Dodaj do ulubionych

Pytanie o wyspę Vir

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 16:37
Zarezerwowałam sobie wstępnie apartament na wyspie Vir (okolice Zadaru)i
zastanawiam się czy to dobry wybór. Niewiele wiem o tej części Chorwacji.
Znam południową Dalmację, tutaj nie byłam. O wyborze zadecydował duży
apartament, na ktorym nam zależało, ponieważ wybieramy się tam grupą
znajomych. Czy Ktoś mógłby opowiedzieć coś o tej wyspie.....
Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kate Re: Pytanie o wyspę Vir IP: 150.254.69.* 27.04.04, 08:55
      uppp!!!
    • Gość: Kir Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 10:32
      Byłem na wyspie Vir w ubiegłym roku. Nie poznałem całej wyspy - nie było na to
      czasu. Trochę się rozczarowałem. Myślałem że to opuszczone miejsce bo nikt tam
      nie jeździ, żadnych danych w sieci. Tymczasem okazało się że jest to letniskowa
      miejscowość dla mieszkańców Zadaru. Ciągnące sie kilometrami dzielnice dacz,
      odwiedziłem 3 kempingi, żadem mie nie zachwycił, ten najlepszy był nad samym
      morzem w ładnym lesie ale kiepsko wyposażony, za to miał boisko do siatkówki i
      kosza i nie był drogi. Najgorszy był w środku miejscowości i dwa razy za drogi.
      Do kempingu FKK na północnym krańcu wyspy nie dotarłem. Trochę klubów, ceny
      takie sobie i sami Chorwaci. Bliski tylko do Nin, ładne widoki, przesmyk
      pomiędzy wyspą i lądem to trzęsawisko, most na wyspę jest bezpłatny. Plaże w
      większości betonowe lub kamieniste. Żwirek tylko gdzieniegdzie i mało
      przynajmniej na południowym krańcu wyspy gdzie byłem.
      • Gość: Kasia Re: Pytanie o wyspę Vir IP: 150.254.69.* 27.04.04, 12:26
        Serdeczne dzięki, dało mi to jakieś wyobrazenie, pewnie zrezygnuję z tej
        rezerwacji.
    • Gość: Beata Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.net.htnet.hr 27.04.04, 11:58
      Odradzam , Vir ro koszmar, znany w Chorwacji z nielegalnej budowy olbrzymich
      betonowych blokow. Maja problemy w woda, nie maja kanalizacji.MMrowisko!Ochyda!
      • Gość: aga Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.14, 08:05
        Byłam na virze,piękne zachody słońca na północy,wyspa mocno zabudowana,lepszy Nin obok na pobyt.
    • Gość: Kasia Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.dsl.dynamic.surfer.at 11.06.17, 22:31
      Bylam na Vir w sierpniu, 2016, dwa tyg. Bardzo milo wspominam ta wyspe ! Dla rodzin z dziecmi raj. Na glownej plazy mase atrakcji dla dzieci. Czesciowo usypany piasek w wodzie na obu plazach. Wystarczajaco duzo sklepow, butikow czy restauracji. Polecam wycieczke statkiem na okoliczne wyspy. Szczegolnie Kornati. Vir jest dobrym miejscem wypadowym. Wszedzie w miare blisko. Do Zadru trzeba jechac z samego rana, poniewaz sa straszne korki. Szybenik i okolice- piekne miejsca.
      • wislok1 Re: Pytanie o wyspę Vir 11.06.17, 22:41
        "Czesciowo usypany piasek w wodzie na obu plazach" ?

Co to znaczy usypany piasek w wodzie ???
        • Gość: darek.59.pl Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.17, 12:33
          Niestety autorka tych informacji o Virze wypisuje bzdurki. Jedyne piaszczyste plaże na Virze to błotniste rozlewiska, podobno lecznicze, raczej w kierunku mostu na wyspę i małej wysepki - Skoljić. Przy wyspie podobno jest plaża piaszczysta, ale tam nie byliśmy. W tych miejscach można brodzić, ale o pływaniu raczej nie ma mowy. Chyba, że "autorka" myśli o dzikiej plaży na końcu wyspy w niewielkiej zatoczce - Duboga. To kompletna głusza, żadnej infrastruktury, itp. (jaka jest choćby fizjologia plażowiczów!!!). Cała reszta to plaże kamieniste oraz żwirkowe (większe lub mniejsze kamyki, a te mniejsze to rzeczywiście sztucznie wysypane) i odsłonięte na słońce. Moim zdaniem Vir nie jest wart większego zainteresowania: położona jest na "końcu świata", wszędzie trzeba dojeżdżać, zabudowa nieciekawa, ograniczona infrastruktura usługowa, zaopatrzeniowa.
          • hepik1 Re: Pytanie o wyspę Vir 12.06.17, 15:19
            Jeśli ktos wkleja ten sam tekst w 3 czy 4 stare wątki to już jest podejrzany ;) Wykasuję i tyle.
            • Gość: darek.59.pl Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.17, 19:53
              Świetnie!
              • Gość: xxxxxxxxxxx Re: Pytanie o wyspę Vir IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.23, 22:20
                Może ja coś dodam, dzisiaj 2023 rok wyspa jest skolonizowana jeżeli można tak to powiedzieć, nieco dzika-niektóre miejsca np. dzielnica Petinka oddalona o 2,5 km od centrum i dlatego jest urocza bo spokojne miejsce, ale jest w bardzo szybkim tempie jak mówią tubylcy zabudowywana różnymi dziwolągami -co mnie denerwuje tam to dziadostwo mieszkańców, wszystkie nieczystości z własnej budowy na pusty plac w las obok, sklepów jest dużo -markety , plaże kamieniste, w centrum piaskowo betonowa ale ludzi mnóstwo, poza kamieniste a boczne z uliczek usypane z drobnego żwirku, płytkie,trzeba daleko wejść, żeby sobie popływać, plaża w Nin piaszczysta, ale brudna,brudny piach i płytka, sam Nin osada przereklamowana, jak cała wyspa przez pseudo podróżników, wyspa do spokojnego odpoczynku pod warunkiem , że znajdziemy sobie pustą plażę a takie są, tylko potrzeba autka, ludzie- stali mieszkańcy wyspy tam gdzie byłem bardzo mili-pozdrawiam, bardzo dużo domów jako dacze wykorzystywane na sobotę i niedzielę, dużo jak wcześniej pisałem dziwolągów co zmienia charakter miejsc w blokowiska.Czy warto jechać-warto, żeby zobaczyć, ale bardziej polecam Dalmację, środkową i południowa, Peljesac , wyspy-góry i te zejścia do morza to robi za cały urok.Pozdrawiam.
    • Gość: mario_29 Re: Pytanie o wyspę Vir IP: 81.163.14.* 11.09.23, 13:29
      Hej, nam akurat okolice Zadaru średnio pasują - nie ten urok co ciut kilometrów dalej.
      Okolice Sibenika już dużo fajniejsze - np Brodarica, Grebastica
      Lubię Primosten choć raczej na pobyt dzienny niż cały urlop.
      Trogir i okolice są super - np Ciovo
      Za Splitem z kolei urokliwe wybrzeże (Riwiera Makarska) - piekne plaże ale miejscowości położone na zboczu - nam to nie przeszkadza absolutnie ale sa tacy co narzekają że trzeba bylo po schodkach iść ;)
      Dużo fajnych informacji ma serwis Adria-Tour (miasta, co zwiedzić, parki narodowe, jakies rejsy, poradniki na temat trasy i winiet, pogoda i oczywiście noclegi też mają w ofercie - prywatne kwatery u Chorwatów)
      Można się z nimi skontaktowac na pewno cos podpowiedzą.
      Dam link www.adria-tour.eu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka