mu_ndek_on
12.01.21, 21:12
Tożsamość . To jedno z tych słabo zdefiniowanych , a co za tym idzie - niezwykle chętnie używanych określeń. Napotkałem je w ostatnich antykacowych dyskusjach toczonych niespiesznie acz intensywnie. Co to jest tożsamość? To znaczy - jak ją pojmujemy (oczywiście to zależy od wielu czynników ) - ale jak się zdaje można podzielić jej „kompetencje „ na tzw. biologiczne i kulturowe - czy da się je oddzielić?
Czy może to złożony konglomerat o niejasnym pochodzeniu czyli jak zwykle - wygodna pała na przeciwników? Jaka jest wasza tożsamość (ta ulubiona i deklarowana- to oczywiście nie musi być ta sama)? Czy to tylko pamięć?
Można pojmować ją - indywidualnie lub grupowo ,to dość ważne rozróżnienie (polityczne?) - my jednak skupmy się na naszej subiektywnej /podmiotowej . (gdyby chciało się rzucić okiem na polityczne nadużywanie tego pojęcia - ale Scandowi nie będzie się chciało) - mimo to - samo pojęcie łączy się z naukami tzw. społecznymi.
Spotkałem takich dla których owa tożsamość jest wszystkim co mają - to niewątpliwie smutne ale dość powszechne. Jest pojmowana dość wąsko (zaściankowo?) - szerzej bardzo niechętnie - a o gatunku - to nawet słyszeć nie chcą - może to inny gatunek? Mam podejrzenie - że łączy się to jakoś z tzw. patriotyzmem lub bywa z nim łączona w sposób mało uzasadniony.