drugi-b-ofur 22.04.10, 18:26 Wybieram się w połowie maja, jestem w wieku wiecej niż emerytalnym i mam problemy z chodzeniem szczególnie pod górę(chodzę wolno). Czy mam szanse by w miarę je zwiedzić? Dziekuje za wszelkie rady i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.10, 21:58 Jeżeli możesz sam sterować (nie jedziesz z wycieczką) to proponuję zacząć od wejsćia nr 2. Stamtąd kolejką podjeżdżasz do najwyżej położonego punktu i schodzisz w dól w kierunku promu i albo wracasz do punktu wyjścia albo schodzisz jeszcze troszkę w kierunku wielkiego wodospadu i wracasz tą samą drogą. Podejście do wejścia nr 1 ma znaczne przewyższenie, idzie się co prawda zakosami ale może być kłopotliwe (może warto zaopatrzyć się w kijki trekingowe?) Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-b-ofur Re: Plitvickie Jeziora 23.04.10, 08:04 Dzięki. Kijki mam. Jestem dobrej myśli.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małami Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 12:20 Witam ! Mam ogromną prośbę do tych którzy odwiedzili już park o podpowiedz, czy samo zwiedzanie jest bardzo męczące, chodzi mio to że chcielibyśmy zobaczyć park w dodze powrotnej z Chrwacji i czy po zwiedzaniu będziemy jeszcze w stanie przejechać jakieś 14 godzin bo tyle będziemy mieć do domu czy lepiej zatrzymać się na nocleg i wracać nastepnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 14:09 Męczące? Raczej czasochłonne. Pół dnia biegiem po parku. 14 godzin w drodze? Może koń by wytrzymał? Ja raczej nie ;) Bierz nocleg i nie śpiesz się. Nie warto. W końcu to urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Plitvickie Jeziora IP: *.pitow.wroc.pl 23.04.10, 14:25 dobra rada - wejdź przez wejście nr 2. Jeżeli nikt nie będzie cię poganiał to sobie poradzisz. Mam pewne wątpliwości czy jechać kolejką bo dzięki temu że praktycznie do każdego punktu można dojść 2 drogami, to wybierając inną drogę tam i inna z powrotem zobaczysz inne widoki. Kolejka to jest fajna z dziećmi. I atrakcja i szybciej się park zaliczy ale jak człowiek już tyle jedzie to szkoda coś pominąć. Dość ostre choć krótkie jest podejście do jaskini w najniższej części parku, jak zobaczysz jak to wygląda to albo spróbujesz albo zawrócisz i pójdziesz inną drogą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Plitvickie Jeziora IP: *.net.stream.pl 23.04.10, 15:09 Może ktoś wyjaśni Autorowi pytania na ktorej trasie jest też dosyć trudne podejscie schodami miedzy promem a dojściem do kolejki i czy można ten odcinek pominac.Chyba jest też taka latwiejsza trasa np dla zwiedzających z dziecmi i moze własnie tę można podpowiedzieć. Co do noclegu po zwiedzaniu to jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urs Re: Plitvickie Jeziora IP: *.chello.pl 24.04.10, 21:28 Żeby zwiedzić wszystko min. 6-8 godz. z dojazdem wychodzi "dniówka". Nocleg zalecam obowiązkowo. Koniecznie wręcz obowiązkowo zachęcam zabrać ze sobą parasol lub płasz/kurtka przeciwdeszczowy. Znikąd potrafi pojawić się chmurka wtedy przez 15-20 min. leje jak z cebra. Tylko w ustach mieliśmy sucho, wyschliśmy po deszczu na słońcu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: Plitvickie Jeziora IP: 81.219.229.* 25.04.10, 14:05 witajcie, moze macie fajne namiary na nocleg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.10, 20:08 noclegów tam jak komarów na bagnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małami Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 16:56 a czy jest jakiś problem z załatwieniem noclegu na jedna noc i jakie są mniej więcej ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Plitvickie Jeziora IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 27.04.10, 09:27 Nie ma problemu ze znalezieniem noclegu. Większość podróżujących wynajmuje apartamenty na jedną lub dwie noce. W Śeliśte Dreźnicko (4 km przed Plitvicami prze drodze nr 1) wynająłem apartament dla 2 osób - sypialnia, łazienka, kuchnia i tuż przy restauracji. Jadąc od Karlovaca "jedynką" mniej więcej od Slunj albo jeszcze lepiej od Rakovicy można rozglądać się za noclegami. Ceny są różne ale mój apartament był za 15 euro od osoby. Po sąsiedzku był za 17 euro. Odpowiedz Link Zgłoś