martini-7 01.12.16, 10:42 Witajcie, jak tam na grudzień się zapatrujecie bo, ja mocno wydatkowo, święta, wyjazd, podatek.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondolyza Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 12:51 ja planuje czyscic lodowke izamraarke i duzo gotowac-zupy itp. pogoda temu sprzyja, dlugie wieczory tez. poza tym udalo misie kupic prawie wszystkie prezenty-bez jednego. a zeby zaoszczedzic to kupilam je w lipcu jak byly najwieksze przeceny. wydatki i tak beda bo wyjezdzamy na swieta do rodziny, cos tam zechcemy zawiezc, jakies frykasy no a po swietach wyjazd z wypoczynkiem i sylwestrem. Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 14:14 dla mnie ten miesiąc też będzie miesiącem czystek, zwłaszcza lodówki i zamrażarki, jeśli o suche, słoiki i puszki chodzi to w sumie też (zwłaszcza jeśli termin ważności goni), ale najbardziej zależy mi na tych 'zależnych' od prądu, żeby jak nas pod koniec roku nie będzie i w razie jakiejś awarii prądu (mieszkam tu 3 lata ponad i nigdy takiej nie trafiłam, ale wolę dmuchać na zimne) straty były najmniejsze. Odpowiedz Link
angazetka Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 13:19 Ja w grudzień wkraczam z radością: koszty mieszkania zmniejszają mi się o 600 (w porywach do 750 zł). Na prezenty pójdzie sporo, ale to sama radość Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 14:10 tak to można zaczynać grudzień oby jaki grudzień i taki cały następny rok dla Ciebie był czego życzę, jak najwięcej obniżek i dużych oszczędności Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 14:15 aha, jeśli o prezenty chodzi to w lesie zupełnym jesteśmy, jedynie co to na prezenty dla dzieci na Mikołaja czekamy bo, już zamówione, a ja się pechowo wczoraj z kurierem rozminęłam Odpowiedz Link
roseanne Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 15:57 wyjazd oplacony w listopadzie prezenty w wiekszosci kupione zostaje zaopatrzenie i choinka pojdzie wiecej na komunikacje, bo gosc przyjezdza, a u mnie najlepiej poruszac sie metrem moze, malutkie moze- wyprzedaze na koniec roku, jakies bluzki z dl rekawem, bo ulubione zaczynaja sie mocno zuzywac Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 18:20 Dziś dostałam pensję i od razu pozbyłam się stówy na bilet miesięczny. Niestety - pożałowałam 250 na kwartalny, ale uznałam, że i tak sporo wydatków w tym miesiącu, więc chociaż ten bilet... Jutro idziemy z córką do fryzjera, pewnie ok. 80zł wydamy na nas obie - samo podcięcie. Dodatkowo muszę sobie kupić farbę, chyba ok. 21zł teraz kosztuje w Rossmanie. Córka jutro idzie na urodziny, więc jakiś prezent trzeba kupić, a ja chyba wybiorę się do galerii (o matko, sama nie wierzę, że to piszę). Ale: moja 20-letnia SZTUCZNA (tak, wiem, wiem... ) choinka zaczyna wyglądać jak drapak. CHCĘ NOWĄ - też sztuczną. Parę nowych bombek także. Prezenty z grubsza mam, ale na pewno coś dokupię. Nie mam dla męża, ale wiem, co mu trzeba. Powiedziałam mężowi, że nadal wyjadamy zapasy i żeby nawet się nie ważył czegokolwiek kupić. Chciałabym lodówkę wreszcie rozmrozić i porządnie umyć, a tam wiecznie coś zalega. Z takich domowych spraw: kończy się proszek do prania i domestos. Reszta CHYBA jest. Jedzenie świąteczne będziemy zamawiać, bo - jak już niejednokrotnie o tym pisałam - aż wstyd, jaka beznadziejna ze mnie kucharka. A święta to jednak wyzwanie Resztę na bieżąco zamierzam Wam relacjonować, bo też działa to na mnie motywująco. Ale ogólnie - nie zamierzam szaleć. Odpowiedz Link
mysz1978 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 01.12.16, 21:22 hmmm.... prezenty gwizadkowe dla 3 osob mam, pozostaja kolejne trzy. No i te koszty okoloswiateczne (jedzeniowe) tez troche po kieszeni uderza, ale nie jakos mega drastycznie. A tak, to MOZE uda sie w koncu cos na wakacje odlozyc... Odpowiedz Link
goodlokacja Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 02.12.16, 10:10 To ja też się przyłączę, bo nie planuję szaleć z tym okresie. Wyjazd mamy 1 lutego dopiero i do tego czasu przydałoby się pilnować wydatków. Święta - wyjazd do rodziny. Pewnie jakieś dania, słodkości przygotujemy. Prezentów nie planuję kupować drogich. Dla córki już jest. Na Mikołajki trzeba uzupełnić. Kilka drobnych trzeba dokupić pod choinkę, ale pewnie książki, kosmetyki. Z dekoracji świątecznych to sama planuję zrobić wianki, a reszta z piwnicy. Wstążkę tylko dokupię. Sylwester raczej w domu. W pierwszej połowie miesiąca impreza urodzinowa, ale prezent już kupiony. Jeszcze dentysta 3 osoby - tu nie mam pojęcia jaki koszt. No i jeszcze skompetować do końca i wysłać paczkę za granicę. No i cały czas szukam sukienki dla siebie. Marnie mi idzie, bo jak już dobrze leży, to szycie niestaranne. Gdzie szukacie takich prostych, eleganckich sukienek typu mała czarna (granatowa, bordowa) albo princeska? Takie do kolan, żadne wieczorowe. Mam z tym problem. Możecie polecić jakieś firmy? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 02.12.16, 10:38 Gdyby moje Dziecko miało choc odrobinę czasu - proponowałabym umówienie się - i Dziecko zaraz by ci coś znalazło Ma smykałkę i gust i zawsze trafia Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 02.12.16, 11:14 Grudzien tegoroczny ani nie bedzie oszczedny, ani nie bedzie z nadmiarem wydatków. Nieswiatecznie - zuzywanie tego jedzenia co juz jest i dokupywanie niezbednosci, czyli tradycyjnie - pieczywo, nabiał, jarzyny i owoce. Acz... owocow mamy sporo w sloiczkach, wiec czesto zastepuje surowe sloiczkowymi. Jarzyny - takie, ktorych sie juz nie da zupelnie zastapic sloiczkowymi lub zamrozonymi. Ba! stalismy sie szczesliwymi posiadaczami ok 20 glowek bialej kapusty i to jest dopiero wyzwanie! Święta. Wigilia, śniadanie i obiad w BN są u nas, a może i kolacja. W sumie bedzie 8 osob. Na wigilie tradycyjne 12 potraw, kilka przywedruje wraz z goscmi. Trzeba dokupic mak, buraki czerwone, ryby, zapewne karpie i sledzie oraz pszenice na kutię. Oczywioscie jakies mieso na obiad, bo zupy zostana z Wigilii , zreszta znajac preferencje - taki barszcz czewrwony z uszkami i zupe grzybowa od lat robi sie w podwojnej ilosci. Wedliny to dzialalnosc M. Mikołajowe prezenty - w bliskorodzinnym gronie, prawie skompletowane; jeszcze tylko banki w kramach na Rynku. Na Gwiazdke prezentów wiecej, i zakupy beda sukcesywnie, do Swiat. Dzis np jeden wiekszy. Zbiorowy duzy planujemy kupic w niedziele. Reszta jest symboliczna, ale taka, by byla przydatna, z mysla o konkretnej osobie. Przed nami jedne rodzinne urodziny, okraglutkie, prezent zaplanowany, kasa od dawna takze. Mamy w planach tez jedno spore, huczne wyjscie, i prezent podwojny, pomyslu poki co niet. Co wiecej? Autko zatankowane, opony w koncu wymienione. Zarelka dla kudłatych zapas dwumiesieczny, za to musimy jednak nabyc lek, w sporej cenie. Chemia domowa i kosmetyki - zuzywane, do dokupienia na biezaco pasta do zebow. No i to chyba tyle.... Styczeń na pewno bedzie duzo gorszy w kwestii wydatków, więc w grudniu chcę naprawde wydawać jak najmniej. Z takich "pozytywów" - to wczoraj dzieki dociekliwosci M okazalo sie, ze caly czas liczyłam poprzedni, wiekszy rachunek za wodę. Nie wiem jakim cooodem... Okazało się, ze ten własciwy, aktualny jest jednak o 60 zl mniejszy Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 04.12.16, 17:06 Wszystkie prezenty mikolajowe skompletowane, spora czesc gwiazdkowych takze. I.... kusi mnie nabycie JUZ wlasnego, zaleglego przentu urodzinowego ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 04.12.16, 20:05 a nienienie - JAK juz nabede - to czemu nie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 12.12.16, 09:59 Zaczynam być zmęczona tym grudniem... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 21.12.16, 13:28 Wbrew pozorom i dzieki wytrwalosci w postanowieniu "wyjadania zapasow" - kwota na jedzenie w tym miesiacu - jest zblizona do innych miesiecy, a smiem twierdzic, ze jednak 1/2-2/3 to zakupy wigilijno-swiateczne. Pozostałe wydatki byly w normie, natomiast w dniu dzisiejszym powalila mnie jednak suma wydatkow na prezenty - mikolajowe, urodzinowe, gwiazdkowe. I chociaz z gory od tygodni wiedzielismy, ze beda to nieco drozsze prezenty, bylismy przygotowani i swiadomi, to jednak samo podsumowanie bylo... no, poprostu nieco zwalajace z nog Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 21.12.16, 16:27 Pozwole sobie jeszcze dodac, ze jest tez cos, na czym niezle zaoszczedzilam - mianowicie swiateczne wiazanki-stroiki. Robiłam osobiscie cale 6, liczac same galezie - kazda po ok 10 zl - juz 60 na plus. Liczac po 15 - jak najmniejsze i najtansze - 90 zl. A liczac tak prawdziwie realnie, czyli ok 25 min za wiazanke - 150 do przodu. Zielone wlasne, dodatki ozłocone rowniez z ogrodu, banki tez swoje. Wydalam tylko na 2 spraye zlote, gora 15 zl. No to sie chyba oplaca, no i sam fakt, ze wiazanki NIEPOWTARZALNE ) Odpowiedz Link
mysz1978 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 26.12.16, 23:51 ostatnie dni grudnia jak idzie??? Ja oczywisie poplynelam nieco ze slodyczami Ale nie ma dramatu. Reszta poki co w normie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 31.12.16, 14:05 Napisałam długaśne podsumowanie i wszystko .... poszłooooo a podsumowałam sobie miniony rok wydatkowy i ... chetnie zmniejszyłabym te wydatki o 1/3. Nie, nie było głupot i bez sensu , ale np wydatki na kudłate były 3 razy wieksze niz w poprzednich latach, tyle, ze te były zawyzone przez... weta W nastepnym roku bedzie tez tylko jeden jubileuszowy wielki prezent. Dzieki prezentom mikolajowo-gwiazdkowym wszyscy mamy na jakis rok zapas kosmetykow wszelakich. Zapre sie na maxa, by zakupy spozywcze robic tylko to co absolutnie niezbedne i ... niezastapialne, zas zuzywac, zuzywac, zuzywac wszelakie spozywcze zapasy domowe. Chyba tyle, wkurzylo mnie to pozarcie postu wrrr Odpowiedz Link
iberka Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 03.12.16, 00:03 Zero wyjazdów i rodzinnych zjazdów. Muszę uzupełnić prezenty dla dzieci, zbudować choinkę ( wycieczka do marketu budowlanego), dokupić serwetki i led'owe świeczki ( ikea). Udało mi się spłacić drugą KK i debet, mam mocne postanowienie nie ruszać tych środków......bez sytuacji zagrożenia życia . Poza tym normalne wydatki jedzeniowe + coś extra świątecznie. Liczę na uzupełnienie braków w szafie, czyli wyprzedaże albo akcje rabatowe Odpowiedz Link
gingers73 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 04.12.16, 16:43 Prezenty mam w 90 % kupione Ale grudzień wiadomo Święta Poza tym stomatolog ja, mąż, dziecko... Fryzjer umówiony już w październiku więc nie zrezygnuje Marzą mi się nowe czarne klasyczne czółenka ale może poczekają do.marca do moich urodzin Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 04.12.16, 20:20 zmiana planów o 180 stopni, zostajemy w domu na święta, więc może w Nowy Rok wejdziemy ze spokojnie zamkniętym starym Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 04.12.16, 21:58 W ten weekend odczułam nadchodzące święta, bowiem kupiliśmy choinkę (170zł). Bardzo się cieszę Poza tym pomknęłam dziś do galerii i nakupowałam prezentów dla córki, obłowi się dziewczyna, ale fajna jest więc jej nie żałuję , szczególnie, że udało mi się upolować filmy i książki, o których wiem, że marzy. Sobie kupiłam koszulę, kredkę do oczu i krem do rąk. Niedawno wróciliśmy z zakupów jedzeniowych - poszło 209zł. Następne zakupy w sobotę. Odpowiedz Link
malamauupka Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 06.12.16, 13:58 u mnie od listopada już wydatki bo tak się złożyło, że większość bliskich ma w tym miesiącu urodziny!!! Mikołaja nie robimy, tylko dzieciom, natomiast u nas gwiazdka na całego! Nie mam jeszcze pomysłu na wszystkie prezenty. Kupiłam na razie tylko swoje drugiej połowie sweter z gruchą na allegro z kultowego filmu chłopaki nie płaczą, a co dalej? nie wiem Odpowiedz Link
way.on.the.hill Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 09.12.16, 09:35 listopad zakończony pomyślnie - z plusem, który przeszedł na grudzień (niespodziewana premia swiąteczna) grudzień będzie ciężki i to nawet nie ze względu na prezenty, ale inne wydatki związane z prywatnymi wizytami lekarskimi i badaniami, i ciągle odkładam mały remont choć chyba przed nowym rokiem się nie wyrobię (więc ten wydatek chyba odpadnie) całe szczęście, ze grudzień zawsze tak szybko leci, nie ma czasu na okazyjne zaglądanie do sklepów ale co mnie czeka w pierwszej połowie 2017 to hoho, ale o tym jeszcze nie myślę Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 09.12.16, 19:37 Bardzo szybko zleciał mi ten tydzień. Oczywiście jak zwykle związane to było z nadmiarem obowiązków. W efekcie może ze 2 razy ugotowałam jakieś najprostsze (a zarazem śmiesznie tanie) potrawy typu spaghetti. Ze 2 razy zjadłam obiad w naszej pracowniczej stołówce (7zł). Nic nie kupiłam. Dopiero dzisiaj zorientowałam się, że nie mam wędliny i w ogóle nic do chleba, a cały weekend spędzę na uczelni, poszłam więc, kupiłam, reszta mnie nie obchodzi, niech mąż się zatroszczy Po raz kolejny powiedziałam mojej dalszej rodzinie, że nie chcemy żadnych prezentów. Oczywiście kupujemy sobie - ja-mąż-córka, ale przepraszam, żadnym ciotkom i wujkom nie zamierzam kupować i nie chcę dostawać. Za duża jestem A tak serio - nigdy te prezenty nie były trafione, nie wiadomo, co z nimi zrobić, pieniądze wywalone w błoto i niesmak związany z nieprzyjemnym uczuciem, że chcąc nie chcąc uczestniczymy w tym szaleństwie zwanym konsumpcjonizmem. I ucięłam to parę lat temu; dodam, że z wielką ulgą. Odpowiedz Link
gusia3-3 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 10.12.16, 00:29 U mnie grudzień jakiego jeszcze nie było,nie będzie przygotowań do świąt.Wszystko stoi na głowie,łącznie z moim zdrowiem.Synek najbardziej przeżywa bo przyzwyczajony,że przygotowania świąteczne szły zawsze pełną parą i bardzo pomagał.Nie wiem jak mu to powiedzieć,że nawet każda najtańsza choinka jest dla nas za droga.Martwie się jedynie jak oboje przeżyjemy najbliższe tygodnie.Wybaczcie,trochę mi lżej,jak mogłam się "wygadać". Odpowiedz Link
linn_linn Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 10.12.16, 12:17 Na forum kazdy sie moze wygadac: zaden problem. A choinke mozna zrobic samemu: kobietamag.pl/33-pomysly-na-choinki-dekoracje-swiateczne-zrob-sama-diy/ Trzeba tylko przejrzec domowe zbiory pt. "przydasie" Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 10.12.16, 17:06 Ależ pisz co w duszy gra, może jeśli bliżej coś opowiesz to wspólnie poszukamy rozwiązania W jakim wieku masz synka? Jeśli chcesz mu stworzyć choć trochę świątecznej atmosfery możecie razem robić jakieś ozdoby, np. my córką w zeszłym roku robiłyśmy ozdoby z ciasta kuchennego. Trochę mąki, soli, wody potem wycinasz gwiazdki, choinki, bałwanki i co tam chcesz, mały siada z plakatówkami i maluje. Jeśli potrzeba Ci jakiejś rady co do kwestii oszczędzania, pomysłów na "przetrwanie" to proponuję załóż osobny wątek, tu nie każdy zajrzy i podpowie, a jak własny założysz to więcej osób przeczyta i pomoże. Wspieramy się tu wzajemnie, podpowiadamy sobie co i jak więc jakbyś miała chęć to i Tobie może coś się podpowiedzieć uda. Uszy do góry, wszystko co złe mija. Odpowiedz Link
lubieczeresnie Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 11.12.16, 22:51 hej ja radze rozejrzec się za akcją "choinka pod choinkę" z rmf fm co roku rozdają darmowe choinki świerki w różnych miastach w Polsce np jutro w Katowicach, chociaz z godzinę dwie trzeba w kolejce postać, są też rozne akcje w Kosciolach gdzie pomagaja najbiedniejszym czy szlachetna paczka nie ma co się wstydzic tylko trzeba poprosic o pomoc, jest tu tez forum pomocne emamy czy cos w tym stylu i w miare mozliwosci tez pomagają dziewczyny w ciezkich sytuacjach Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 13.12.16, 09:12 Co prawda Gusia3-3 napisała AŻ jeden post - ale może kogos innego zainspiruje? ladnydom.pl/czterykaty/56,58140,20973466,jakie-ozdoby-choinkowe-mozna-zrobic-samemu.html Odpowiedz Link
martini-7 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 13.12.16, 10:50 może nie ma czasu pisać? może stara się ogarnąć sytuację i pracuje? może wraca potem zmęczona i nie ma czasu na pisanie? choć mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się odezwie. Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 20.12.16, 07:49 Zamówiliśmy jedzenie świąteczne za ok. 400zł. Do tego będą pstrągi - pewnie ok. 60zł i trzeba kupić wina i napoje. Nie mam pojęcia ile o wszystko wyniesie, bo zawsze przecież dokupuje się więcej pieczywa, serów itd. Te ostatnie zakupy są najdroższe... No i nie mam prezentu dla męża, cholera jasna Odpowiedz Link
goodlokacja Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 20.12.16, 09:41 Też czekam na jeden prezent, który zamówiłam do sklepu. Mam nadzieję, że przyjdzie. Obiecałm sobie, że w przyszłym roku postaram się zapakować wszystko do końca listopada i niech sobie spokojnie czeka na 24.12. Ciekawe, czy mi się uda W Bonito np. od początku grudnia upatrzone tytuły posżły w górę o jakieś 30%. Odpowiedz Link
way.on.the.hill Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 27.12.16, 14:51 na zakończenie roku jeszcze chyba naprawa auta nas dosięgnie - ale wygląda na to, że odłożymy na koniec tego roku tyle, ile planowałam (choć grudniowe wydatki - w tym prezenty - stawiały pod znakiem zapytania tę kwotę). Za rok zaplanuję to inaczej. W ogóle przyszły rok zaplanuje wydatkowo inaczej Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 27.12.16, 19:15 Miałam nie szaleć, nie szalałam, a i tak kupę forsy wydałam... Co tu komentować? Stało się. Mamy mnóstwo jedzenia, więc już zapowiedziałam mężowi, że nie wydamy grosza, dopóki nie zjemy tego, co jest w domu, i to do cna. Muszę rozmrozić lodówkę, bo coś chyba zaczyna szwankować, więc jest ku temu okazja. Pensja za kilka dni, ale w całości przeznaczę ją na studia. Do tego angielski córki - 1500zł. CUDOWNIE Odkuję się może w lutym. Odpowiedz Link
mysz1978 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 27.12.16, 20:07 ja kurs angielskiego (swoj) oplacam co miesiac - jakos latwiej ta kwote strawic... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Grudzień 2016 - zaczynamy 30.12.16, 09:58 mojlepszyplan.onet.pl/artykul/kiedy-nie-nalezy-inwestowac,48.html#detail-title Przyznam się, ze dopiero zaczęłam czytac, aczy znajdzie sie jakas nowosc? Odpowiedz Link