Dodaj do ulubionych

Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo?

IP: *.icpnet.pl 13.05.10, 16:09
Kto może mi poradzić,co mam zrobić? Właściciel apartamentu życzył
sobie wpłaty tyt.rezerwacji 90 E.Poszłam do Polbanku i przelałam z
konta te pieniądze.Zapłaciłam też prowizję ok.15zł.Jakie było moje
zdziwienie,gdy Pan Chorwat powiadomił mnie,że ma na koncie 45 E!
Poszłam do ww.banku wyjaśnić sprawę i powiedziano mi,że tyle
wyniosły koszty banku w Chorwacji,na które nie mają wpływu.Czy to
wogóle możliwe? Skąd mieć pewność? Proszę o inf.Może ktoś miał
podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: 195.85.249.* 13.05.10, 17:00
      Żadne oszustwo.
      Wysyłając przelew wybierasz opcję czy koszty płaci
      odbiorca/beneficjent/każdy swoje.
      Zaznaczyłaś każdy swoje i Ty zapłaciłaś 15 pln, a Chorwat
      równowartość 45 EUR.
      Trzeba się dopytać o warunki przelewu zagranicznego w Banku w którym
      sie go wykonuje i tyle. Przeważnie jest tak, że płacisz w momencie
      wysyłania koszty banku polskiego a po jakimś czasie rachunek jest
      obciążony równowartością kosztów banku zagranicznego. Ale nie
      wszędzie i nie zawsze - to zależy od Banku.
      Ponieważ Chorwacja nie jest w Unii te koszty zagraniczne są niestety
      przeważnie dość duże.
      Na pocieszenie dodam, że wysłałam 41 EUR i zapłaciłam 48 pln kosztów.
      Taki lajf.
      Aśka
      • Gość: ilona Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: *.icpnet.pl 13.05.10, 17:51
        No dobrze.Ale skoro koszty były pół na pół,to dlaczego w tym
        przypadku ja pokryłam całość? Gdy pytałam w banku jakie są
        koszty,powiedziano mi,że nie mogą tego wcześniej sprawdzić,bo to
        jest zagranicą!
        • hepik1 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 13.05.10, 19:05
          Żeby były pół na pół trzeba sie było dogadać z Chorwatem.
          Zresztą te pół na pół,to nie do końca tak.Banki pośredniczące i
          docelowy pobrały swoje prowizje i właściciel kwatery dostał tyle ile
          dostał.
          Pretensje tylko do siebie a przede wszystkim do swojego banku,że nie
          poinformował o procedurach.
          Teraz ,w zasadzie tylko dogadanie się z właścicielem,że zapłacisz na
          miejscu.
          Te 45 euro już przepadło.
          • wojtek37k Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 13.05.10, 20:06
            Polbank , to bardzo kiepski bank ,
            to się nasuwa po tym co napisałaś :-(
            • hepik1 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 13.05.10, 20:51
              To nie pierwsza taka skarga na Polbank.Wynika,ze ten ichni pośrednik
              wyjątkowo pazerny.

Najprostsza forma a niewykluczone,że najtansza to wartościowy list
              wysłany za pomoca Poczty Polskiej.Koszty wysłania kwot zaliczkowych nie
              przekracza 30 złotych przy priorytecie i potwierdzeniu odbioru.
              Choć czasami trzeba złamać opór pani z okienka,która może nam
              ściemniać,że nie ma takiej opcji ;)
            • emilek34 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 13.05.10, 20:51
              mnie za 5o euro pekao sa. skroiło 100pln.złodzieje je...ne
              • monaliza37 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 13.05.10, 21:32
                Zgadzam się w 100% ,Polska chyba nie jest w Europie :(.Aby przelać 300 euro
                założyłam konto walutowe w BPH ,bo pewna pani powiedziała ,że wtedy za przelew
                zapłacę 5zł + 90zł za prowizję banku chorwackiego .Po 2 dniach okazało się że
                musi mi doliczyć jeszcze 60 zł :(.W sumie 300euro + 155zł przelew ,złodziejstwo
                w biały dzień .Nie wiem jak robią to inni ale 2 razy korzystałam z usług
                pośrednictwa Pana Vedrana z Ciovo i przelew był bezpłatny ponieważ ma on konto w
                banku bedącym sieciówką banku BPH.Może inni pójdą w jego ślady? Chyba warto
                -klient w końcu podobno nasz Pan:)
                • sofia41 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 14.05.10, 10:48
                  Skad bierze się u Polaków nazywanie wszystkich oszustami, złodziejami,
                  krętaczami itd.itp ?
                  Czy nie można zacząć od siebie samego i np. przed operacją przelewu
                  sprawdzić warunki banków na jakich ten przelew ma być realizowany,
                  wybierając ten. który najbardziej odpowiada ?
                  • hepik1 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 14.05.10, 11:33
                    Sprawdzenie prowizji innych banków tylko teoretycznie jest do
                    sprawdzenia.
                    Panienka z okienka bankowego ci tego nie powie ,bo sama tego nie wie.
                    W praktyce wymaga to wiedzy,znajomosci języków ,by zagłębić sie w
                    regulaminy banków zagranicznych,tabele prowizji itd itp.
                    Specjalista finansowy:
                    "Bank polski nie przelewa pieniędzy bezpośrednio do banku, w którym
                    odbiorca naszych pieniędzy ma konto, ale przelewa je do banku
                    korespondenta, z którym ma podpisaną stosowną umowę i który dopiero
                    wysyła je do banku odbiorcy – mówi Bartosz Michałek z Comperii.
                    Opłata pobierana przez bankowego pośrednika wynosi zwykle od 5 do 50
                    euro. Czasem niestety tych pośredników może być kilku i wówczas koszt
                    przelewu zagranicznego robi się astronomiczny i sięga kilkuset
                    złotych."
                    • sofia41 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 17.05.10, 11:13
                      hepik1 napisał:

> Sprawdzenie prowizji innych banków tylko teoretycznie jest do
                      > sprawdzenia.

Fakt, nie jestem biegła w tych sprawach albo żyjemy może w różnych
                      światach. Bank, który prowadzi moje rachunki, zawsze informuje jaką
                      opłatę pobiera bank docelowy. Innymi słowy: ile mam przelać aby
                      odbiorca otrzymał żadaną kwotę. Nie może być inaczej. Tak pracuja banki
                      na calym swiecie. Gdyby tego nie było byłby niesamowity chaos
                      finansowwy. Oprocz tego poinformowano mnie, iż przelew idzie zawsze
                      bank-bank a nie jakieś tam pośrednictwo pod warunkiem, że obaj
                      kontrachenci mają konta bankowe. Nigdy bym nie wysłała pieniędzy na
                      prywatny adres. Jeżeli wynajmujący nie podałby numeru konta bankowego
                      na jaki ma być zrobiony przelew sprawę uważałabym za zamkniętą.
                      • hepik1 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 17.05.10, 16:50
                        sofia41 napisała:

> Fakt, nie jestem biegła w tych sprawach
                        Zdaj sie na fachowców:
                        forsal.pl/artykuly/336146,.html
                        • sofia41 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 18.05.10, 11:07
                          hepik1 napisał:

> sofia41 napisała:
                          >
                          > > Fakt, nie jestem biegła w tych sprawach
                          > Zdaj sie na fachowców:
                          > forsal.pl/artykuly/336146,.html

i tak robię zdając się na bank, który prowadzi moje rachunki bowiem są
                          tam dla mnie wiarygodni eksperci, zastępuje on tych gazetowych
                          fachowców z podanego linku, proponuję wybrać bank, który sam prowdzi
                          takie operacje bez uciekania się do pośredników, zapewniam są takie, to
                          jedno
                          po drugie, może to, że na takie drobiazgi nigdy nie zwracam uwagi ....

• Gość: kto_kawo_jebiot Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: 92.63.32.* 17.05.10, 22:55
                        >Gdyby tego nie było byłby niesamowity chaos
                        > finansowwy..... buuuuahhhaaaaaaa

qrwa cały ten chaos co w tzw. systemie bankowo-finansowym powstał przez
                        niedoinformowanych klientów.
                        Bardzo przepraszamy, że jesteśmy pier..nięci i dojeni przy korzystaniu z usług
                        bankowych.

Poniosło mnie ;) ale wakacje za kilka tygodni, a zima była sroga.
                  • Gość: ilona Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: *.icpnet.pl 16.05.10, 14:38
                    Proszę uważnie czytać.Nie nazwałam nikogo oszustem,krętaczem,
                    itd.Poddałam w wątpliwość to,czy mnie uczciwie
                    potraktowano.Wypraszam sobie takie zarzuty.A dla zainteresowanych
                    przelewami dodam,że właściciel apartamentu był tak uprzejmy,że
                    poszedł do siedziby swojego banku i dokładnie sprawdził dlaczego tak
                    się stało.Okazało się (cytat hepika),że przelew nie trafił
                    bezpośrednio do Chorwacji,ale przez Standard Chartered Bank (
                    Indie),który to pobrał taką opłatę.Oczywiście nie muszę dosyłać
                    reszty.Zapłacę na miejscu.Niech nikt nie myśli,że nie pytałam o
                    koszty.Owszem.Poinformowano mnie tylko o 15zł.Opłaty banku
                    chorwackiego rzędu kilku euro miał pokryć beneficjent.Tylko co z
                    pośrednikiem.Dlaczego nikt mnie o tym nie poinformował? Ponieważ
                    szukałabym innej formy wpłaty.Nie wiem dlaczego tak się u nas
                    traktuje klienta.Dowiedziałam się przypadkowo,że przy przelewach z
                    banku w Niemczech nie płaci się nic.Wszystko na ten temat z mojej
                    strony.Dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam.
    • atre2 Re: może konto walutowe w wbk? 17.05.10, 09:29
      Ja po ubiegłorocznej porażce w temacie prowizji w mbank : 39 Euro
      wysłane na Węgry, prowizja pobrana prawie 100 zł założyłem bezpłatne
      konto walutowe w euro w bzwbk banku.

Koszty przelewu to 0,2% min. 9,5 zł + koszty opłat po obu stronach
      na zasadzie ryczałtu (OUR) 5 euro. Razem wysłanie 40 euro kosztowało
      mnie w tym roku ok. niecałe 30 zł.

indywidualni.bzwbk.pl/konta/walutowe/euro-eur/oplaty-i-prowizje/konto-walutowe-w-euro-eur-oplaty-i-prowizje.html
      • agamamaoli Re: może konto walutowe w wbk? 18.05.10, 10:12
        Potwierdzam, to co napisała atre2. My już drugui sezon korzystamy z
        tej opcji. Wydaje się być najlepsza.

I niestety przy przelewach zaliczek trzeba pamiętać, iż właściciel
        kwatery chce otrzymać kwotę w wysokości, na jaką się umówiliście.
        Także wszystkie koszty przelewu są po naszej stronie. Jeżeli nie
        chcesz znów ponosić kosztów przelewu umów się z nim, że dopłącisz
        na miejscu. I korzystajcie z tej opcjiw BZWBK. Wydaje mi się, że
        konto jest bezpłatne.
      • amica11 Re: może konto walutowe w wbk? 18.05.10, 16:48
        Przelewałam z BZ WBK 200 EUR do Chorwacji i również płaciłam niecałe
        30 zł prowizji.
    • Gość: cykada Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: *.adsl.net.t-com.hr 17.05.10, 10:50
      To nie jest oszustwo, jezeli Pani na przelewie nie zakreslila podzial kosztow
      transakcji kod SHE, lub jezeli Pani skreslila kod BEN, to bardzo mozliwe ze
      pobrano tyle.
      Co prawda nie jest napewno tylko koszt chorwackiego banku, ale i bankow
      posrednich.wlasciciel napewno zachowal potwierdzenie z banku ( bo musi miec dla
      kontroli fiskalnej) i mozna o nie poprosic.

Pozdrawiam z Chorwacji
    • Gość: callgirl Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: *.arp.com.pl 21.05.10, 10:44
      Można również skorzystać z przekazu pocztowego. Ta usługa nie jest zbyt droga.
      Już kiedyś z niej korzystałem.
      • sofia41 Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? 21.05.10, 11:29
        A mnie się wydawało, że czasy gdy przelew z Warszawy do Frankfurtu nad
        Odrą szedł przez Nowy Jork dawno minęły. Widocznie byłam zbyt
        optymistyczna. Pardon.
      • Gość: tis Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:37
        z kb do zagrebacka banka ,łykneli 25 zł i 6 euro za przelew
        internetowy 230 euro za apartman.Pozdrawiam
    • Gość: pamp Re: Przedpłaty przelewem do Chorwacji .Oszustwo? IP: 194.181.245.* 28.05.10, 15:14
      A czy wiecie jak długo "idzie" przelew z Polski do Chorwacji? Ile
      mniej więcej dni musi upłynąć aby właściciel kwatery dostał kase?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka