Dodaj do ulubionych

Listopad 2023

06.11.23, 14:53
To zacznę ja.
Listopadowe oszczędnosci to u nas, cóż, ciecie wszystkiego co można i ile mozna.
Tylna scianka na całego.
Wszystkich Świetych - zamiast zniczy - tradycyjnie dokupilismy tylko wklady. Zamiast samych donic z kwiatami - Brat kupił od siebie po jednej, ja robiłam wiazanki, z tego co w domu i ogrodku.
O tym, ze wyjazd listopadowy absolutnie nie byl nam pisany, to pisalam juz w watku pazdiernikowym.
W listopadzie mamy jedne rodzinne urodzinki, i szczerze mowiac nie podjelam jeszcze decyzji czy cos kupic, czy pojsc w strone gotowki. Zobaczymy....
Tak nie bezposrednio, a posrednio - dostalam od Brata (który dostal od przyjaciol) wielka góre ubranek i druga - zabawek, dla wnusiów , wiec to jest niesamowita oszczędnosc!
Poki co - tyle chyba....
Obserwuj wątek
    • agpagp Re: Listopad 2023 08.11.23, 22:25
      Wszystkich świętych - po doniczce i zniczu na każdy grób. Czyli dwa. Natomiast potem przyszedł armagedon. Zapomniałam że wypada w tym roku przegląd kasy fiskalnej i poszło 300 zł. Zakup drewna do warsztatu. Głupie zatankowanie auta drenuje strasznie kieszeń. Piesa do weta. Oboje fryzjer bo szykuje nam się nasz wernisaż i ludzi nie wypada straszyć. Sukienka kupiona na vinted za 50 zł. Trochę wydatków okołowernisażowych. I obym już nie musiała na nic więcej wydawać.
    • 0bywatelka87 Re: Listopad 2023 10.11.23, 10:02
      U nas też cięcie wydatków, przekładanie kasy z kupki na kupkę . Jednak plany swoje życie swoje. Synek ma urodziny robimy małą imprezkę, potem urodziny ma moja bratanica. Stomatolog też ujęty w budżecie. Dobre jest w tym miesiącu to, że spłacamy resztę kredytu, a więc w grudniu kasa zamiast na ratę idzie na oszczędności. Jeszcze dostaliśmy pismo o nadpłacie za prąd kolejny rachunek będzie lżejszy o ponad 500 zł
    • twoja-siostra Re: Listopad 2023 11.11.23, 07:14
      U nas w listopadzie okrągłe urodziny w bliskiej rodzinie- więc tu na pewno nie będziemy żałować.
      Chce zrobić dzieciom jak co roku kalendarze adwentowe z mini fantami- cóż, radość dzieci jest bezcenna.
      Mąż robi duży zadaszony garaz na sprzęty rolnicze- tu niestety pójdzie trochę kasy...
      Czeka nas też zimowa kurtka dla córki a dla syna buty.
      W tym miesiącu musimy zapłacić też za ubezpieczenie auta.
      I tak to jest...
      • twoja-siostra Re: Listopad 2023 11.11.23, 07:15
        Zapomniałam o comiesięcznej wizycie u lekarza w stolicy: wizyta plus paliwo to prawie 1000 zł
    • czerwony_koralik1 Re: Listopad 2023 11.11.23, 23:00
      To ja dodam od siebie, że nam się piec zepsuł do centralnego ogrzewania. Prawo serii się zaczęło najpierw na aucie, potem przeszło na lodówkę, której nie dało się naprawić i teraz piec. Oby na tym koniec. Naprawa pieca to wydatek 1500 zł. Nie sądziłam, że tyle to może kosztować.
    • martini-7 Re: Listopad 2023 19.11.23, 20:45
      Niby nowy rok jest początkiem nowych postanowień ale dla mnie to listopad. Arednio idzie bo, piętrzą się przeszkody, ale staram się odkładać miesięcznie pewna kwotę. Odeszłam jakiś czas temu od dawnych metod oszczędzania bo, nawał pracy itp, ale trzeba będzie do niektórych wrócić, co pomału robie.
    • ardiss1 Re: Listopad 2023 22.11.23, 10:25
      U MNIE IDZIE JAKOŚsmile
      Mamy dość spore dochody, bo i pensje i premie, ale tez spore wydatki.
      Zaczęliśmy w tym roku budowę domu, idziemy bez kredytu, ale na pewno nie starczy na całość, choć wydawało się ze mamy " TYYYLLEE" pieniędzy.
      Standardowo oszczędzam na czym mogę, stosuję tańsze produkty, bo nie widzę różnicy między myciem podłogi ajaxem a płynem z netto który jest blisko połowę tańszy, kupuję całego kurczaka, porcjuję i mamy na kilka obiadów.Kupuję sama łopatkę, karkówkę kiedy jest w promocji, mielę i wiem co w tym mielonym mięsie jest.
      Owoce kupuję wtedy i takie kiedy są w promocji, czyli gruszki po 2,99 a nie po 8,99.
      W zasadzie to nie pamiętam kiedy kupiliśmy coś bez promocjiwink
      Budowy to się nie tyczy niestety. Może kiedy zaczniemy urządzać to wówczas będziemy polować na okazje, póki co trzeba już na szybko kupować to czego ekipie trzeba.

W pracy widać ze ten rok jest gorszy, mniej zleceń, a wiec niższe premie. Czasami myślę się wypaliłam, ale co zaczynać będą po 40tce i robiąc wcześniej zawsze to samo. To trudne jednak, tym bardziej ze pomysłu brak.

No ale nic, trzeba walczyć każdego dniawink aby do przodu!
      • czarne-jagody Re: Listopad 2023 22.11.23, 19:16
        W listopadzie spłaciłam kolejną transzę kredytu pożyczonego w rodzinie na zakup działki budowlanej. Do końca roku chciałabym być bez kredytu bo czasy ciężkie. Ten roku miał być rokiem luzu finansowego po poprzednich latach obfitujących w inwestycje ale wyszło jak wyszło. Trafiła się okazja i trzeba teraz spłacać.
        • agpagp Re: Listopad 2023 23.11.23, 22:50
          A u mnie wizyta u mechanika i mus wymiany akumulatora ... tylko że mój jakiś inszy i zamiast ok 300 zł jak w poprzednim aucie to ten prawie 600 zł . Jeżeli nadal światła będą przygasały to jeszcze za alternator będzie trzeba się zabrać.
      • twoja-siostra Re: Listopad 2023 02.12.23, 17:23
        Ależ Ci zazdroszczę! Też chciałabym być już na tym etapie co Ty. Powodzenia!
        • martini-7 Re: Listopad 2023 04.12.23, 09:58
          Ja pluje sobie w brodę trochę, że nie kupiliśmy działki dwa lata temu. No ale przeraziłam się braniem kredytu na nią kiedy błędy i fatum z przeszłości jeszcze nie do końca spłacone. Teraz jest jeszcze drożej niż było. Pocieszam się, że kiedyś muszą te ceny spać i być może wtedy będę przy kasie wink choć ludzie w moim wieku to domy, mieszkania itp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka