Gość: trekker IP: 82.146.251.* 03.08.11, 14:46 Czy zetknął się ktoś z Was z mapami dostępnymi na tej stronie: www.visitslovenia.pl/sklep ? Są warte uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Zetknąłem się 03.08.11, 21:06 Mapy jak mapy, na tej stronie szkoda przepłacać. W Słowenii kosztują poniżej 10 euro. Ja kupiłem mapę Alp Julijskich w Bielsku, austriackie wydawnictwo Kompass, kosztowała gdzieś 20 zł i jest tak samo dokładna jak te z tej strony. Tyle że Alpy w Słowenii to nie Tatry czy Beskidy, tam szlaki turystyczne istnieją na mapie, a w praktyce trzeba polegać na samemu sobie. Ne ma czegoś takiego jak czerwone, niebieskie, żółte znaczki na drzewach. Są tabliczki na drzewach, średnio raz na 1 kilometr i na tym koniec. Radź sobie sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trekker Re: Zetknąłem się IP: 82.146.251.* 04.08.11, 13:25 dzięki za informacje, na pewno się przydadzą Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Zetknąłem się 04.08.11, 23:02 Ja byłem bardzo pozytywnie zaskoczony ilością osób na szlakach turystycznych w Słowenii. Zdecydowana większość z nich to ... Słoweńcy, a nie turyści. Turyści dominują liczebnie w na deptaku w Kranjskiej Gorze, Słoweńcy w górach. Jest zwyczajem mówić sobie na szlaku "dober dan". Pewnym zaskoczeniem była duża ilość emerytów dziarsko pokonujących czasem całkiem strome podejścia. Mapa naprawdę sie przydaje, bo czasem spotyka się rozwidlenie ścieżek, nie ma ani jednej tabliczki gdzie iść i wtedy bez analizy mapy trudno wybrac właściwą drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Busio Re: Zetknąłem się IP: 194.29.130.* 05.08.11, 08:20 "Dober dan" na szlaku to obowiązek . W budynku, gdzie mieszkamy w czasie pobytu w Słowenii ( kilka pięter) wszyscy się witają, taki już mają zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś