nieobrane warzywa dodaję do gotowania karmy dla psa

natomiast jedyne wykorzystanie obierek jak dla mnie, to wyrzucanie ich na kompost - z nikłych oszczędności nie zdecydowałabym się jednak na gromadzenie ich, mrożenie i ewentualne potem przetwarzanie, ale jeśli inni chcą tak robić, to nie neguję..
                • linn_linn Re: obierki z warzyw 10.10.15, 19:20
                  Nie tylko o obierki chodzi: takze o te czesci, ktore obierkami nie sa, a sa zwykle wyrzucane. Np. listki rozdkiewki.
                • linn_linn Re: obierki z warzyw 10.10.15, 19:23
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,158251386,,Robicie_konfiture_ze_skory_arbuza_.html?v=2
              • linn_linn Re: obierki z warzyw 10.10.15, 19:16
                Kuchnia wloska / wlasciwie wloskie kuchnie regionalne: nie ma jednej / wywodza sie z biedy. Wlasnie bieda jest ich zrodlem. Przyklad: kiedy na polskim forum pyta ktos "co zrobic z suchego chleba", odpowiedzi ograniczaja sie glownie do "mozna zrobic tzw. tarta bulke". W kuchni wloskiej mozna zrobic wszystko z deserami i ciastami wlacznie. W ostatnich latach zwraca sie na to jeszcze wiecej uwagi niz np. 20 lat temu: niestety bardzo czesto z koniecznosci, ale nie tylko.
                • martini-7 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 21:16
                  Właśnie jakaś taka zupa ponoć, włoska, z pomidorami i czerstwego chleba natchnęła mnie, żeby zrobić coś w drugą stronę, tj. z chleba zrobić udawane pulpety do sosu pomidorowego. Namoczyłam, doprawiłam mocno przyprawami jak do pulpetów i było pycha do makaronu czy kaszy.
                  Jeśli zaś o bułkę chodzi to fakt, jest najprościej zrobić tartą, ale pyszne są z czerstwej bułki knedle, plus jakiś sosik (albo nawet sama cebulka) i sałatka czy surówka i obiad pierwsza klasa.
                  Przyznać muszę, że gorsze finansowo chwile mają ten plus, że człowiek naprawdę uczy się z nich wiele bo, nie sztuką zrobić dobry obiad mając wszystko pod ręką, sztuka jest wtedy kiedy trzeba pomyśleć, pokombinować i coś stworzyć, wtedy odpala się nie tylko wyobraźnia ale i wyczucie smaku, co z czym, co do czego, żeby w miarę zdrowo i w ogóle, czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło wink
                  • linn_linn Re: obierki z warzyw 11.10.15, 09:24
                    Prosze bardzo: "canederli", klasyk kuchni Tyrolu.
                    mybestfood.blogspot.it/2008/05/canederli.html
                    • martini-7 Re: obierki z warzyw 11.10.15, 17:08
                      Dzięki, taka bogatsza wersja knedli z pieczywa jakie znam ja, fajne (no sobie bez mięsa, ale rodzince z nim) smile
    • finka9 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 19:53
      Ja gdzieś słyszałam ,że obierki z jabłek można wykorzystać tak ,że posypuje się je cukrem i cynamonem i piecze w piekarniku . Ponoć wychodzą z tego pyszne chipsy owocowe.smile
      • martini-7 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 21:19
        w kuchni wietnamskiej bodaj ze skóry z ryby robi się czipsy rybne czy coś w ten deseń
    • finka9 Re: obierki z warzyw 10.10.15, 22:14
      I jeszcze to znalazłam , jesli sie powtarzam to przepraszam : www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,12441178,Drugie_zycie_obierki.html
      • martini-7 Re: obierki z warzyw 11.10.15, 17:11
        A widzisz, jak się chce to się da, tak na marginesie mówiąc, to jakby pogadać z ludźmi (np. naszymi babciami) którzy żyli w czasie wojny i czy po niej, to naprawdę można cuda wyczarować z niczego, proste, tanie i pożywne. Fajnie tak czasem coś odgrzebać z dawnych lat smile
    • aankaa Re: obierki z warzyw 19.10.15, 09:53
      Właśnie przez takie wątki to forum jest wyśmiewane na innych forach

no, na pierwszą stronę trafiłaś
      czekamy na odzew ? big_grin
      • nevada_r Re: obierki z warzyw 19.10.15, 10:39
        >no, na pierwszą stronę trafiłaś

Co? O co chodzi?
    • blackauri Re: obierki z warzyw 19.10.15, 13:06
      kuchniakryzysowa.blogspot.com/- sposoby na wykorzystanie obierek i nie tylko.
    • frog_the_kermit Re: obierki z warzyw 04.12.15, 23:57
      Słyszałam o wykorzystaniu obierków od starszej osoby (rocznik 20). Historia dotyczyła czasów II wojny światowej:
      Jednego dnia obierali ziemniaki i gotowali z nich ziemniaczankę.
      Następnego dnia gotowali obierki z wczorajszych ziemniaków.
      W ten sposób mieli co drugi dzień dobry obiad.

Nie mieli dużego wyboru bo był głód. Nie pochorowali się chyba od tych obierków (ale warzywa były wtedy nazwijmy je uprawiane organicznie), raczej z głodu. Powtórzę jeszcze raz: mieli wybór między głodem a jedzeniem ziemniaków i ich obierków.
      Z tego co piszesz wynika, ze nie chcesz jeść obierków ale gotować na nich wywar. Nie wiem czy warzywa dzisiaj nie mają za duzo chemii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka