salamandra71 18.08.19, 21:35 Cena ostatnio kupionych ziemniaków mnie niemiło zaskoczyła 3.5 za kilogram.Szok i niedowierzanie A jak u Was ceny warzyw i innych produktów? Przecież w lecie na jedzeniu zawsze się oszczędzało ale chyba to już przeszłość Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Co z tymi warzywami 19.08.19, 19:57 Gdańsk, w najdroższym miejscu na jakie trafiłam kosztowały 2.99/kg. Papryka, cukinia bardzo tanie, tak samo bakłażany, patisony. Po długim okresie drożyzny ceny mocno poleciały w dół. Odpowiedz Link
roseanne Re: Co z tymi warzywami 19.08.19, 20:31 Spedzilam w Europie wiekszosc tego lata. Upaly plus susza zapowiadaja niskie plony. Miejscami , cale regiony, zakaz podlewania i to nie trawniczka, a upraw. Skoro mala podaz a popyt wysoki to i ceny rosna. Moze co nie zaschlo do tej pory jeszcze sie odbije i poprawi sytuacje. U mnie teraz worek ziemniakow, 10 funtow 7$, zima placilam do 5... Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 19.08.19, 20:51 Na dodatek po upałach w ub roku warzywa szybko się psuły. Trzeba inaczej planować jadłospis, mniej marnotrawić Odpowiedz Link
ladyroot Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 07:11 Oooo! Właśnie! Sama o tym nie myślę - a to super pomysł na wątek na tym forum. Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 10:04 Poważnie? To już było w poprzednich wątkach. Obecnie nie kupuję bułek bo ich cena jest mega, chleb jest bardziej podzielny. Kupuję zwykły baltonowski na przemian z jakimś razowym. Czasami piekę swój ale cena mąki to też spory wydatek jeśli chcemy użyć uczciwej mąki Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 10:09 Może jest w tym jakąś prawda bo funkcjonuje powiedzenie że "my jemy/kupujemy dużo owoców i warzyw". Zamyka to automatycznie wszelką dyskusje bo przecież to zdrowo. Ale znam też osobę która codziennie zjada kg jabłek i to już takie zdrowe nie jest bo przecież to nie jedyne co ta osoba zjada z grupy owoców i warzyw 😀 Odpowiedz Link
martini-7 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 08:40 Susza suszą, ale zastanawiam się czy tego argumentu nie będą używać sprzedawcy by jeszcze bardziej zawyżać ceny. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 09:37 W Małopolsce zamiast suszy były gigantyczne opady i zalania i tez zbiory marne.... Nie tylko u gigantow, takze w przydomowych ogrodkach Ale ziemniaki za 3,50 zdziwienia nie budza. Na drozsze nie trafilismy, na szczescie bywaja i tansze. Znowu sie potwierdza moja teza - im dalej od duzego miasta - tym taniej. Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 09:54 Sugerujesz że w zależności od regionu ceny w sklepach sa różne? Czy na targowisku? W ub tyg robiłam zakupy u pryv wytwórcy wędlin (wschód, mała miejscowość) ceny za szynkę od 31pln w wzwyż, kiełbasy też nie różnią się cena od tych kupowanych koło domu, na plus oczywiście brak wytrącające jest się wody. Sklep dla lokalnych mieszkańców a płace nie topowe. Ceny w Biedronce też identycznie w całej Polsce. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 10:21 No np wlasnie wytracajaca sie woda - za to chcesz placic? Ja nie sugeruje, ja wiem, ze na wschodzie Polski ceny sa duzo nizsze niz w Kraku. I to nie tylko jedzenia. Przy czym nie pisze tu o popularnych sieciowkach. Odpowiedz Link
kamarow69 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 12:47 Ja tego nie widzę, a mam rodzinę i przyjacół "na wschodzie Polski". Ceny są podobne. W większych miastach drożej, zakup bezpośrednio od kogoś taniej. Więkość ludzi kupuje w biedronkach. Różnic brak. Czasem może jakieś jabłka mogą sie trafić tańsze. Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 12:53 Mysle że masz na myśli bazary, targi. Na wschodzie mają lokalną sieć Arhelan, ceny takie jak w innych sklepach w pl. Co do wędlin od priv wytwórcy jak pisałam, w domu też kupuję określony asortyment więc identyczne ceny. Bo chyba nie mówimy o wartości dodanych do produktów tylko produktach podstawowych? Odpowiedz Link
kamarow69 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 13:10 Lepiej znam rejony od Przemyśla po Rzeszów. Bardziej południowo-wschodnie niż północno-wschodnie. Z tego co widzę to mało kto mówi, że kupuje regularnie na targach. Raczej dyskonty, bo nie trzeba jeździć daleko i nie koliduje z pracą. Może emeryci mają czas, żeby chodzić rano. Albo nie szkoda im soboty. Odpowiedz Link
ana119 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 13:23 Właśnie dyskonty, niższe ceny ale to też sieci nie lokalne. Mniejszym sklepom jest trudniej zarobić na marżę Podlaski sklep Mlekovity ma ceny odrobinę niższe ale data ważności aż piszczy Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Co z tymi warzywami 20.08.19, 16:23 Kamarow, skoro znasz TE tereny, to zapewne bywasz w sklepach typu antyki, jubiler, ciuchy, ogrodnik, elektryka, pizzeria, ichnie targi, lub placyki, sklepy typu GS w Przemyślu bądź Sanoku, Lesku, Baligród ie, Ustrzykach, Zwierzyncu, Zamościu, okolicach Sandomierza czy Kazimierza etc etc etc. Jeżeli chcesz mi wmówić, że ceny są takie same jak w centrum Kraka, to wybacz, ale bywamy w innej rzeczywistości. Ja nie posiadam tam rodziny ale bywam kilka razy w roku, a przynajmniej dwa razy na kilkanaście dni. I mam dokładne porównanie, że ceny produktów mnie interesujących są przynajmniej 10-20,nawet 25 %tańsze. I to właśnje nie za produkty od znajomych, po znajomości. Oczywiście nie mówię też o najbardziej ekskluzywnych butikach w Przemyślu czy Sanoku, ani o knajpie w Arlamowie. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Co z tymi warzywami 21.08.19, 11:39 czekolada72 napisała: > Kamarow, skoro znasz TE tereny, to zapewne bywasz w sklepach typu antyki, jubil > er, ciuchy, ogrodnik, elektryka, pizzeria, ichnie targi, lub placyki, sklepy ty > pu GS w Przemyślu bądź Sanoku, Lesku, Baligród ie, Ustrzykach, Zwierzyncu, Zamo > ściu, okolicach Sandomierza czy Kazimierza etc etc etc. Jeżeli chcesz mi wmówić > , że ceny są takie same jak w centrum Kraka, to wybacz, ale bywamy w innej rzec > zywistości. > Ja nie posiadam tam rodziny ale bywam kilka razy w roku, a przynajmniej dwa raz > y na kilkanaście dni. I mam dokładne porównanie, że ceny produktów mnie interes > ujących są przynajmniej 10-20,nawet 25 %tańsze. I to właśnje nie za produkty od > znajomych, po znajomości. Oczywiście nie mówię też o najbardziej ekskluzywnych > butikach w Przemyślu czy Sanoku, ani o knajpie w Arlamowie. > Jak najbardziej się zgadzam, ze koszty jedzenia w tych rejonach są stosunkowo niskie. Będąc na urlopie w okolicach Sanoka i Leska biliśmy mile zaskoczeni miejscowymi cenami, a także np. w restauracji przy samym rynku w Krośnie. Znajomi stamtąd, którzy w tym czasie przyjechali do nas do Trójmiasta twierdzili, że ceny u nas są bardzo wysokie. Odpowiedz Link
liliawodna222 Re: Co z tymi warzywami 21.08.19, 11:43 Jedzenie (nie tylko warzywa) tak bardzo podrożało, że ostatnio bardziej niż kiedykolwiek zwracam uwagę na promocje. Odpowiedz Link
martini-7 Re: Co z tymi warzywami 21.08.19, 15:10 Ja nie wiem już sama jak to w DE z kolei jest. Pewnie dlatego, że był urlop i że na promocjach ostatnio dużo kupuję, ale coś w cenach się pozmieniało jakiś czas temu. Tu parę centów tam parę centów i rachunek finalny duży. Ogólnie cukinia dość późno potaniała i w promocjach nadal biorę bo, regularna cena inna niż rok temu i inne warzywa podobnie. Muszę bardziej zaskoczyć na nowo to może sekret zakupów przestanie być sekretem bo póki co głową jeszcze na urlopie i w poszukiwaniu nowej pracy. Odpowiedz Link
kociamama1 Re: Co z tymi warzywami 05.09.19, 12:31 Haha 2 lata susz, kryzys klimatyczny, zaraz wołowina tak wystrzeli, że klapki spadną. Będzie gorzej. Odpowiedz Link
purchawka2017 Re: Co z tymi warzywami 11.09.19, 11:52 Do tej pory podśmiewałam się z ogrodniczej pasji meża, że finansowo jego uprawy są zupełnie bez sensu. W tym roku odszczekuję - mieliśmy swoje pomidory, ogórki , cebulę ( ha ha), pietruszke, marchew, buraki, szpinak, rzedkiewki , sałate. Teraz zjadamy pomidorki balkonowe, nadal cukinie i buraki.Sporo przetworów naprodukowalliśmy. W poczekalni sa pory, jarmuż , rzepa i rzodkiew. Z warzyw kupuje ziemniaki i bakłażany. Jak tak dalej pójdzie to chyba zacznę osobiście uprawiać i pielić zmieniaki. Odpowiedz Link
kamarow69 Re: Co z tymi warzywami 11.09.19, 14:54 Ja mam bazylię, miętę, koperek i pomidorki koktailowe - wszystko na balkonie. Kolendra mi nie chciała rosnąć i pomidorków było bardzo mało. Jakieś pojedyncze jeszcze. Może w przyszłym roku więcej posieję. Odpowiedz Link
sylwiam_m Re: Co z tymi warzywami 20.09.19, 14:27 Kupowałam ziemniaki na zimę po 2 złote, a jakoś ani suszy ani powodzi nie było, zbiory jak co roku. Mam swoje pomidory, ogórki, fasolkę, jarmuż, cebulę, pietruszkę, seler, por. Jest normalnie, a pomidorów i fasolki wręcz urodzaj, zbierałam wiaderkami. Odpowiedz Link