Dodaj do ulubionych

Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd

17.01.11, 13:05
Witam mam problem gdzie w tym roku wybrać się na wakacje i tak właśnie pomyślałem o Chorwacji.Więc proszę o pomoc czy ogólnie opłaca mi się jak z cenami jaką mamy walutę i tamtejsza kuchnia.
Obserwuj wątek
    • Gość: agoliad Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd IP: *.home.aster.pl 17.01.11, 13:25
      Witam.
      Ceny sa podobne do naszych polskich,wiele osob napisze pewnie,ze jest bardzo drogo,wcale nie jest,jest porownywalnie.
      Jesli chodzi o ich kuchnie to naprawde trzeba znlezc dobra knajpe najlepiej konobe,bo jedzenie maja niezbyt smaczne,ale to moze rzecz gustu ;)
      My płacilismy w kunach bo wychodziało taniej,tylko za kwatery w euro.
      Jak co to pisz chetnie pomoge ;)
      • zbych93 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 17.01.11, 22:34
        Chodzi mi m.in. o ceny używek.Na czym mniej więcej opiera się ich kuchnia jeśli twierdzisz że nie jest zbyt smaczna
        • hepik1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 08:36
          Są spore trudności z zamówieniem schaboszczaka w grubej panierce i bigosu ;)
          • Gość: agoliad chyba nikt nie jezdzi do Chorwacji na bigos ;))) IP: *.home.aster.pl 18.01.11, 10:48
            i schaboszczaka ;)
        • Gość: agoliad jeśli chodzi o uzywki IP: *.home.aster.pl 18.01.11, 10:47
          to nie pomogę,bo wszystkie bralismy z Polski,natomiast jesli chodzi o jedzenie to moze napisze tak: mało urozmaicone i słabo przyprawione,generalnie duzo ryb i innych roznosci z morza,rybe pozniej kupowałam sama od rybakow i sama ja przyrzadzałam,bo wychodizła mi o niebo lepsza ;) ale tak jak pisałam wczesniej,zeby zjesc cos dobrego trzeba trafic na dobra knajpe.
          • hepik1 Re: jeśli chodzi o uzywki 18.01.11, 11:23
            agoliad napisał(a):
            >rybe pozniej kupowałam sama od rybakow i sama ja przyrzadzałam,bo wychodizła mi o niebo lepsza

Teza śmiała ,że potrafimy to zrobić lepiej od tubylców,robiących to na co dzien i to od tysiąca lat ;)
            Mam nadzieję,że nie polegało to na obtoczeniu w jajku i tartej bułce,tak ja to robimy z chinskimi i wietnamskimi filetami z ryb złowionych rok wcześniej i przechowywanymi w kilku centymetrowej skorupie lodowej.
            Choć...prawde mówiąc,specyficzny smak rybie daje oliwa z oliwek,za którą sam nie przepadam i wolę nasz swojski olej rzepakowy (z pierwszego tłoczenia ;)) do wysmarowania.
            Natomiast z czego wyczyścić,gdzie naciąć rybę itp-tutaj pomoc miejscowych nieoceniona.
            • Gość: agoliad Re: jeśli chodzi o uzywki IP: *.home.aster.pl 18.01.11, 12:55
              bez obaw,ostatnia rzecza jaka bym zrobiła z ryba to obtoczyc ja w jajcu i mące ;))))
            • Gość: vvv jeśli chodzi o oliwę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.11, 20:47
              może jeszcze nie miałeś okazji trafić na taką która tobie odpowiada,
              próbowałem różnych i jak dotyczhczas najlepsze wspomnienia mam po tureckiej
        • wislok1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 17:20
          Co chcesz używać ?
          • wislok1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 17:22
            Przestudiuj letak, na pewno są w nim jakieś używki
            www.spar.hr/spar/aktualno_za_kupce/interspar/letak.htm
            A potem tylko kalkulator i liczyć w złotówkach
          • zbych93 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 18:08
            Jak z cenami alkoholu i papierosów ???Ile mniej więcej kun musiałbym zabrać na 10dni ?
            • hepik1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 18:13
              Musisz najpierw podac swój dzienny litraż,potem weźmiemy kalkulator i policzymy ;)
              Z papierosami chyba prościej-weźmiesz wagon,to przy jednej paczce na dzien bedzie w sam raz.
              Dwie paczki dziennie-2 wagony.Itd
              Hvar wg hepika
            • zbych93 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 19:04
              Litraż ;d wiadomo wakacje czyli liczmy dużo nie mogę dokładnie określić ale liczmy jakieś winko wódeczka z 6-8piwek drinki itp. no 1 paczka dziennie ale nie zamierzam brać z Polski wagonu tylko skosztować tamtejszych :)czyli mniej więcej ile kun ?
              • hepik1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 20:52
                Zbych93-tak patrząc na liczbę przy nicku to nie wiadomo czy wyliczając kasę nie złamiemy ustawy antyalkoholowej ;)
              • wislok1 Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 18.01.11, 22:12
                Miks z wina, wódki, drinków i piwka,
                podziwiam.

Ściąga :
                www.turysci.info/articles.php?id=65
              • big__mama Co do fajek 19.01.11, 12:14
                Ceny papierosów mniej wiecej takie jak w Polsce: Marlboro 22 kuny, L&M 20 kun, Ronhill 20 kun. Z tym, że polecam jednak zabranie fajek z Polski, bo ichniejsze nie są specjalnie dobre. No może tylko Marlboro nie odstaje tak od reszty. A jak palisz mentolowe, to w ogóle zapomnij. Jedyne, powszechnie dostępne są Ronhill'e mentolowe ale mięty to tam ledwo co czuć.
                • Gość: KIKI Re: Co do fajek IP: *.swidnica.mm.pl 19.01.11, 23:44
                  SZCZERZE MÓWIAC BYŁAM TAM 3 RAZY WIDOKI ZAPIERAJĄCE DECH ALE PIENIĄZKÓW TRZEBA MIEĆ SPORO TO NIE TYLKO OPŁATY ZA KWATERY ALE JEDZENIE, DROBNE PRZYJEMNOŚCI ,,OPŁATY NA AUTOSTRADACH FAJKI NAJLEPIEJ WZIĄŚC Z POLSKI ZAJMUJĄ MAŁO MIEJSCA
                  • wislok1 Re: Co do fajek 19.01.11, 23:56
                    Po co ten krzyk ?
                    • progress04 Re: Co do fajek 11.02.11, 16:27
                      jedzenie jest zupełnie inne niż u nas, ale pyszne- w Dalmacji -kuchnia śródziemnomorska, różne owoce morza, ryby (chociaż te sa drogie, jesli umiesz gotować, lepiej kupić rybkę od rybaka i samemu przyrządzić), dużo warzyw i owoców, dobre mięsa grillowane.
                      Uwaga! w dużych miastach jedzenie w restauracjach/ konobach/ gastonicach itd. jest znacznie droższe i gorsze niż w małych miasteczkach.
    • bajgus Re: Bieżące ceny w Chorwacji potrawy itd 14.07.11, 16:08
      Ceny w Chorwacji są umiarkowane. Sama Chorwacja przepiękna, ludzie bardzo mili. Koniecznie trzeba odwiedzić ten kraj. Poniżej podaje kilka cen z tego roku. Może komuś się przydadzą

Cena Big maca w Chorwacji (split) to ok 8 zł, bochenek chleba 3,7 zł, kg sera żółtego ok 30 zł, snickers 4,5 zł, rożek 3,7zł, dwulitrowa Coca Cola 8zł, paczka malboro 13 zł, benzyna ok 5,4 zł za litr, ścięcie mężczyzny u fryzjera to ok 20 zł, więc porównywalnie jak u nas. Tylko pogoda pewna.

Co do cen to ostatnio w sieci widziałam ciekawą stronkę odsyłam jakieceny.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka