07.05.19, 19:26
Podliczyłam że piore zdecydowanie za dużo🤦🏼‍♀️Nie używam proszku czy kapsułek wole żele i tak do kolorów żel, do swetrów inny żel a do białych niemiecki...do tego wybielacz odplamiacz ( kocham Amway-a za spray do upierdliwych plam) staram się kupować żele na zapas w promocji. A Wy pierzecie w byle czym czy macie ulubione marki?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Prania?! 07.05.19, 20:50
      mam dwie marki plynu do prania, hypoalergiczne, stosuje w zaleznosci od tego ktory jest w promocji
      jak mi odbija, to dodaje olejek cytrynowy , dla odmiany

piore , jak sie uzbiera, nie wrzucam 3 koszulek tylko na ladunek
      • ana119 Re: Prania?! 08.05.19, 10:22
        Dokładnie, piorę wtedy gdy jest cały wsad
    • czekolada72 Re: Prania?! 08.05.19, 07:46
      Przede wszystkim piorę na tanim pradzie. Wypełniam pralkę, czesto korzystam tez z programu 15 min. Wiruję na 1200.
      "wypieram" wszystkie resztki proszków (niemieckich, do białego i koloru), kapsułek (jak sie pokończy, to chciałabym nabyć kapsułki TESCO o zapachu irysów - BAJKA!), płynów do prania i płukania.
      Praktycznie będę potrzebować małe opakowanie proszku do białego i duże do czarnego (lub płyn) i do kolorów. Planuję z Niemiec. Zobacze co bedzie na promocji do wełny - czy nabędę płyn do wełny, cy wystarczy płyn do płukania, zmiękczajacy.
      A ostatnio kolory staram sie prać w bluszczu smile
      • ana119 Re: Prania?! 08.05.19, 10:25
        Ile wody zużywa program 15 minutowy a ile normalny cykl? W poprzedniej zmywarce krótkie programy zużywały więcej wody niż te klasyczne. Może w tu też jest identycznie?
        • joanna_poz Re: Prania?! 08.05.19, 11:27
          w instrukcji mojej nie ma ąz tak szczególowych danych ile zuzywa na danym cyklu.
          natomiast w programie 15 minut jest wskazanie żeby dodac duzo mniej proszku niz do kazdego innego programu, z uwagi na krótki czas prania.
          więc wnioskuję, że tej wody nie może więcej zuzywać.
          zresztą po co mi się ta pralka ma kotłowac przez godzinę (zużywa się przeciez tez prad), jesli tego nie potrzebuję?
          ja np. ten program też czesto uzywam do prania własnie 1-2 rzeczy.
          (zresztą przyznaję, że wiele rzeczy piorę na sztuki, bez całego wkładu pralki, bo nie zgromadzę np. białych koszul na pełną pralkę, czy psich pokrowców).
          • czekolada72 Re: Prania?! 08.05.19, 12:05
            Musialabym poszukac w instrukcji, moze jest ile wody, zas pewne, ze zuzywa mniej pradu.
            Ja ten program wykorzystuje do prania ciuchow uzytch, ale nie brudnych, doslownie brudnych.
            Psie szmatki piore na "mixie" z dodatkowa woda.
          • ana119 Re: Prania?! 08.05.19, 12:15
            Chyba ze lata temu wystąpiła spora niedopłata wody i przez nastepny rok zapisywaliśmy co miesiąc liczniki wody. Oduczyłam się wtedy prania po kilka sztuk odzieży. Naprawdę było widać kiedy pralka prała przy niepełnym wsadzie. Polecam każdemu sporobowac przez np pół roku, ma to odbicie w poborze wody. Sąsiedzi zrobili identycznie bo myśleli że liczniki kłamią.

Niby OT ale czytałam o ekologii a tak naprawdę firmy, ludzie nie zmieniają realnie nic. W stopce sobie napiszą że oszczędzajmy papier, gasmy światło ale nie stoją za tym żadne działania. Jak ta aktorka która wystąpiła o odszkodowanie za smog a sama jeździła dieslem
            • joanna_poz Re: Prania?! 08.05.19, 12:35
              co do zasady się z Tobą zgadzam - ze pranie trzech rzeczy na krzyz jest nieekologiczne i nieoszczędne.
              ale przy malej rodzinie i przy pewnych specyficznych rzeczach nie da się jednak zgromadzić pełnego wkładu pralki.
              choćby te psie szmatki, jak to nazwała czekolada.
              u mnie jest problem z białymi rzeczami - białych koszul, bluzek np. nie piorę ze skarpetkami, czy pościela, a nie mamy ich w trojkę aż tyle żeby zgromadzić na pełna pralke.
              po tym, jak syn w ramach nauki obsługi pralki jedną nowa czerwoną bluzka "załatwił inne rzeczy, tę konkretna czerwoną bluzke piorę z innymi czerwonymi rzeczami (których z kolei aż tyle nie mam) - od razu dodaję - nie, chusteczki wyłapujące kolory nie załatwiają sprawy..
              itp itd.
              • ana119 Re: Prania?! 08.05.19, 12:44
                Zgoda, ale są domy gdzie włącza się pralkę bo są 2-3 rzeczy ciemne, pralka chodzi codziennie czasem dwa razy. Mąż mojej koleżanki jest niespokojny kiedy coś zalega w koszu, pierze na okrągło. Takich domów jest sporo
                • umzak Re: Prania?! 09.05.19, 19:34
                  U mnie pralka chodzi 1-2 dziennie, z pełnym węzłem. Męczy mnie to strasznie, ale nie da rady inaczej. Niemowlaki strasznie się brydża, najpierw ulegały, teraz ( zwłaszcza jedna) ciągle pluje jedzeniem. Ręce mi opadają, bo o ile druga je chętnie i nie pluje, to pierwszej nic nie smakuje oprócz mleka. Albo zacisnie usta, albo charczy i pluje co kończy się przebieranirm jej i czasem też matki i siostry.
              • czekolada72 Re: Prania?! 08.05.19, 12:45
                Mnie psie szmatki dwoch kudłatych zapełniają cały bęben, a doam, ze mam pralke z tych wiekszych.
                Staram sie dzielic w miare kolorystycznie, i rodzajowo.
                Osobno posciel, reczniki
                osobno robocze ciuchy M
                osobno biale, ale biale naprawde biale, i coz - albo 15 min , albo az uzbieram, ostatnio wyszło, ze M ma wiecej bialych podkoszulkow, niz ja wszelkich ciuchow w tym kolorze
                osobno sweterki - tez albo 15, albo jak uzbieramy razem, nieraz czyms "dopelnie"
                osobno czarne i bardzo ciemne
                osobno tonacja zolto-czerwono-brazowa
                osobno tonacja niebiesko-zielono-szara
                • umzak Re: Prania?! 09.05.19, 19:45
                  Ja też dzielę: ale głównie na : białe , czarne, wełniane, pościel i ręczniki, jasne kolory, ciemne kolory. Najczęściej chodzą czarne ( syn i mąż) i jasne kolory ( niemowlece). Biorę w płynący dla dzieci poniżej 1 roku życia ( co jest aktualnie tańsze). Nie chce mi się kupować różnych płynów, poza tym nie podzielam granatowy legginsow dziewczynek od naszych ciemnych rzeczy, więc i tak głównie wchodziły jeden
    • lucyjkama Re: Prania?! 08.05.19, 14:51
      U mnie pralka chodzi codzienie ba nawet kilka razy dziennie. Raczej staram sie ładować na maxa ale i tak tych pralek przy 5 osobach wychodzi dużo. Moje kategorie to białe, ciemne, czerwone, inne kolory. Posciel i reczniki daję do tej kategorii do której pasują kolorem. Na programie pranie ręczne albo 15 minutowym piorę raczej pojedyńcze sztuki których szybko potrzebuję.
      • lucyjkama Re: Prania?! 08.05.19, 14:55
        he he i nie odpowiedziałam na główne pytanie wink Piorę w tym co się trafi. I proszek kupuję i kapsułki i różne reklamowane persile i ariele i domol z rossmanna czy markę własną lidla. Tak szczerze, to nie wiedzę różnicy w dopraniu. Nie używam żadnych płynów zmiękczających od 16 lat kiedy to się okazało ze syn ma na nie uczulenie.
        • mysz1978 Re: Prania?! 08.05.19, 20:07
          piore w tym co akurat jest w promocji smile Czest osa to płyny Woolite jak w Auchan jest akcja "drugi płyn za 1 grosz", to wtedy za bodajze 22zl mam dwie butle (niby na 30 prań kazda). Ale zapas kapsulek kupionych w promocji tez mam
          • mama_dorota Re: Prania?! 08.05.19, 22:22
            A ja cały czas piorę w tym ekologicznym proszku wlasnej roboty i do plukania dodaję samorobny płyn. Myślałam, że dzieci się za jakiś czas oburzą, że pranie nie pachnie, ale nic nie mówią, choć minęło kilka tygodni, a ja ich nie pytam. Piorę w tym wszystko, czarne też, ale dzielę na kategorie: białe, czarne i ciemne, kolory jasne, delikatne, ręczniki i pościel, bo to ostatnie w 60 stopniach.
            • marysia460 Re: Prania?! 08.05.19, 23:17
              mama_dorota napisała:

> A ja cały czas piorę w tym ekologicznym proszku wlasnej roboty i do plukania do

Proszę , zdradź co to za proszek i płyn 😊
              • mama_dorota Re: Prania?! 09.05.19, 08:16
                noizz.pl/ekologia/ekologiczne-srodki-czystosci-jak-zrobic-domowe-srodki-czystosci/zvp5eyl

Składniki kupiłam w necie, radziłbym kupić płatki mydlane w proszku, bo takie tradycyjne źle się miesza z resztą składników. Lepiej nie mieszać też gołą ręką.
                • marysia460 Re: Prania?! 09.05.19, 16:16
                  Dziękuję
                • umzak Re: Prania?! 20.05.19, 16:51
                  Mama dorota, jak Ci się sprawdza ten proszek do prania?
                  • mama_dorota Re: Prania?! 21.05.19, 22:41
                    umzak napisała:

> Mama dorota, jak Ci się sprawdza ten proszek do prania?

Sprawdza się smile ręczniki, pościel, ubrania białe i czarne piorę właśnie w tym proszku. Kolory w żelu, ale dlatego, że w pewnym momencie nie mogąc skompletować składników proszku ten żel kupiłam i trzeba go zużyć.

Do płukania używam też tego eko-płynu na bazie kwasku cytrynowego.
                    • umzak Re: Prania?! 23.05.19, 16:44
                      Ja zaczęłam używać Eko płynu i mam wrażenie że jest całkiem ok. Zamówię, więc składniki też do proszku. Dzięki
                      • mama_dorota Re: Prania?! 23.05.19, 16:57
                        Tak. Rozpoczęcie od płynu to dobry test, bo potrzebny jest tylko kwas cytrynowy, woda i jakiś zapach ale i bez niego można płyn zrobić. Jak dla mnie miękkość i puszystość prania jest taka, jak po drogeryjnym, tylko zapachu brak.
    • ale_to_ja Re: Prania?! 09.05.19, 23:27
      Ja też dużo piorę ale głównie na krótkim praniu 30 minut.
      Osobno białe - rzadko teraz więcej latem, kolorowe no i czarne.
      Pościel i ręczniki też osobno ale to rzadziej.
      Kupiłam kulę piorącą w marcu i jestem zadowolona smile
      Wcześniej głównie kapsułki.
      • smiechupara Re: Prania?! 10.05.19, 22:50
        U mnie pranie pranie goni. Dziele na: bielizna, ręczniki, białe, czerwone, czarne, zielone i niebieskie. Piore w różniastych specyfikach.
    • tol8 Re: Prania?! 20.05.19, 22:18
      Piorę kilka razy w tygodniu, zawsze pełny wsad. Dzielę na:
      ręczniki, mopy, ścierki (raz w tygodniu)
      czarne i granatowe (dwa razy w tygodniu)
      białe (raz w miesiącu)
      kolorowe (dwa razy w tygodniu)
      firanki (raz w roku)
      Pościel, koce itp dorzucam wedle koloru.
      • czekolada72 Re: Prania?! 21.05.19, 07:55
        tol8 napisała:

> Piorę kilka razy w tygodniu, zawsze pełny wsad. Dzielę na:
        > ręczniki, mopy, ścierki (raz w tygodniu)

Przepraszam Cie, pierzesz TO RAZEM??
        • ana119 Re: Prania?! 21.05.19, 17:53
          Mopa piorę razem z dywanikami łazienkowymi i ścierkami z mikrofibry. Mop jest czysty bo przed myciem zawsze odkurzam podłogi. Przed praniem jeszcze go płuczę w kuchni pod bieżącą wodą. Nawet woda nie jest brudna. A widziałam niejednego mopa i wodę po użyciu
          • czekolada72 Re: Prania?! 21.05.19, 19:05
            I z ręcznika i też pierzesz?
        • nastka1979 Re: Prania?! 21.05.19, 19:53
          Ja też piorę mop z ręcznikami. Co w tym dziwnego? Po 1 myciu nie jest jakiś mocno brudny.
          • czekolada72 Re: Prania?! 21.05.19, 22:09
            No może dziwna jestem, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie prania ręcznika, którego używam do twarzy z mopem, którym przecueram podłogę, bo właśnie z pola, z błota, wróciły kudlate.
            • ana119 Re: Prania?! 22.05.19, 08:01
              Nie mieszam tych rzeczy ale mam swoje blokady - naczynia odstawione do schnięcia na ociekacz, nie płuczę też warzyw wsypując je bezpośrednio do zlewu
              • czekolada72 Re: Prania?! 22.05.19, 08:27
                No dobrze, ja tez to co umyje w zlewie odstawiam na ociekacz, ale pytanie me tyczylo prania recznikow do ciala z mopami do podlogi , jak robi to tol8 i nastka 1979
                • ana119 Re: Prania?! 22.05.19, 18:00
                  Nie postawiłaś pytania, stwierdzasz co ci nie pasuje. Mnie bardziej zniesmaczaja naczynia na ociekaczu bo widzę przez dziury odpływu jaki jest tam kożuch. Ten brud nie zabija tak samo jak ręcznik wyprany z mopem, miski zwierząt myte w zmywarce, spanie w łóżku że zwierzętami, chodzenie po domu w butach w których chodzi się po dworzu. Do tej listy można dodać też torebkę damską bo widziałam w tv program w którym poddano ją badaniom w laboratorium a też się styka z naszą skórą
                  • czekolada72 Re: Prania?! 22.05.19, 18:23
                    21 maja, 7,55 - według mojej znajomości języka polskiego to JEST pytanie.
                  • czekolada72 Re: Prania?! 23.05.19, 07:02
                    ana119 napisała:

> Nie postawiłaś pytania, stwierdzasz co ci nie pasuje. Mnie bardziej zniesmaczaj
                    > a naczynia na ociekaczu bo widzę przez dziury odpływu jaki jest tam kożuch.

Polecam splukiwanie/mycie tacki ociekaczowej po kazdym zdjeciu zeń naczyń.
                    • ana119 Re: Prania?! 23.05.19, 08:27
                      Mnie chodzi o ociekacz przy zlewie a nie o suszarkę do naczyń
                      • czekolada72 Re: Prania?! 23.05.19, 09:19
                        To tez nie mozesz go splukac i wytrzec??
                        • ana119 Re: Prania?! 23.05.19, 17:47
                          Z wierzchu można przetrzeć na błysk ale to co widać przez dziurki odpływu ociekacza to szlam. Z tego samego powodu nie płuczę ziemniaków czy warzyw wsypując je prosto do zlewu
            • nastka1979 Re: Prania?! 22.05.19, 16:13
              Pewnie różnica polega na tym, że ja nie mam kudłatych, ale i tak 90 stopni wybija wszelkie bakterie
              • hugo43 Re: Prania?! 23.05.19, 12:48
                Nawet 60c zabija wiekszosc wirusów i bakterii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka