Dodaj do ulubionych

Czy Wy też płacicie tyle za prąd ?

28.11.05, 11:06
Witam !

Jeżeli powtórzyłam wątek, który już istnieje, to proszę, wybaczcie. Szukałam,
ale nie znalazła takiego, dlatego postanowiłam zadać tutaj to pytanie.

Ja mieszkam w samodzielnym domu (80 m2)za miastem.
Jest nas 3 osoby.
Ogrzewam wodę bojlerem 150 L, który jest ustawiony na moc 1600 kW i mam
zamontowany automatyczny wyłącznik, który wyłącza bojler całkowicie, w
godzinach od 23 - 5 rano.
Posiadam lodówko-zamrażarkę (klasa B), pralkę automatyczną (klasa B, piorę 2-
3 prali na tydzień, w tym 1 na 60 i 2 na 40), prasuję max. raz w tygodniu ok.
1 h.
Mam 2 komputery, duży telewizor, pompkę i grzałkę w akwarium (razem ok. 250
W), kuchenkę mikrofalową (używam max. 1 raz dziennie tylko do podgrzania).

Nie mam: kuchni elektrycznej, piekarnika, czajnika elektrycznego
(przerzuciłam się na gotowanie wody na gazie, bo podobno wielka różnica w
rachunkach - niestety u mnie zero różnicy !)

Poza tym boje pracujemy, więc praktycznie nie ma nas w domu.

PŁACĘ W LECIE NIECAŁE 250 ZŁ MIESIĘCZNIE !
(zużywam 3300 kW przez sezon letni, a wraz z zimą ok. 7000 kW - jeżeli nie
stosuję ogrzewania na prąd)

Dla porównania mój szwagier z żoną zużywa latem do 1000 kW. Mają kuchnię
elektryczną, piekarnik elektryczny (ten zetaw kuchenny zużywa przy
maksymalnym wykorzystaniu wszystkich palników i piekarnika 10 kW), zmywarkę.
Fakt - nie ogrzewają wody prądem, ponieważ mieszkają w bloku.

Podzielcie się, proszę, swoimi wnioskami na ten temat i napiszcie jak u Was
wyglądają opłaty za prąd.

Moim zdaniem płacimy horendalne kwoty, ale może to zwyczajne opłaty, tylko ja
mam bzika ?
Mieszkanie mam jeszcze nie wykończone do końca i nie wyposażone w sprzęty
elektryczne (tak jak bym chciała), boję się, że jak je wyposażę, to będę już
pracować tylko na elektrownię !

Pozdrawia serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • hania.wiecewicz Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 28.11.05, 22:35
      Wydaje mi sie ze duzo placisz za prad.
      Staraj sie zainstalowac druga taryfe i mozesz starac sie grzac wode w tym czasie np od 22.

Za miesiac przeprowadzam sie i beda takie same warunki wiec dam znac ile mi za prad wychodzi z druga taryfa.

Pozdr
      Hania
      • zonaniezona1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 28.11.05, 23:09
        nie mam termy , za to mam zmyuwarkę , zdecydowanie więcej pior. WRok temu
        przyszedł mi rachunek 1000 zł za 6 miesięcy. Po tym... program
        oszczędnościowy.Żarówki enrergooszczędne, wyłączona zamrażarka. Efekt...teraz
        500 zł za 6 miesięcy...Dalej tyle samo piorę i zmywarek nastawiam jeszcze
        więcej chyba...
    • marcelina1968 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 09:33
      hmmm wydaje mi sie, ze problemem jest u ciecie ten bojler na prad, nie da sie
      zainstalkowac czegos bardziej oszczędnego???ja przyznam sie szczerze mam duzy
      dom, domownicy często zapominaja o gaszeniu swiatel, zarowki mam zwykle, poza
      tym sporo urzadzeń elektryzcnych : 3 telewizory, komputer, pralka, suszarka do
      bielizny, zmywarka, piekarnik elektryczny, plyta ceramiczna, mikrofalowka,
      lodowka, brama wjazdowa otwierana elektrycznie, oswietlenie w ogrodzie i moje
      rachunki oscyluja w granicach 250zł latem, 280zł zima, bywa, ze komputer jest
      na chodzie caly dzień......prawda jest, ze wszystkie urzadzenia maja klasę A
      lub A+ z wyjatkiem suszarki do bielizny B (bo nie ma na rynku suszarek w klasie
      A).....wszystkich urzadzeń domowych uzywam bez ograniczen....
      • marcelina1968 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 09:34
        Ps. zapomnialam dopisac, że te 250 -280 zl to jest za okres dwumiesięczny....
        • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 19:53
          NIESAMOWITE !!!

Jestem w szoku !

Na razie wyłączamy bojler na dobę i po spisaniu licznika policzymy jak to
          wyszło.
          • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 19:56
            Marcelino, czy możesz mi napisać jaki macie rodzaj ogrzewania i jakie koszty ?

Bo zastanawiam się nad założeniem instalacji co i kupnem pieca (wtedy będę
            ogrzewać wodę i mieszkanie węglem, a nie kominkiem lub prądem jak dotychczas).

Pozdrówka.
            • marcelina1968 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 30.11.05, 12:45
              ogrzewamy gazem ziemnym, dom jest nowy, powierzchnia ogrzewana 300m2 dobrze
              ocieplony (15 cm styropianu) dobre okna k = 1.1, za poprzednia zime
              zaplacilismy 2,200 zl (w tym ciepla woda), w kuchni gazu nie uzywam, wszystko
              jest elektryczne. Mieszkam z mężem i nastoletnia corka. Temperatura w domu 21
              stopni. Od czasu do czasu palimy w kominku ale bardziej dla przyjemnosci niz z
              potrzeby dogrzewania, dom ma parter otwarty i ogrzewanie kominkiem jest raczej
              niemozliwe...
    • komorka25 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 19:05
      Nie wydaje mi sie, żebyś płaciła dużo przy takim korzystaniu. Ja mam 48-metrowe
      mieszkanie, terme 50 litrów, normalne sprzęty: lodówka, telewizor, komputer,
      pralka (mała), żarówki energooszczędne; mieszkam z 12-letnią córką. Szybki
      prysznic (35 st. woda) codziennie, tylko raz w tygodniu "rozpusta" w wannie,
      pranie raz na 2 tygodnie, sporadycznie (firanki, pościel itp.) wychodzi co
      tydzień. No i zmywanie. Właczam termę tylko na wieczór. Płacę ok. 110 zł
      miesięcznie.
      • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 29.11.05, 19:58
        Dobra, a jak z naczyniami ?
        Myjesz tylko wieczór, czy grzejesz wodę na gazie ?

Pozdrawiamsmile
    • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 30.11.05, 22:05
      Wiecie jakie zużycie mam po 24 godzinach (bojler włączony tylko od 15 do 21) ?

36 kW !!!!

A poprzednie dwa dni kiedy bojler włączony od 5 do 23 - 22 kW !!!

Już całkiem zgłupiałam sad
      • punto55sx Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 01.12.05, 11:54
        36 KW w jeden dzien????? Chyba jakąś fabrykę prowadzisz w domu.
        U mnie 120 kW wystarcza na miesiąc. Fakt, że wszystko w mieszakniu
        energooszczędne.
        • jagoda85 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 01.12.05, 13:34
          Mieszkam wprawdzie w bloku i nie mam gazu, więc wszystkie urządzenia mam na
          prąd, a mam ich dużo i miesiecznie zużywam 200 KW, a ty w jeden dzień 36, coś
          to jest nie w porządku. Może ktoś ci się podpiął do twojej instalacji?
    • anonim001 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 01.12.05, 19:42
      Spróbuj zgłosić się, poradzić w Energetyce, być może masz uszkodzony licznik?
      Takiej ewentualności wykluczyć nie mozna, więc lepiej sprawdzić. Energetyka
      zabiera licznik, oddaje go do kontroli, a Ty dostajesz nowy. Jeżeli w Urzędzie
      Miar i Wag dopatrzą się usterki w Twoim starym liczniku, sprawdzają jak bardzo
      jest niedokladny i przeliczają całe Twoje dotychczasowe zużycie. Myślę, że warto
      spróbować.
    • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 06.12.05, 10:53
      Załatwiłam sobie drugi licznik, który podłączyliśmy w domu, przed licznikiem z
      energii.
      Zobaczę czy będą się różnić zużycia.

Tymczasem mąż z rana sprzedał mi newsa, że przez 7 godzin nocnych zużyliśmy 3
      kW, a jedyne urządzenia elektryczne działające w tym czasie to lodówko-
      zamrażarka (300 W) i nowa grzałka z termostatem w akwarium (150 W) - bojler też
      był w nocy wyłączony !!!

Głupieję coraz bardziej sad

Pozdrawiam Was, dobre dusze, które mi tu tak pomagają smile
      • vertigo8081 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 04:40
        Maga
        zawsze możesz sobie przeliczyć zużycie prądu. Wygląda to tak:
        450W x 7 h = 3150 Wh
        3150 Wh / 1000 = 3,15 kWh
        Teraz jeszcze przeliczasz koszt: 3,15 kWh x 0,34 zl = 1,07 zł (za noc)

Jeśli chciałabyś wiedzieć ile prądu zużyła suszarka lub czajnik elektryczny, to
        dodajesz sekundy (na powyższym przykładzie tak to wygląda):

Moc urządzeń (450W) x 25200 sekund (8 godzin) = 11.340.000 Ws
        11.340.000 Ws / 3600s = 3150 Wh
        3150 Wh/1000 = 3,15 kWh

Może teraz lepiej będzie Ci się liczyło.

Pozdrawiam
        • vertigo8081 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 04:42
          > Moc urządzeń (450W) x 25200 sekund (8 godzin) = 11.340.000 Ws
          > 11.340.000 Ws / 3600s = 3150 Wh
          > 3150 Wh/1000 = 3,15 kWh

25200 sekund to 7 godzin (1 godzina = 3600 sekund)
        • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 15:51
          Dzięki bardzo, rozgryzę ten temat.

Pozdrawiam smile
    • gad_forumowy Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 10:47
      Po pierwsze kWh a nie kW (tj. jednotka energii a nie mocy).
      Najwięcej energii elektrycznej idzie na grzanie i na oświetlenie żarowe
      (tradycyjne żarówki). Zamontowanie jakiegokolwiek elektrycznego urządzenia
      grzewczego powoduje znaczący skok rachunków. Oświetlenie żarowe też jest
      źródłem wysokic kosztów energii. Podobnie komputery. Obecnie nowoczesny
      komputer pobiera 200W mocy. Także Twoje koszty energii elektrycznej wydają się
      realne.
      • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 15:55
        Co do jednostki - fakt - mój błąd .

Natomiast ogólnie, że urządzenia grzewcze i światła żarowe ciągną najwięcej
        prądu to akurat wiem, ja zaś nie skarżę się, że dużo płacę, gdy grzeję się
        elektrycznie.
        Płaczę nad tym ile płacę kiedy nie grzeję się elektrycznie !
        Np. dzisiejsza noc (7 h) działała tylko lodówka (300W) i grzałka elektryczna w
        akwarium (150 W) na termostat i pompka do akwarium (60 W chyba) - zużycie - 3
        kW !!!

Pozdrawiam nawet gady forumowe smile
        • mamaemmy Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 07.12.05, 21:47
          no to my płacimy najwięcej,bo w zimie 350....Przynajmniej tyle wyszło nam po
          tamtym rokusadAle komputer szedł cały dzień,lodowka,mikrofala co chwile(a
          ciągnie jak diabli)no i te francowate olejaki.Piecem też grzejemy,ale przy
          dużych mrozach nie wystarczałosad
          Chyba się przeprowadzimy...
          • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 09.12.05, 09:29
            Coś Ty , nie jest tak fatalnie, z ogrzewaniem (!), mi z grzejnikami wychodzi
            ponad 600 !

Pozdrawiam gorrrąco smile
            • mamaemmy Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 13.12.05, 13:43
              Toś mnie nieco pocieszyła,dzięki!
    • akacjax Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 08.12.05, 12:52
      A czy próbowaliście wyłączyć wszystko i zobaczyć, czy licznik się kręci? Bo nie powiniensmile
      Zwieksza zużycie prądu: zaszroniona zamrażarka, zakamieniony bojler.
      • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 09.12.05, 09:18
        Licznik wyłączaliśmy, nie kręci się sad

A urządzenia będziemy teraz sprawdzać po kolei, ale doba ostatnio ewidentnie
        się skróciła smile i czasu wciąż mało.

Dzięki za rady !
    • werrka Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 30.12.05, 17:35
      hihihihihi... 4 lata temu takie rachunki, no ciut większe, płaciłam za 149 m o wysokości 4 m w starej krakowskiej kamienicy, a zimno było tak że oszaleć można. Nie da się ukryć, że tam gdzie zostały piece węglowe było cudownie bo upalnie, niestety tylko dwa pomiesczenia nie miały wkładów elektrycznych. Problem polegał na nieodpowiedniej ilości, według nowych przepisów, przewodów kominowych.
      • werrka Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 30.12.05, 17:36
        chodzi o kwotę 220/m-c ciurkiem przez cały rok
    • maganr1 Witam wszystki dobre dusze w nowym roku ! 15.02.06, 10:33
      W zasadzie nie wiem co napisać, zwłaszcza, że tak gorąco zareagowaliście na
      moje pytanie.

Nie wiem, bo na prawdę nie wiem co z tym prądem. Chciałabym napisać coś w
      rodzaju " KOchani, już wiem gdzie tkwiła przyczyna, odkryła, naprawiłam, płacę
      o połowę mniej...", ale niestety tak nie jest.

Założyliśmy drugi, niezależny, wewnętrzny licznik, któtrego wskazania niestety
      nie różnią się od licznika Energi.
      Dalej zużywamy tyle samo prądu (teraz grzeję się grzejnikami), uszczelniłam w
      domu co się dało.

W Enerdze twierdzą, że nie wiedzą co to i jak to sprawdzić , mówią tylko o
      jakiś ubytkach, prze błędy w instalacji, choć mój znajomy elektryk twierdzi, że
      gdybym miała gdzieś przebicie i taka ilość prądu by tam uciekała, to na pewno
      już by się coś spaliło, czy stopiło, a co najmniej byłoby czuć swąd palonej
      instalacji.

Szczerze ? Nie wiem co mam z tym fantem zrobićsad

Na razie jedyny sensowny plan jest taki, że czekamy do wiosny, a potem
      odkamieniamy bojler i przy okazji i tak zaplanowanej przeróbki całego
      mieszkania ciągniemy nową instalację elektryczną i docieplamy chałupę
      maksymalnie.(Co prawda nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, bo jak zwykle
      rozbija się o kasę).

Tym czasem pozdrawiam wszystkich w nowym roku (wiem,że to już luty, ale jakoś
      wcześniej się nie udało) i życzę jak najmniejszych rachunków za prąd !!!

• sefora5 Re: Witam wszystki dobre dusze w nowym roku ! 17.02.06, 14:50

• shady27 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 17.02.06, 19:10
      strasznie duzo placisz....ja place polowe tego co drugi miesiac nie oszczedzajac pradu wogole, czajnik chodzi conajmniej 10 razy dziennie, mam ogrzewanie podlgowe w lazience, i caly czas swieci sie 5-6 lamp w calym domu (lubie widno z racji obrzydliwie ciemnego mieszkania), komp wlaczony caly dzien i nigdy nie mialam takiego rachunku jak Ty.... sprawdz moze w stoenie czy Cie w jajo nie robia, albo ze ktos nie daj boze kradnie Ci prad.
      • mama_blizniakow Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 17.02.06, 19:39
        hmm może to wina tego bojlera-u nas tez bojler i rachunki nieciekawe.
        Jeżeli byłaby możliwośc zmienilibysmy ogrzewanie wody na gazowe ale niestety
        gazu ziemnego u nas nie ma.
        jeżeli macie gaz może to może tędy jest droga to niższych rachunków?
        Pozdrawiam
        • shady27 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 17.02.06, 20:00
          aaaaaaaaaaa sorry nie doczytalam ze jest i bojler, bo jak my mielismy takie ustrojstwo to placilismy 350 zeta na miesiac......koszmar...
          • maganr1 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 18.02.06, 07:59
            No właśnie, bojler... , ale nie ma u nas gazu ziemnego więc z ogrzewania wody
            gazem nici.

Chyba nie mam wyboru, muszę z tym żyć sad
    • elkun11 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 19.03.06, 16:33
      Czy nie lepiej zamontować elektryczny przepływowy podgrzewacz wody? Ma on moc
      ok. 3000W, ale łączny czas pracy wynosi około 30 min na dobę, co daje około
      1,5kWh(w moim przypadku).To tyle ile zużywa bojler żeby rano zagotować wodę.
      Ale to jest podgrzewacz który podgrzewa wodę do temperatury około 55 st. C,
      bojler potrafi zagrzać wodę prawie do 100 st. C. Czy tak gorąca woda i w takiej
      ilości jest potrzebna w domu?
      Z doświadczenia wiem że łączny czas pracy bojlera wynosi około 10-12 godzin
      jeżeli przez 18 godzin musi utrzymac zadaną temperaturę.(10hx1600W=16000Wh=16kWh)
      Resztę mam podobną, a zużywam około 160-180 kWh miesięcznie.

• myszencja6 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 25.03.06, 19:29
        a mnie sie wydaje, ze jednak duzo placisz.W porownaniu do nas.My tez mamy
        ogrzewanie gazowe, mieszkanie trzy pookoje 54m2 na parterze.Male dziecko, wiec
        jest raczej cieplo.Najwiekszy rachunek byl w styczniu jak byly ogromne mrozy
        150zl/m-c.Pozostale m-ce 120-130zl.Tylko ze my grzejemy tylko w nocy od ok 20-
        do 8 mej, teraz juz minimalnie bo jest cieplo.W dzien tylko jak byly mrozy i
        bylo naprawde zimno.W mieszkaniu jest ok 21 stopni.
        Prad za 2,5 m-ca 150zl, w tym kuchenka elektryczna, tv, komp, czajnik i
        wszystkie inne sprzety agd normalnie uzytkowane.Zarowki
        energooszczedne,wszystkie sprzety w kategori A badz A+.Jaki masz piec gazowy?
        ile on ciagnie? bo jak duzo grzejesz to placisz nie tylko za gaz ale tez za prad.
        Sprawdz okna i drzwi wejsciowe czy sa szczelne i cieplo nie ucieka.
        • zoltra elektryk 30.03.06, 16:40
          Sprawdz sobie licznik, wylacz wszystko, zostaw jedna zarówke o mocy 100 Wat i
          niech swieci przez 10 godzin, licznik powinien wskazac 1 kWh, jesli zdecydujesz
          sie na tzw. taryfe nocna to musisz wiedziec ze za normalny prad bedziesz płacic
          wiecej.
    • shady27 wiadomosc z ostatniej chwili 31.03.06, 22:04
      tak sie chwalilam ze mam male rachunki za prad i co?? i przyslowiowe jajco...dostalam rachunek do zaplacenia w kwietniu....503 zeta...szok...
      • marchefka27 Re: wiadomosc z ostatniej chwili 13.04.06, 23:27
        fajnie...tak czulam, ze skoro placimy takie male prognozy (ok 20zl co dwa
        miesiace) to przyjdzie nam za to beknąć...No i przyszlo rozliczenie (od
        wrzesnia do marca) i pierwsza faktura na 310 zl...moze to i tak nie najgorzej
        jak za pol roku, ale jak dodac do tego ubezpieczenie samochodu i fundusz
        emerytalny akurat teraz to chyba sie ze szczescia powiesze...
      • megerele Re: wiadomosc z ostatniej chwili 17.04.06, 11:38
        hmmmmmmmm mi te rachunki tez wydaja sie starsznie wysokie
        my mieszkamy w bloku 3 dorosle osoby i placimy okolo 70zl miesiecznie za prad i
        100zl za gaz raz na dwa miesiace i to tez wydaje mi sie duzo, a pierzemy prawie
        codziennie, telewizor i komputer chodza na okraglo, plus lodowka i zamarazarka,
        zarowki standardowe bo przy energooszczednych bylo nam ciemno,
        gotujemy codziennie plus ciasto piecze sie okolo 2 razy w tygodniu, podgrzewamy
        kazdy osobno obiad i tez sie zastanawiam jak zedukowac te rachunki
        • magda270519761 Re: wiadomosc z ostatniej chwili 19.04.06, 20:17
          płace 200-250 zł m-c, domek -terma przepływowa na prąd(to dużo pobiera)-żarówki
          energooszczędne-ogrzewanie nadmuchowe(pobiera troche prądu do wytworzenia
          nadmuchu)- też uważam , że dużo płace
          • misia2012 dla gada forumowego 23.05.06, 12:52
            • gad_forumowy Re: dla gada forumowego 23.05.06, 13:00
              Tak?
              • karinka21 Re: dla gada forumowego 24.05.06, 10:26
                chciałam tylko napisać, że radzicie zainstalować ogrzewanie wody na gaz, nic
                bardziej mylnego, bo na 4 osoby za gaz płacimy 200zł co dwa miesiące, mamy
                gazową kuchenkę, i ciepłą wodę na gaz, a oprócz tego prąd wychodzi nas 100zł na
                miesiąc:/, a gaz jest coraz droższy, a może nie mam racji, z tym, że dla mnie
                jest to bardzo dużo, mimo, iż bardzo oszczędzamy.
                • dorwoj1 A mnie się wydawało, że mamy duże rachunki... 24.05.06, 15:19
                  ...tymczasem wychodzi na to,że jestesmy chyba mistrzami w oszczędzaniu: na
                  trzyosobową rodzinę, mieszkająca w nowym budownictwie - 40m2 (każdy osobno
                  je,codziennie pranie, komputer i radio non stop, lodówka klasy B, akwarium,
                  żarówki pół/na pół noramlne i energooszczędne, woda bieżąca, ogrzewanie
                  miejskie) rachunki za prąd w zimie wynosza średnio ok 60-70 zł, wiosna/lato- ok
                  30, gaz (co dwa miesiące, stała rata 44 zł), za wodę dopłat nie mieliśmy jak na
                  razie, za ogrzewanie ok 70 zł dopłaciłam po zimie...Aha, przeżyliśmy niedawno
                  koszmarny remont mieszkania, gdzie fachowiec non stop lał wodę i pracował przy
                  100W żarówce po 10 h/dobę (bo podobno tak lepiej widział, fakt -mieszkanie nie
                  jest zbyt słoneczne)...bałam się, ale ten remont (miesiąc czasu) nie zrujnował
                  na szczęście naszego budżetu...Jestem zaskoczona, że w porówaniu z innymi
                  rodzinami o podobnych warunkach nie zużywamy dużo (choć tak do niedawna
                  myślałam).Dodam, że nie przesadzamy z oszczędzaniem (nie jest zimno, myjemy sie
                  normalnie,gotujemy też itd).RObiliśmy eksperyment (pół roku) z przestawieniem
                  się na energooszczędne zarówki - nie udało nam sie wcale zaoszczędzić, a było
                  ciemnawo, więc zrobiliśmy pół na pół.Czy komuś rzeczywiście udało się dużo w ten
                  sposób zaoszvczędzić (tzn. na żarówkach energooszczędnych)?
                  • lorienn1 Re: A mnie się wydawało, że mamy duże rachunki... 24.05.06, 19:16
                    Jakoś mało wam wychodzi, zazdroszczę. Mam wrażenie że samo to iż cały czas
                    włączona jest lodówka, pralka codziennie,telewizor i komputer to już musi dawac
                    więcej niż 3 dychy. A jeszcze reszta sprzętów?
                    • dorwoj1 Re: A mnie się wydawało, że mamy duże rachunki... 24.05.06, 19:45
                      Może tak: telewizor b. mało, a. nawet wcale (zwykle tylko bajka+wiadomości),
                      lodówka nie jest dobra (odziedziczyliśmy) ale ma jakąs b. dobrą opcję
                      samorozmrażania, czy jak , no i faktycznie - rzadko sie włącza, nawet jak jest
                      ustawiona na najniższy poziom mrożenia (a mrozi dobrze, zamrażalnik też).Ze
                      sprzętów ekstra używam tylko suszarki do włosów, bo mikrofali, robotów, itp u
                      nas niet (mamy tylko mikser, ale b. rzadko wykorzystuję -ciasto na naleśniki też
                      wolę utrzeć sama "włąsnymi ręcyma", bo mi się potem nie chce myć tych drucików,
                      wyciągać, chować z powrotem,itd), nawet nie odkurzamy nic, bo u nas tylko
                      panele...Może dlatego tak tanio wychodzi w porównaniu do innych?Ale wiem,że są
                      ludzie, którzy potrafią więcej na energii zaoszczędzić (znajomi) zachowując
                      podobny standard i jakość życia (tzn. nie wygłupiają się jakoś specjalnie, żeby
                      wodą z kąpieli spłukiwać WC, itp. sztuczki).I ja się zastanawiam: jak oni to robią?
                      • martad73 ja mam duże:(( 26.09.06, 18:08
                        Własnie dostałam prognozy na nastepne 6 miesiecy, i szok!! Co miesiąc do
                        zapłaty 207 zł. Dom 136 m2, woda podgrzewana gazem;/, zmywarka, pralka, 2
                        kompy, dwa TV. Kuchenka gazowo-elektryczna (rzadko piekę), 3/4 żarówek
                        energooszczędne. I powiedźcie za co ja tyle płacę, sama nie wiem.
                        pozdr
                        Marta
                        • funia3 hmmmmm 07.10.06, 23:58
                          ostatnio miałam 40 pln za 2 m-ce! w domu są 3 tv, laptop, używam ekspress do
                          kawy kilka razy dziennie, pralka klasy A,lodowka tez. poza tym prostownica do
                          włosów i takie tam głupoty. kuchenka gazowo-elektryczna. Mieszkamy w 2
                          osoby+kot. ogrzewanie kominkiem. hmmm, duzo płacicie....
                          • werrka Re: hmmmmm 08.10.06, 12:23
                            Bożeeee, niesamowite róznice w rachunkachsad((, ja też dużo płacęsad, lodowko-zamrażarka, elektryczna kuchenka + piekarnik, ten sporadycznie uzywany, wieża, telewizor, 6 głownych świateł, komputer, żelazko, czajnik elektryczny, żelazko i suszarka, którą uzywam 15 minut na miesiąc to max, włosy moje wolą schnąć w sposób naturalnysmile)), inne drobne sprzęty sporadycznie. A najwazniejsze to to, że od roku mieszkam sama a rachunki rosną z każdym odczytem, na dzień dzisiejszy 110 zł/m-c. Paranojasad
    • euzebia500 Re: Czy Wy też płacicie tyle za prąd ? 08.10.06, 13:12
      Domek szeregowy 110 mkw + piwnica 60 mkw / 2 x dorosły + 2 x dziecko.

Płyta ceramiczna, piekarnik wlwktryczny, zmywarka 1-2 x dziennie , pralka 1 x
      dziennie, 1x komp, 1x tv, 1 x wieża , oświetlenie, od paźdź do maja ogrzewanie
      podłogowe elektr. w kuchni (devi) - średnio płacę 162 pln co miesiąć przez cały
      rok a i tak zawsze pod koniec mam dopłatę a nie NADpłatę. Myślę ze za bieżacy
      sezon rozliczeniowy kltóry kończy mi się w maju dopłacę koło 20 pln /m-c co by
      dawało ok. 180 pln / mc stałej opłaty przez cały rok.
      w sumie ponad 10% średniej płacy netto - kosmicznie dużo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka