Dodaj do ulubionych

jak oszczędzić na żółtym serze?

29.07.05, 10:27
słuchajcie, u mnie w domu jest bardzo duże zużycie zółtego sera, uwielbiamy
makarony, kuchnię włoska i ładujemy ser wszędzie. Tak się składa, że jesteśmy
dość wybredni i kupujemy dość drogi ser.
Pytanie jest może od czapy na tym forum, ale juz od dawna szukałam info na
temat oszczędzania: czy znacie w miare tani ser, który nie smakuje jak guma?
Przetestowałam juz kilka - odpada Gouda, Edamski i tego typu. Wiem, że są
tanie, ale są bez smaku.
Czekam na pomoc. Tez zaczynam oszczędzać, bo tygodniowo na 2 osoby + psiak
wydajemy ok. 200 zł. Trochę za dużo.
Obserwuj wątek
    • alex.x żółty ser 18.08.05, 19:00
      Hej, ja też uwielbiam ser żółty i jem go baaaardzo dużo, od jakiegoś czasu
      zasmakowałam w serze o nazwie SER WIEJSKI, tylko nie wiem jakiej firmy,
      następnym razem zobacze i napisze, bo wbrew swojej kolokwialnej nazwie jest -
      moim skromnym zdaniem - pyszny. Jest dość słony - ja lubie słone sery, wiec to
      już rzecz gustu, w sklepach których robi ezakupy jego cena kształtuje sie od 16
      do 19 zł za kg. Ja innego od pół roku w ogóle nie biore do ust, dla mnie
      rewalacja smile Polecam !!!
    • akacjax Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 18.08.05, 19:37
      Wydaje mi sie, że nazwa sera to za mało by być pewnym jego smaku.
      Gouda zazwyczaj nie ma smaku w ogóle, a tu niespodzianka, przypadkiem kupiłam
      taki ser niby do czegos innego, ale okazał się tak smaczny-w ogóle ma smak-szok-
      i do tego po 11,99zł, że poleciałam dzis po kolejny kawałek. No fakt pocięty
      był i przepakowany, nie wiem jaka firmasad
    • sweetkiss Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 18.08.05, 22:18
      Ja najczęściej kupuję radamer, aldamer i inne "...mer". ja je lubię i mój
      niemąż też, są dość drogie i dlatego kupujemy je do spożywania "na zimno". Do
      tostów i zapiekanek ostatnio polubiliśmy goudę z Bakomy. Nie pamiętam ceny, ale
      niższa od "...merów" i na ciepło bardzo dobra.
      • sonja1 Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 21.08.05, 23:46
        Gouda z Bakomy kosztuje 16-17 zł u mnie w sklepie, ja z kolei kupuję też goudę
        i edamski w osłonce parafinowej po 20 zł, tylko za Chiny nie pamiętam
        producentasmile A jest to niestety jedyny tańszy ser w parafinie nie podwędzany
        jaki udało mi się znaleźćsad Te inne sery w plastikowych osłonkach wydają mi się
        zawsze za słone i za kwasne...
        • psiaki_i_ferajna Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 22.08.05, 11:23
          tak, ja tez zwykle kupuję mazdamer z Mlekovity, albo cos w tym stylu. A do
          starcia, tostów itd. ser Babuni taki okrągły za 13 zł w Auchan.
          Juz wiele serów spróbowałam i najlepszy jest wg mnie taki ementaler o
          orzechowym smaku, tez do dostania w Aucham, tylko bardzo duże kostki, za 9
          zeta. Więc trzeba szybko zużywać.
    • anmala Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 26.08.05, 20:55
      Ja najbardziej lubie Krolewski z Pasłeka, sar oczywiscie. Tylko troszke duzo za
      niego spiewaja ale i tak jest z tych tanszych.
    • krewetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 16.04.15, 14:12
      ja lubię zloty mazur- u nas często w promocji po 16 czy 17zl, czasami jest zamojski wedzony w promocji( ok 17-19zl) tez przyzwoity , ja z dziurami nie lubię. Zauważyłam ze jakość serów baaardzo spadła, dawniej jaki bym nie wziela to byl dobry, a teraz?
      • trypel Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 17.04.15, 14:33
        krewetka napisała:

> Zauważyłam ze jakość serów baaardzo spadła, dawniej jaki bym nie wziela to byl
        > dobry, a teraz?

spadła bo tego oczekują klienci

1 kg twardego sera to 10-15 l mleka
        cena litra mleka w skupie (dla rolnika) to 1,2 pln

czyli koszt materiału do produkcji sera to 12-18 pln za 1 kG.
        Czyli kupujac ser za mniej niż 20 pln za kilo mamy 2 opcje:
        - kupujemy coś co jest serem tylko z nazwy
        - kupujemy od organizacji charytatywnej która postanowiła pomóc ludzkości i za darmo pracuje, udostepnia maszyny i dystrybuuje produkt finalny smile
        • karolinkaa232 Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 17.04.15, 15:14
          Ciekawe informacjesmile No coz, dzisiaj z wszystkim tak niestety jest. Hmm... Co do Sera Włoszczowskiego, to jego pierwsza cena byla grubo powyzej 20 zł. wiec wedle Twojej rozpiski powinien byc w porządku. I naprawde jest smacznysmile
          • krewetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 17.04.15, 15:19
            u mnie niestety nie ma Włoszczowskiego, on ma dziury?
            • karolinkaa232 Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 17.04.15, 15:34
              Tak, z dużymi dziurami smile
              • krewetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 05.05.15, 14:35
                dzis widzialam Wloszczowski ale bez dziur
    • only_marcopol Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 17.04.15, 20:19
      Królewski jest w Biedronce w plasterkach - dla mnie lepszy niz włoszczowski bo mniej gorzki - ale to juz kwestia gustu - dzis kupiłam smaczny radamer w biedronce w plasterkach z mlekowity chyba - i kiedys przepyszny salami ser ale nie pamiętam firmy - genialny
      Ostatnio polubiłam tez kozi specyficzny ale zdrowszy i smaczny
      Dorośli nie powinni jest zbyt duzo żółtego sera .. niestety bo uwielbiam sad
      • krewetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 18.04.15, 09:26
        ja tez jem dużo sera żółtego- uwielbiam, ale co mam poradzić na to? sad za to wędliny prawie nic takze sie rozgrzeszam smile
        • only_marcopol Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 20.04.15, 08:21
          krewetka napisała:

> ja tez jem dużo sera żółtego- uwielbiam, ale co mam poradzić na to? sad za to wę
          > dliny prawie nic takze sie rozgrzeszam smile

niestety żółty ser powinno się ograniczać dużo bardziej niz wędlinę - i nie mówie ze jest niezdrowy ale żle przyswajalny przez dorosłych - powinni go jesc mało
          wiem ze jak ktos lubi to ciężko bo ja np tez duzo bardziej lubie ser niz wędlinę - dlatego teraz próbuje koziego bo jest o wiele zdrowszy i łatwiej przyswajalny
    • black_halo Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 19.04.15, 09:52
      Sie zmniejsza zuzycie sera. Ja kupuje parmezan i do posypania makaronu styka mi 100g na dwa tygodnie, wiecej nie kupuje. Nie wychodzi jakos bardzo drogo a kupuje we wloskim sklepie. Nieraz sobie jeszcze kawalek ukroje do przeryzienia ot tak. Nie wiem czy jest sens kupowac duzej ilosci zoltego sera, raz, ze tlusty i niezbut zdrowy, dwa ze zwyczajnie malo kiedy smaczny.
      • krewetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 19.04.15, 10:36
        sens kupować jest jak ktoś lubi, ja parmezanu nie jestem w stanie zjeść.... a ser używam głownie do kanapek( córka tez je), na wszystkim można zaoszczędzić jednak cos jeść trzeba.....wybieram ser niz wędlinę którą nie da sie jeść lub ta w miarę smaczna jest baaardzo droga
        • black_halo Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 19.04.15, 10:54
          Ale jak lubisz ser do kaapek to kupujesz kanapkowy. A ona pisze, ze laduja ser do wszystkiego. natomiast ja twierdze, ze do makaronu wystarczy lyzka startego parmezanu. Ja praktycznie nie kupuje innego sera, czasem jakis kozi twarozek. Ostatnio do mnie doszlo, ze wydaje na jedzenie mniej niz za kryzysowych czasow a jemy duze lepiej i zdrowiej, do tego kupuje drozsze produkty.
          • pani.mysz Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 19.04.15, 19:33
            Ale post założycielki jest sprzed dziesięciu lat, więc rady dla niej to nieco spóźnione.
            Sery żółte nie są niezdrowe, są doskonałym źródłem wapnia.
          • angazetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 19.04.15, 21:56
            Jak się lubi żółty ser, to kanapkowe smarowidło w niczym go nie zastąpi...
            • dama-z-wachlarzem Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 20.04.15, 08:00
              A próbowałyście smażyć ser? - ja robię to tak: kupuję biały ser w kostce, posypują go sodą i trzymam na talerzyku w kuchni. Jak zacznie śmierdzieć, to wrzucam na patelnię (bez tłuszczu, bo mam kręćka na byciu fit) i smażę do czasu, aż nie powstanie żólty glut. Wlewam do jakiegoś pojemnik, to się ładnie skleja i mam serek zółty do kanapek. Wiadomo, nie jest to gouda, o nie!, ale zawsze coś wink
              • angazetka Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 20.04.15, 22:10
                Bycie fit słabo mi się skleja z jedzeniem smażonego i wystudzonego białego sera wink
            • dama-z-wachlarzem Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 20.04.15, 08:00
              A próbowałyście smażyć ser? - ja robię to tak: kupuję biały ser w kostce, posypują go sodą i trzymam na talerzyku w kuchni. Jak zacznie śmierdzieć, to wrzucam na patelnię (bez tłuszczu, bo mam kręćka na byciu fit) i smażę do czasu, aż nie powstanie żólty glut. Wlewam do jakiegoś pojemnik, to się ładnie skleja i mam serek zółty do kanapek. Wiadomo, nie jest to gouda, o nie!, ale zawsze coś wink
    • finka9 Re: jak oszczędzić na żółtym serze? 20.04.15, 10:36
      Ja do dań typu pizza ,spagetti i wszelkiego typu zapiekanki używam sera kupowanego jako okrawki i piętki. Sprzedawany na wagę wychodz9i tanio jak barszcz . Ostanio za reklamolwkę takiego sera zapłaciłam 10 zł .Pózniej kro9ję go w kosteczkę ,porcjuję w małe woreczki śniadaniowe , zamrażam i mam ser zawsze gotowy do użycia. Pol;ecam ,mega oszczędność.smile
    • linn_linn Re: nie oszczedzac na zdrowiu 21.04.15, 07:14
      Ser zolty nalezy jesc w malych ilosciach i dobry / duze ilosci podobno zwiekszaja ryzyko nowotworu pecherza moczowego /.
      • karolinkaa232 Re: nie oszczedzac na zdrowiu 21.04.15, 14:39
        Czyli najlepiej zjeść smacznie, ale w odpowiednich ilościach. I żółty ser od jakiegoś pewnego dostawcy. Żadnych zagranicznych koncernów. Polskie najlepszesmile
        • linn_linn Re: nie oszczedzac na zdrowiu 21.04.15, 15:24
          Wlosi jedza wloskie i maja srednia dlugosc zycia wyzsza. smile
        • pani.mysz Re: nie oszczedzac na zdrowiu 21.04.15, 19:17
          Niby dlaczego polskie najlepsze?
          W Holandii złe sery robią?
    • linn_linn Re: sa chetni do przetestowania? 25.06.15, 15:09
      kwiatkosia.blogspot.it/2015/06/rozwiazanie-sobotniej-zagadki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka