Dodaj do ulubionych

ceny żywności w Chorwacji?

25.07.10, 19:11
Witam, jak są ceny żywności w Chorwacji w porównaniu z Polską? Czy warto
zabrać jakieś zapasy? Jakie? Doradźcie debiutantce :) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: ceny żywności w Chorwacji? 25.07.10, 19:52
      Pani Joasia z Siemianowic sie natrudziła spisując,niech służy debiutantom:
      1,Chleb 7-12 kun
      2.chleb tostowy 7,99 ale w sklepie GETRO tylko 0,99kn
      3.mleko 2,8% 9,99kun
      4.masło od 20kn
      5.margaryna 500g 10,99kn
      6.piwo Nektar 2l 16,99kn(piwo najtansze)
      7.ser zolty najtanszy 200g 9,99kn
      8.smietana w kubeczku 12% 200ml 3,79kn(GETRO)
      9.wino 19,99kn(dobre tylko do marynowania kalmarow:))
      10.kalmary ok.20,39kn
      11.soczek w kartoniku dla dzieci 0,40-0,60kn

KAUFLAND
      1.zielone oliwki 1kg 29,90kn
      2.czarne olwki w promocji 1kg 49,90kn
      3.kawalek baklavy(wszedzie jest ta cena) 7kn
      4.szynka prsut 1kg 115,90kn
      5.kalmary mrozone 22,59kn
      6.małze mrozone 21,99kn
      7.smiatana w kartoniku 0,22 11kn
      8.salami 1kg 89,90kn

LIDL
      1.ajvar(polecam!!! kupilismy do polski 10l,pycha,niepowtarzalne) 10,49kn sloiczek
      2.makaron rurki 2,99kn
      3.tosty z maslem 4,49kn
      4.lody w wafelku-sandwich 2,99kn
      5.cukier 5,78kn
      6.mleko 2,5%4,49kn
      7.maly jogurt naturalny 1,6% 1,35knkn
      8.ser topiony w plasterkach 3,99kn
      9.wiekszy ajvar 11,79kn-11,89kn
      10.wino Harlekin Debit 29,99kn-kwasne

SUPERMARKET
      1.sól morska 1kg 2,99kn(warto kupic do Polski!)
      2.smietana w kartoniku 500ml 8.99kn
      3.malze 500g 22,99kn
      4.czosnek 250g 5,99kn
      5.Ajvar Blagi 690gr 16,99kn
      6.suszone figi 1kg 54,99

PAMIATKI,TARG
      1.suszone figi 250g 15-15kn
      2.figi w miodzie maly sloiczek ok.40kn
      3.dzem figowy maly sloiczek 25-50kn
      4.figi swieze 1kg 14kn(dokupilismy cukier i sama usmazylam dzemik:),pyyyycha).Niestety zawsze spoznilam sie po dzemik gotowy:(
      5.alkohole
      -Miodunka 1l 140kn
      -Hruszkova(najtaniej i najsmaczniejsza nawiezy widokowej przy Kanale limskim-8euro za 1l) 1l 60-80kn
      -rakija 140kn za butelke
      Taniej jest w okolicach Porecu,Rovinj
      .6.rsut 1kg 159-170kn
      7.Coca-Cola ok.15-20kn,podobnie fanta
      8.woda mineralna 1,5l 6-8kn
      9.gałka lodów 5-6kn
      10.porcja pizzy 7-12kn
    • Gość: marekravel Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: 195.88.28.* 25.07.10, 21:50
      Spróbuj konzum.hr lidl.hr staraj się tam kupować ceny mają zbliżone do tych w
      Polsce (w sklepach osiedlowych)Supermarkety są już w małych miastach w
      Chorwacji.W Rovinj był Konzum , teraz doszedł Lidl.W innych rejonach mogą być
      Billa i Kaufland
    • Gość: maciek Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: 83.143.102.* 26.07.10, 22:44
      jeśli chodzi o ceny to wszystko zależy od regionu, niestety nie w każdej
      miejscowości jest np. Lidl itp. my jeżdzimy do Dalmacji i np. drogie jest mięso
      , można wziąść z domu w słoikach, do tego możesz zabrać ryż lub makaron.
      Wszystkie napoje firmowe typu cola , fanta itp. też są droższe niż u nas , ale
      możesz kupować ich odpowiedniki są tańsze,jeśli chodzi o pieczywo i nabiał to
      ceny zbliżone do naszych, oprócz jajek są drogie. Jeśli lubisz rybki to można
      kupić świeże na targu i zrobić na grillu , pycha!!!
      • Gość: gościu Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.10, 08:20
        wakacje dzień 1 godz 8 00 na dworze piękny słoneczny
        dzień....aaaaaa gdzie jest LIDL przecież nie wydam 20 gr więcej na
        bułke !!!!!!!!!!!!ratunku.......katastrofa
        • szkrabeusz Re: ceny żywności w Chorwacji? 27.07.10, 08:59
          Już mam się śmiać? Czy jeszcze jakaś pointa bedzie?
        • Gość: marekravel Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: 195.88.28.* 27.07.10, 20:21
          Dlaczego odbierasz szansę wyjazdu do cro mniej zarabiającym,nie wszystkich stać
          na zakupy na "plaży".
    • Gość: Gość Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 08:32
      Ogólnie w sezonie drożyzna.
      • Gość: JA Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.10, 09:47
        Tak sobie czytam o tych cenach i śmiać mi się chce ludzie jedziecie
        na urlop!!!!!!!Nie jeść nie wiadomo jakie wykwintne
        jedzenie.Piszecie ,że zabieracie dużooo z Polski tu też musicie
        kupić za darmo nic nie ma .W połowie sierpnia też jade do Chorwacji
        bierzemy tylko trochę tzn ile wejdzie do lodówki na pierwsze
        śniadanie ,żeby bylo i grillka potem będziemy robili zakupy.U nas
        nad morzem też jest drogaśno rybka traf na swieżą :))) tez
        kosztuje.I nie narzekajcie bo na urlop nie jedziemy z ołówkiem w
        ręku.Udanego wypoczynku.
        • szkrabeusz Re: ceny żywności w Chorwacji? 27.07.10, 10:05
          Gość portalu: JA napisał(a):
          "I nie narzekajcie bo na urlop nie jedziemy z ołówkiem w
          ręku"

Niektórzy jadą, niektórzy nie... Ale to indywidualna sprawa każdego.

"Piszecie ,że zabieracie dużooo z Polski tu też musicie kupić za
          darmo nic nie ma. U nas nad morzem też jest drogaśno rybka traf na
          swieżą :))) tez kosztuje"

Masz rację, że za darmo nic nie ma i że nad Bałtkiem też drogo.
          Dlatego też po ostatnich wakacjach nad polskim morzem i przejrzeniu
          ofert nocelgów w tym roku, wybrałam przeciwny kierunek :)
          A generalnie chodzi o to, żeby wiedzieć jakich cen i wydatków można
          się spodziewać i co ewentualnie (i wcale nie strasznie duuużo) warto
          zabrać, żeby nie płacić nie wiadomo ile razy więcej za jakąś
          pierdołę :)
          Również udanego wyjazdu życzę :)
          • Gość: gościu Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.10, 10:36
            ...co do pointy...jeśli by Ci się chciało poszukać to tylko w
            przeciągu ostatnich 10 dni na tym forum było conajmniej kilka takich
            właśnie pytań przy okazji których dowiedziałbyś sie tego o co
            chciałeś i wiele wiele więcej ciekawych rzeczy!pozdrawiam
    • Gość: Madzik Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.imgw.pl 27.07.10, 13:21
      Zabierz jezeli masz taką mozliwość zapakowane wędliny. W Chorwacji wędliny i
      mięso są koszmarnie drogie. Reszta znośnie - w końcu wakacje i nie ma co
      przeliczać. Chleb 5-8 kn, pivo 6 kn, jogurty 2-3 kn, owoce i warzywa różnie
      zależy gdzie się kupuje. Polecam LIDL lub KOZUM najtaniej bo promocje.
      Ostatecznie to wakacje i można poszaleć a głodowania nie polecam :)
      • Gość: darek.59.pl Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 15:58
        Jeżeli ktokolwiek chce dyskutowac o koszmarnych cenach (przeliczając
        oczywiście na polskie ceny) to polecam wycieczke do Skandynawii. Tym
        razem "poniosło" nas i zamiast wypad do CRO, zamieniliśmy na tydzień
        do Szwecji (trochę z musu, trochę z ciekawości). Po powrocie
        przeliczyliśmy eskapadę i wyszło nam, że moglibyśmy w Chorwacji
        spędzić 2 tygodnie. Wystarczy dla przykładu: pizza od 50 zł w górę,
        sok (1 litr) 8 zł, jogurt (mały) od 3 zł, bułka od 2,5 zł. Piwo dwa
        razy droższe, "ciężki" alkohol 100 zł (1/2 litra), chleb (taki
        zjadliwy) 10 zł i drożej, benzyna o 1 zł droższa. Ja wiem, że to dla
        wielu nie ma znaczenia bo w Chorwacji jest drożej, ale naprawdę
        trochę uspokojenia na wakacje.
        • wojtek37k Re: ceny żywności w Chorwacji? 27.07.10, 20:51
          darku nie stresuj ludzi ...... :-) Skandynawią ,
          każdy ma prawo odpoczywać
          • Gość: darek.59.pl Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 28.07.10, 10:25
            Oczywiście masz rację, ale nie można się bez końca bombardować kasandrycznymi
            wieściami o tym, że jogurt jest o 20 gr droższy w Chorwacji niż u nas, ser o 50
            proc., a owoce dwa razy droższe, i że trzeba zabrać do CRO ziemniaki, makaron,
            mięso, kiełbasę, itp. wiktuały. Chyba jednak na tym nie polega wypoczynek, nawet
            jeżeli tak jak twierdzisz każdy ma do niego prawo. W CRO bywają różne nacje,
            które przywożą ze sobą zapasy w/w art. spożywczych, są w tym gronie "nasi",
            Węgrzy, Czesi, ale i trafiają się Austriacy, Niemcy. Po sąsiedzku będąc w
            Jadranowie miałem Węgrów i Austriaków, którzy co rusz wyciągali przywiezione
            zapasy. I oczywiście mieli do tego prawo. Wydaje mi się, że lubimy sobie
            utrudniać życie i pocierpieć z powodu droższego jogurtu, sera i winogron.
            • hepik1 Re: ceny żywności w Chorwacji? 28.07.10, 13:11
              Największym plusem wszelkich wojaży zagranicznych jest fakt,że wracając
              do Polski mozemy docenić jak tanim krajem jest Nasza Ojczyzna.
              Czyli dwa tygodnie marudzenia a potem 50 tygodni pełni szczęścia ;)
              • Gość: anajas Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 11:40
                Ludzie, dlaczego was tak boli to że ktoś zjada w Chorwacji to co ze sobą
                przywiezie?? Co was to do jasnej anielki obchodzi?! Kobita pyta się o ceny, a
                nie o to czy Polacy mogą przywozić żywność do Chorwacji, czy nie. Odpowiadając
                na pytanie, to niektóre ceny podane przez kogoś w "zbiorczym" poście są sporo
                wyższe niż te z którymi ja się spotkałam w tym roku w Chorwacji. Generalnie w
                sklepach było taniej niż się spodziewałam, za to w restauracjach - drożej.
                Przewidziałam ok. 120 zł na dwoje dorosłych i dziecko (obiad), ale tylko raz
                zmieściłam się w tej kwocie (zamawiając przeciętne cenowo dania).
                • wojtek37k Re: ceny żywności w Chorwacji? 30.07.10, 12:38
                  Gość portalu: anajas napisał(a):

> Ludzie, dlaczego was tak boli to że ktoś zjada w Chorwacji to co
                  ze sobą
                  > przywiezie?? Co was to do jasnej anielki obchodzi?! Kobita pyta
                  się o ceny, a
                  > nie o to czy Polacy mogą przywozić żywność do Chorwacji, czy nie.
                  Odpowiadając
                  > na pytanie, to niektóre ceny podane przez kogoś w "zbiorczym"
                  poście są sporo
                  > wyższe niż te z którymi ja się spotkałam w tym roku w Chorwacji.
                  Generalnie w
                  > sklepach było taniej niż się spodziewałam, za to w restauracjach -
                  drożej.
                  > Przewidziałam ok. 120 zł na dwoje dorosłych i dziecko (obiad), ale
                  tylko raz
                  > zmieściłam się w tej kwocie (zamawiając przeciętne cenowo dania).

Cechuje Cię brak podstawowej wiedzy , o tym gdzie wypowiadasz . To
                  jest forum turystyczne , piszą i komentują tu bardzo różni ludzie .
                  Każdy ma prawo do wypoczynku , bez względu na pojemność portfela , a
                  na forum każdy ma prawo komentować , dopóki nie łamie regulaminu
                  forum i tyle . Więc zapytam Cie : co się dziwisz ??? Mnie też
                  śmieszy wyobrażenie o tym , ze ktoś jadąc na urlop , zabiera z
                  Polski kartoniki jogurtów , worek ziemniaków , słoje z wekami ,
                  paczki z wędlinami , mleko w kartonie , zgrzewki wody , skrzynki
                  piwa i żonę do gotowania :-) , mam prawo się w duchu z tego śmiać ,
                  inni mają prawo to komentować , wszyscy mają prawo jechać na urlop ,
                  czyżby było to coś zdrożnego ??? Ja z reguły takich komentarzy nie
                  wstawiam , ale trochę kolego już przesadziłeś . Nie wolno
                  skomentować , takiego zachowania , bo ..... ?? No własnie co ???
                  Jest coś na ten temat w regulaminie forum ????
                  • Gość: anajas Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 14:45
                    Koleżanko, jak już. Otóż kolego Wojtku37k. Nie napisałam że ktoś łamie regulamin
                    wypowiadając się nie na temat. Oczywiście że możesz napisać że "hahaha ten
                    palant przywiózł ze sobą ziemniaki" gdzie ci się żywnie podoba. Ale autorka
                    pytała o co innego, a wypowiadając się nie na temat zaśmieca się forum. Potem
                    ktoś kto szuka info na temat cen w Chorwacji po raz setny dowiaduje się, że
                    wożenie ziemniaków i cebuli do Chorwacji jest wieśniactwem. Jeśli ktoś chce o
                    tym napisać niech założy wątek "zabieranie jedzenia do Chorwacji". Piszesz:
                    "..mam prawo w duchu się z tego śmiać.." - i dobrze, śmiej się w duchu a nie na
                    czyimś wątku dotyczącym innego tematu.
                    • hepik1 Re: ceny żywności w Chorwacji? 30.07.10, 16:34
                      To już dwa lata minęły,kiedy do CRO jechał parówkożerca ;)

forum.gazeta.pl/forum/w,201,82767745,82767745,Czy_biezecie_na_Chorwacje_mieso_.html?wv.x=2
                    • wojtek37k Re: ceny żywności w Chorwacji? 30.07.10, 19:23
                      przepraszam za kolegę :-) , jak masz dość czytania takich wtrąceń ,
                      proponuję przerzucić się na przewodniki , tam nikt , niczego , napewno
                      nie skomentuje . Natomiast tu jest forum , prawie "żywy organizm" ,
                      zamiast zwalczać , odpuść sobie czytanie .
              • Gość: Gość Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 08:17
                I chyba dlatego PO jest ciągle na topie ...
                • Gość: gościu Re: ceny żywności w Chorwacji? IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.10, 14:27
                  i chwałaż im za to
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka