Dodaj do ulubionych

Częstochowa - Chorwacja

IP: 195.116.1.* 15.06.04, 21:48
Pod koniec lipca planuje wyjazd na Chorwcję (pierwszy raz). jeśli mogę prosić
o radę jaką trasą jechać z Częstochowy do jakiejś fajnej miejscowości (nie
mamy jeszcze wybranej).Ile kasy jest potrzebne na cały pobyt (14 dniowy )
Studenci!!!!:)))) i czy kumpel da radę dojechać tam seicento??:)dzięki za
wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: DEO Re: Częstochowa - Chorwacja IP: 81.219.167.* 16.06.04, 00:30
      Trasa klasyczna Cieszyn Brno Wiedeń Graz Maribor i albo na Ljubljane i dalej na
      Rijekę juz w Chorwacji i dalej wzdłuz wybrzeża i zatrzymujesz sie tam gdzie ci
      sie akurat bedzie podobało albo Maribor - Zagrzeg i autostrada na Split i tam
      szukasz jakiegos cudownego miejsca - o tym jest całe forum .
      Pieniedzy im więcej tym lepiej ale nie wymieniaj od razu wszystkiego na Kuny
      chorwackie /tzn Euro / Po co ? - za nolegi mozesz płacic w Euro
      Weź na wszelki wypadek karte do bankomatu - sprawdż na forum przykładowe ceny
      paliwa i art, spozywczych i ceny noclegów / art spożywcze średnio chyba 1,5
      raza więcej niż w Polsce ?/chyba ?/
      Co do samochodu najważniejsze jest to by chciał jechac bo nie ma nic
      piekniejszego dla kierowcy niz rano usłyszeć warkot silnika swego auta -
      problem wtedy gdy nie chce zapalic .
      Reszta kwestią gustu i przyzwyczajeń - Ja w porównywalnym do Ciebie wieku
      jechałem z żona / wtedy chyba 27lat mielismy ja i ona / maluchem do Bułgari
      przez Karpaty i wracałem przez Sofie Węgry do Polski .Pamietam wtedy
      przejechalem jednego dnia / doby / 920 km i jakos wytrzymałem .
      Teraz to jeżdzę juz wygodniejszym autem i maluchem sie bym juz nie wybral ale
      wracając z Chorwacji a własciwie z Wenecji jechałem do Łodzi 24 H non stop to
      znaczy z przerwami na zwiedzanie w nocy Wiednia jakies sniadanie w Polsce itd .
      Więc w seicento tez wytrzymacie ale oczywiscie zależy to jakim kierowcą jest
      twój kumpel i czy ma " ducha " do jazdy
      Pzdr - życze miłej podrózy
      Deo
    • aseretka Re: Częstochowa - Chorwacja 16.06.04, 08:22
      My jadąc z łodzi wybieramy zwykle trasę na Częstochowę, Bielsko-Białą i
      przejście Zwardoń-Skalite. Tam jak w kolejce stoją trzy samochody, to już jest
      tłok. Dalej na Zylinę i atostradą na Bratysławe. A dalej zgodnie z tym, co
      pisze Deo.
      Wyjeżdzając na przełomie lipca i sierpnia musicie liczyć się z tym, ze koszty
      noclegów będą wyższe i że mogą być problemy z ich znalezieniem w tych bardziej
      znanych nadmorskich miejscowościach. Może lepiej zarezerwować jakąś kwaterę
      przez internet?
      Mnie bardzo podobało się na wyspie Pag, gdzie mieliśmy noclegi na campingu
      Simuni. Położony na cypelku, z którego jednej strony jest plaża piaszczysta a z
      drugiej kamienista. Niedaleko stąd do przemiłego starego miasteczka Novalija.
      Polecam też miejscowość Rabac niedaleko starego miasta Labina.
      Jeżeli chodzi o seicento, to spokojnie powinniście dojechać, jeżeli tylko
      samochód jest sprawny, bo w umiejętności kumpla, jako kierowcy nie wątpię.
      Szerokiej drogi.
      • Gość: deo Re: Częstochowa - Chorwacja IP: 213.25.131.* 16.06.04, 15:25
        Ja jadąc z Łodzi jechałem tak jak pisze aseretka przez Zwardoń / tyle że to w
        końcowym etapie droga dość wąska w górach a samo przejście w Zwardoniu to takie
        zadupie więc lepiej załatw szystkie sprawy wcześniej / paliwo wymiabna itp
        szczególnie wieczorem.
        Dalej ze Zwardonia tak jak pisze autorka postu - ale ja choc przedstawiłem w
        poprzednim postcie klasyczne warianty trasy to akurat jechałem jeszcze jednym
        tj autostradą do Klagenfurtu i dalej w bok w kierunku granicy ze Słowenia -
        droga prowadzi w górach i do Słowenii wjeżdza się pieknym tunelem - polecam
        ambitnym kierowcom nie ścigajacym się z czasem .dalej Ljubljana - Postojna i
        konieczne wtedy do zwiedzenia Jaskinie w Postojnej / wtedy to również konieczny
        nocleg w okolicy - bezproblemowy /i dalej Rijeka .
        Pzdr. deo
        • Gość: goska Re: Częstochowa - Chorwacja IP: 195.116.1.* 16.06.04, 20:53
          Dzięki za cenne informacje!Wyjeżdzamy na początku sierpnia.

pozdrawiam!!!!!!
          • Gość: gosia Re: Częstochowa - Chorwacja IP: *.pl / *.pl 16.06.04, 21:45
            Wszystko prawda. W 1997 byliśmy cinquecento i to w 4 osoby.Dzis tez jezdzimy
            większym autem, ale szkoda oszczedzac na autostradach i tunelu bo w górach
            nawet latem może sie zdarzyc,że jest nieprzejezdnie.
            Istria jest droga więc lepiej Kvarner:Novi Vinodolski, Crikvenica albo wyspy ,
            oktorych pisali poprzednicy.Bez rezerwacji na miejscu taniej się dogadacie.
            Szerokiej drogi!
            • Gość: Kamil Re: Częstochowa - Chorwacja IP: *.class144.petrotel.pl 16.06.04, 23:22
              najciekawsza jest Dalmacja
          • Gość: SK Re: Częstochowa - Chorwacja IP: 217.97.129.* 18.06.04, 11:32
            Od 01.07 ma zostac oddana do uzytku autostrada od Zagrzebia do Splitu (okolo
            400 km) i niestety bedzie platna. To wydatek okolo 140 kun.
            Pozdrawiam,
            Zycze milego wypoczynku
            • Gość: goska Re: Częstochowa - Chorwacja IP: 195.116.1.* 18.06.04, 14:33
              Jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady!Decyzja podjęta-wyjeżdzamy!!!pozdrawiam
              wszystkich, miłych wakacji!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka