Dodaj do ulubionych

produkty Frosch

18.11.16, 11:31
Co o nich sądzicie? jakiś czas temu kupiłam psikacz do czyszczenia m.in. baterii łazienkowych, efekty niezłe, kamienia idealnie nie usuwa, ale daje radę, cena niższa niż bang, do tego przyjaźniejszy, widziałam, że popularny w przychodniach dziecięcych, ale konsystencja najgęstsza nie jest i teraz nie wiem jak z wydajnością? ktoś próbował tego do toalet? ponieważ ten, który mam do baterii schodzi mi szybciej niż schodził bang (albo to moje złudzenie, albo jakoś intensywniej zaczęłam psikać).
Ktoś coś wie? Jakie macie zdanie o tej firmie? Warto kupować (pomijając aspekt ekologiczny, pytam w aspekcie ekonomicznym)? Może ktoś zna jakieś inne przyjazne naturze preparaty? (poza octem i sodą bo, te w użyciu też są u mnie wink )

Z góry serdecznie dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: produkty Frosch 18.11.16, 11:55
      Do usuwania kamienia bardzo dobry jest Viakal.
      • martini-7 Re: produkty Frosch 18.11.16, 12:03
        a czy też jest z serii eko chemii? tu o duży kamień nie idzie, o taki zbierający się na załamaniach i czy orientujesz się czy jest on normalnie dostępny w sklepach w DE czy trzeba online zamawiać?
        • linn_linn Re: produkty Frosch 18.11.16, 13:43
          Na zalamaniach czego? Moze ocet splywa i trzeba pokryc zakamienione miejsce papierem?
          Viakal nie jest eko, ale jest nr 1. Od czasu do czasu mozna uzyc. Najlepsze eko to ocet. Nie daje rady?
          • martini-7 Re: produkty Frosch 18.11.16, 15:36
            na załamaniach baterii, ocet daje radę, ale mam głupio umiejscowioną łazienkę w mieszkaniu i nim zapach wyparuje to czuć już w całym mieszkaniu, w kuchni octu używam jak najbardziej smile
            • linn_linn Re: produkty Frosch 18.11.16, 17:40
              ...czyli trzeba baterie owinac bardzo dokladnie wata/papierem i zostawic na jakis czas. Ocet splywa, ale inne srodki tez. Okno w takiej sytuacji jest zbawienne.
              • linn_linn Re: produkty Frosch 18.11.16, 17:41
                Moze jeszcze pomoc szczoteczka do zebow.
                • martini-7 Re: produkty Frosch 19.11.16, 21:40
                  okna nie mam, łazienka jest we wnętrzu mieszkania, jest jakaś kratka wentylacyjna ale nie ma wyciągu, mieszkanie wynajmuję więc nie mój projekt, szczoteczka to fakt, ratuje w wielu sytuacjach np. szorowanie fug big_grin kiedyś banga miałam i nie trzeba było nic owijać... faktycznie chyba owinę ręcznikiem papierowym w tym miejscu, dzięki jakoś nie pomyślałam, żeby i tam ten patent zastosować wink
    • alpepe Re: produkty Frosch 18.11.16, 15:20
      od lat kupuję ich środki, mieszkam w Niemczech, nie wiem, czy są takie super, ale używam i nie narzekam.
      • martini-7 Re: produkty Frosch 18.11.16, 15:38
        dziękuję, w takim razie spróbuję i innych cudów tej firmy, też mieszkam w DE więc z dostępnością nie ma problemu, choć w PL tez je widziałam, a czy do prania też ich używałaś?
        • finka9 Re: produkty Frosch 18.11.16, 17:04
          Kupiłam ostatnio w Biedronce płyn do łazienek Frosh winogronowy. Z wydajnością chyba będzie średnio ,ale czyści dobrze no i ten zapach po prostu cudowny....
          • martini-7 Re: produkty Frosch 19.11.16, 21:57
            no właśnie ta wydajność... ale z drugiej strony produkt przyjazny naturze...
        • alpepe Re: produkty Frosch 18.11.16, 17:21
          Co do prania to jestem wierna REI w płynie i BURTI do czarnych rzeczy, czasem jakiś Coral itp. Nie próbowałam nic z Froscha.
          • martini-7 Re: produkty Frosch 19.11.16, 21:45
            a możesz coś więcej o tych produktach napisać? o wydajności i cenie? ja od lat ariela kupuję , dziś na próbę spee bo, w promocji był, ale na dłuższą metę się nie opłaca, póki co mam fart bo, zawsze na promocji kupujemy w dwupaku duży ariel, a chciałabym mieć coś w zanadrzu równie dobrego i tańszego w razie jakbym na promocję nie trafiła
            • alpepe Re: produkty Frosch 21.11.16, 10:43
              Odpowiada mi zapach z rei, a burti jest najlepszy do czarnego, nie zostawia jasnych śladów jak inne środki. Poza tym nic więcej ci nie napiszę, bo nie muszę oszczędzać, nawet na cenę nie patrzę za bardzo.
              • martini-7 Re: produkty Frosch 22.11.16, 18:45
                dzięki smile
        • fiamma75 Re: produkty Frosch 20.11.16, 16:55
          używam od lat do prania, dobre dla alergików do tego ekologiczne (i to z niższej półki). akurat dla mnie ten aspekt ma dla mnie większe znaczenie niż wydajność.
    • 27agnes72 Re: produkty Frosch 19.11.16, 20:22
      Bardzo lubię płyn do mycia naczyń. Ładnie myje i nie niszczy rąk. Mleczko moim zdaniem słabe choć ładnie pachnie, wróciłam do CIF a
      • martini-7 Re: produkty Frosch 19.11.16, 21:42
        o super, że piszesz bo, nad mleczkiem właśnie się zastanawiam bo, się mi kończy, w takim razie daruję sobie i kupię to co zwykle smile
    • joanna_poz Re: produkty Frosch 21.11.16, 09:57
      kupiłam Froscha do kabin prysznicowych - może i on przyjazny naturze, ale do czyszczenia beznadziejny.
      • mama_dorota Re: produkty Frosch 21.11.16, 13:36
        Do czyszczenia wszystkiego, co zakamienione, w tym baterii najlepszy jest pikasat.
        • joanna_poz Re: produkty Frosch 21.11.16, 14:14
          wrzuciłam w google coż to takiego ten pikasat , ale ma w opisie:

Nie stosować do powierzchni emaliowanych, szklanych, plastikowych i gumowych.

wiec do kabiny prysznicowej chyba nie bardzo...
          • martini-7 Re: produkty Frosch 21.11.16, 15:45
            jak na kabinę prysznicową coś mocnego Ci potrzeba to cilit bang używałam w poprzednim mieszkaniu i dawał radę, w tym nie mam prysznica więc i problemy łazienkowe inne, bardziej wannowo bateryjne wink ale bang od bycia ekologicznym jest daleki i ma intensywny zapach, w nadmiarze może i lekko drażniący, więc jak masz dużo do wymycia, dobrze aby dzieci się wtedy w pobliżu Ci nie kręciły
            • joanna_poz Re: produkty Frosch 22.11.16, 10:08
              ja Cilitem Bang "załatwiłam" sobie 2 baterie w łazience, więc już tego świństwa nie kupię nigdy.
              Na razie od tygodnia testuję do kabiny srodek z Lidla.. jest Ok.
              • linn_linn Re: produkty Frosch 22.11.16, 13:21
                Niepotrzebne sa silne srodki / nie wspominajac juz o tym, ze sa szkodliwe /: kamien potrzebuje nie tylko odpoweidniego srodka, ale takze czasu.

vivereverde.blogspot.it/2008/12/come-pulire-la-cabina-doccia-o-box.html
                Stare osady kamienia:
                vivereverde.blogspot.it/2014/12/macchieincrostazioni-di-calcare-antiche.html
                Jesli nie dacie rady przetlumaczyc, wstukam streszczenie w wolnej chwili.
                • martini-7 Re: produkty Frosch 22.11.16, 14:52
                  no tu się zgodzę, dużo kamienia pożegnałam kiedyś octem, ale jak wspominałam brak możliwości wietrzenia w łazience wiele utrudnia sad za to w kuchni do czajnika pralki itp jak znalazł smile
                  • linn_linn Re: produkty Frosch 22.11.16, 18:11
                    Nie musi to byc ocet:
                    niebalaganka.pl/kwasek-cytrynowy-do-sprzatania/
                    Czasem wystarcza polowka wycisnietej cytryny: z cyklu drugie zycie obierki smile.
                    • martini-7 Re: produkty Frosch 22.11.16, 18:46
                      dzięki spróbuję smile
              • martini-7 Re: produkty Frosch 22.11.16, 15:11
                z Lidla też jej ok ten płyn do kuchni, idealnie mi się sprawdza na kuchence, miałam też kiedyś banga, ale zrezygnowałam, cena i zapach i do tego ostra chemia jak dla mnie, ale mój maż lubi banga, ja to już niekoniecznie
          • mama_dorota Re: produkty Frosch 24.02.17, 09:20
            Jestem zaskoczona tym, że pikasat nie nadaje się do szkła. Dla baterii jest delikatny.

Odkamieniając czajnik zauważyłam, że kwasek cytrynowy (w proszku) jest o wiele bardziej skuteczny od octu, a do tego nie śmierdzi.

Octu rozcieńczonego z wodą używam do mycia mebli kuchennych, płyty indukcyjnej, szyby kominkowej (wraz z odtłuszczaczem, dodając czasem trochę popiołu z kominka). Do okien ocet się nie sprawdza, bo może i nieźle myje, ale potem szybciej się brudzą, niż po tych preparatach przeznaczonych do szyb.

Z Froscha ludzie sobie chwalą tabletki do zmywarki, ale szkoda, że nie są produkowane w większych opakowaniach, niż 30 sztuk, przez co trudno o dobre ceny.
    • magda260 Re: produkty Frosch 28.01.17, 22:39
      dużo produktów Frosch w bdb cenie jest do kupienia w sklepie www.bioekowy.pl Polecam
      • martini-7 Re: produkty Frosch 29.01.17, 10:24
        Dziękuję za informację smile Ja co prawda w DE jestem, ale może ktoś tu skorzysta, a może i ja będąc w PL z wizytą smile
        • leokadia35 Re: produkty Frosch 24.02.17, 22:35
          Kupuję , bo mają ograniczoną ilość zbędnej chemii. Lubię . Jedynie tabletki sodowe do zmywarki czasem nie domywaja naczyń
          • martini-7 Re: produkty Frosch 25.02.17, 23:08
            a nie odnosisz wrażenia, że są ciut mniej wydajne? mam wrażenie, że jakoś szybciej "schodzą", jest tak czy to złudzenie?
      • magda260 Re: produkty Frosch 20.04.17, 12:59
        Używam eco cosmetics od kilku lat. Niezmiennie rewelacyjny skład, gęstość ( a dzięki temu wydajność), kosmetyki bezpieczne - można znaleźć w dobrych cenach : www.bioekowy.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka