Dodaj do ulubionych

niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie?

13.05.09, 18:42
Witam!
Chciałam was spytać jakie macie meble w kuchni. Czy koniecznie trzeba robić na wymiar czy takie gotowe też moga się sprawdzić i dobrze służyć.
Kupiliśmy mieszkanie na kredyt i nie bardzo mamy pieniądze na "wypasione"meble, dlatego pytam i szukam jakichś tańszych
Obserwuj wątek
    • dominikjandomin Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 13.05.09, 19:59
      Co rozumiesz jako "najtańsze"? Hm...

Ciekawe są propozycje IKEA, można fajnie to łączyć.
    • mieszkowamama Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 13.05.09, 21:21
      Jak najbardziej Ikea.
      • mary.nara Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 09:12
        po tym jak rózni majstrowie proponowali mi kuchnie za nascie tysiecy
        (!!!!) (na wymiar, ale inaczej sie nie da w tym pomieszczeniu, ktore
        było urzadzane) wygrała IKEA z najtansza oferta, najszybszym
        montazem i fajnym designem.
        Dodam ze panowie "z punktow na wymiar" podali ceny kilka razy
        drozsze od Ikei, meble oferowali z laminowanej płyty (IKEA ma tez
        np. z okleina drewniana i chyba tez drewniane) i kazdy, dosłownie
        kazdy wpychał mi otwarte szafki 20-30 centymetrowe do wypełnienia
        ciagu, bo ja twierdzili "inaczej sie nie da, a półka na wino przyda
        sie kazdemu" (dodam, ze u mnie w domu wino schodzi w czestotliwosci
        1-2 butelki na rok). Miałam juz dosyć. Acha, rzecz się działa rok
        temu we Wrocławiu.
        a jeszcze - IKEA ma czasem "akcje kuchenne" gdzie albo jest nizsza
        cena mebli albo transport/montaz za darmo lub pół ceny.
        Tańsze od IKEI sa chyba meble Bodzio i ludzie czesto kupuja ten ich
        komplet "Ola", ale podobno z jakoscią jest różnie. Kolezanka mowiła
        ze cos u nich reklamowała w nowych meblach i bardzo długo czekała na
        zamiane sprzetu. Poszukaj moze wiecej opinii na forach typu Wnetrza
        mieszkań, Kuchnie i łazienki, etc.
        • only_marcopol Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 09:32
          w zwykłych sklepach meblowych tez mozna kupić niedrogie meble dobierac sobie
          szafki i dopasować do kuchni - i na bank bedzie taniej niz w Ikei - mnie sie
          akurat meble kuchenne Z Ikei nie podobaja wiec wolałabym druga opcję nawet bez
          względu na cene
          • lolka.77 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 11:27
            Ja też raczej za Ikea nie przepadam.
            W BRW można skompletować całkiem ładną kuchnię z gotowych elementów.
            Ja akurat robiłam na zamówienie bo z typowych elementów na moich
            długościach nic bym nie zrobiła a każdą lukę mam wypełnioną cargo -
            w różnych szerokościach. Wymiary brało kilka firm i żaden nie
            zaproponował otwartej półki. A cargo nawet na całkiem małej
            szerokości jest całkiem funkcjonalne.
            • mary.nara c.d kuchnia 14.05.09, 12:20
              to zalezy od samej kuchni - ja mam na dole 5 szafek w tym narozna,
              a musiałam miec i zlew i piekarnik i zmywarke, wiec panowie z
              punktów "ma wymiar" (odwiedziłam chyba z 20 punktow, w kazdym
              projekt konczył sie na co najmniej 1 polce na winobig_grin) nie
              potrafili, nie mogli (nie oplacalo im sie?) z sensem jej zaplanowac
              nie marnujac przestrzeni. A nie zrobisz cargo na 20-30 cm,
              przynajmniej oni nie umieli i takiego rozwiazania nie proponowali.
              Przy okazji czy twoje cargo ma 20-30 cm? Bo moze mnie jeszcze
              bardziej naciagano niz mysle. Placenie kilkunastu tysiecy za luksus
              posiadania 5 szafek dolnych + 4 gorne (w tym jednej na wino) nie
              wchodziło w grę.
              Co do designu Ikei - oczywiscie nie kazdemu się podoba, jest raczej
              prosty, bez ozdób, bez zdobien i dekoracji, jak ktos chce kuchnie w
              tradycyjnym polskim stylu to rzeczywiscie BRW ma takie, ale nie
              kazdemu taki gotowy komplet jest w stanie sie zmiescic do kuchni (mi
              np. nie), a po drugie i tak taniej po kalkulacji wyszla mi Ikeasmile)

Choc mozna miec farta jak moja znajoma ktora kupila komplet z
              wystawy w duzym sklepie meblowym we Wrocławiu i zaplaciła za niego 2
              tysiace. Moze poszukaj w takich okazji? Ten rynek tez sie zapewne
              zmienił ze wzgledu na kryzys, mniej teraz sprzedaja, wiec moze i
              ceny się zmieniły na bardziej akceptowalne dla klienta?
              Wspomniana znajoma kupiła meble ze wzgledu na ich cene (nie mogla
              wybrac szafek ani designu, ani nawet koloru), ale ze ma duza kuchnie
              (kilkanascie m2) to mogla sobie np. zrobic narozny martwy kat (pusta
              przestrzen na rogu przykryta blatem), a czesc szafek przyciac za
              pomoca męża lub po prostu wyrzucić do piwnicy (pewnie te na winotongue_out).
              Jesli masz mała kuchnie lub nieustawna to wtedy szkoda ci kazdego m2
              bo jak zaczniesz jej uzywac to szybko da ci sie to w kosc (obijanie
              sie o sprzety, brak ergonomii, brak sprzetow). Gdybym zrobila sobie
              półki na wino to musiałybym zrezygnowac ze zmywarki, piekarnika lub
              szafki pod zlewemsmile))
              • lolka.77 Re: c.d kuchnia 15.05.09, 09:43
                > to zalezy od samej kuchni - ja mam na dole 5 szafek w tym narozna,
                > a musiałam miec i zlew i piekarnik i zmywarke, wiec panowie z
                > punktów "ma wymiar" (odwiedziłam chyba z 20 punktow, w kazdym
                > projekt konczył sie na co najmniej 1 polce na winobig_grin) nie
                > potrafili, nie mogli (nie oplacalo im sie?) z sensem jej
                zaplanowac
                > nie marnujac przestrzeni. A nie zrobisz cargo na 20-30 cm,
                > przynajmniej oni nie umieli i takiego rozwiazania nie proponowali.
                > Przy okazji czy twoje cargo ma 20-30 cm? Bo moze mnie jeszcze
                > bardziej naciagano niz mysle. Placenie kilkunastu tysiecy za
                luksus
                > posiadania 5 szafek dolnych + 4 gorne (w tym jednej na wino) nie
                > wchodziło w grę.

Ja adoptowałam na aneks fragment pokoju i korytarza więc przestrzeń
                do zagospodarowania miałam znikomą.
                Mam rozkład na 3 długościach: 157 cm (ściana) 300 cm (w tym 200
                ściana) i 160 cm - w tym zmieścił się zlew narożnikowy, zmywarka,
                piekarnik z kuchenką i duża lodówka. Najmniejsze cargo ma szerokość
                18 cm - więc się da (idealne na makoarony, zapas mąki czy przyprawy).
                Zagospodarowane mam co do centymetra. A szafki rzeczywiście na
                wymiar - docinane na miejscu - nic nie przyjechało gotowe. Jedna z
                wiszących ma np 67 cm (bo ja akurat chciałam jedną szafkę na winko)
                a narożnik też jest nie wymiarowy: z jednej strony dłuższy żeby przy
                zmywaniu nie wadzić o lodówkę, a z drugiej krótszy, żeby w ciągu
                zmieścić i zmywarkę i kuchenkę).

Co do BRW od 10 lat posiadam od nich wielką szafę ubraniową i
                właśnie składana będzie po raz 3. Stan nadal idealny. A na
                przeczekanie wzięłam elementy z najtańszej kolekcji kuchennej - nie
                mam im nic do zarzucenia - nic się nie odkleja. Fakt, ze trzeba
                trochę posiedzieć przy składaniu, żeby wszystko idealnie dopasować,
                ale do tego wystarczy trochę cierpliwośći.
                Niektóre robione na wymiar są dużo gorszej jakości.
              • agade666 Re: c.d kuchnia 15.05.09, 19:14
                To wszystko zależy od firmy i ich chęci pracy. ja mając przestrzeń
                19 cm wymyśliłam sobie wąską szafkę z szufladkami. Oczywiście facet
                projektujący meble mi mówił ze to bzdura i dziwił, co tam można
                trzymać. Ale sie uparłam. I co? I to jest najfajniejsza szafka w
                kuchni, bo mam masę miejsca na kuchenne pierdoły. A poza tym na
                każdy rodzaj pierdół mam inną szufladę. Przecież kuchnia pełna jest
                małych rzeczy: tłuczek, łyżka drewniana, wyciskacz do czosnku, folia
                aluminiowa, folia przezroczysta. I ta maleńka szafka z maleńkimi
                szufladkami jest baaaaardzo pojemna. I w końcu mam porządek.
                • mary.nara Re: c.d kuchnia 16.05.09, 12:51
                  a widzicie, czyli można. Tak właśnie podejrzewałamsmile
                  POnieważ mebli szukałam dobrych kilka miesięcy, na serio odwiedziłam
                  sporo firm i punktów i dostawałam już szału z tymi półeczkami na
                  winosmile
                  A nie watpię, że małe szufladki w kuchni się bardzo przydają, ale
                  nie było o tym nawet mowy w dyskusjach z "kuchniami na wymiar".
                  Teraz to w ogóle stwierdzam, że chyba część tych firm miała gotowe
                  korpusy szafek i to wpychała (na zasadzie: nie uda się pokombinować
                  z kompozycja szafek 40tek, 50tek i 60tek, to wepchniemy półki na
                  wiadomo cowink).
                  Podejrzewam, że ówczesny boom mieszkaniowy miał wływ też na usługi
                  i ceny kuchni. No i na terminy - oferowano realizację zamówienia po
                  2-2,5 miesiącasmile)
                  • agade666 Re: c.d kuchnia 16.05.09, 18:43
                    Oni w tych salonach lecą po schematach. Ja nie czekałam na
                    propozycje. Moją kuchnię sama wymyśliłam i oni tylko realizowali mój
                    pomysł. A ponieważ chciałam wykorzystać każdy centymetr, to pan
                    wiele razy otwierał szeroko oczy za zdziwienia. Ale zrobili wszystko
                    co chciałam. Klient nasz pan.
                    • agade666 Re: c.d kuchnia 16.05.09, 18:54
                      Acha i wcale nie był to drogi salon. Mieli dobre jakościowo meble i
                      w cenie jak dla mnie przystępnej. Wiele salonów oferowało meble
                      tańsze, ale mieli tylko standardowe szafki:30,60,... i wiele miejsca
                      by się zmarnowało
                      • agade666 Re: c.d kuchnia 16.05.09, 19:01
                        I dodam jeszcze, że cena była porównywalna do mebli BRW, bo u nich
                        też myślałam o zamówieniu, ale mieli tylko standardowe szafki i na
                        jednej ścianie 20 cm by mi się zmarnowało.
                        • agade666 Re: c.d kuchnia 16.05.09, 19:02
                          Ale przynudzam
                          • mary.nara Re: c.d kuchnia 18.05.09, 11:00
                            wszyscy przynudzamysmile
              • ashleenc Re: c.d kuchnia 01.09.17, 21:34
                ja mam cargo 20cm!
            • ladyjm Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 13:12
              brw to mega zło. mialam z nimi hardkorowe przezycia. nie chce mi sie nawet znowu
              o tym pisac ale bardzo cie OSTRZEGAM.
              • miska_malcova Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 14:39
                to mega zło stoi u mojej mamy już 10 rok i jest niewzruszone smile Więc po prostu
                miałaś pecha, albo moja mama szczęście smile

A z Ikea mam same złe przeżycia i z krakowska ABRĄ
                • mary.nara Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 14:53
                  no to widac, ze nic nie wiadomosmile
                  wszystko zalezy jak kto trafił i jaka ma tolerancje, czego oczekuje,
                  etc.
                • elen.ce Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 15:50
                  Co do BRW to też nie polecam. Mamy kuchnię 4 lata i jakośc jest
                  tragiczna. No, ale kupiliśmy za ok 1500zł. Więc może nie ma co
                  oczekiwac nie wiadomo czego za taka cenę uncertain
                  Ale z BRW mieliśmy też sofę i rozwaliła sie w 2 lata. A jakie byy
                  problemy z reklamacją i naprawą, boszzzz.Ogólnie mówiąc - ja tam już
                  nic nie kupię.
                  Z Abry z kolei mam meble w pokoju - też żadna rewelacja (o jakości
                  mówię) - zawiasy się szybko wyrabiają i cały czas je tzeba dokręcac,
                  z ławy odłazi okleina, a na wersalce pękła skóra.
                  Z Ikea mam meble w dziecięcym pokoju i też jakośc kiepska. np.
                  komoda ma wypadające szuflady.
                  I albo cała nasza rodzina cholernie niszczy meble, albo rzeczywiście
                  jakosc jest do dupy, albo ja wymagam za wiele.......
                  • joko5 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.05.09, 16:15
                    Mieliśmy z BRW całą sypialnię i przetrwała 10 lat, pewnie dalej by nam służyła,
                    ale musieliśmy zrezygnować z sypialni. Co do kuchni z BRW to można kupić u nich
                    bardzo tanie meble jak powyżej za 1,5 tys., więc jakość jest adekwatna. Moi
                    rodzice mają od nich kuchnie z drewna i służy im ok. 10 lat bez zastrzeżeń.
                  • ladyjm Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 15.05.09, 07:28
                    dokladnie - tez tam niczego juz nie kupie. kto chce ryzykowac, niech ryzykuje.
                    smiem tez twierdzic, ze 10 lat temu kiedy brw dopiero zdobywalo pozycje na rynku
                    mieli meble lepszej jakosci i bardziej sie starali zadowolic klienta. teraz im
                    to zwisa. na moich 5 znajomych, ktorzy zakupili meble w brw tylko 1 osoba nie
                    narzekala.
                    • cotti Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 16.05.09, 12:51
                      Mam podobne odczucia - BRW kiedyś chciała sobie wyrobić markę i robiło tanie,
                      dobre meble.
                      Teraz te meble nie są już takie fajne - jeśli chodzi o rozwiązania kuchenne,
                      niesamowicie irytujące jest, że ich szafki kuchenne nie mają zwalniaczy
                      zamykania (Ikea ma) i są może i ładne, ale nie do końca przemyślane - Ikea
                      ponownie wygrywa funkcjonalnością, sprytnym wykorzystaniem przestrzeni (np.
                      obrotowe wieszaki w szafkach, które stoją na rogu - w BRW nie widzieliśmy tego).
                      Poza tym, większość mebli BRW ma uchwyty plastikowe, które wyglądają jak
                      metalowe - niezbyt ładne.

Po zeszłotygodniowym pobycie zarówno w Ikei i BRW stwierdziliśmy, że jednak
                      zrezygnujemy z BRW (niekoniecznie na rzecz Ikei).
                      • mary.nara Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 16.05.09, 12:55
                        widziałam wczoraj ulotkę mebli Abra - mi osobiscie sie nie podobały,
                        ale cena troche powyzej 1000 złotych, może cie zaintersuje
                      • joko5 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 17.05.09, 21:39
                        BRW ma do wyboru ok. 20 metalowych uchwytów i podobną ilość drewnianych, są też
                        porcelanowe. Stosują zawiasy Blum, więc są domykacze i zwalniacze. W wysokich
                        szafkach są też odbojniki, nie gumki, ale mechanizmy. Są też wszystkie inne
                        bajery co w Ikei typu obrotowe kosze i inne. Jestem w temacie ponieważ rok temu
                        zamawialiśmy u nich kuchnie. Zamawiałam szafki z drewnianymi frontami, te
                        droższe. Natomiast w tańszych rzeczywiście nie ma żadnych bajerów.
                        • listopad2009 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 20.05.09, 19:41
                          Jeśli kuchnia jest dość standardowa to może meble z NOMI na przykład
                          (gotowe zestawy na kuchnie np. długoci 3 m) za 900 zł...

Ja taki zestaw kupiłam do kuchni (3,10 m) 9 lat temu i służy do
                          dzisiaj.... (po prostu przy oknie zostawiłam 10 cm, tam stała też
                          lodówka jako ostatnia część). Szafki brakowało mi nad kuchenką, to
                          dorobiliśmy 2 półki w podobnym kolorze za śmieszne pieniądza (w
                          NOMI, przycinane). Na dodatek to fronty były granatowe smile na czym
                          wtedy mi bardzo zależało.
                  • only_marcopol Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 21.05.09, 09:30
                    to chyba tez zalezy od sklepu bo mąż zrobił dziurę ( z jego winy) a jednym z
                    frontóqw i wyminili nam bez problemu to na ich koszt byłam mile zaskoczona - a
                    co do jakości jest taka sobie mam sporo mebli - ale jaka cena taka jakośc teraz
                    juz bym chyba nie kupiła ale nie zarzekam sie
                    • only_marcopol miałam na mysli BRW 21.05.09, 09:33
                      zapomniałam dodać uncertain
                    • only_marcopol Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 21.05.09, 09:37
                      Kuchnie nie mam z BRW ale wydaje mi sie ze maja jednak za słaba jakość kuchenne
                      meble muszę znieśc wiecej
                    • foreze A Bog-fran ?? 21.05.09, 09:38
                      widziałam meble Elf do pokoju dziecinnego jakość nieporównywalnie lepsza niż BRW
                      zobacz moze kuchnie tez maja a cena tez niezła
    • joanna100-19 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.04.14, 14:53
      meble "na wymiar" także mogą być różnej jakości. Miałam to szczęścię, że przyjaciółka mojego męża posiada firmę meblową, tzn. robią właśnie meble na wymiar i robią to rewelacyjnie, gdyż po pierwsze montaż jest solidny, a materiały z wyższej pólki. Inna znajoma zleciła wykonanie mebli, zapłaciła 'tak sobie", a zrobili jej straszny szajs, gdyż wszystko wykonane jest z najcieńszych(pewne najtańszych) płyt, trzęsie się o obłazi. Patrząc na swoj meble , to żadna Ikea, a po prostu dobry fachowca, który wszystko pięknie złoży. Najtańszą opcją, jest stworzenie własnego projektu kuchni, zamówienie materiałów w hurtowni meblowej, czyli tak gdzie zaopatrują się firmy "na wymiar" i samodzielne zmontowanie kuchni. Kupienie gotowych szafek cenowo będzie chyba porównywalne z samodzielnym montażem.
    • johana75 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 14.04.14, 15:57
      A ja polecę Ikea mają teraz szafki nawet 20 cm , wczesniej najwęższe były 30 cm. ja mam juz 2 kuchnie z Ikea. Pierwsza mialam 5 lat , bez zarzutu, nie wiem czy to sa tanie meble, bo mozna kupić juz meble za 1000 zł i te napewno sa tanie. koszt mebli z Ikea to kilka tysięcy ( jesli chcemy mieć cargo i szuflady na dole) Szafki z półkami sa o wiele tańsze.
      Od kwietnia wprowadzili nowy system mebli, ja mam jeszcze stare faktum, ale wszystko mozna zamówić do starego systemu. Zdecydowałam sie przestawić lodówke i musze dokupić jeszcze jedne cargo 30 cm. szkoda że teraz trzeba zamawiac, no ale trudno.
    • zonaniezona1 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 06.01.17, 13:14
      Kupiłam meble Leroy merlin. Za 2,5 tysiąca złotych ( 2 komplety) mam przyjemną kuchnię już od paru lat... Ostatnio się bardzo ucieszyłam jak oglądałam w internecie dom Barack i Michelle Obamów ( do którego mają się sprowadzić) i mam kuchnię w tym stylu... Nawet wyspę z tych mebli mi mąż wyczarował smile. Niestety blaty mam drewniane , a nie marmurowe smile...- ale może kiedyś smile))
    • marta343434 Re: niedrogie a dobre meble kuchenne-co polecicie 08.11.18, 14:40
      Ja znalazłam dobrą promocję - metodę na oszczędzanie, przeniosłam numer do sieci Otvarta i płacę rachunki -50%! otvarta.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka